Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Rena varor för huden

Läser du innehållsförteckningen på dina hudvårdsprodukter? Som Hudterapeut med spetskompetens inom ekologi lär du känna dina råvaror med alla sinnen. Ta del av Anna Irestigs fascination för råvarukunskap och lär känna två spännande oljor som är ganska nya på den svenska hudvårdsmarknaden.

 

I Ekologisk hudvård är det en grundläggande förståelse att hudproblem inte nödvändigtvis börjar i ansiktet. Vår hud reflekterar yttre och inre stress, kost, motion och levnadsvanor.

Vi lär oss hur vår huds utseende avspeglar tillståndet i våra inre organ, speciellt mage och tarm. Vi får en förståelse för var i kroppen ett hudproblem kan starta och hur vi med ekologiska hudvårdsbehandlingar och -produkter, kost och kosttillskott kan lindra besvär både på huden och i hela kroppen.

Anna Irestig, som är lärare på Axelsons yrkesutbildning till Hud- och Spaterapeut med spetskompetens inom ekologi är passionerad kring det övergripande ämnet Ekologisk hudvård, som framför allt bygger på praktisk och teoretisk råvarukunskap.

Anna Irestig

– Att känna sina råvaror är som jag ser det en av grundstenarna i ekologisk hudvård, säger Anna. En annan grundsten är att vi inte tänker på huden eller på de problem som uppstår som en isolerad enhet, ”där är en finne och jag ska bekämpa den”. I stället lär vi oss att fundera på varför huden har skapat en finne.

Råvarukunskap är därför inte det enda vi tittar på, men eleverna får också undervisning i Kost och Näring och en introduktion till Motiverande samtal med sina framtida hudvårdskunder. Vi jobbar på ytan men tittar också på botten, och ser huden som en reflektion av resten av organismen.

Är du intresserad av hudvård och andra behandlingar? Glöm inte att läsa mer om vår populära moderna hudterapeut utbildning och unika spaterapeut utbildning där du får alla verktygen du behöver för att arbeta med hudvård och andra behandlingar.

Hur lär man känna sina råvaror?

– I ekologisk hudvård jobbar vi med händerna, vi använder även apparater såklart men manuella metoder, mötet och beröringen blir till en central del i behandlingen. Våra händer och råvarorna, antingen de ingår i en färdig produkt eller du blandar själv, är det som utgör behandlingen. Många kommer säkert att välja att jobba med ett hudvårdsmärke, men jag tycker det är viktigt att de ska förstå produkterna i grunden och ha provat att framställa egna produkter.

Vi har lektioner om olika typer av råvaror – vegetabiliska oljor, örter, eteriska oljor, leror, alger och så vidare – vi känner, luktar, smakar ibland, provar dem på huden. Eleverna lär sig också teoretiskt kring de olika råvarornas respektive egenskaper, framställning och ursprung, och uppmanas att prova många olika typer av ingredienser i sina kundbehandlingar.

Många av råvarorna kan användas både till huden och på andra sätt. Vegetabiliska oljor till exempel kan också användas som ett kosttillskott, och eteriska oljor har inverkan på kropp och sinne. Vi tittar en del på sådant, men fokuserar hela tiden mest på ämnenas effekt på huden.

Vi framställer egna hudvårdsprodukter på utbildningen, kokar crèmer, salvor och cerat, blandar oljor och masker. Det krävs en hel del myndighetsgodkännanden för att få sälja egentillverkade produkter, men att direkt använda färska produkter i sina behandlingar är var och en fri till. Dessutom är det att tillverka sina egna produkter ett utmärkt sätt att lära känna råvarorna och även att förstå färdiga produktserier!

 

Var kommer kunskapen om huden och kroppen in i bilden?

– Ekologisk Hudvård med råvarukunskap är ett eget ämne, men flyter helt naturligt ihop med dermatologi – den rent fysiologiska och kemiska kunskapen om huden. Eleverna läser ett ganska rejält block om dermatologi och vi lägger framför allt stor vikt vid att förstå hur den friska huden fungerar, berättar Anna. Vi tittar på olika hudtyper eller snarare huduttryck – hur är huden just nu?

Hudens tillstånd är inte konstant men en följd av det vi gör, våra vanor, produkter, miljöer vi vistas i och så vidare. Vi lär oss också om de många problem som vi som Hudterapeuter kan arbeta med; Rosacea, Perioraldermatit, Acne och liknande.

Vi går igenom hur vi kan smälta ihop alla kunskaper och redskap och hålla en god hudkonsultation, eleven lär sig känna igen vissa symptom, att förstå magens och tarmens betydelse, att till exempel rekommendera eller avråda från viss kost och att veta när probiotika kan vara till nytta. Arbete för en Hudterapeut med spetskompetens inom ekologi går ut på att hjälpa hudens läkning både utifrån och inifrån.

Läs mer om vår hudterapeut utbildning här.

Kan vi få en liten lektion i råvarukunskap?

– Då vill jag gärna berätta om två oljor som är ganska nya på marknaden, och som är väldigt kvalitativa, och väva in lite grundläggande teori!

En av dem är Oljedådra, på latin Camelina Sativa. Jag har integrerat den i min undervisning ett tag nu. Oljedådran är speciell för att innehåller väldigt många fleromättade fetter, den är i sin struktur lite lik linfröolja men linfrö använder man aldrig i hudvård eftersom den härsknar lätt.

Den går lätt in i huden just för att den är fleromättad. Den har också så kallad anti-age funktion eller är regenererande om man hellre vill använda det ordet – det vill säga att den hjälper huden att förnya sig. Oljedådra fungerar jättebra i blandning med Jojobaolja – som för övrigt enligt mig är den generellt mest oumbärliga hudvårdsoljan! Oljedådra kan även tas invärtes som Omega 3-tillskott, precis som Linfröolja.

Den andra oljan jag vill introducera är Kaktusfikonfröolja, engelskt namn Barbary FigTree Oil. Den är mjukgörande, har anti-age-effekt, är elasticitetsökande och antioxidant. Oljan blev väldigt uppmärksammad genom Organic Beauty Awards där jag för övrigt sitter med i Juryn. Oljan vann, i sin helt rena form med en lyxig förpackning, jag vill inte nämna märket men jag har hittat oljan till halva priset i en enklare flaska. Sådant gör jag också gärna eleverna uppmärksamma på, att titta efter kvalitativa rena produkter utan de dyra dekorationerna.

Så, låt oss titta på det här med fleromättade fetter! Vegetabiliska oljors fettsyror delas in i olika mättnadsgrad beroende på hur de är uppbyggda molekylärt, i kortare eller längre kedjor.

Mättade oljor har fast form, åtminstone upp till en viss temperatur, exempel är sheasmör och kokosolja. Karakteristiskt är att de inte härsknar, de är stabila och ganska svårföränderliga. De upplevs som mycket feta och lägger sig utanpå huden som ett skyddande lager, tränger inte in mycket och ger ingen speciell näring.

Därifrån har vi en gradvis skala i riktning mot omättade fetter, först enkelomättade, till exempel olivolja. Sådana oljor är lite mer flytande men stelnar i kyla, de tränger nästan inte heller ner i huden, de håller länge men härsknar efter en viss tid. De upplevs som halvfeta och ligger någonstans på skalan mellan skyddande och närande.

Fleromättade fetter är lättflytande i alla temperaturer, de tränger in i huden, ger inte mycket skydd men mycket näring. Sådana oljor upplevs som lätta och torra. Det är väldigt aktiva oljor, det händer mycket, de har mycket innehåll, förändras och härsknar fort.

Som ett inbyggt skydd i växten mot oljans egen nedbrytandeprocess, innehåller de fleromättade oljorna ämnen med en antioxidativ effekt, till exempel e-vitamin. För användaren kan detta utnyttjas för att sakta ner hudens nedbrytandeprocess – åldrandet. Hudens åldrande orsakas av fria radikaler, stress, luftföroreningar och liknande, och att tillföra antioxidativa ämnen kan förebygga nedbrytandet av celler – precis som i växten!

Anti-age kan betyda många saker, det är naturligtvis ett modeuttryck som ska fungera säljande. Men vad är det man egentligen menar? I en syntetisk crème kan det lika gärna vara en ingrediens som irriterar huden en aning så att den svullnar lätt, och plötsligt är rynkan borta. Sådana ingredienser lär vi oss också att känna igen och genomskåda.

I ekologisk hudvård betyder anti-age snarare att vi tillför huden fukt och lyster, återfettar och återfuktar. Fukt och elasticitet i huden är kvaliteter hos ung hud, och när dessa egenskaper kan återskapas ser huden yngre ut. Anti-age effekt kan också uppnås genom att tillföra ämnen som stramar upp och ökar hudens tonus, till exempel genom vissa eteriska oljor som ros, ladanumcistros, cypress och morotsfrö. Även antioxidativer som e-vitamin är regenererande.

Även hyaluronsyra är en ingrediens som används för att binda fukt i huden, som förekommer i en del ekologiskt certifierad hudvård. Hyaluronsyra finns naturligt i kroppen men minskar med åren. Man framställer den antingen av tuppkam eller genom bioteknik genom så kallad bakteriell fermentation. Hyaluronsyran finns i olika storlekar, där de större molekylerna ligger utanpå huden och skyddar och de mindre förmår penetrera huden något. I vissa fall injicerar man det direkt ner i huden.

Certifierad ekologisk hudvård innehåller generellt inte syntetiska produkter, de ska vara naturliga och helst ekologiskt odlade. Men det finns vissa undantag, och olika certifieringar ställer olika krav. Producenter kan faktiskt kalla saker precis vad de vill, så certifieringarna är den enda garanti vi har – förutom förstås att själv kunna läsa innehållsförteckningar och känna sina råvaror!

 

Utbilda dig till yrkesutbildningen Hud- och Spaterapeut med spetskompetens inom ekologi! Läs mer och anmäl dig här.

 

Dessa certifieringar godtas av NOC Sweden (de som står bakom organic beauty awards) som kvalitetsstämpel på företag som önskar vara med:

 

Natrue

Ecocert

BDIH

NPA

Eco garantie

Oasis organic

USDA organic

NSF

Soil Association Organic Standard

Cosmetic Bio

ICEA

Cosmos

Eco Control

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *