Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Spirulina

Spirulina Axelsons.se

Spirulina har blivit en alltmer vanligare syn i hälsobutiker och även vanliga matbutiker runt om i Sverige. Men vad är egentligen spirulina och är det bra för dig? Vad är det bra för och kan det till och med vara farligt? För att komma fram till svaret på frågorna måste vi titta lite närmre på vad spirulina är och hur den påverkar våra kroppar.

I den här artikeln kommer du kunna läsa om:

  • Vad spirulina är för något.
  • Vad det är bra för.
  • Vilka biverkningar finns det?
  • Om du borde fundera på att få med dig det i din kost.
  • Vem som borde undvika det.

Häng med så berättar vi allt du behöver veta om spirulina.

Vad är spirulina?

Vad är spirulina?

Spirulina är en typ av ätbar blågrön mikroalg som växer i både sötvatten och saltvatten. Algen tillhör en grupp bakterier som kallas för cyanobakterier och har en spiralliknande form.

Du kanske har hört talas om cyanobakterier tidigare. I sådana fall är sannolikheten stor att du gjort det i kontexten algblomning. Ungefär en tredjedel av alla cyanobakterier som blommar är giftiga. Men som vi ska se i den här artikeln tillhör inte spirulina den tredjedelen.

Tvärtom! Den spiralformade bakterien är inte bara ofarlig, den har länge konsumeras flitigt och anses av många att vara en så kallad “super food”. Inte konstigt med tanke på att den är fylld med ämnen som är bra för dig. Algens hälsoeffekt backas även upp av en hel del forskning. Denna pekar på att det kan vara bra för dig att få i dig spirulina regelbundet. Men mer om det strax.

Har använts länge 

Även om spirulina är något som kan vara något nytt för dig har algen länge använts i andra delar av världen. Den lilla mikroalgen har länge används i matlagning och konsumerades bland annat av Aztekerna i Mexico och beskrevs så tidigt som 1492 även av Christoffer Columbus efter att han landstigit på Kuba. Men algen har även länge används i andra delar av världen som till exempel i Centralafrika där den bland annat skördats i Tchadsjön. Så även om det är ett nyare inslag i våra butikshyllor är det ett livsmedel som använts länge.

Algen hittar du som sagt både i sötvatten såväl som i saltvatten. Den som finns i affären är oftast (om inte alltid) odlad på konstgjord väg och säljs sedan som ett spirulina kosttillskott i torkad pulverform. Den finns alltså inte att köpa färsk eller som plattor vilket nori (algen som används i sushi) ofta gör. Spirulina kostillskott finns som kapslar, tabletter och i pulverform. Vanligast är spirulinapulver och det är just pulvret du oftast hittar i butiken.

Smaken

Det bästa sättet att få i sig algen är att blanda i spirulinapulver i olika typer av mat och dryck. Du kan till exempel blanda det i smoothies och juicer. Du kan även toppa din gröt eller sallad med spirulina. Vi har till och med sett att det används som popcornkrydda.

Men kom ihåg att det är en alg du har att göra med vilket innebär att smaken kan vara, men behöver inte vara ganska specifik. Vi har bland annat hört begreppet “kallsup i sjön” användas för att beskriva smaken. Så är du känslig för udda smaker kan vi rekommendera dig som “spirulina nybörjare” att blanda den i en god juice eller smoothie. Varför inte testa blanda i lite spirulina i en acai bowl, i en ingefärsshot eller en en grönkål smoothie?

Det är ett jätte bra sätt att få bort en smak du kanske inte tycker om men fortfarande dra nytta av alla fördelar med spirulina. Nu kanske vi har skrämt upp dig lite vad gäller smaken. Det har inte varit meningen för de flesta tycker smaken är helt okej, vissa känner inte av den nästan alls och vissa gillar den väldigt mycket till och med. Antagligen varierar det från person till person och det må dock vara en förvärvad smak så vet du av dig att du är känslig blanda i den i en smoothie för att vara på den säkra sidan.

Nu när du vet lite mer om vad spirulina är, hur den smakar och hur du kan få med den i din kost ska vi titta på vad spirulina är bra för. Men innan vi för det för vi ett kort avstamp och tar en titt på spirulina näringsinnehåll för att se vad som egentligen finns gömt i den här super fooden.

Spirulina näringsvärde

Spirulina näringsvärde

Vid en närmare titt visar visar det sig att spirulina är fullproppat med nyttiga ämnen. När du får i dig en vanlig matsked som rymmer omkring 7 gram spirulina pulver får du i dig följande:

  • 4 gram protein
  • 21 % av daglig rekommenderad dos av koppar
  • 15 % av daglig rekommenderad dos av B2 vitamin (riboflavin)
  • 11 % av daglig rekommenderad dos av B1 vitamin (tiamin)
  • 11 % av daglig rekommenderad dos av järn
  • 4 % av daglig rekommenderad dos av B3 vitamin (niacin)
  • Magnesium
  • Kalium
  • Mangan

Proteinet är lätt för kroppen att ta upp och precis som i ägg finns alla essentiella aminosyror som du behöver. Förutom det hittar du mycket antioxidanter, icke-essentiella aminosyror, klorofyll, Vitamin A, Vitamin C och en bra balans av Omega 6 och Omega 3 i algen.

Kort sagt kan vi säga att spirulina är fullpackad med vitaminer, mineraler och andra mikroelement som kan hjälpa dig och din kropp att må bättre. Så nu när vi vet lite mer vad spirulina har det äntligen blivit dags att titta på varför spirulina är bra för dig.

Vad är spiruilna bra för?

Vad är spirulina bra för?

Spirulina har länge använts som ett livsmedel i olika länder runt om i världen. På senare år har det dock blivit ett väldigt populärt kosttillskott och det har i samband med det gjorts en hel del studier på algen. Även om allt inte går att fastställa eller bevisa helt och att det kan behövas mer forskning finns det en hel del positiva effekter som går att härleda till algen. Kort sagt finns det en del belägg för att spirulina är kan vara bra för dig.

Som du såg i stycket ovanför innehåller spirulina en mängd olika ämnen som är bra för dig men du undrar säkert vad alla dessa ämnen är bra för. Formulerat annorlunda vad är spirulina bra för? Eller snarare vad kan spirulina hjälpa dig med? Det är precis det vi ska titta på nu. Som vanligt hittar du även referenser till alla studier löpande.

12 saker spirulina kan hjälpa dig med

  • Spirulina kan hjälpa dig att stärka ditt immunförsvar.  
  • Algen kan bistå dig genom att rensa bort gifter från kroppen. 
  • Tack vare spirulina kan du sänka inflammationer i din kropp.
  • Algen kan hjälpa mot affektiva störningar (förbättra hur du mår och ditt humör genom att öka produktionen av serotonin
  • Är du rädd för att du har ett för högt blodsocker? Spirulina kan hjälpa dig att sänka ditt blodsocker.
  • Algen kan hjälpa dig hantera din diabetes
  • Du kan minska mängden dåligt kolesterol i blodet.  
  • Algen kan hjälpa dig som har högt blodtryck genom att sänka det. 
  • Spirulina kan hjälpa till att lindra dina allergier.
  • Algen kan assistera dig som lider av anemi. 
  • Tränar du mycket? Spirulina kan hjälpa dina muskler att återhämta sig fortare.
  • Den blågröna algen kan hjälpa dig gå ner i vikt.

Som du ser kan spirulina vara bra för en mängd olika sjukdomar och problem som blir allt vanligare. Självklart ska du kolla med din läkare ifall du lider av någon allvarlig sjukdom innan du införlivar spirulina i din kost. Speciellt med tanke på att det finns spirulina biverkningar och att vissa personer borde undvika det helt.

Innan vi tittar på eventuella spirulina biverkningar vill vi kort titta närmare på två specifika effekter vi nämnde ovan som många undrar över. Nämligen algens antiinflammatoriska egenskaper och hur spirulina kan sänka ett högt blodtryck. Det är två frågor många undrar över och som förtjänar en djupdykning.

Spirulinas antiinflammatoriska egenskaper

Den kanske främsta anledningen till varför Spirulina anses vara bra för dig är att algen innehåller mycket antioxidanter som skyddar din kropp mot för mycket oxidativ stress och skada. Oxidativ stress är kort sagt en obalans mellan produktionen av fria radikaler och din kropps förmåga att motverka den skada på dina celler dessa kan orsaka.

Formulerat annorlunda: För mycket oxidation gör att dina celler skadas och antioxidanter hjälper din kropp att motverka denna skada.

Spirulina innehåller fykocyanin (eng. phycocyanin) som är antioxidanten som ger mikroalgen den karakteristiska blågröna färgen. Det är även ett ämne som det gjort flera studier på. Dessa visar att fykocyanin kan hjälpa kroppen mot den oxidativa stressen. Det är detta som kan ge de antiinflammatoriska effekterna i din kropp i nämnde ovan. Inflamation och närmare bestämt kronisk inflammation är något du vill undvika då det finns länkar mellan det och allvarliga sjukdomar som cancer, hjärtsjukdommar, reumatism, diabetes, fetma, astma och Alzheimers sjukdom.

Vill du lära dig mer om antiinflammatorisk kost? Klicka på länken och missa inte vår artikel som handlar just om det!

Kan sänka högt blodtryck

Ett för högt blodtryck är en av huvudorsakerna till många allvarliga sjukdomar som till exempel hjärtattacker, strokes och kronisk njursjukdom. En studie gjord på 36 personer visade att högre doser av Spirulina (4,5 gram) per dag hjälpte att sänka blodtrycket hos försökspersonerna.

En annan studie visade att högre doser av spirulina skulle kunna motverka ett högt blodtryck  och få ett redan högt blodtryck att återgå till normala nivåer. Man tror att minskningen beror på en ökad produktion av kväveoxid i kroppen som är en signalmolekyl som hjälper dina blodkärl att slappna av och vidgas.

Givetvis ska du vara försiktigt med att självdosera spirulina om du lider av högt blodtryck och du borde som alltid rådgöra med din läkare innan du tar ett kosttillskott. På tal om att vara försiktig har det blivit dags att berätta om biverkningar spirulina kan ha.

Spirulina Biverkningar

Spirulina biverkningar

Det räcker att se på några av de möjliga positiva hälsoeffekterna med spirulina för att bli sugen att testa algen med en gång. Men innan du ger dig ut och skaffar dig ett spirulinapulver är det såklart viktigt att känna till alla möjliga biverkningar.

Överlag kan vi säga att spirulina inte har många oönskade bieffekter och att de flesta av oss inte kommer inte känna av några. Däremot är det viktigt att du inte använder algen om du vet att du är allergisk mot algen. Detsamma gäller om du lider av korsallergier eller är känslig, då måste du vara extra försiktig. Med det sagt reagerar alla olika och vissa mindre biverkningar kan vara:

  • Illamående och dålig mage
  • Huvudvärk
  • Sömnstörningar

Vill du vara försiktigt kan det vara klokt att börja med en liten dos för att se hur din kropp reagerar. Det är ett bra råd när det kommer till alla nya produkter och kanske speciellt tillskott du introducerar till din kost. Om du ser att det går bra kan du alltid öka intaget. Som sagt, de flesta kommer inte känna av några biverkningar alls.

Skulle du känna av några av dessa spirulina biverkningar kan det det även vara bra att veta att dessa avtar för de flesta. När du väl har vant din kropp vid intag av spirulina kan dessa effekter avta helt. Det är förstås klokt att vara extra observant och att lyssna på din kropp. Om du märker att du inte mår bra av denna hälsoalg är det bättre att låta bli och försöka hitta andra sätt för att främja din hälsa.

Se upp för toxiner

Överlag förespråkar vi en så naturlig kost som möjligt. När det kommer till spirulina måste du dock vara lite försiktig. Det finns nämligen en ganska hög risk att algen som växer naturligt i det vilda kan innehålla höga halter av toxiner. Dessa bildas naturligt av algen i syfte att skydda den och kan i stora mängder vara giftiga för oss människor. Förutom det kan algerna i det vilda innehålla oönskade bakterier, föroreningar och tungmetaller. Kort sagt, inget du vill få i dig!

Köper du ett spirulina pulver undviker du toxinerna. Den spirulina du köper i form av ett kosttillskott är oftast odlad i kontrollerade miljöer. Även om det inte är ett helt naturligt sätt att få fram algen gör odlingen det möjligt att få fram alger utan giftiga ämnen vare sig det är toxiner eller föroreningar.

Farligt - Var försiktig - Vem som inte ska använda algen

Personer som inte ska ta spirulina

Det finns personer som absolut inte ska börja med spirulinapulver eller kapslar utan att först rådgöra med en läkare.

  • Gravida och ammande kvinnor

Det sägs att spirulinans rengörande effekter kan verka negativt på den som är gravid eller ammar. Dessutom finns det inte tillräckligt med forskning på gravida och ammande kvinnor för att säga att det här är säkert för dig som ska bli mamma och ditt barn. Som alltid är det extra viktigt att vara försiktig när du är gravid.

  • Du som tar medicin

Om du använder dig av medicin som till exempel är blodförtunnande är det viktigt att du rådgör med din läkare innan du börjar ta spirulina tillskott. Detsamma gäller läkemedel som är till för att reglera din ämnesomsättning.

  • Personer med autoimmuna sjukdomar

Ifall du lider av en autoimmun sjukdom som till exempel någon form av allergi ska du också vara försiktig med negativa spirulina effekter. Sjukdomar som hemokromatos kan också vara en anledning till att låta bli att dricka spirulina smoothies eller ta tabletter.

  • Du som lider av Fenylketonuri (Föllings sjukdom)

Spirulina innehåller fenylalanin som är en aminosyra. På grund av detta ska du som har Föllings sjukdom undvika att ta blå spirulina som kosttillskott.

Ska jag använda det

Ska du använda dig av spirulina eller inte?

Om du är nyfiken på spirulina och inte tillhör någon riskgrupp finns det ingen fara med att testa spirulina pulver som kosttillskott. Följ bara rekommendationerna som ges. Tvärtom kan det vara väldigt bra för dig.

Tänk på vilken typ av spirulina kapslar eller pulver som du väljer. Välj ekologiska versioner som håller mycket hög kvalitet. Håll dig också till anvisningarna för hur spirulina ska användas och lyssna på din kropp. Det finns ingen anledning att fortsätta med intaget om du upplever att det bara får dig att må illa.

Ifall du vill dra nytta av algen på annat sätt kan du kan också göra en spirulina ansiktsmask eller alginpackning som har en utrensande och avgiftande effekt.

Med tanke på att spirulina innehåller mängder med ämnen som är bra för dig kan det helt klart vara värt att testa få med dig algen i din kost!


Referenser

  • https://www.fao.org/documents/card/en/c/fcfbb587-ac0a-4ceb-9a37-6ab2f79bd5c3/
  • https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/cyanobakterier-blagrona-alger
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19432881/
  • https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/13880209.2015.1077464
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16615668/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19299804/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24691130/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12769719/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3136577/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2211748/
  • https://www.researchgate.net/publication/326293829_Spirulina_as_a_main_source_of_tryptophan_for_mental_illness_Improving_level_of_serotonin_through_tryptophan_supplementation
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23754631/
  • https://https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2211748/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24324897/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18343939/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4012879/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26813468/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20010119/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16944194/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26433766/
  • https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.6261
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12639401/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6241722/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5748813/
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *