Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Ladda med nordisk superkraft!

Ulrika Hoffers första helgkurs på Axelsons ger dig praktiska svar på frågan ”vilka superkrafter har våra nordiska råvaror och hur använder jag dem som en del av min vardagsmat?” Här får du några recept som ger ett smakprov på vad det handlar om.

 

Kursen Nordisk superfood, fermentering och vardagslogistik den 7-8 december 2019, blir en väldigt praktiskt orienterad vägledning i hur du kan göra enkel, lokal och billig mat som är späckad med viktiga näringsämnen, på sätt som fungerar i en lika späckad vardag.

Recept på Palsternackskex, Grön ärthummus samt Fänkåls-och äpplesallad
hittar du längst ner i artikeln.

Den nordiska kosten har visat sig vara lika bra för hjärt- och kärlhälsa och andra hälsoparametrar som den välstuderade medelhavskosten. Svenska lingon klår till exempel exotiska bärpulver med hästlängder vad gäller hälsobringande superfoodkrafter.

När vår grova kål, nordiska gryn och rotfrukter utgör grunden för vår vardagsmat gynnar det såväl hälsa, vardagslogistik, klimat och plånbok. Dessa, samt nordiska bär och frön är några av de råvaror vi kommer att dyka ner i under kursen. Vi kommer också att fördjupa oss i fermentering, som är ett fantastiskt sätt att ladda med naturlig probiotika.

– Mitt intresse för nordisk superfood är ett resultat av mitt intresse för mat med hälsobringande egenskaper, tillsammans med min skepsis mot att vi skulle behöva pulver från andra sidan klotet, med svindlande kilopriser, för att gynna vår hälsa.

Det, i kombination med mitt stora intresse för gastronomins fokus på nordiska råvaror – som fått många kockar att intressera sig allt mer för att lyfta upp det vi har i vår absoluta närhet – gör det här till ett tema som engagerar mig mycket, säger Ulrika Hoffer.

Onsdag den 13 november kan du lyssna på Ulrika Hoffer till Axelsons Öppet Hus i Stockholm!

Ulrika Hoffer har undervisat i matlagning inom hälsogenren i 10 år, bland annat i form av en raw food-kockutbildning. Hon är kostrådgivare, under utbildning till dietist och jobbar mycket praktiskt med mat. Ulrika har även gett ut fem kokböcker; Matsmart familj, Smarta sötsaker, Good mood food, Ärlig mat samt Supersnacks.

 

Exempel på nordiska superlivsmedel att fylla förråden med:

Gröna grönsaker – folat, fibrer, antioxidanter

Nypon – vitamin c, karotenoider, järn, kan lindra ledbesvär

Nässlor – järn, kalcium

Svarta vinbär – antioxidanter, fibrer, c-vitamin

Kantareller – det enda d-vitamin rika vegetabiliska livsmedlet

Rapsolja – vegetabilisk källa till livsnödvändiga omega-3-fetter

Frön – en rad viktiga mineraler och sunda fettsyror

 

Här bjuder Ulrika Hoffer på ett par recept med nordiska smaker och superfoodegenskaper.

 

Palsternackskex med nässlor

3 dl havremjöl (du kan själv mixa havregryn till mjöl)

1 dl linfrön

500 gram palsternacka

¼ gul lök

4 dl vatten

2 tsk kummin

1 tsk salt

Ev ½ dl nässlor (när det är säsong för det, 1 msk torkade nässlor fungerar också)

 

 

Sätt ugnen på 125 grader

Mixa havregryn till mjöl om du inte har färdigt havremjöl. Mixa även med linfrön.

För bästa resultat bör du använda en mixerkanna, linfröna slås inte sönder i en vanlig matberedare. Du kan annars mixa linfröna separat i en kaffekvarn eller använda dem hela, men det ger en annan struktur.

 

Skala palsternackorna och skär dem i grova bitar och mixa dem i en matberedare, med s-kniven i botten. Mixa även med lök, vatten, kummin, nässlor och salt.

 

Bred ut kexmassan på ett bakplåtspapper och skär ut kex i önskad storlek. Ställ in i ugnen i cirka 1 1/2 timme. Är kexen fortfarande mjuka i mitten, kan du sänka värmen till 100 grader och torka vidare tills de är helt torra.

 

Grön ärthummus

500 gram gröna ärtor

1 dl rapsolja

2-3 msk äppelcidervinäger eller citronsaft

½ dl hackad mynta

Salt och svartpeppar

Mixa alla ingredienser till en rustik röra. Använda matberedare eller stavmixer.

 

Fänkål- och äppelsallad

2 äpple

2 fänkålsstånd

1 dl solrosfrön

2 msk plockad dill

 

Vinägrette

3 msk rapsolja

2 msk honung

2 msk äppelcidervinäger

2 msk hackad schalottenlök

salt och svartpeppar

Vispa ihop alla ingredienser.

 

Rosta solrosfröna lätt i torr panna. Strimla äpplen och fänkål fint på mandolinjärn. Plocka dillen i små buketter. Rör ihop alla ingredienser till vinägretten. Blanda äpple, fänkål, solrosfrön. Ringla över vinägretten och toppa med dill. Smaka eventuellt av med ytterligare salt, peppar och vinäger.

 

 

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *