Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.
Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.
Nageltrång
I den här artikeln kan du läsa om sex enkla sätt du kan behandla nageltrång hemma nu.
Har du ont i nageln och tån är chansen stor att det är nageltrång som är problemet. Det är lätt att vara efterklok och säga att du skulle tänkt på att undvika att få nageltrång. Men det är nog det sista du vill höra nu.
Vi kommer givetvis också att avslöja vad du kan göra för att förebygga nageltrång i framtiden men det viktigaste är att hjälpa dig som har ont nu.
Oftast kan nageltrång behandlas hemma med enkla metoder. Ibland kan det däremot vara bra att gå på en medicinsk fotvård -behandling. Speciellt i förebyggande syfte. I de värsta fallen kan det krävas en operation.
När du har läst klart kommer du veta allt du behöver om nageltrång, vad du kan göra åt ifall du har det nu och hur du förebygger det i framtiden.
Vad är nageltrång?
Nageltrång (Unguius Incarnatus på latin) är inåtväxande tånaglar och uppstår när naglarnas kanter eller hörn växer in i huden bredvid din nagel. Det är alltså hörnet eller kanten på tånaglarna som skär in i huden på din tå vilket gör att nageln växer in i den omgivande huden
Resultatet blir att du får ont samt att det uppstår rodnad och svullnad. Dessutom är det inte ovanligt att området blir inflammerat.
Det är lika vanligt bland kvinnor som det är hos män. Däremot drabbas ofta tonåringar och yngre vuxna i större grad än äldre personer.Väldigt ofta är det stortån som drabbas men det kan drabba alla dina tår. Har du någonsin haft nageltrång vet du hur obehagligt det kan vara och hur ont det kan göra.
Därför ska vi titta på hur du kan behandla nageltrång och förebygga det. Innan vi gör det vill vi bara ge dig lite bakgrund till varför du ens får nageltrång. Med den kunskapen blir det mycket lättare för dig att behandla tårna och förebygga att du får det igen.
Varför får du nageltrång?
Det kan finns många orsaker till att du får nageltrång. Vi har samlat en mängd olika anledningar som kan göra att just du drabbas av det.
- Felaktigt klippta tånaglar – En väldigt vanlig orsak är att du har klippt din nagel fel. Ifall din nagel är klippt för kort eller ifall du rundat hörnen kan det göra att att nagelns kanter växer in i din hud.
- För trånga skor – Skor och strumpor som lägger mycket tryck på stortån kan öka risken för att du får nageltrång. Har du till exempel skor som är för hårda, smala eller platta för dina fötter bör du se upp.
- Genetik – Vissa människors naglar är normalt mer rundade än andra. Det underliggande benet kan vara en orsaka till det vilket ökar chansen att utveckla nageltrång. Om du har en familjemedlem som har problem med nageltrång är det dessutom mer troligt att du också har det nageltrång.
- Skada – En skada på din tånagel kan även det orsaka att den växer in i din tå. Det kan exempelvis vara en skada där du tappat något tungt på foten eller om du sparkar en boll upprepade gånger.
- Fothygien – Dålig fothygien kan leda till att du får nageltrång och att din tå blir inflammerad. Tänk därför på att försöka hålla dina fötter rena men även torra. Det är speciellt viktigt om du vet att du svettas en del på fötterna.
- Ålder – Alla kan drabbas av nageltrång men ofta händer det ungdomar och yngre vuxna. Anledningen till det är ganska enkel, de svettas mer bland annat på grund av hormonella förändringar i puberteten. Även om den här orsaken kan vara vanligare bland lite yngre personer kan det vara orsaken bland äldre också.
Andra anledningar
Det finns även många andra anledningar som kan leda till nageltrång. Har du dålig blodcirkulation, nervskador eller en kärlsjukdom är du mer benägen att få problem. En orsak till det kan vara för att tillstånden ofta innebära långsammare läkning.
Förutom de här orsakerna kan du även drabbas av nageltrång om du är överviktig, har diabetes eller någon annan sjukdom som gör att du samlar mer vätska i dina fötter. Svullna fötter ökar nämligen risken att nageln växer in i tån. Ifall du har försvagat immunsystem löper du dessutom en större risk för att få en infektion från ditt nageltrång vilket gör läkningen långsammare.
Fysiska aktiviteter
Tränar du mycket ökar risken för att få nageltrång. Orsaken till det är en kombination av de orsakerna vi redan nämnt ovan. Dels svettas du mer och du riskerar att skada dina tår i en större utsträckning.
Beroende på vad för sport eller aktivitet du håller på med kanske du även utsätter dina naglar för trånga skor till exempel om du spelar fotboll. Fotboll är en sport där nageltrång är väldigt vanligt. Det är även en sport där dina naglar ofta utsätts för påfrestning och kan skadas. Andra aktiviteter kan vara balett eller kickboxning.
Men hur vet du om det är nageltrång du fått? Låt oss titta på symtomen på nageltrång för att du lättare ska kunna avgöra om det kan vara nageltrång du drabbats av innan vi går in på vad du kan göra.
Symptom vid nageltrång
Symtomen på nageltrång kan vara ganska smärtsamma. När nagelns kanter eller hörn växer ner i huden bredvid tånageln kan flera olika komplikationer uppstå. Tänk på att nageltrång kan uppstå på en sida av tån eller på båda.
En annan sak att hålla i åtanke är att ofta försämras nageltrång om du inte gör någonting åt det. Var därför vaksam kring de tidiga symptomen på nageltrång som kan vara:
- Huden bredvid nageln blir öm, svullen eller hård.
- Du känner smärta när din tå utsätts för tryck.
- Vätska har byggs upp runt din tå.
Det bästa är att redan i det här stadiet testa våra metoder som vi kommer till strax. För när nageln väl tränger ner i huden kan bakterier tränga in och orsaka en infektion vilket gör följande symptom vanliga:
- Ökad svullnad och rodnad.
- Bankande smärta.
- Dålig lukt.
- Området runt tån känns varmt.
- Blödning
- Vit-eller gulfärgad vätska eller var.
- Överväxt hud runt tån.
Vid en allvarlig infektion kan du även få feber men det är väldigt ovanligt.
Försök att behandla ditt nageltrång så snart som möjligt för att undvika de värsta symtomen.
Vi har listat en hel del tips och huskurer för att behandla nageltrång hemma. Följ med så berättar vi vad du kan göra själv.
Behandling av nageltrång
För att förhindra infektion är det viktigt att du behandlar nageltrång så snart problemet uppstår. Milda fall kan kräva mindre behandling som du kan göra själv. Känner du dig osäker kan du exempelvis gå på medicinsk fotvård. De allra allvarligaste fallen kan behöva ett kirurgiskt ingripande. Ingen tycker om operationer därför är det bra att försöka lösa problemen så fort det går.
Som tur är finns det en hel del huskurer för att behandla nageltrång och vanligtvis kan du på egen hand få rätt på problemet. Här kommer sex vanliga huskurer för nageltrång.
6 enkla metoder att behandla nageltrång H3
- Blötlägg i varmt vatten – Blötläggning av din drabbade fot kan bidra till att minska svullnad och lindra din smärta. Du kan blötlägga foten i varmt vatten tre gånger om dagen i upp till 20 minuter åt gången. Magnesiumsalt i fotbadet kan hjälpa till att mjuka upp foten och huden runt nageln och hjälpa dig lindra smärtan ännu mer och få nageln att växa normalt igen. Glöm inte att undvika onödigt tryck på nageln från granntårna! Trycker de andra tårna mot ditt nageltrång kan du lägga en bit gasbinda eller en bomullstuss mellan för att separera dem.
- Använd nagelolja – Nagelolja mjukar upp nagelplattan och gör den mjukare och mer följsam. Oftast är en torr nagelplatta mer utsatt för att hamna i nageltrångstillstånd. Ifall du applicerar och jobbar med nageloljan morgon och kväll så kan det hjälpa till att du undvikaer och förhalar att nageltrånget startar. Vi kan rekommendera myrra oljan. Det är en av de nageloljor som har minst molekyler och kan därför tränga ned i nagelplattan och verka.
- Äppelcidervinäger – Äppelcidervinäger har många hälsofördelar som har blivit alltmer uppmärksammade. Det många inte vet är att det även kan hjälpa dig med ditt nageltrång. Även om det krävs mer forskning och att bevisen är blandade tros äppelcidervinäger ha antiseptiska, antiinflammatoriska och smärtlindrande förmågor. Vill du testa och se om du känner någon skillnad kan du hälla i en deciliter i ditt fotbad.
- Placera bomull eller tandtråd under tånageln. När du blötlagt foten kan du testa att trycka in små bitar av bomull eller vaxad tandtråd under den inåtväxande kanten på din nagel. Det vill säga där den skär in i din hud. Detta kan hjälpa din nagel att växa över hudkanten igen.
- Använd bekväma skor och strumpor – Skor och strumpor som är för trånga kan trycka på tårna. Som du nu vet är det en av de vanligare orsakerna till nageltrång. För att förhindra trycket på dina naglar ska du tänka på att bära skor och strumpor som passar men fortfarande lämnar gott om utrymme för tårna. Under läkningsprocessen ska du undvika skor eller använda sandaler så mycket som möjligt för att begränsa trycket på tånaglarna.
- Prova en nagelklämma. En nagelklämma för nageltrång är vanligtvis gjord av tunt, självhäftande kompositmaterial och limmas på toppen av tån. De är avsedda för att räta ut tånageln genom att lyfta nagelns kanter så att nageln kan växa ut rakt. Klämman kan bäras med skor, sockor och strumpor och kan köpas på apoteket.
Har du läst hela vägen hit vet du varför du får nageltrång och hur du kan behandla det hemma. Men förutom att behandla en redan drabbad nagel kan det vara bra att ha lite framförhållning också. Därför ska vi titta på hur du förebygger nageltrång.
Förebygg nageltrång
Genom att göra små ändringar i din vardag kan du förhindra nageltrång i framtiden. Med våra tips kan du förebygga och slippa alla besvären.
- Klipp naglarna i en rak linje vilket är lättast att göra med en rak sax. De ska inte vara rundade i hörnen och inte för korta. Istället för att runda hörnen när du klipper kan du försiktigt fila kanten på nageln efter att du klippt den. Men inte för mycket! Tänk på att det är lättare att klippa naglarna efter ett bad eller en dusch.
- Använd nagelklippare som är utformad för tånaglar eller en rak nagelsax. Glöm inte tvätta nagelklipparen före och efter användning. Att använda en smutsig nagelklippare kan medföra bakterier och infektioner i hunden under nageln.
- Gå till en specialist regelbundet och få hjälp. Medicinsk fotvård kan hjälpa dig med besvär men även att förebygga nageltrång, nagelsvamp och hälsprickor. Glöm bara inte att ifall du har diabetes, en kärlsjukdom eller någon annan sjukdom måste du vara särskilt försiktig.
- Värna om din fothygien och se till att du har torra fötter. Du har väl inte glömt att svett och smuts ofta är orsaken till nageltrång? Se till att hålla dina fötter rena och torra så höjer du dina chanser att undvika nageltrång
- Välj skor som passar din fot men tänk även på att detsamma gäller strumpor och strumpbyxor. Skor måste vara rätt längd och bredd så att skona inte trycker på naglarna och gör så att tårna kläms ihop.
- Sista utvägen är operation. Om dina tånaglarna är onormalt böjda eller tjocka kan operation behövas för att förhindra återkommande inåtväxande naglar och nageltrång.
Söka vård för nageltrång
Mindre fotproblem som nageltrång kan orsaka allvarliga komplikationer hos vissa människor. Kontakta din läkare om du har nageltrång och du har diabetes eller ett annat tillstånd som orsakar dålig cirkulation eller om du har ett dåligt immunsystem.
Du bör också se en läkare om:
- Din smärta och svullnad är svår.
- Om huskurer och hemmabehandling inte hjälper efter några dagar.
- Du har svårt att gå.
Hoppas du fått tillräckligt med information och tips för att kunna behandla dina naglar själv eller uppsöka vård för ditt tillstånd. Var rädd och dig och dina fötter!
Om du är intresserad av att lära dig mer finns det en väldigt populär medicinsk fotvård utbildning här på Axelsons. Läs mer om den genom att följa länken.
Referenser
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513138/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513138/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513139/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29224370
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4735895/
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!