Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Spänningshuvudvärk

Spänningshuvudvärk Axelsons

Lider du av spänningshuvudvärk? I den här artikeln kan du läsa och få svar på vad som kan trigga spänningshuvudvärk och ännu viktigare vad du kan göra för att behandla spänningshuvudvärk.

Missa inte vår video längst ner där Morgan berättar vad du kan göra åt din spänningshuvudvärk nu!

Idag är det många som har problem med spänningshuvudvärk. Anledningen är olika från person till person och den goda nyheten är att du kan göra en hel del själv för att försöka behandla din spänningshuvudvärk.

Fortsätt läsa så kommer du hitta tips om hur du kan förebygga spänningshuvudvärk i framtiden. Följ med så berättar vi mer!

Spänningshuvudvärk

Spänningshuvudvärk är den vanligaste typen av huvudvärk och är ofta en pressande, mild, måttlig eller intensiv smärta i huvudet.  Alla kan uppleva huvudvärken olika och du kan känna igen den genom en smärta eller obehag i huvudet. Du kan även känna av den i dina käkar, hårbotten, bakom ögonen eller nacken. Anledningen till det är att den är starkt förknippad med muskelspänningar i dessa områden. En del förklarar att spänningshuvudvärk kan kännas som en band som trycker och kanske pulserar runt huvudet.  Känner du igen dig?

De flesta som upplever spänningshuvudvärk har en tillfällig huvudvärk som inträffar enstaka gånger eller någon gång under en månad. Men spänningshuvudvärk kan också vara kronisk och vara i upp till 15 dagar eller till och med ännu längre!

Tillfällig spänningshuvudvärk

De flesta som får tillfällig spänningshuvudvärk har den inte mer än en eller två gånger i månaden även om de kan hända oftare. Denna typ av huvudvärk kan pågå från 30 minuter till några dagar. Den kommer vanligtvis gradvis och ofta mitt på dagen. Ibland håller den i sig tills du går och lägger dig och släpper inte förens du fått en god natts sömn.

Kronisk spänningshuvudvärk

Kronisk spänningshuvudvärk är inte lika vanligt fast upp till 3% har kronisk daglig spänningshuvudvärk. Många personer med den kroniska typen kan ha problemet i 15 dagar ända upp till 90 dagar! Fortsätt läsa om du vill veta mer för vi går djupare in på kronisk spänningshuvudvärk längre ner i artikeln.

Oavsett om du lider av tillfällig huvudvärk eller kronisk spänningshuvudvärk påverkar det antagligen dig väldigt mycket. Eftersom spänningshuvudvärk är så vanligt är dess effekt på jobbproduktiviteten och den totala livskvaliteten väldigt stor. Särskilt med tanke på om du har kronisk värk.

Ifall du ofta har problem med smärta från spänningshuvudvärk känner du kanske igen dig i att du upplever att du inte kan delta i vissa aktiviteter och att du mår mycket sämre överlag. Det kan också medföra att du behöva stanna hemma från jobbet eller att du går till jobbet med en försämrad funktionsförmåga. Inget av detta är givetvis bra för dig.

Eftersom dessa problem kan påverka ditt vardagliga liv till en väldigt stor grad kan det vara viktigt att försöka ta reda på vad som utlöser din spänningshuvudvärk och ännu viktigare vad du kan göra för att förhindra dessa problem.

Det leder oss till frågan vad är det egentligen som gör att du och så många andra får spänningshuvudvärk? Vi kommer gå igenom vad som kan orsaka spänningshuvudvärk och vilka personer som har större chans att få det nu.

Vem får spänningshuvudvärk?

Alla kan få spänningshuvudvärk och mätningar visar att upp till 80% av vuxna personer får denna typ av huvudvärk då och då. Den kan förekomma i alla åldrar men är vanligast hos vuxna och äldre tonåringar. Kvinnor är dock dubbelt så benägna att få dessa problem än män.

Med andra ord kan vem som helst få den här typen av huvudvärk. Därför kan det vara bra att försöka förebygga den även om du inte har några problem idag. Du undrar säkert vad det är som triggar eller orsakar spänningshuvudvärk? Det ska vi titta på i vår nästa del där du kan läsa om de vanligaste anledningarna till dessa problemen.

Ont i huvudet orsaker

Varför får man spänningshuvudvärk?

Spänningshuvudvärk kallas ofta “stresshuvudvärk” eller “muskelsammandragande huvudvärk” och det säger en hel del om anledningarna till att man får denna pressande smärta.

Spänningshuvudvärk orsakas framförallt av muskelsammandragningar i huvud- och nackregionerna. Det finns en mängd olika livsmedel, aktiviteter och stressfaktorer som kan orsaka dessa typer av sammandragningar (mer om det sen).

Onaturliga positioner är en vanlig orsak till den hemska smärtan. Vissa människor utvecklar spänningshuvudvärk efter att ha stirrat på en datorskärm, sin mobiltelefon (läs mer om mobilberoende) under lång tid eller efter att ha kört bil under en lång period. Även kalla temperaturer kan utlösa en spännande huvudvärk och aktiviteter som innebär att du håller huvudet i ett visst läge under längre tid. 

Sanningen är att det inte finns en ensam orsak till att vi får denna typ av huvudvärk. Vad som triggar att man får spänningshuvudvärk kan vara väldigt individuellt. Men det finns aktiviteter som ofta är anledningen och utlöser dessa problem.

För många utlöses huvudvärken av stress från arbete, skola, familj, vänner eller andra relationer. Tillfällig spänningshuvudvärk är vanligtvis triggad av en specifik stressad situation eller en uppbyggnad av stress. Samtidig kan den här tillfälliga typen av spänningshuvudvärk utvecklas till den kroniska typen om du till exempel dagligen är stressad.

Andra triggers för spänningshuvudvärk kan vara:

  • Trötthet
  • Dålig hållning
  • Låga järnnivåer
  • Alkohol
  • Hunger
  • Ansträngda ögon
  • Ångest
  • Känslomässig stress
  • Käk- eller tandproblem
  • Torra ögon
  • Rökning
  • Förkylning eller influensa
  • Koffein
  • Rökning

Det är inte ovanligt att det är flera av dessa orsaker tillsammans som kan orsaka huvudvärken.

Samtidigt kan vissa personer ha stramade och spända muskler och detta utlöser inte någon spänningshuvudvärk hos dem. Det finns ingen tydlig orsak varför det är så. Var inte avundsjuk för längre ner går vi igenom vad du kan göra för att slippa spända muskler och spänningshuvudvärk!

Men känner du dig osäker på om det är spänningshuvudvärk du har och inte något annat? Vi går i nästa del igenom symptom och hur du kan känna igen om det är denna typ av huvudvärk du lider av.

Spänningshuvudvärk Symptom

Vi hjälper dig att förstå om det är spänningshuvudvärk du har genom att berätta om de vanligaste spänningshuvudvärk symptomen. Du kanske känner igen dig?

Några vanliga tecken och symptom på spänningshuvudvärk kan vara:

  • Måttlig smärta eller tryck i huvudets främre eller övre del eller på sidorna
  • Huvudvärken börjar ofta senare på dagen
  • Problem att fokusera
  • Ömhet i hårbotten, nack- och axelmusklerna
  • Sömnproblem
  • Du känner dig väldigt trött eller irriterad
  • Mild känslighet för ljus eller ljud
  • Muskelvärk

Var gör det ont när?

När man har spänningshuvudvärk kan smärtan börja på baksidan av huvudet och spänna  framåt. Det kan också bli ett band av jobbigt tryck runt huvudet eller kännas som pressande smärta runt hela huvudet. Denna typ av huvudvärk kan också kännas igen genom att den påverkar båda sidor av huvudet. Ofta känner man att musklerna i nacken, axlarna och käken är hårda, spända och ömma.

Spänningshuvudvärk kan också innebära mer intensiv smärta. I vissa fall av mer intensiv smärta kan man förväxla spänningshuvudvärk med migrän. Migrän orsakar en bankande smärta på ena eller båda sidorna av huvudet. Frågan blir: är det är spänningshuvudvärk eller migrän som du har?

Spänningshuvudvärk eller migrän?

Ibland kan det vara svårt att avgöra om det är migrän eller spänningshuvudvärk du drabbats av. Spänningshuvudvärk har inte alla symtom som migrän. Har du migrän kan du ofta känna dig illamående och kräkas. Migrän känns dessutom igen genom en mer skärande och pulserande smärta. Ljus och ljudkänslighet är även det vanliga symptom vid migrän medan det hör mer till ovanligheterna om du har spänningshuvudvärk.

Vad finns det för skillnader?

Som sagt kan spänningshuvudvärk vara svårt att skilja från migrän. För att göra saken ännu svårare kan ofta tillfällig spänningshuvudvärk leda till migrän. Fysisk aktivitet förvärrar typiskt migränsmärta medan smärtan från spänningshuvudvärk i vanliga fall inte påverkas. En promenad kan till och med få dig att slappna och och hjälpa mot spända muskler!

Till skillnad från vissa former av migrän är dessutom spänningshuvudvärk oftast inte förknippat med synstörningar. Om du upplever någon av dessa symptom kan det vara migrän du drabbats av:

  • Värken kommer mer långsamt
  • Smärtan blir intensiv
  • Smärtan kan slå eller kraftigt pulsera
  • Nervsymtom, till exempel muskelsvaghet eller suddig syn
  • Bli värre med fysisk aktivitet
  • Smärtan sitter oftast bara på en sida av huvudet
  • Kan påverka ett öga, baksida av huvudet eller panna
  • Vissa får en synstörning som kallas aura innan huvudvärken börjar
  • Vissa får problem med att röra sig eller prata
  • Pojkar får dem mer än flickor innan puberteten
  • Efter puberteten får kvinnor dem mer än män
  • Varar mellan 4 till 72 timmar

Oavsett om det är spänningshuvudvärk eller migrän du drabbas av är det naturligtvis väldigt obehagligt och jobbigt. Vi har flera bra tips till dig för att bli av och förhindra liknande huvudvärk i framtiden. Lite längre ner kan du ta del av vår lista med tips på behandling av spänningshuvudvärk. Innan vi tittar närmare på det går vi först lite djupare in på kronisk huvudvärk.

Kronisk spänningshuvudvärk

Om du har problem med kronisk spänningshuvudvärk kan du uppleva att huvudvärken kommer och går över en längre tid. Smärtan kan variera under dagen och bli starkare eller underlätta under dagen men den är nästan alltid där. Denna typ av huvudvärk drabbar ca 2-3 procent av befolkningen.

Kronisk spänningshuvudvärk kan negativt påverka livskvalitén och den dagliga funktionen för den drabbade. Om du får huvudvärk som stör ditt dagliga liv eller om du behöver ta medicin mot huvudvärk bör du kontakta en läkare eller om du föredrar ett naturligt alternativ kan även akupressur och stressterapi eller zonterapi vara något för dig.

Tips! Gör en huvudvärksdagbok

Låter det konstigt? För att kunna se ett tydligt mönster över huvudvärken kan det vara bra att hålla en huvudvärkdagbok med dagar, tider, beskrivning av smärta, intensitet och andra symtom. Den kan du ta ha för att få en snabb överblick men även ta med dig till ditt läkarbesök för att enklare komma ihåg och beskriva dina problem.

Kronisk huvudvärk i spänningstyp kan ofta förväxlas med andra kroniska dagliga huvudvärkstörningar som kronisk migrän, hemikrani continua eller klusterhuvudvärk. Det är därför viktigt att du tydligt kan redogöra över dina symtom och besvär.

Vissa personer med kronisk spänningshuvudvärk upplever lättnad med kosttillskott. Även om det saknas starka bevis kan det vara ett enkelt sätt att själv testa med:

Det finns en hel del andra aktiviteter och förändringar du kan göra själv för att förhindra och behandla spänningshuvudvärk. Missa inte dessa supertipsen för att lindra dina besvär

Akupressur Spänningshuvudvärk

Behandla spänningshuvudvärk med akupressur

Många vet inte att du kan behandla spänningshuvudvärk med akupressur. Det gör du genom att med lätt tryck och cirkulära rörelser massera vissa punkter vi ska gå igenom här nedan. Det bästa är att börja när du känner att du börjar få ont i huvudet.

Det finns en del intressant forskning på akupressurens inverkan på spänningshuvudvärk. En studie tittade på två grupper människor med kronisk huvudvärk. Den ena behandlades med muskelavslappnande medicin medan den andra behandlade med akupressur.

Resultatet efter studien var att de som behandlade spänningshuvudvärk med akupressur upplevde betydligt större lättnad. Det som kanske är mest intressant är att effekten av behandlingen även var större för de som behandlads med akupressur när man tillfrågade de medverkande sex månader efter att behandlingarna avslutats!

  • BL2 – Hittar du ungefär vid slutet av dina ögonbryn närmast din näsa. Med andra ord mellan din näsa (näsrygg) och insidan av dina ögonlock.
  • GV20 – Den här punkten hittar du ungefär i mitten av huvudet lite snett bakom öronen.
  • GB20 – På baksidan av ditt huvud hittar du GB20. Den ligger vid basen av din skalle där dina nackmuskler fäster till ditt huvud.
  • TH21- Hittar du precis ovanför utbuktningen på ytterörat (Tragus)
  • GB5 – Den här punkten hittar du på sidan av huvudet, snett framåt ovanför dina öron strax ovanför dina ögonbryn.

De här punkterna kan du försöka massera med lätt tryck och med cirkulera rörelser.  Förhoppningsvis kan du känna lindring på en gång. För långvarig effekt kan det krävas kontinuerligt arbete med akupressur.

Systematisk akupressur kan hjälpa dig med många åkommor däribland spänningshuvudvärk. Är du intresserad kan du läsa mer om vår akupressur utbildning ifall du är nyfiken på att skaffa dig mer kunskap.

Det här kan du också göra

Förutom akupressur och Morgans övningar kan du även testa andra metoder. Det bästa att göra är att börja spänningshuvudvärk behandlingen när den först börjar och symptomen fortfarande är milda. Försök att slappna av för att släppa på spänningarna i musklerna. Allt som hjälper dig att slappna av är bra. Spänningshuvudvärk övningar kan vara djup andning, yoga, meditation eller progressiv muskelavslappning av kan påverka din huvudvärk positivt.

Du kan även testa:

  • Applicera en värmedyna eller ispack på huvudet i 5 till 10 minuter
  • Ta ett varmt bad eller dusch för att koppla av spända muskler
  • Undvik att belasta ögonen

Självklart är det väldigt individuellt med vad som hjälper därför fungerar dessa spänningshuvudvärk övningar och tekniker inte för att hindrar spänningshuvudvärk från att försvinna eller återvända för alla.

Läkemedel

Även om vi i så stor omfattning det går förespråkar naturliga metoder finns det receptfria smärtlindrande värktabletter som du kan använda. Exempel är värktabletter som innehåller Paracetamol och i andra hand Ibruprofen.

Tänk på att mediciner inte botar huvudvärk utan bara tar bort symptomen.

Dessutom har alla läkemedel biverkningar. Läs bipacksedeln noga innan du använder läkemedel och följ den rekommenderade dosen och använd värktabletter bara tillfälligt. Tänk på at du fortfarande behöver ta reda på och hantera de saker som orsakar din huvudvärk.

När du gjort vad du kan för att lindra din huvudvärk ska du fokusera på att förhindra kommande spänningshuvudvärk. I nästa del av artikeln går vi igenom hur du förhindrar huvudvärken i framtiden.

Förhindra och undvika spänningshuvudvärk i framtiden

Målet är att förhindra att du får spänningshuvudvärk framöver. Beroende på vad som utlöser din spänningshuvudvärk kan du försöka välja rätt metod för dig. Börja med att försöka identifiera och undvika de situationer som orsakar spänningar eller stress.

Axelsons är Nordens största friskvårdsskola med målet att göra Sverige hälsosammare. Vi har massage utbildningar, zonterapi och akupressur. Alla olika sätt att lära sig hur allt i kroppen hänger ihop och hur terapier som massage och zonterapi kan hjälpa vid bland annat spänningshuvudvärk. Vill du inte gå en hel massageutbildning har vi även mindre kurser där nybörjaren kan testa. Läs om: Massage för husbehov och avspänningsmassage

Hitta ett sätt för dig att slappna av och hantera stress, exempelvis:

Livsstilsförändringar kan också hjälpa att förhindra spänningshuvudvärk:

  • Träna regelbundet
  • Undvik situationer som orsakar spänningar eller stress
  • Drick mycket vatten
  • Ta pauser från intensiva uppgifter
  • Få tillräckligt med sömn
  • Ät regelbundet
  • Sluta röka
  • Försök att inte pressa dig själv för hårt
  • Förbättra din hållning
  • Begränsa alkohol, koffein och socker
  • Stretcha och massera spända muskler

Testa dig fram och se vilken metod som hjälper för dig bäst. Att följa dessa råden kan ha många fler fördelar än att bara bli av med din spänningshuvudvärk.

Uppsök läkare

Boka en tid hos din läkare om spänningshuvudvärk stör ditt liv eller om du behöver ta medicin mot huvudvärk ofta. Dagboken kan hjälpa dig och din läkare se om mönstret förändras eller om din huvudvärk plötsligt känns annorlunda. Ibland kan huvudvärk nämligen indikera ett allvarligt medicinskt tillstånd.

När man ska söka akut hjälp

Om du har något av dessa tecken eller symtom bör du söka vård direkt:

  • Abrupt, svår huvudvärk
  • Huvudvärk med feber, stel hals, mental förvirring, kramper, dubbelsyn, svaghet, domningar eller tal problem
  • Huvudvärk efter huvudskada, särskilt om huvudvärken blir värre

Vi hoppas att du får bukt på din spänningshuvudvärk och blir bättre så snart som möjligt.


Referenser

  • https://www.webmd.com/migraines-headaches/tension-headaches#1
  • https://medlineplus.gov/ency/article/000797.htm
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tension-headache/symptoms-causes/syc-20353977
  • https://www.healthline.com/health/tension-headache
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20128040
7 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *