Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.
Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.
Utomhusträning ger mer energi!
Katarina Hildingsdotter är personlig tränare, utbildad på Axelsons. Hennes passion och specialitet är löpning och utomhusmotion.
Katarina Hildingsdotter hade länge gått med en dröm om att fortbilda sig inom hälsa och träning. Själv har hon alltid tyckt om träning och löpning och ville se om hon kunde göra sin hobby till ett yrke. Drömmen besannades för några år sedan när hon bestämde sig för att utbilda sig till PT hos Axelsons. Nu har hon ett yrke på deltid som hon brinner för, med ambitionen att utöka det till heltid.
– Att hjälpa folk att komma igång, ge dem en push, det är vad det handlar om. Människor kan behöva hjälp med att formulera nya mål och med hur de ska tänka för att nå dit. Det kan vara så enkelt som att springa två kilometer längre. Det är mycket roligare att ha små, realistiska mål som man lättare uppnår. Och att ha någon att diskutera med längs vägen, förklarar Katarina om hur hon ser på sin roll som PT.
Utomhusträning ger mer
Katarina gillar att vistas ute i naturen och väljer gärna att coacha sina klienter utomhus. Oavsett väder och årstid!
– Vi sitter inne för mycket. Det är viktigt med frisk luft, det ger en extra energi. Särskilt på vintern gäller det att få det lilla dagsljus som erbjuds. Det är många som inte tänker på att de kan göra saker ute, berättar Katarina.

Katarina Hildingsdotter i sina naturliga omgivningar
En av fördelarna med träning utomhus är att det ger ett utmärkt tillfälle till att göra övningar där hela kroppen är engagerad istället för att arbeta i maskiner med isolerade muskelgrupper som är vanligt på gym. Detta, menar Katarina, ökar stabiliteten och är en bra träning för core-musklerna.
– Den här typen av träning är bra när man börjar bli lite äldre också, eftersom många sitter mycket och inte har en bra stabilitet.
Katarina har planer på att integrera yoga i sitt arbete som PT, och är nu halvvägs igenom Axelsons yogalärarutbildning.
– Många klienter har återkommande skadeproblem som jag vill kunna erbjuda yoga för.
Yoga i kombination med personlig träning
Själv upptäckte hon yoga för tre år sedan. Som löpare kände Katarina att hon skulle ha nytta av att vara rörligare och mer flexibel, och det känner hon att hon har blivit med hjälp av yoga. Yogan har också haft direkta positiva effekter på hennes löpning.
– Det är vanligt att löpare är stela, med korta höftböjare och hamstrings, vilket kan generera andra problem. Det går lättare att springa och att hålla sig skadefri om man har en bra teknik och därför är bra rörlighet viktigt. Yoga är ett bra redskap för detta. Via yogan har jag också upptäckt ett lugn och en vila i rörelserna och lärt mig fokusera, vilket är nyttigt för mig som är så energisk, berättar Katarina.
En motiverande träningskompis
Många människor är av uppfattningen att enbart personer som saknar motivation och kunskap för att träna har nytta av en PT. Men detta är långt från sanningen. En PT kan även vara en vän på vägen, en motiverande kraft, någon att samtala med om det gemensamma intresset träning. Så har förhållandet sett ut mellan Katarina och hennes klient Anneli Giorgi.
Anneli hade speciella önskemål om upplägg för träning för olika dagar i veckan, att få ett schema.
– Jag tyckte det var svårt att själv veta exakt vilken träning som passar mig utifrån mina behov. Till Katarina kunde jag förmedla mina behov, hur jag mår, hur jag äter och vad jag vill ha ut av min träning och så kunde hon som utbildad PT ge mig bra förslag. Står det någonstans vad jag ska göra så gör jag det, det är enklare så, förklarar hon.
Anneli beskriver sig själv som en ganska disciplinerad person som gör det hon bestämt sig för att göra.
– Men det blev roligare att diskutera med en utbildad PT och få nya perspektiv och bekräftelse på att det jag gjort är bra.
Anneli delar Katarinas intresse för löpning, och utnyttjade därför Katarinas kunskaper även inom det området. Detta resulterade i att hon kunde förbättra sina löpsteg och springa mer effektivt för att ha mer energi kvar efteråt. Att springa länge innebär monotona rörelser vilket kan vara slitsamt för ryggen, och under perioder har Anneli haft ont i just ryggen. Katarina har då tipsat henne om alternativa övningar som ger samma resultat men som är skonsamma mot ryggen.
Många fördelar med utomhusträning
Anneli har förmånen att ha tillgång till både inomhus- och utomhusgym och yogamattan därhemma, så att hon kan anpassa sin träning beroende på dagsformen och motivationsnivån. Hon håller med sin PT vad gäller fördelen med att motionera utomhus.

Anneli Giorgi, svettig och nöjd!
– Man behöver inte vänta på att en maskin ska bli ledig, man behöver inte trängas i svettiga lokaler. Det är skönt att få bestämma själv vad jag vill göra och var jag vill vara. Känslan av att lyfta en hel trädstam över huvudet får en att känna sig som en urtida arbetshäst. Det är inspirerande att tänka att så här arbetade människorna förr, och därför behövde de aldrig gå på gym. Detta ingick i deras arbetsvardag, beskriver Anneli känslan av att träna ute.
Naturen erbjuder en stor variation av redskap precis som i vilket gym som helst. Det handlar bara om att veta hur motsvarigheten till en maskin på gymmet kan se ut. Av sin PT fick Anneli hjälp med hur hon kan utnyttja utegymmet.
Annelis typiska träningsrunda består av ett motionsspår på ungefär 2 km som är alldeles lagom för uppvärmning. Spåret leder till ett ‘gym’ bestående av stockar för armar och överkropp och ett träblock som man ska flytta med benen. Nästa station är ‘Stolen’. Hon kör dessa övningar som intervallträning, 30 sekunder på varje station. Sen är det dags för armhävningar, antingen direkt på marken eller med hjälp av brädor som sitter mot en vägg. Sist men inte minst kör hon löprundan genom skogen.
– Efter det har jag fått min beskärda del av luften, naturen och träning. Som ett kinderägg – tre saker på en gång! Att känna mig svettig och lite skitig, det är det som får mig att känna mig så nöjd – trött och nöjd!
Styrke- och konditionsträning utomhus – några tips från PT Katarina Hildingsdotter.
Även om du inte har tillgång till ett utegym kan du träna utomhus genom att göra övningar med din egen kropp och naturens variation och terräng som motstånd. Övningarna kan göras som ett eget litet pass eller som en del av en löprunda, kanske som avslutning, se bara till att vara uppvärmd innan.
Löpning: Hitta en typ av backe som passar dig och spring uppför snabbt. Det ska vara jobbigt, men du ska kunna klara ett visst antal gånger som du bestämmer i ungefär samma hastighet. Jogga lugnt nerför. Om du är så lyckligt lottad att du har en sandstrand i din närhet så är löpning i sand ett utmärkt sätt att träna löpstyrka. Sanden är ett ‘instabilt’ och rörligt underlag som kräver mer styrka för att du ska komma vidare i steget på samma gång som den är mjuk och skonsam.
Hopp uppför trappa eller brant backe ger spänst och styrka som är viktig för att motverka olika typer av problem, såsom benskörhet. Olika typer av hopp kan vara skridskohopp, på ett ben eller jämfota. Dessa övningar kan göras på plan mark också. Jämfotahopp kan också göras på stenar, stubbar och stockar.
Tricepsdips kan göras mot en bänk eller mot en sten, klippkant, stock.
Coreträning i form av ‘Trädklättring’: Ställ dig med händerna i marken och klättra med fötterna uppför trädstammen medan du spänner bålen så du inte svankar. Följ efter med händerna närmare trädet ju högre upp du kommer med fötterna, tills det känns bra för dig, kanske ända till handstående. Promenera ner igen och upprepa.
Coreträning i form av ‘Planka med step-up’: Hitta en låg klippkant eller stock. Ställ dig i plankposition med händerna i marken. Kliv upp med en hand i taget på kanten/stocken och sedan ner igen. Upprepa.
Är du intresserad av träning och vill du bli PT? Läs mer om vår PT utbildning i Stockholm och vår PT utbildning i Göteborg.
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!