Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Allt du behöver veta om brysselkål

Brysselkål

Borde du börja äta brysselkål lite oftare? Om du tycker att denna grönsak som ser ut som ett kålhuvud i miniatyr är gott kan det verkligen vara klokt att äta mer av den. Brysselkål är nämligen fullt av flera viktiga näringsämnen som kan göra dig riktigt gott.

Här ska vi ta en titt på vad du får i dig med brysselkål och vilka hälsofördelar detta kan leda till. Detta oavsett om du tillagar brysselkål i ugn, steker den eller väljer att koka brysselkål för att äta utan några som helst tillsatser av olja eller kryddor. Men vi börjar med att se på näringsvärde för brysselkål.

Brysselkål näringsvärde

Brysselkål näringsvärde

När du äter brysselkål får du i dig minimalt med kalorier men en hel del vitaminer och mineraler. 

Med 100 gram brysselkål får du:

  • 86 g vatten
  • 4,7 g kolhydrater
  • 4,2 g fibrer
  • 3,4 g protein
  • 1, 4 g aska
  • 0,3 g fett

Brysselkål är också fullt av viktiga vitaminer och mineraler. 

100 gram brysselkål ger dig:

  • Vitamin C (106% av RDI!)
  • Folat (nästan 80% av RDI)
  • Vitamin B6
  • Tiamin
  • Riboflavin
  • Betakaroten
  • Vitamin A
  • Niacin
  • Vitamin B6
  • Vitamin E

Vad gäller mineraler så får du följande i 100 gram brysselkål:

  • Fosfor
  • Järn
  • Kalium
  • Kalcium
  • Magnesium
  • Zink
  • Selen
  • Natrium

Sammanfattningsvis kan vi säga att brysselkål har ett innehåll som till stor del består av fibrer, vitaminer och mineraler. Därmed är brysselkål nyttigt för dig och du behöver inte mycket för att intaget ska kunna påverka din hälsa på ett positivt sätt.

Hälsofördelar med brysselkål

Hälsofördelar med brysselkål

Precis som grönkål när vi ser på näringsinnehållet i brysselkål blir det uppenbart att det här är en grönsak som kan bidra med mycket viktiga ämnen för din kropp. Det höga innehållet av vitamin K är mycket bra för din benhälsa såväl som för blodets hälsa. Vitamin K är bland annat viktigt för att undvika blodproppar.

Det höga innehållet av vitamin C får också betydelse för hur du mår. Idag vet vi att C vitamin är en antioxidant som är mycket viktig för vårt immunförsvar såväl som för kroppens förmåga att återhämta sig och repa sig efter skador.

Att äta gott om fibrer rekommenderas för god mag- och tarmhälsa. Det är ytterligare en anledning till att äta brysselkål regelbundet.

utbilda dig till kostrådgivare

Antioxidanter är viktiga för vår hälsa

C vitamin och riboflavin är antioxidanter som kan påverka vår hälsa på ett mycket kraftfullt sätt. Antioxidanterna som du får i dig med brysselkålen kan minska på den oxidativa stress som dina celler utsätts för. Det är något som kan minska risken för att du drabbas av kroniska sjukdomar.

Antioxidanter gör gott på insidan och på utsidan. Cellerna skyddas och det kan leda till att du får vackrare hy samtidigt som du känner att du mår bättre och har mer energi. I en studie fick en grupp äta cirka 300 gram brysselkål per dag. Det visade sig att skador på deras celler på grund av oxidativ stress minskades med 28%.

I brysselkål finns antioxidanten kaempferol som är ett ämne som verkar antiinflammatoriskt. Det är något som ger flera viktiga hälsofördelar. Det finns till och med studier som visar att just denna antioxidant kan ha en bromsande effekt på tillväxten av cancerceller. Dessutom kan kaempferol förbättra hjärthälsan.

Skydd mot utveckling av cancer

Vi kan inte säga att den som äter brysselkål varje dag aldrig kommer att drabbas av cancer. Brysselkålen är heller inget mirakelmedel mot cancersjukdomar. Men det finns numera tillräckligt många studier omkring hur ett intag av brysselkål skulle kunna fungera på ett förebyggande sätt mot cancer.

Det finns studier som talar för att det höga innehållet av antioxidanter i brysselkål skulle kunna verka skyddande för kroppens celler. Man har till exempel sett i en studie från 2008 att brysselkål skulle kunna verka skyddande mot vissa carcinogena ämnen.

Dessutom har man sett att intaget av brysselkål också ökar kroppens nivåer av enzymer som verkar på ett avgiftande sätt i kroppen. Det är också något som skulle kunna innebära att risken för att utveckla cancer minskas.

Antioxidanter är ju också med och neutraliserar de så kallade fria radikalerna. Fria radikaler uppstår till följd av oxidativ stress och de kan verka bidragande till sjukdomar som cancer. Att brysselkål kan verka skyddande mot cancer är fortsatt en teori men helt klart en teori att ta på allvar.

Jämnare blodsockernivåer

En jämn blodsockernivå kan vara en fördel på många sätt och vis. Det kan vara så att ett intag av brysselkål ger jämnare nivåer av blodsocker. Det finns flera studier som länkar den här typen av grönsaker till minskad risk för diabetes.

Det höga innehållet av fibrer gör att det blir lättare att hålla ordning på blodsockret. I och med att fibrer rör sig långsammare genom din kropp utan att smältas ner på en gång så saktar också upptaget av socker ner. Det kan vara något som påverkar energinivåer.

Jämnare blodsocker är också något som kan göra det lättare för dig att hålla dig till en diet. Det är viktigt för den som behöver gå ner i vikt och sedan hålla sig kvar på samma vikt. I brysselkål finns det alfaliponsyra. Det är en antioxidant som vi idag vet en hel del om vad gäller påverkan på blodsocker och insulinnivåer.

Det finns en studie där man såg på hur diabetespatienter påverkades av att få i sig alfaliponsyra. Det visade sig att syran tycktes göra att insulinet i deras kroppar på ett effektivare sätt kunde få blodsockret att sänkas.

Viktigt med fibrer för att må bra

Det är ingen hemlighet att vi behöver få i oss fibrer för att må bra. Brysselkål ger dig gott om fibrer. Du måste äta mer från andra källor för att få tillräckligt. Men om vi tänker oss att du äter brysselkål som en sidorätt är det verkligen inte dumt att få omkring 10% av det dagliga behovet med 100 gram kål.

Mer fibrer i din diet kan innebära att du får bukt med problem som förstoppning. Mer fibrer i matsmältningssystemet kan också vara en god grogrund för de goda bakterierna. Hela kroppen kan må mycket bra av detta.

Det finns rön om att mer fiber i dieten kan dra ner på risken för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar. Vi har ju varit inne på att det här också kan förbättra dina blodsockernivåer. Det är något som kan ge andra viktiga hälsofördelar både på kort och på lång sikt.

Hur kan du få i dig mer brysselkål

Hur kan du få i dig mer brysselkål?

Det finns gott om brysselkål recept och egentligen är det inte alls svårt att få i sig mer av denna grönsak regelbundet. Du kan ju äta brysselkålen tillsammans med i stort sett allt som du serverar från frukost till middag.

Många tycker om ugnsrostad brysselkål som kan kryddas upp med favoritkryddorna. Denna kål kan sedan användas i sallad eller vid sidan om i stort ett varje maträtt. Stekt brysselkål är också enkelt att laga och den kan användas på samma sätt.

Skär av sidorna från brysselkålen, skölj och blanda med lite olivolja, salt och peppar för att sedan tillaga brysselkål i ugn, panna eller varför inte på grillen. Rostad brysselkål blir lite krispig och passar till allt från sallad till pasta.

Brysselkål koktid är kort. Om du använder fryst brysselkål är det inte mer än 2–3 minuters kokning som krävs. Om du tillagar färsk brysselkål kan du behöva koka eller rosta under 10 minuters tid. Det är smart att dela brysselkålen på mitten när du ska rosta, steka eller koka. Men det är inte ett måste.

Om du vill grilla brysselkål kan det vara klokt att spetsa dem på grillstickor och sedan grilla under några minuters tid. Missa inte att det också går mycket bra att grilla brysselkål i en vanlig brödrost. Kläm dem mellan bakplåtspapper med salt och peppar för ett gott mellanmål eller som roligt inslag i din sallad.

Summering

Brysselkål är riktigt nyttig och kalorifattig mat. I kombination med en nyttig diet och bra livsstil kan brysselkål vara ett inslag som gör att du håller dig frisk och även upplever att du har mer ork i vardagen. Tycker du om smaken på brysselkål bör du se till att få i dig mer med enkla brysselkål recept för lunch och middag.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *