Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.
Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.
Sockersanera ditt liv med Paulún!
Fredrik Paulún samarbetar med Axelsons för att utbilda PT och friskvårdskonsulter i näringslära. Här tipsar han om hur du kan minska din sockerkonsumtion under en helt vanlig dag.
Sveriges mest kända näringsfysiolog Fredrik Paulún höll i november förra året ett föredrag hos Axelsons med titeln ’50 vägar till ett sockerfritt liv’, baserat på sin bok med samma namn. Den vänder sig till personer som vill undvika socker och kanske lätt blir sockerberoende. Vissa personer klarar av att konsumera socker utan att utveckla ett beroende, men vill ändå hålla nere konsumtionen eftersom stora mängder socker kan bli skadligt för oss.

Fredrik Paulún
Enligt Paulún finns det två vägar att gå när man vill sockersanera sitt liv – dra ner på konsumtionen eller ta bort sockret helt från din kost.
– Jag personligen måste avstå helt från socker eftersom jag lätt blir beroende. Men att dra ner på sockerkonsumtionen kan vara enklare än att sluta helt, eftersom det finns så många dolda sockerfällor – speciellt i färdigmat, förklarar han.
Så vad behöver man tänka på om man vill byta ut vissa matprodukter för att minska sin sockerkonsumtion? Som hjälp till att guida oss genom en helt vanlig dag ska vi ta hjälp av vår fiktiva kollega Lisa, som liksom de flesta av oss inte lyckats undvika att bli en aning sockerberoende.
Riiiing! Väckarklockan ringer,
och Lisa gör sig klar för jobbet precis som varje dag. Hon har redan tidigare på sin resa mot ett hälsosammare liv bytt ut flingorna mot fullkornsflingor. Men nu kommer hon ihåg vad hon lärde sig under en av Fredrik Paulúns föreläsningar – även fullkornsflingor kan innehålla socker! Det gäller att läsa innehållsförteckningen när hon är i affären. Hon gör en mental påminnelse om att hon måste leta efter sockerfri müsli eller sockerfria flingor.
Den smaksatta yoghurten eller filen som Lisa tycker om att äta till flingorna innehåller också alldeles för mycket socker. Naturell yoghurt är vad som gäller. Åtminstone mackan är ok, tänker Lisa, den består av fullkornsbröd och köttbullar. Om det bara vore så väl! Även i fallet med bröd kan man inte lita på att alla fullkornsprodukter är hälsosamma. Socker tillsätts ofta även i fullkornsbröd. Och köpta köttbullar innehåller i likhet med många färdiga charkprodukter tillsatt socker. Paulún rekommenderar istället en ostmacka på grovt osötat bröd med hela korn.
Men lättdrycken som hon tycker om att dricka till då? Det säger väl sig självt att den måste vara ok. Men så är det tyvärr inte. I realiteten innehåller den nästan samma sockerhalt som läsk. Lisa gör därför det smarta valet att byta ut lättdrycken mot juice. Det naturligt förekommande sockret i fruktjuicer kan konsumeras med gott samvete.
Något vi kanske inte tänker på är att frukosten är den måltid vi varierar minst. Och just därför är det viktigt att vi ser över våra frukostvanor. En regelbunden sockerkälla under frukosten kan innebära kilovis med socker under ett år.
Lisa har som vana att äta lunch ute
liksom många av hennes arbetskollegor. Den thailändska restaurangen på hörnet är en speciell favorit. Men nu är det så att restaurangmat ofta innehåller mycket socker, speciellt asiatisk mat. Fortsätter hon att äta ute varje dag kommer det att innebära massor med onödigt socker. Den goda thaigrytan som serveras henne färdig kommer hon därför i framtiden att byta ut mot en lika god hemlagad thaigryta, där hon även byter ut jasminriset mot råris.
I ett lunchpaket ute brukar det också ingå måltidsdryck, kaffe och kaka. Den sötade drycken som Lisa har som vana att välja till måltiden byter hon idag ut mot vatten, enligt Paulúns rekommendation. Under en livstid av luncher bidrar den där drycken med enorma mängder oönskat socker. Sockerbitarna hon har i kaffet är också en klassisk sockerfälla. Lisa vet nu att om hon bara slutade med den ovanan skulle hon få i sig kilovis mindre socker på ett år. Även den lilla oskyldiga kakan kan innebära problem för hennes hälsa om den är del av hennes lunch varje dag.
Lisas mellanmål
brukar bestå av en kyld bägare av nåt slag från affären. Det är lätt att tro att alla färdiga produkter är fulla av socker, men så är det inte alls, det gäller bara att göra lite research och hitta ett nyttigt alternativ. Så Lisa läser innehållsförteckningar och väljer alternativet med minst socker.
Trött efter jobbet
och stressad av att försöka hinna med alla dagens aktiviteter och hushållssysslor är det frestande för Lisa att inte laga mat utan beställa hem sushi, en av hennes favoriträtter som hon dessutom hittills har trott är helt nyttig. Men nu har hon fått veta att många sushirestauranger tillsätter upp till tio procent socker i sushiriset, vilket är synd eftersom sushi verkligen är en i övrigt nyttig måltid. Hon följer därför Paulúns tips och gör i ordning en grönsallad under tiden som råriset kokar och laxen steks i ugnen. Detta är en både snabb, nyttig och sockerfri måltid om man väljer att inta den tillsammans med ett glas vatten.
Kvällen har äntligen infunnit sig,
och efter en lång dag känner Lisa att hon förtjänar lite slappande framför teven. Ibland tycker hon att hon är värd lite godis och en chokladryck eller läsk. Men nu vet hon att nästan alla smaksatta mjölksorter, inklusive sojamjölk och havremjölk, har tillsatt socker, och att det är mycket bättre att välja deras naturella alternativ. Ikväll väljer hon därför att istället unna sig det hälsosammare alternativet till snacks, nämligen juice och en skål rostade nötter och torkad frukt. Nötter och torkad frukt är packade med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Och att unna sig ett hälsosammare alternativ, det är man alltid värd!
Läs innehållsförteckningen noga!
Detta är Paulúns huvudsakliga råd till oss. Men att bara läsa innehållsförteckningen räcker ibland inte för att förstå sig på den djungel av information man ger sig in i när man bestämmer sig för att leva ett hälsosammare liv. Därför erbjuder Axelsons blivande PT och friskvårdskonsulter utbildning inom kost- och näringslära, där Paulúns Näringscenter står för den grundläggande näringsläran.
Man kan också välja att utbilda sig till kostrådgivare direkt via Paulúns Näringscenter. Utbildningen är på tio heldagar och vänder sig till alla som är intresserade av kost, antingen personligen eller på grund av yrken som till exempel dietist, PT eller inom livsmedelsbranschen. Förutom grundläggande näringslivslära får man lära sig preventiv näringslära för att förebygga sjukdomar genom kost, olika trender, stenålderskost och mycket mer.
Utbildningen ges 8-10 gånger per år, varav de flesta i Stockholm, men även i Göteborg och Malmö och ibland även i mindre städer. Man kan också välja att gå den på distans, eller på en träningsanläggning på Fuerteventura i januari där man kan passa på att träna samtidigt.
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!