Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.
Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.
Allt du behöver veta om paranötter
Alltfler upptäcker paranötter som en fantastisk källa till ett gäng av näringsämnen, mineraler och energi. Paranötterna bjuder på hälsosamma fetter, antioxidanter såväl som vitaminer och mineraler. De har en massa selen vilket ger ännu mer antioxidant-kraft. Det bästa av allt är att de är väldigt goda också.
I den här artikeln ska vi titta lite närmre på vad paranötter är och hur du kan äta dem. Vi kikar också lite på vad paranötter är bra för, vad du ska vara försiktig med och som vanligt på paranötters näringsvärde.
Vill du lära dig mer om paranötter? Då är det bara att fortsätta att läsa!
Vad är paranötter?
Paranöt eller Brazil Nut på engelska är egentligen ingen nöt utan ett frö. Den kan faktiskt också kallas för brasiliansk nöt på svenska vilket avslöjar var den växer. Detta frö finns på paranötsträdet som växer i Brasilien och i flera andra Sydamerikanska länder oftast i regnskogen. Vilket är värt att tänka på för det är nämligen så att de paranötter som du köper i butiken för det mesta kommer från vilda träd. Träden har därför inte besprutats och därmed slipper du oroa dig för att få i dig bekämpningsmedel med nötterna.
Till utseendet påminner trädet lite om den svenska tallen sett till att det är har en lång, kal trädstam med en krona högst upp. Precis som pekannöt, hasselnöt och valnöt räknas paranöten till trädnötter. Om du är allergisk mot trädnötter finns det risk för att du inte heller tål paranöten så var försiktig.
Är paranötter nyttigt?
Ja, paranötter är nyttiga! I alla fall om vi ser till att de är fulla med bra näringsämnen som din kropp kan må bra av.
Paranötter näringsvärde (ungefärligt) per 100 gram
- Kalorier 683
- Kolhydrater 10 gram
- Sockerarter 1,8 gram
- Fibrer 6,7 gram
- Fett 67,80 gram
- Protein 14,20 gram
- Folat 5,3 µg
- Järn 2,4 mg
Paranötter näringsinnehåll(ungefärlig) för en portion på 28 gram (cirka 10 paranötter):
- Protein – 4.1 gram
- Kalorier – cirka 187
- Fett – cirka 19 gram
- Kolhydrater – 2.8 gram
- Fiber – 2.1 gram
- Selen 988% av RDI (rekommenderat dagligt intag)
- Koppar 55% av RDI
- Magnesium 33% av RDI
- Fosfor 30% av RDI
- Mangan 17% av RDI
- Zink 10.5% av RDI
- Tiamin 16% av RDI
- E vitamin 11% av RDI
Om du äter en enkel nöt får du i dig 175% av RDI av selen. Det är nästan hundra gånger mer än vad andra nötter ger. Det här är väldigt viktigt att veta och en anledning till att du inte kan äta hur många paranötter som helst på en dag.
Hur kan paranötter påverka din hälsa?
Om du inte äter för många, och inte lider av en paranötter allergi, kan paranötter vara otroligt bra för din hälsa. Här nedan kan du läsa mer om vad paranötter kan vara bra för och varför. Efter det berättar vi mer om varför du inte ska äta för många paranötter.
- Kan vara bra för sköldkörteln
- Kan verka inflammationshämmande
- Bra för hjärnan
- Bra för hjärtat
- Paranötter kan öka ditt testosteron
Kan vara bra för sköldkörteln
I och med att paranötter har så mycket selen i sig så kan de vara bra för din sköldkörtel. Selen är viktigt för att din kropp ska fungera bra och påverkar ditt immunförsvar, celltillväxt och sköldkörtel. Ett korrekt intag av selen kan vara viktigt för att din sköldkörtel ska fungera på rätt sätt.
Selen behövs för att din kropp ska kunna producera hormonet T3 och proteiner som kan hjälpa skydda din sköldkörtel mot skada. Samtidigt kan ett för lågt intag påverka din sköldkörtel allvarligt. En kinesisk studie visade att personer med låga selen världen hade en större mängd fall av personer med problem med sköldkörteln än de som hade normala värden.
Brist på selen är relativt ovanligt men i Europa och Mellanöstern är det vanligare än i resten av världen. Ett sätt att höja nivåerna är att äta paranötter. Sanningen är att så lite som två nötter per dag kan hjälpa dig att höja nivåerna och har visat sig vara lika effektivt som att ta ett selen kosttillskott
Kom bara ihåg att det är kan vara riskfyllt med självmedicinering och problem med sköldkörteln är en komplicerad fråga så du gör bäst i att rådfråga din läkare och specialist.
Kan verka inflammationshämmande
Paranötter innehåller som sagt gott om antioxidanter och det är bra för dina celler. Då nöten innehåller selen, E vitamin och fenoler kan intaget av paranötter verka inflammationsreducerande. Detta oavsett om du äter några få nötter då och då eller större mängder. Det finns dock studier som visar att det här kan fungera bäst under en längre tidsperiod och tillsammans med andra viktiga förändringar av diet
Bra för hjärnan
Förutom selen innehåller paranöten även ellagsyra som båda är ämnen som kan vara bra för din hjärna. Ellagsyra verkar som en antioxidant och är också antiinflammatorisk. Det kan till och med vara så att denna syra också fungerar mot depression. Du skulle alltså kunna uppleva att du blir på bättre humör av att äta paranötter som en del av en hälsosam diet.
Just humöret tycks vara något som kan påverkas av ett regelbundet intag av paranötter. Inte bara för att de är så goda. Det beror på att selennivåer och vårt humör tycks ha ett samband.
Det finns studier där man har sett att äldre personer med nedsatt mental förmåga fick förbättrad verbal och mental hjärnfunktion efter sex månaders ätande av 1 paranöt per dag. Det finns även spekulationer att selen kan ha en inverkan på sjukdomar som Alzheimer och Parkinsons. Det saknas dock starka bevis hur dessa sjukdomar påverkas av selen och ofta spekuleras det kring den förebyggande effekten snarare än en läkande effekt.
Bra för hjärtat
Sist men inte minst kan paranötter vara bra för ditt hjärta och för att undvika hjärt-och kärlsjukdomar. Paranötter innehåller fleromättade fetter, antioxidanter och fibrer och dessa ämnen anses vara bra för mycket men kanske särskilt med tanke på din hjärthälsa.
Paranötter och testosteron
Det påstås att paranötter kan öka ditt testosteron på ett naturligt sätt. Detta på grund av den stora mängden selen i nötterna. Det finns flera studier stärker påståendet att selen kan hjälpa med testosteron nivåerna i din kropp. Bland annat gjordes en studie på 468 infertila män som visade på höjda värden testosteron efter att ha konsumerat mer selen.
Samtidigt finns det andra studier där man inte kunnat fastställa en påverkan. Sedan ska vi komma ihåg att studierna är gjorda med selen tillskott och inte med paranötter vilket givetvis kan påverka resultaten åt båda håll.
Paranötter är farligt om du äter för mycket av dem!
Är paranötter farligt? Ja, det kan de vara. Om du äter för många nötter per dag kan du få i dig höga halter av selen. Om du till exempel skulle äta 50 paranötter i ett svep kan du bli förgiftad av det. Detta skulle motsvara cirka 5000 mcg selen.
Det finns till och med ett namn för denna förgiftning, nämligen selenosis. Selenosis kan orsaka andningsproblem, njursvikt såväl som hjärtattack.
Utöver detta finns det studier som har visat att risken för diabetes och prostatacancer tycks öka hos personer som får i sig för mycket selen. Särskilt när selen tas som kosttillskott. Det ska dock sägas att detta inte gäller för alla. Folkslag i Amazonas som traditionellt får i sig höga doser av selen har inte visat sig lida mer av dessa typer av hälsoproblem än andra. Med det sagt är det bäst att inte äta för mycket paranötter och vara lite försiktig.
Hur många paranötter per dag är okej?
Du bör uppenbarligen låta bli att äta 50 paranötter samma dag. Det kan dock vara svårt att hålla perfekt koll på hur mycket du får i dig när du köper en påse med blandade nötter. En vuxen bör inte äta mer än 400 microgram per dag.
En god rekommendation är att äta upp till 4 paranötter per dag. Då bör du inte få i dig för mycket selen för att en nöt innehåller ungefär 96 microgram. Om du är allergisk mot nötter ska du förstås vara säker på att du inte är allergisk mot paranöten innan du stoppar i dig dessa.
Paranötter, LCHF och keto
Paranötter har blivit mycket populära bland de som håller en LCHF diet eller keto diet. Det beror på att paranötter har kolhydrater i mycket liten mängd. Dessutom ger de en massa energi vilket gör det lättare att förändra kosten och hålla sig mätt.
Det betyder såklart inte att du som äter annorlunda ska undvika den här nöten. Den kan ätas i de flesta dieter och av dig som inte går på en specifik diet. Många kan ha nytta av att få med sig lite paranötter i sitt kostschema.
Hur kan du äta paranöten?
Du kan äta paranötter som de är eller som ingrediens i ett recept. Här är några exempel på vad du kan göra med paranötterna:
- I müsli – Blanda lite paranöt i muslin. Du kan riva den och blanda i din egen müsliblandning. Det går till och med att riva paranöt direkt över en yoghurt eller filen. Smaken är god och nötig och lyfter måltiden oavsett om det är tal om frukost eller mellanmål.
- I salladen – Garnera din sallad med paranötter. Tänk på att inte överdriva. En till tre paranötter kan vara mer än tillräckligt för salladsskålen.
- I nötblandning – Låt paranöten vara med i din nötblandning som du tar med dig för stunder då du behöver mer energi snabbt. En sådan nötblandning kan ha mandlar och russin. Välj ekologiska paranötter som du kan beställa online eller köpa lokalt i en butik som har fräscha exotiska nötter.
- Baka med paranöt – Du kan ta med paranöt som en del av ditt brödrecept. Den kan användas i likhet med valnötter. Det går också att använda paranötter i söta kakor. Garnera eller låt nötterna vara en del av degen eller smeten.
- I godis – Om du gör hemmagjort godis kan du också ta med denna nöt. Särskilt mörk choklad passar mycket bra ihop med paranöt. Riv eller hacka och ta med i blandningen. Det blir nyttigare godis på det viset!
- Rosta – Du kan också rosta paranötter. Det är bara att rosat i ugnen och tillsätta salt och kryddor som du tycker om.
Vad ska paranötter kosta?
Priset på paranötter kan vara lika saftigt som själva nöten. Om du köper ekologiska paranötter kostar det dessutom mer. Men det kan vara värt investeringen. Kom ihåg att du inte kan äta för mycket av den här nöten så en förpackning räcker länge.
Om du gillade den här artikeln kan vår artikel om valnötter eller biotin vara något för dig. Är du intresserad av kost och vill ta din kunskap till nästa nivå kanske vår onlinebaserade utbildning till licenserad Kostrådgivare kan vara något för dig.
Referenser
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4377864/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26098657
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5307254/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26545554/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18258628
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26098657/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5307254/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26305620/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S096399691730474X
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24607303
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22217537
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26846140/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29017372/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29017372/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25567069
- https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/notter-och-froer?AspxAutoDetectCookieSupport=1
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11084987/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22381456
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19091331
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21403799
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11545288
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19342701
- https://www.researchgate.net/publication/51147589_Selenium_and_Alzheimer’s_Disease_A_Systematic_Review
- www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4857624/
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!