Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Sträck dig längre som Yogamassageterapeut

Yrkesutbildningen till Yogamassör har slagits ihop med påbyggnadskursen, och nu blir du diplomerad Yogamassageterapeut – med ytterligare ett 30-tal assisterade yogastretches och mer djupgående verktyg!

Den tidigare yrkesutbildningen till yogamassör samt dess påbyggnadskurs är nu sammanslagna till en enda längre utbildning i 7 steg med totalt 28 dagar på skolan under 7-8 månader. Vi har även ändrat titeln så att du numera blir diplomerad Yogamassageterapeut.
Du lär dig en dynamisk och djupgående helkroppsbehandling med rötter i yoga och ayurveda, uråldrig indisk vetenskap där helhetsperspektivet är centralt. Massage och assisterad stretching baserad på yoga behandlar problem och obalanser samt stimulerar kroppen att återgå till sin naturliga hälsa och vitalitet.
Yogamassage utförs på en madrass på golvet med små mängder rumstempererad olja. Du använder både händer och fötter och arbetar mycket med kroppsvikt. Du behandlar alltid hela kroppen, samtidigt som behandlingen anpassas till klientens individuella förutsättningar och behov. Varje del av kroppen behandlas med uppvärmande massage och assisterad yogastretching.
Vandana Jain som leder utbildningen tillsammans med maken Johan, berättar:
– Vi har undervisat yogamassage på Axelsons i 12-13 år nu, och fortfarande upptäcker vi mer och mer om hur terapeutiskt djupgående metoden är. Det känns inte riktigt rättvisande i förhållande till andra massageformer i Sverige, att inte använda ordet ”terapeut”.

Från vänster: Benjamin, Johan och Vandana.

Yoga fungerar, massage fungerar, det här systemet drar nytta av båda. Förut hade vi en grundutbildning och en påbyggnadskurs, men inte alla valde att gå påbyggnadskursen. Nu vill vi att alla ska ha hela utbildningen, så att alla som jobbar med metoden har hela kunskapen och alla verktygen.
Grundutbildningen var 20 dagar, nu är hela utbildningen 28 dagar. Vi kommer att hålla påbyggnadskursen ett par gånger till så att de som vill komplettera har chans ett tag ännu.
Jämfört med enbart grundutbildningen får nu eleven med sig mycket mer assisterad stretching, runt 100 olika stretches varav man lär sig 70 på grundutbildningen. Vi inkluderar metoder där vi använder tygstycken som hjälpmedel för att stretcha nacken och ländryggen, och ett flertal effektiva höftstretches.

Läs mer om alla våra utbildningar i massage som erbjuds på Axelsons. Vill du fördjupa dina kunskaper inom yoga och ayurveda? Läs mer om alla vår yoga utbildning, ayurveda utbildningar , yin yoga utbildning eller yogamassör utbildning. Du kan även läsa om alla våra utbildningar och kurser här. Må bättre själv och få andra att må bättre tillsammans med oss på Axelsons och med våra duktiga yogalärare! 

Obalans eller skevhet i höfterna påverkar ofta både skuldrorna och knäna. Fokus för yogamassagen är att få kroppen i naturlig balans. Hur kroppen struktur ser ut i balans, är personligt men också universellt. Vi behandlar individen.
Nytt är också att eleven för att bli diplomerad yogamassageterapeut ska genomföra en fallstudie. De ska massera en klient med ett specifikt problem åtta gånger och följa upp med en skriftlig rapport, och man ska också göra ett teoretiskt prov. Man ska också visa kunskaper i anatomi genom ett prov hos Axelsons, har man inte kunskaperna sedan tidigare kan man till exempel gå Axelsons onlinekurs i anatomi.
För mig och Johan känns det väldigt komplett att göra den här ändringen i utbildningens upplägg, jag är mycket nöjd med det. Nu behöver vi inte hålla tillbaka och fördela innehållet mellan två kurser. Om någon frågar om ett problem behöver vi inte välja bland metoderna men kan ge av allt vi har.  Det känns bra!

Linda Höglund var bland de första kullarna som lärde sig yogamassage på Axelsons,  och har sedan gått både påbyggnadskursen och specialkursen i Indisk huvud- & ansiktsmassage. Hon har även Klassisk Svensk massage och Lymfmassage i sin verktygslåda,och ger också Terapeutisk Gravidmassage.

Linda Höglund

– Jag ger Yogamassage på daglig basis, berättar Linda. Jag jobbar med alla mina metoder och tycker om alla – men vill gärna styra in kunderna mot yogamassagen! Metoden är ganska okänd fortfarande, många har aldrig hört talas om den. Jag brukar berätta om de olika metoderna och uppmuntra människor att prova.
Jag tycker om att kunna jobba på golvet, jag som är ganska liten får lättare att kunna jobba på djupet med klienterna och belastar händer och fingrar mindre när jag kan positionera mig rakt uppifrån och använda min kroppsvikt. Jag får mycket energi och styrka av att jobba med yogamassagen ett par sessioner om dagen.
Jag gillar Klassisk Svensk massage också, alla vill inte ligga på golvet och den metoden har till exempel utmärkta grepp för nacke och axlar, och metoder för att jobba med triggerpunkter. Jag är glad att jag har möjlighet att variera mig i min vardag som terapeut!
Jag har jobbat med yogamassage i nästan 10 år och arbetat med kunder med många olika problemställningar,även med gravida kvinnor och har hjälpt en del kvinnor efter förlossningen med deras bäcken.
Jag lägger märke till att många klienter märker betydlig skillnad efter en eller två behandlingar med yogamassage, det händer något med deras andning och hållning, de känner sig öppnare.
De kan se skillnad i spegeln direkt, hållningen är rakare och axlarna sitter inte längre uppe vid öronen. Människor blir såklart glada över sådana synbara förändringar, tycker att det är väldigt spännande och vill gå vidare. Behandlingsfasen fortsätter oftast med efterdyningar i 2-3 dagar efter massagen, och då ber jag dem att reflektera, känna efter, gärna skriva ner vad de upplever i kroppen.
Det är jättekul även som terapeut att kunna se sådana omedelbara resultat! Naturligtvis tar det längre tid än ett par behandlingar att bli återställd efter till exempel en skada, men känslan i kroppen ändras direkt.
Stretchingen öppnar kroppen liksom andningen, som är helt central. De flyttar sina gränser, bland annat genom att märka hur de kan använda sin andning för att släppa i musklerna. Det är som yoga!

Linda Höglund ger en yogastretch för bröstryggen

– Jag undervisar även i yoga, och många väljer att komma både till massage och till yogaklasser. De upplever att yogamassagen gör yogan lättare, de blir mer flexibla och hittar nya sätt att öppna upp i kroppen under träningen.
För många är det till exempel svårt att sitta i skräddarställning, många är korta och stela i ljumskar och ländrygg. Jag rekommenderar yogamassage, och efter någon behandling kan de plötsligt öppna upp. Med allt stillasittande och påföljande stelhet som mångas vardagsliv innehåller, är yoga och massage en investering. Jag rekommenderar gärna andra yogalärare att lära sig yogamassage, de två metoderna stöttar varandra oerhört.
Jag ser att yogans popularitet fortsätter växa. Jag var en av de första i Gävle som erbjöd yoga, nu vet nog de flesta människor vad det är. Nu finns det också några fler yogamassörer i stan. Jag har assisterat Vandana och Johan mycket på deras kurser och håller själv introduktionskurser i Gävle två gånger om året, på hösten och på våren. Jag vill visa människor att metoden finns och att de kan utbilda sig.
Introduktionsdagen är det första steget i utbildningen och den finns på många orter i landet, det är en möjlighet att känna på hur man jobbar som yogamassageterapeut. Yrkesutbildningen et är ett större åtagande och det är bra att kunna prova en dag först. Man får ett kursintyg och kan massera familj och vänner, det är ett prova på-kit som ger fina kunskaper för hemmabruk.
Många har gått grundkursen och valt att fortsätta, medan en del tyckt att det räcker med grunden. Att man nu slår ihop kurserna efter årsskiftet tycker jag är väldigt bra!
I grundutbildningen har det handlat mycket om att få en trygghet i massagen, hur du står och arbetar med din egen kropp, att ha närkontakt med klienterna. Man jobbar alltid med helhetstänk och masserar alltid hela kroppen.
I påbyggnadsdelen grottar man ner sig mer i att kunna jobba mer terapeutiskt riktat mot specifika problem. Man lär sig sjaltekniker och tekniker där man sitter på klienten eller använder fötterna och går på klienten, man kan också sitta på en stol eller ta stöd mot en stol och pressa med en fot i klientens länd och rygg. Jag har hängt en gunga i taket som jag använder.

Vill du utbilda dig till Yogamassageterapeut? Läs mer och anmäl dig här!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *