Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.
Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.
Träning som REHAB
Träning kan vara den avgörande faktum för att återvinna kroppens funktion efter en skada eller operation, och samtidigt fungera smärtstillande.
Rehabträning behövs oftast efter skada, sjukdom, överbelastning eller vid problem från muskler och leder. – Människor söker oftast hjälp för problem med axlar, rygg och knän, berättar Jennie Abrahamsson, även känd som PT-Jennie. Hon arbetar som personlig tränare och är dessutom utbildad undersköterska. – Syftet är att anpassa övningarna till den skadade kroppsdelen så att den kan återfå sin bästa möjliga funktionsförmåga, förklarar Jennie.
Rehabträningen är alltid individuellt anpassad både när det gäller val av övningar, belastning och hur ofta man ska träna. Kunderna brukar oftast träna 1–2 gånger i veckan med Jennie och sedan får de ett program som de kan utföra hemma eller på gymmet. – Det är viktigt att man tar sig tid till just rehabträning, säger Jennie. Ju tidigare man börjar träna desto större är chansen att bli helt återställd. Om man dessutom kombinerar träningen med olika typer av behandling såsom massage och naprapati kan risken för att besvären kommer tillbaka minskas ytterligare.
Det ultimata träningsverktyget
Gun är en alert kvinna runt 60 som alltid verkar vara på språng. Hon går på teater och konserter, reser, träffar barn och barnbarn, går på kurser, arbetar och förstås tar hand om sin älskade Rocky där långa promenader är ett viktigt inslag varje dag. När hon snubblat över Rocky under en promenad och fått armbågen krossad, var det viktigt för henne att fort komma i form igen. Gun opererades och fick en titanplatta insatt.
Efter operationen fick hon direkt träffa en sjukgymnast för att få ett träningsprogram så hon kunde träna upp styrkan och rörligheten igen. Hon står i sitt hemtrevliga kök i Vasastan och förevisar några av övningarna hon fick göra, bland annat en övning där hon med armarna bakom ryggen sträcker ett gummiband. De pigga ekorrögonen lyser när hon berättar.
– Det var viktigt att sträcka ut armen så den inte skulle fastna i fel läge. Jag tränade också utan hjälpmedel genom att helt enkelt röra underarmen upp och ner, och genom att öppna och stänga händerna. Gun fick veta att simning kunde vara bra vid hennes besvär. Det började hon med efter en dryg månad vilket hon också tyckte hjälpte. Hon fick inte belasta armen på tre månader, men använde den mycket i vardagslivet. Hon använde bland annat en stor pincett som används vid matlagning för att ta ner saker ur skåpen.
Skador kräver kreativitet
– Man blir otroligt kreativ när man skadar sig, säger hon. Jag var tvungen att hitta lösningar på vanliga vardagssysslor. Jag ville inte bli sittande med armen i en mitella, ler hon men ser samtidigt lite bestämd ut. Jennie berättar att man ibland kan använda olika redskap när man rehabtränar, och då tycker hon att pilatesboll och gummiband fungerar bra. – Man kan även använda sig av sådant som man har hemma, till exempel ett kvastskaft, fortsätter hon. För det mesta använder man sig inte av träningsmaskiner, det ultimata träningsverktyget är din egen kropp. Vid rehabträning kan både rörelse-, stabilitets- stretch- och styrkeövningar ingå. Mina kunder tränar ofta core och funktionell träning också, berättar Jennie.
Stabilitet och rörlighet
När Jennie lägger upp ett träningsprogram för personer med problem i rörelseapparaten strävar hon efter att kroppen ska ha en bra balans mellan stabilitet och rörlighet. – Vissa leder skall vara mer stabila och andra leder mer rörliga, och att hitta en bra kombination är en av de viktigaste uppgifterna för en PT. Det är för att muskulaturen skall kunna jobba på rätt sätt, poängterar Jennie. Gun tränade regelbundet i ca tre månader. Rehabträning kan ta allt ifrån någon månad till några år beroende på skada. – Rehabträning tar tid, och det gäller att man skapar förståelse för det hos kunden, förklarar Jennie.
Träning minskar smärta
Christoffer Kullander som är sjukgymnast och lärare på Axelsons där han utbildar blivande personliga tränare berättar att han använder sig av vanliga styrketräningsövningar när han rehabiliterar de flesta av sina patienter. – Samtidigt måste jag anpassa övningarna efter skadan, och framför allt när rehabiliteringsövningen passar in. Dessutom kommer en stor del av träningen att ske på en lägre nivå av maximal ansträngning än vad den oftast gör vid vanlig träning, konstaterar han.
Det finns ett starkt vetenskapligt stöd för att träning minskar smärta. Dessutom vet de flesta att det är nyttigt och bland annat stärker hjärta, lungor, muskler och leder, och även ökar det psykiska välbefinnandet. Jennie berättar att det är vanligt att de som har rehabtränat sedan fortsätter. En del blir helt smärtfria och de fortsätter ofta med sin träning eftersom de märker vilken positiv inverkan det har.
Träning förebygger skador
– Det är alltid viktigt med träning, svarar Christoffer Kullander på frågan om det är viktigt att fortsätta träna efter rehabperioden. Forskningen visar att fysisk inaktivitet är uppe i topp vad gäller orsaker till fysisk ohälsa. Mer specifikt bör det sägas att många av skadorna människor rehabiliterar för inte skulle ha uppstått om personen i fråga hade tränat tillräckligt eller framför allt korrekt innan skadan. Jag vill också tillägga att vid skador och liknande är det viktigt att man som PT uppmanar kunden att först få ett utlåtande från en läkare, innan man går igång med träning, säger Christoffer.
Träning måste vara roligt
– Jag försöker alltid ta reda på vad för slags träning klienten tycker om. Oavsett tidigare erfarenhet brukar vi alltid hitta någon form av aktivitet som lockar, säger Jennie – och här lyser hennes passion för träning och hälsa igenom. Gun går på hundpromenader, tränar medicinsk qigong och går på seniorgympa. Under skadan var hon tvungen att göra ett uppehåll med gympan men är nu igång igen. Hon tror att det faktum att hon är ganska aktiv och relativt rörlig kan ha gjort att skadan läkte fortare.
Friskvård, inte sjukvård
Jennie säger att det är ganska vanligt att man söker en personlig tränare för att få hjälp med rehabträning. Hon är mycket noga med att påpeka att en personlig tränare arbetar med friskvård och inte sjukvård. – Det är viktigt att man som personlig tränare kan se och förstå rörelseapparaten och klientens rörelsemönster. Det gäller både vår träning, fritid och vårt arbetsliv. När kunderna har kroniska besvär stärker man de friska delarna och försöker få en så bra fungerande rörelseapparat som möjligt. – Samtidigt är det viktigt att personen som söker hjälp får rätt sorts hjälp, från rätt person som har rätt kunskap och erfarenhet, fortsätter hon.
– Många patienter tycker att rehabiliteringsträning är relativt tråkigt, där har den personlige tränaren en bra möjlighet att göra den övriga träningen rolig. Målet är oftast att kunden/patienten skall kunna vara aktiv på önskad nivå utan smärta. Vid många långt gångna skador och medicinska tillstånd är det tyvärr inte möjligt, och då får målsättningen anpassas efter individen, avslutar Christoffer.
Trägen vinner
En del av de som rehabtränar blir helt av med sin smärta. Gun har idag blivit helt återställd. Det gick på ungefär tre månader. Idag är det knappt ett år sedan hon ramlade. Hon känner att hon har titanplattan i armbågen men den ger inga obehag. Nu kan jag hålla i hundens koppel med högerarmen igen, säger hon med stolthet i rösten. Kanske borde jag börja träna balansen så jag inte ramlar igen, säger hon och tittar kärleksfullt på Rocky som svarar med att vifta ivrigt på svansen.
Se PT-Jennies träningsprogram för bål, rygg och axlar här.
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!