Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Vad är egentligen ekologisk hudvård?

Allt fler intresserar sig för ekologisk hudvård, men det finns inga bestämmelser kring vad som får kallas ’ekologiskt’ inom hudvård idag.


Vi har pratat med Anna Irestig, huvudlärare på Axelsons yrkesutbildning till Ekologisk hudvårdsterapeut, för att lära oss mer om vad ekologi inom hudvård faktiskt innebär.

– Ekologiska produkter används ofta av dem som har mer av en helhetssyn på sin hälsa, och tänker lika mycket på vad de stoppar i sig för mat som vilka produkter de använder på kroppen. Att regleringar för ekologisk hudvård saknas medför att den enskilda individen behöver göra mer research på egen hand för att göra kloka val. Att något är ekologiskt i sig betyder inte att det per automatik också är bättre för hälsan.

Anna Irestig är huvudlärare på Axelsons ekologiska hudvårdsterapeututbildning och även sjuksköterska sedan ungefär 25 år tillbaka. Hon har haft ett intresse för kroppens självläkning, örter, skönhetsvård och hud i större delen av hennes liv.

– En hudvårdsterapeut kan titta på huden och förstå vad den vill säga. Vi kallar det att förstå huduttrycket. Tidigare pratades det om ’holistisk hudvård’ som beskrev helhetssynen på hur huden hänger ihop med resten av kroppen, men ’ekologisk’ har blivit ett begrepp som är mer tillgängligt och lättförståeligt för allmänheten.

 

Anna Irestig, huvudlärare på Axelsons utbildning till Ekologisk hudvårdsterapeut

 

Ekologisk mat innebär att råvarorna som används kommer från odlingar som är certifierade enligt särskilda regler. Ekologisk hudvård innebär också att produkten är gjord av ekologiska råvaror, men det finns inga enhetliga riktlinjer som till exempel beskriver hur stor del av produkten som ska bestå av ekologiska råvaror.

– Ekologiskt betyder att något är ekologiskt odlat. Att använda sig av naturliga produkter så långt det är möjligt, och att jobba med helheten. Hur ett hudvårdsterapeut-perspektiv handlar det inte bara om att dämpa symptom som syns på huden, utan att också försöka förstå vad kroppen vill säga med de symptomen.

Glöm inte att läsa mer om vår populära hudterapeut utbildning och spaterapeut utbildning!

Föreningar för naturlig och ekologisk hudvård

 

I Sverige har ett antal ekologiska hudvårdsmärken samlats under branschorganisationen NOC Sweden, Natural Organic Cosmetics. Här jobbar man med gemensamma frågor för att föra de ekologiska hudvårdsproducenternas talan tillsammans. Organisationen verkar för att skönhetsproduktion ska vara naturlig, ekologisk och framställd på ett etiskt sätt, och även för att öka kunskapen och efterfrågan på naturlig ekologisk hudvård. Man har även startar Organic Beauty Awards som hålls varje år och där utmärkelser delas ut till produkter inom naturlig, ekologisk hud- och skönhetsvård.

– Vårt primära föreningsuppdrag handlar om att stärka konsumenternas medvetenhet kring vad de smörjer in sig med och att lyfta fram att det finns flera mycket bra alternativ till den konventionella hudvården som ju ofta är mineraloljebaserad och i allmänhet består av syntetiskt framställda ingredienser. Vi ser också att marknaden för naturlig, ekologisk hudvård växer kraftigt, både i Sverige och utomlands och i och med det sker mycket utveckling på området just nu vilket gör att det finns en uppsjö av spännande, nyskapande och inte minst effektiva produkter att välja mellan. Andelen eko-hudvård är dock fortfarande låg, så det finns fortfarande väldigt mycket kvar att göra, säger Henrik Olténg, ordförande i NOC Sweden.

– Det råder fortfarande en missuppfattning om att ekologiska hudvårdsproducenter inte skulle vara lika seriösa som konventionella, men det är bara ett sätt att misskreditera en konkurrent, som jag ser det. Man är givetvis medveten om att man tillverkar något professionellt för en större massa. Och man tar hänsyn till att naturliga råvaror precis som kemikalier kan orsaka allergier hos människor. I debatten som förs i branschen i stort och i media, gällande ekologisk kontra konventionell hudvård, är det viktigt att alltid tänka på vem avsändaren är. Ofta finns en dold agenda bakom sådana uttalanden, så källkritik är viktigt, menar Anna Irestig.

Anna påpekar också att ekologiska hudvårdsprodukter ändå kan välja att bli certifierad på olika sätt idag, av klassiska miljömärkningar, som Svanen och Falken, eller mer branschspecifika ekologiska certifieringar Natrue och Ecocert.

– Jag tycker det är bra att fler idag jobbar med ekologisk hudvård och att de använder ekologiska produkter. Gemensamt är att vi tänker på miljön och på människan, hur vi påverkas av det vi smörjer på huden.

 

Ett växande intresse för ekologisk hudvård

 

– Jag har hållt på med det här sedan 1997, när jag själv började utbilda mig. Då var det inte många som förstod innebörden av ekologisk hudvård. Men sen kom den ekologiska maten, och allt fler började intressera sig för de här frågorna. Efter det blev den ekologiska hudvården en naturlig fortsättning, förklarar Anna.

– Den ”mullestämpel” som fanns för 12 år sedan har försvunnit. Vi har rört oss från hemmagjorda ansiktsmasker, olivolja och andra råvaror från köket till att jobba med gedigen ekologisk hudvård.

Anna menar att ekologisk hudvård är bra i alla åldrar, men särskilt för små barn är det viktigt att fundera på vad man smörjer in kroppen med. När man är liten är huden tunnare, och absorberar ännu mer.

 

En god hudvårdsrutin

 

Anna tipsar om att ett bra första steg för att få in en god hudvårdsrutin är att hitta ett ekologiskt märke man tycker om och att använda sig av det. Annars går det också att lära sig att göra egna produkter, där många guider finns att hitta på nätet.

– Börja med rengöring,ansiktsrengöringansiktsvatten och ansiktskräm. Det är basen till en god hudvård. Följ sedan upp med lite extra vård som peeling eller mask med jämna mellanrum.

– Jag rekommenderar också att gå på salong någon gång varje årstid för att få specialanpassad vård för sin hud.  Om man besöker en ekologisk hudvårdsterapeut som har en utbildning kan den personen hjälpa dig att se huden i förhållande till hela kroppen. Huden som organ uttrycker mycket av vad som finns på insidan också. En ekologisk hudvårdsterapeut erbjuder också kostråd, massage och naturlig facelift. Man kommer åt mycket när man gör en ansiktsbehandling.

Anna menar att en ansiktsbehandling kan påverka mer än bara ansiktet. Man behandlar också reflexpunkter och lymfa, som berör andra delar av kroppen, lite som vid zonterapi.

– För mig är det ganska enkelt. Vi vill äta ekologisk mat för att det är bättre för människa och miljö. Vi vill inte ha i oss mer gifter än vad vi ändå får i oss av att leva på denna jord. Vi tar upp så mycket via huden, och får in gifter den vägen också. Huden är ett väldigt absorberande organ, tänk bara på de läkemedelsplåster som används för nikotinavvänjning, smärtstillande, mm. Givetvis påverkas vi också av de produkter vi lägger på huden, avslutar Anna.

 

Axelsons yrkesutbildning till Ekologisk hudvårdsterapeut riktar sig till den som vill ha ett roligt yrke där man möter människor, och som vill lösa problem på ett helhetsmässigt sätt. Där man kan jobba med huden men också med känslor, kost och hälsa ur alla möjliga aspekter. Läs mer om vår  ekologiska hudterapeut utbildning.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *