Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Stabilitetsträning är en viktig grundkunskap som PT

“Först måste rörligheten vara där, har du inte mobilitet kan du inte skapa stabilitet. Det går inte att jobba vidare med människor och få bra resultat om man inte tänker från botten.” Så säger Louise Svaton, naprapat och tränare och lärare i stabilitetsträning på Axelsons PT-utbildning.

 

Axelsons utbildning till Personlig tränare är en djupgående utbildning där du som elev får grunden för att kunna arbeta väldigt specifikt med dina klienters behov och utmaningar. Du får en förståelse för den funktionella kroppen från flera olika perspektiv och ett helhetstänk kring hälsa och livsstil.

De specifika blocken på utbildningen består idag av Stabilitetsträning, Styrke- och rörlighetsträning, Kost- och näringslära, Konditionsträning och Personlig träning.

Här möter du Louise Svaton, som undervisar PT-eleverna i stabilitetsträning och som själv arbetar som naprapat och tränare.

 

Hej Louise! Hur jobbar du själv med dina klienter?

– Som naprapat har jag primärt fokus på att mobilisera, manipulera och återställa funktionen i kroppens leder, och därefter kommer arbetet med att stabilisera. Först måste rörligheten vara där, har du inte mobilitet kan du inte skapa stabilitet. Det går inte att gå vidare med människor om man inte tänker från botten.

Jag är ganska brett utbildad som naprapat och tränare, jag står inte inne på kliniken 10 timmar om dagen men har många kunder ute på golvet med rehabträning eller personlig träning. Det kan röra sig om grenspecifika övningar för idrottare eller andra, där vi jobbar specifikt med stabiliserande och globala muskler.

Många fotbollsspelare, hockeyspelare och andra grenidrottare är dåligt grundtränade, de skjuter till exempel ofta iväg bollen med samma ben eller använder på andra sätt kroppen ensidigt. Ofta är det de stabiliserande musklerna som svajar, därför är de stabiliserande övningarna så viktiga. Man måste också träna dem i de ytterlägen som de kommer i när de spelar. Som tränare är det väsentligt att sätta sig in i sporten en del, så man inte feltränar dem.

Mina olika yrkesunskaper smälter samman, till exempel ger jag kanske en ledjustering mitt i träningen när jag märker en rörelseinskränkning. Sådant är ju inte allmänna PT-kunskaper, men det är det tänket jag har min grund i när jag undervisar i stabilitetsträning. Stabilitetsträningen är otroligt grundläggande och viktig!

 

Vad får PT-eleverna med sig från dig omkring stabilitetsträning?

– Jag har alltså hand om själva stabilitetsblocket, men de andra lärarna kommer naturligtvis också att röra vid ämnet, allt hänger ihop. Stabilitetsträningen är ganska komplext och bygger på ett 3D-tänk, man ska ha rörlighet och stabilitet både framåt-bakåt, åt sidorna och i rotation. Det jag framför allt vill förmedla, är förståelsen för hur viktig de stabiliserande musklernas funktion är, och vikten av att titta på dem innan man ger sig på de globala musklerna.

Till exempel kan man inte bara råträna magmusklerna för att komma kring ryggproblem. Sätet stabiliserar bäckenet, och bäckenet påverkar hur vi använder ryggen. De stabiliserande musklerna i skuldran måste väckas till liv för att inte få skador när man tränar styrka i armar, bröst och skuldror. Man måste tänka inifrån och ut. Förstår man det, kan man lägga upp väldigt bra program!

Det är ett spännande utforskningsarbete att verkligen förstå var funktionell styrka kommer ifrån. Hockeyspelare till exempel, har ofta mycket kraftfulla gluteusmuskler men har likförbaskat ont i ryggen. Ofta har de korta höftböjare och dysfunktionella magmuskler.

Det räcker inte att spänna sina abs eller sina biceps. Många tränar sina synliga muskler men är svaga inuti. När man ser att någon är muskulös ovanför naveln men har putmage nedanför naveln, är det ett tecken på att bäckenbotten och de nedre stabiliserande musklerna är svaga. När man lär sig aktivera dem, kommer man ofta tillrätta med putmagen och även med ryggproblem.

 

Kan du ge några exempel på hur stabilitetsövningar kan se ut?

– Vi jobbar med de viktigaste stabiliserande musklerna, primärt små inre muskler men även t ex gluteus. Vi tittar på grundläggande övningar för att hitta sätesmusklerna, för att kicka igång rumpan, bäckenbotten eller rotlåset som man säger i yoga. Killarna fattar när jag säger att de ska försöka lyfta upp testiklarna, eller att aktivera som om man måste hålla kisset inne.

Sover bäckenbotten så rekommenderar jag ibland kulor för att träna bäckenbotten, de finns t ex på apoteket. Det gäller att få igång nya kroppsvanor, de stabiliserande djupa musklerna ska aktiveras automatiskt när man anstränger sig.

Många har också svaga muskler i skinkorna. När rumpan och de djupa inre musklerna inte är vakna och starka, tar hamstrings över. Hamstrings hänger också ihop med spänningar i lårens framsida och yttersida. Hur får man fatt i rumpan då? En bra grundövning är att stå på tå, gärna vända hälarna lite inåt och spänna skinkorna som om du ville knäcka valnötter mellan dem. Så är det bara att stå och spänna och känna in.

Det är alltid önskvärt att få träningsvärk i rumpan och hamstrings. Spända och korta hamstrings betyder inte att de är starka, det är viktigt att hela den här gruppen av muskler är både smidig och stark.

 

Jobbar du själv med andra redskap som t ex kostrådgivning gentemot dina kunder?

– Absolut, det är helt grundläggande! Det är viktigt att tänka holistiskt. Idag finns det så otroligt mycket skräpmat och många äter inflammationsökande mat som förvärrar spända muskler och smärtor. Många har också mineralbrist utan att veta det. Dagens kunder är svåra – om du inte kan få dem att äta bra mat är det inte lätt att få dem smärtfria!

Exempel på inflammationsökande mat är snabba kolhydrater som pasta, bröd, vitt ris etc, och kött. Redan att minska på sådana råvaror är positivt, man behöver inte ta bort allt. Att skifta till en mer medelhavsinspirerad kost dämpar inflammationer och smärtor i kroppen. Goda oljor, fisk, nötter och mycket grönsaker är en bra bas. I länder där man äter så har man ett långt liv och mindre cancer.

Man ska inte slå kunderna på fingrarna, maten är känslig för folk, så det gäller att vara smidig och inte tro att man måste ha nolltolerans. Jag märker att jag ofta behöver lära kunderna mycket om kost för att få resultat av träning och behandlingar. Det är väsentligt att som PT även ha med sig viss kunskap om kostvägledning, så det är bra att utbildningen spänner brett.

 

Utbilda dig till Personlig Tränare hos Axelsons! Läs mer här.

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *