Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Musik till massagen? Tio tankar och tips

Att musik kan hjälpa oss att slappna av är inte något nytt för de flesta av oss. Här följer tio tips kring hur du kan tänka när du väljer musik till din massage – och en spellista med två timmar skön musik!

De flesta SPAn och wellnesscenter har musik i bakgrunden för att skapa stämning och bidra till en känsla av lugn och ro. Musik har generellt visat sig att i sig själv ha en potentiell terapeutisk effekt, och det finns studier som visar att musik kan ha ett direkt, positivt inflytande på smärta, stress och ångest. Men vad ska man spela under massagen, och vad kan man tänka på?

* Naturligtvis har vår smak och preferenser betydelse för hur musiken upplevs, både av massören och klienten, och det är ju önskvärt att klienten gillar musiken eller åtminstone inte tycker illa om den! Jag har provat vid några tillfällen att låta klienten välja musik helt fritt, och där upplevde jag två utmaningar.Det ena var att klienten inte nödvändigtvis tänkte i termer av avspänning, men mer vad hen gillar generellt. Den önskade effekten av musik till massagen är kanske snarare ökad avspänning, än att klienten ska ligga och lyssna, digga och bli uppslukad av en rytm eller sångtext!
Det andra var att jag inte nödvändigtvis tyckte om klientens musik, eller kände mig lugn av den. Naturligtvis kunde jag fortfarande ge en tekniskt god massage, men jag tror att det blir bäst när även massören har så mycket ro som möjligt i nervsystemet under sessionen.
Att låta klienten välja musik kan säkert fungera fint med lite inlyssnande och samtal om valet – men de flesta gånger jag frågat har jag fått svaret ”välj du”. Att slippa ta beslut och välja kan i sig själv fungera avslappnande.
Om musiken känns viktig för dig som terapeut, du vill utforska dess möjligheter så ge lite tid till klientens återkoppling, före, under och efter sessionen, och låt gärna hen veta hur du tänker.

* Det andra sättet att säkra att klienten trivs med musiken, är att låta hen veta att det när som helst är välkommet med önskemål om att stänga av musiken, sänka eller höja volymen eller byta låt, och att det inte behövs någon förklaring.
Att på det hela taget vara väldigt tydlig med att det här är klientens tid och att det är ok att säga till om vad som helst som inte är perfekt, ger en bra utgångspunkt för tillit och en god massageupplevelse.

* Det finns ett stort urval av album med massagemusik, avslappningsmusik, SPAmusik och så vidare. Att ett album har en sådan titel är ingen garanti för att den är trevlig att höra på. Du kan säkert hitta personliga pärlor, samtidigt har många sådana album karaktär av massproduktion och kan upplevas slätstrukna, klichéaktiga och ointressanta.
Köp inte ett album bara för att det heter ”massagemusik”. Innan du använder ett album eller en spellista till behandling, lyssna igenom det i lugn och ro, inte bara 30 sekunders nerslag här och där. Se till att musiken känns skön hela vägen igenom, utan vare sig överraskande, stressande inslag eller irriterande monotoni.

* Som en tumregel, undvik låtar med sångtexter, speciellt på språk lyssnaren förstår. Det finns texter som är avsedda att ha en lugnande och helande effekt, men när vi hör ord som vi förstår, går hjärnan igång på ett annat sätt än till bara musik. Det som musik kan, är att tala till och aktivera andra delar av vår hjärna än de som responderar på ord och språk.
En vacker sång med en text du tror skulle göra klienten gott, kan i så fall funka bra som avslutning på sessionen, när det är tid att kalla tillbaka den vänstra hjärnhalvan och göra sig klar till aktivitet igen, som en slags ”bro”.
När vi hör mänskliga röster sjunga ljud, toner och ord på främmande språk, fungerar det mer som ren ljudvibration, när vi inte har någon semantisk relation till orden. Det är dock värt att notera att inte alla uppskattar sång med associationer till olika typer av religion eller liknande, vare sig det är gregorianska manskörer eller mantran från yogatraditionen. Vill du ha sådana inslag med i din spellista är det kanske bra om du känner klienten en smula, eller frågar först.

* Klassisk musik uppskattas av många, men i en massagesituation råder lite delade meningar. Klassisk musik är ofta väldigt sammansatt, djup och sofistikerad, och komponerad för att lyssna. En del kan bli störda, eller helt enkelt mindre avslappnade, av en sådan invitation till aktivt lyssnande.
Andra uppskattar den klassiska musikens inflytande och finner den både mer tilltalande och avslappnande än en blek tapet av delfinljud och vindspel. Igen, lyssna själv igenom stycket och se till att där till exempel inte är några plötsliga partier som brakar loss med basuner och bastrummor och skrämmer eller stressar klienten!

* Olika instrument och ljud har olika effekt. Naturljud kan verka avslappnande men också stressande, t ex vind eller repetitiv fågelsång, och ljud av porlande vatten kan medverka till att göra oss kissnödiga! En trumrytm kan ha en transliknande effekt, men kan verka allt för stimulerande. Melodi utan en tydlig rytm är oftast att föredra.
Olika typer av orientaliska stränginstrument eller gitarr används ofta i avslappningsmusik, liksom piano. Flöjt är också populärt i SPA-musik och liknande, men observera att om den bitvis går upp i höga toner kan det verka irriterande eller skapa stress. Hang är ett annat instrument vars ljud ofta upplevs som harmoniserande.
Ett någorlunda jämnt musikflöde ger bäst avslappning. Pauser kan fungera fint om musiken startar mjukt efter pausen – se nästa punkt. Hitta ett album eller spellista som varar minst lika länge som din behandling, för att undvika onödiga avbrott. Musik med viss stegring eller variation kan hjälpa dig som massör att hålla koll på tiden på ett smidigt sätt.

* Musik har direkt inflytande på vårt nervsystem – avslappnande eller stimulerande, vilket inflytande musiken har är framför allt beroende på rytmen. Långsam, meditativ musik kan ge en avstressande effekt, och avspänningen är allra mest uppenbar under pauser. Snabbare rytmer kan öka uppmärksamheten och vakenheten.
Vad är då långsam respektive snabb musik? Den mest grundläggande rytmen för en människa är hjärtslagen. Musik som är långsammare än en avslappnad puls, ca 72 BPM (Beats Per Minute, antal slag per minut), och som följer ett visst cykliskt mönster, har generellt visat sig vara mest avslappnande.
En del teorier knyter ihop denna relation till hjärtslagen med närheten till vår mors puls när vi låg i trygghet och symbios i livmodern, andra nöjer sig med att konstatera att vårt hjärta slår olika fort vid olika nivåer av aktivitet och vila, och att effekten av musik korresponderar med detta.

* Inte bara hjärtat men även hjärnan (som om de var åtskilda, haha!) påverkas av musikens rytm och ljud. I dessa sammanhang talas det ofta om resonans, att våra celler vibrerar och ljud är vibrationer. En helt specifik vibrationseffekt som kan åstadkommas genom musik är att göra hjärnvågorna långsammare.
Hjärnvågor är vibrationsmönster i hjärnan som skiftar i respons på våra känslor, tankar, aktivitet etcetera. Hjärnvågor mäts i Hertz (Hz), efter deras hastighet i svingningar per sekund.
Betavågor uppstår vid >12 Hz, och är typisk för normal, vaken aktivitet.
Alfavågor uppstår vid 8-12 Hz och associeras med tillstånd som dagdrömmande, vila och hypnos, ett medvetet men avspänt tillstånd, ett slags mellanläge mellan medvetande och undermedvetande.
Thetavågor uppstår vid 4-8 Hz och har uppmätts under REM-sömn och vid djup meditation hos erfarna meditatörer.
Deltavågor uppstår vid 1-4 Hz och motsvarar djup, drömlös sömn.
Alla tillstånd som är långsammare än Beta, associeras med läkande på olika plan. Vid hypnos till exempel, är hjärnan mottaglig för nya, positiva förslag. Det parasympatiska nervsystemet aktiveras vid Beta-tillstånd och långsammare vågor.
Musik på 60 BPM har visat sig sänka frekvensen från Beta till Alfa, och den typ av trumning som används vid shamanska trumresor har visat sig kunna producera Thetavågor. Många kompositörer och musikskapare har arbetat med att utveckla musik som ska hjälpa till att sänka hastigheten på hjärnvågorna, bland annat har man forskat kring detta i större omfattning på The Monroe Institute i USA.
Är du nyfiken på att använda musik direkt relaterad till forskning kring hjärnvågor, till din massage eller egen avslappning, kan du hitta avsnitt ur Jeffrey Thompsons musik här och även köpa musiken i sin helhet.

Dr Jeffrey Thompsons Brainwave-musik på Soundcloud

* Som en återkoppling till där vi började, är det såklart viktigt att du själv gillar musiken! Det du spelar ska passa både dig och ditt sätt att massera. Genom att skapa en helhetsupplevelse där musiken är en del, visar du din omtanke om klienten och ger dig själv en härligare arbetsstund.

Nyfiken på att gå en massage utbildning? Läs mer på vår sida axelsons.se/massage. Där hittar du alla våra utbildningar inom massage såväl som massagekurser för dig som vill testa på!

* Till sist, var kan du hitta musiken?
Fråga aktivt efter tips från vänner, kollegor och även genom att höra vad klienterna gillar.
Det finns ett flertal websidor där du kan köpa CD-skivor eller ladda ner musik, nedan finner du ett par länkar till musikbutiker online.
Wellnessmusik.se
Amuletten.net
Spasounds.com

I iTunes store kan du söka musik, lyssna på utdrag och köpa album i mp3-format finns som en inbyggd funktion i programmet iTunes.
Soundcloud är en webbplats där du kan söka och lyssna på musik med vilka sökord som helst, genrer eller kanaler.
Spotify är en annan webbtjänst där du kan få tillgång till en nästan obegriplig rikedom av låtar, album, artister och spellistor, och dessutom sätta samman dina egna spellistor. Observera att om du använder Spotify som gratistjänst, kommer reklaminslag emellanåt – inte något att rekommendera till en massagesituation! För 99 kronor i månaden slipper du reklam och har tillgång till obegränsat med musik, som hela tiden uppdateras med nya album.

Här får du en spellista jag har satt samman på Spotify och som jag själv gillar till massage – kanske hittar du nya favoriter här?

Massagemusik Oktober 2017 – FriskvårdsMagasinet

Källor:
www.medscape.com, Music May Be an Alternative Relaxation Technique With Cardiovascular Benefit, Heart, Laurie Barclay, MD, 9/30/05.
www.symbiosis-music.com, Choosing and Using Music for Relaxation and Complementary Therapies, Symbiosis Music Ltd, 2006.
www.peacehope.com, Massage and music integration, Linda Gertrude Ph.D, CMT
www.burnsjournal.com, The effects of massage and music on pain, anxiety and relaxation in burn patients, Ghezeljeh, Ardebili, Rafii

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *