Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Jag trivs inte på jobbet!

Jag trivs inte på jobbet - Vantrivs på jobbet

Har tanken: “Jag trivs inte på jobbet” slagit dig? Då är du i gott sällskap. Enligt en undersökning gjord av SCB och arbetsmiljöverket är 1,5 miljoner människor i Sverige inte nöjda med sitt arbete.

I den här artikeln hittar du fem tips på hur du hanterar din situation oavsett om du inte trivs eller om det gått så långt att du vantrivs på jobbet.

Men inte nog med det, vi berättar även varför många som inte trivs på jobbet väljer att utbilda sig på Axelsons.

Anledningen till varför du inte trivs på jobbet

Det kan finnas många anledningar till varför du inte trivs på jobbet. För många möten, dåliga chefer, inte tillräckligt med ledighet, långa dagar, slitsamma uppgifter, för lite uppskattning, stress, inte utvecklande och det är bara början. Känner du igen dig?

Det är lätt att förkasta allt det här och ibland hörs röster som beskriver det som ett lyxproblem. Visst, det kanske ligger något i det, vi glömmer ofta hur bra de flesta av oss faktiskt har det i alla fall om vi jämför med andra delar av världen.

Samtidigt kan vi inte bagatellisera det du och många andra känner. Tvärtom! Du spenderar en stor del av din vakna tid på jobbet. Om du inte trivs kan det leda till betydligt seriösare problem.

Du blir tröttare, stressar lättare, orkar inte hitta på saker på fritiden, sover sämre och den nedåtgående spiralen är i gång. I värsta fall börjar du vantrivas på jobbet och det leder till utbrändhet, sjukskrivning och en lång väg tillbaka till att må bra igen. Med det sagt blir det svårt att kalla det för ett lyxproblem.

Trivs inte på jobbet - Är det bara jag?

Är det bara jag som vantrivs på jobbet?

Givetvis är du inte ensam att känna så här. För att visa det har vi tagit fram lite statistik som SCB gjort på uppdrag av Arbetsmiljöverket. Deras undersökning visar att sju av tio som jobbar är nöjda med sitt arbete. Men vänta, det låter inte så dåligt – kanske du tänker.

Men statistik kan vara lite vilseledande. I det här fallet är ordet “nöjd” ett ganska trubbigt begrepp att göra en undersökning kring (det kan trots allt innefatta dig som är “tillräckligt nöjd” till dig som är helt överlycklig att gå till jobbet). Dessutom är det faktiskt hela 30% som är inte är nöjda. Formulerat annorlunda: nästan var tredje person trivs inte på jobbet. I praktiken blir det en hel del missnöjda människor.

I Sverige är 5 miljoner personer är sysselsatta. 30% av dessa blir ungefär 1,5 miljoner människor.

Oavsett om vi formulerar det som att 7 av 10 är nöjda, 30% är missnöjda så kvarstår faktum att 1,5 miljoner människor i Sverige inte är nöjda med sitt arbete. Det är klart att alla kanske inte vantrivs på jobbet men det är rimligt att anta att de inte trivs om de inte är nöjda.

5 tips ifall du inte trivs på jobbet eller vantrivs på jobbet

5 tips ifall du inte trivs på jobbet tips

Som med nästan allt annat finns det ingen universell mirakellösning som passar alla. Men det finns vissa bra tips du kan ha med dig om du är en av de som undrar vad du ska göra om du inte trivs på jobbet. Här nedan hittar du våra fem tips till dig som inte trivs på jobbet.

Reflektera

När saker och ting inte går din väg kan det bästa att göra vara att börja med dig själv. Det kan kännas som att du inte har tid men försök att se en gnutta självreflektion som en investering i dig själv och ditt välmående. Det är värt att lägga ner lite tid och möda på den här delen för avkastningen kan vara enorm.

Målet? Att försöka gå till botten till varför du inte trivs på jobbet. Som du förstår är det svårt att veta hur du löser ett problem utan att veta vad problemet beror på. Dessutom tillåter lite reflektion till att du lättare undviker dåliga, ibland förhastade beslut.

Kom bara ihåg att vara ärlig mot dig själv. För den lättaste personen att lura är sig själv.

Ibland kan det vara utomstående faktorer som är anledningen till att du inte trivs. En utomstående faktor kan vara din chef som är knäpp. Det är fullt möjligt att så är fallet men det kan även vara ett bekvämt sätt att skylla ditt missnöje på någon annan.

Kan det vara så att du jobbar med något som du inte vill? Eller att du är på en arbetsplats eller bransch som du inte tror på? Saknar du mening? Stannat i utveckligen? I så fall kan inte ens världens bästa chef alltid hjälpa dig. Så även om chefen är knäpp kan det finnas fler anledningar till varför du är missnöjd, så gör dig själv en tjänst och var ärlig mot dig själv.

Genom att reflektera kring din livssituation kan du försöka hitta vad som gör att du inte trivs på arbetet, vilket i sin tur gör att du kan fundera på vad du kan göra åt det.

Prata med chefen

Kommer du fram till att det du skulle trivas på jobbet om saker funderade annorlunda kan det vara en bra idé att ta upp det med din chef och dina kollegor. Finns det något som ni kan göra annorlunda? Det kan vara värt att lyfta saker du upplever är problem. Vem vet, det kan vara fler som känner precis som du!

De flesta uppskattar genomtänkt feedback så om du dessutom kommer med ett förslag till en lösning uppskattas det mer än att bara lyfta problemen. Hjälper inte det här (kanske för att din chef faktiskt är korkad) så kan det vara dags att leta sig vidare.

Leta nytt jobb

Ibland kommer du inte kunna lösa problemet och vara kvar på din nuvarande arbetsplats. Frågan blir ifall du vill fortsätta i samma bransch eller ifall det kanske är dags för något nytt?

Om du i dagsläget inte trivs på jobbet men vill fortsätta jobba med det du gör är det dags att förbereda ditt CV. Även om vissa av oss drömmer om att få säga sitt till chefen innan de drar är det inget att rekommendera. Sköt de snyggt och bränn inga broar. Fråga om referenser och leta efter något där du tror du kommer trivas.

Om du däremot kommer fram till att orsaken till att du inte trivs på jobbet är själva arbetet räcker det inte med att byta jobb utan det kan vara dags att tänka om helt, att byta karriär. Finns det något du verkligen vill göra, något som gör att du slipper söndagsångesten och ser fram emot jobbet?

Tips: Vi är partiska men en karriär inom friskvård är en win-win! Du kommer må bättre och vara gladare samtidigt som du får andra att må bättre! Men mer om det strax.

Utbilda dig

För att få det nya jobbet eller starta en ny karriär kan det krävas att du skaffar dig ny kunskap. Anledningen till varför du inte trivs kanske till och med är just att du inte utvecklas längre. Att gå en kurs eller en hel utbildning hjälper dig inte bara att utvecklas utan du kan skaffa dig den kunskap du behöver.

Men hoppa inte på vad som helst utan lägg lite tid på att försöka förstå vad du tycker om att göra, vad som gör dig glad och se om det finns någon utbildning som kan hjälpa dig uppnå det. Du kanske till och med kan utbilda dig vid sidan av ditt nuvarande jobb. Vem vet, tillslut kanske du till och med försöker göra en karriär av det.

Testa

“Att göra karriär av det jag tycker om” kan låta ouppnåeligt och långsökt. Men faktum är att många faktiskt lyckas göra det. Det kan låta som ett stort steg men försök att se det så här: ofta kan du börja redan när du har ett jobb. Det finns många deltidsutbildningar och distansutbildningar du kan göra parallellt med jobbet. Du kanske till och med kan ta tjänstledigt eller gå ner i tid för att testa om det är något för dig.

Vart ska jag få all tid ifrån? – kanske du tänker. Glöm inte att om du gör något du verkligen tycker om, som du mår bra av kommer du vilja lägga tid på det. Speciellt om du är medveten om att alternativet är att gå till ett jobb du vantrivs på.

Vet du inte vart du ska börja?

Allt börjar med att reflektera vad som gör att du inte trivs i den situationen du är i. Att hitta orsaken är med andra ord det första steget.

Andra steget är att göra en förändring. Prata med chefen, byt jobb, utbilda dig eller sadla om och gör något självuppfyllande som du tycker om.

Vet du inte vad du ska göra kan vi hjälpa dig. Som vi nämnde ovan är vi lite partiska men det finns en anledning till det. Vi tror verkligen på det vi gör.

Hälsa kommer inifrån - Axelsons.se

Hälsa kommer inifrån 

Vi pratar av egen erfarenhet när vi säger att det finns många som inte trivs med vad de gör, till och med vantrivs på sitt jobb. Det är nämligen så att många av våra elever hittat till oss just för att de inte trivs på sitt jobb.

Den första tanken hos personer som hittar till oss är inte alltid att börja jobba med hälsa, massage, friskvård, skönhet och kroppsterapier. Däremot brukar den första tanken vara att själva må bättre. Det är inte alltid lätt att veta vart man börjar med det och många börjar sin utbildning hos oss för att först och främst skaffa sig kunskap de själva kan ha nytta av.

Hälsa och lycka kommer trots allt inifrån och det du lägger tid på kommer påverka dig. Det är därför många av våra elever snabbt upptäcker att förutom att må bättre själva kan de få andra att må bättre samtidigt. Med andra ord att de kan göra en karriär av det, bryta sig fria från sitt hamsterhjul, jobba vart de vill i världen och framför allt trivas på sitt jobb.

Du har inget att förlora

Om du inte trivs på ditt jobb och är osäker på vad du vill göra kan en karriär inom friskvård vara ett bra alternativ. Vissa väljer att utbilda sig vid sidan om sitt nuvarande jobb, andra går en kurs på plats eller online för att testa om det är något för dem.

Om du vill må bättre själv och samtidigt ha chansen att få andra att må bättre är du varmt välkommen till oss på Axelsons. Axelsons är Nordens största och äldsta skola inom massage, friskvård, skönhet och kroppsterapier. Vårt mål är och har alltid varit att göra Sverige till världens mest hälsosamma land. Vi erbjuder utbildningar i bland annat:

Det är aldrig för tidigt eller för sent att byta karriär. Om du vill höra hur andra gjort kan du även läsa vår artikel som handlar om just det, att byta karriär.

 


Referenser

https://scb.se/hitta-statistik/sv%20erige-i-siffror/samhallets-ekonomi/sysselsattning-i-sverige/

https://www.scb.se/hitta-statistik/artiklar/2017/Sju-av-tio-nojda-med-jobbet/

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *