Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.
Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.
Med eget företag är du din egen boss
Kanske du är mitt uppe i din utbildning till massör, PT, kostrådgivare eller friskvårdskonsult. Kanske har du redan diplomet i din hand, och kanske har du tagit de första stegen mot att praktisera ditt nya yrke. Förr eller senare kommer du sannolikt att lockas av tanken på att vara din egen, att ha ditt eget företag där du kan utveckla dina idéer och skapa egna kundrelationer. Förutsättningarna är goda. Hälso- och friskvårdsbranschen är fortfarande i tillväxt eftersom människor bryr sig allt mer om sitt fysiska och psykiska välbefinnande. Ligger du i startgroparna har du förmodligen en massa praktiska frågor som måste besvaras. Svaren kommer här!
Hur börjar jag?
Det finns en del att ta reda på och att göra, dock inte så mycket att du ska behöva avstå av den anledningen. Allt måste inte ske samtidigt, och ofta är du så motiverad när du bestämt dig att inget känns övermäktigt. Men du bör vara inställd på att arbeta mycket, i synnerhet i början. De flesta brukar tycka att det är värt det!
Din affärsidé är troligen redan klar: Du vill möta människor och hjälpa dem till hälsa och välbefinnande med hjälp av just din specialitet, och du vill sannolikt tjäna pengar på det. I din affärsplan beskriver du hur du ska genomföra idén. Det finns mallar att hämta på nätet, och du kan få gratis hjälp och stöd av Nyföretagarcentrum.
Starta eget inom Massge? Varför inte gå på en massage utbildning? Läs mer på vår sida massagesida. Där hittar du alla våra utbildningar inom massage såväl som massagekurser för dig som vill testa på!
Vilka tjänster och eventuella varor ska jag sälja?
De flesta har en viss profession som grund, men kom ihåg att det är en fördel att ha flera ben att stå på. Att kunna erbjuda alternativa eller kompletterande lösningar, eller kunna hjälpa klienten med andra problem än det ursprungliga, kan vara något som utvecklar och utökar din verksamhet. Att till exempel kunna råda klienten om kost eller kosttillskott i samband med planering av träning ger ett stort mervärde. Att tänka in miljöhänsyn och globala/sociala värderingar i din verksamhet är aldrig fel. Läs mer om starta företag ideer här. Utöver att bidra till en önskvärd utveckling i världen, stärker det din image och konkurrenskraft och känslan av att göra något bra!
När, var, hur mycket och till vem?
Du kan välja att starta i blygsam skala, eller fullt ut på heltid. Mycket en personlighetsfråga, men även en ekonomisk. Utan kapital i ryggen mår du bättre om inte utgifterna är större än intäkterna någon längre tid. Är du den försiktiga typen kanske du föredrar att smyga igång samtidigt som du försörjer dig på en anställning. Ditt eget företag får vanligen inte göra samma sak eller ha samma kunder som företaget du jobbar på. Prata alltid med din arbetsgivare så att ni är överens innan du startar.
Hur ser marknaden ut?
Vilka är dina blivande klienter? Var finns de? Hur når du dem? Vilka är konkurrenterna? Om du inte vill marknadsföra dig själv kan du erbjuda dina tjänster som konsult i ett större friskvårdsföretag, men då måste du sälja in dig där istället. Det kan vara ett bra sätt att börja.
Egen lokal eller…?
En del företagare inom friskvård utför arbetet hos kunden, det är särskilt vanligt när kunden är ett företag. Det passar för de flesta friskvårdstjänster och är ett enkelt och billigt sätt att komma igång. Många börjar med att hyra in sig hos någon annan som redan har en lokal, ofta med kompletterande tjänster.
Hur ska jag finansiera det hela?
Om du inte från början kan göra upp en budget för längre tid så se åtminstone till att ha en startbudget. Vad kostar det att komma igång och klara första halvåret? Om du tänkt försöka leva på din verksamhet bör du även göra upp en ”normalbudget”, det vill säga en budget som ska gälla när företaget är i gång. För att ge banklån brukar banken kräva borgensman eller en god säkerhet. Om du har en bra affärsidé kan du vända dig till statliga Almi som inte brukar ställa lika stora säkerhetskrav. Men tänk på att ränta och amorteringar på lån kan vara en dryg kostnad! Som arbetssökande på Arbetsförmedlingen kan du ha möjlighet till stöd därifrån med att pröva affärsidén, och eventuellt starta eget-bidrag i maximalt sex månader.
Försäkringar och tillstånd
Fundera över vad du behöver försäkra i din verksamhet. Branschförbundet Kroppsterapeuterna förmedlar en försäkring anpassad för de flesta friskvårdsarbetare. Ta också reda på hos kommunen om just din verksamhet behöver något särskilt tillstånd.
Vilken företagsform ska jag välja?
Läs på noga vad de olika företagsformerna innebär: Aktiebolag, handelsbolag eller enskild firma? Det sistnämnda är den enklaste formen och den som många friskvårdsarbetare föredrar att börja med. Ett viktigt råd är att från början hålla isär företagets och din egen ekonomi – till och med innan du registrerat företaget.
Registrera företagets namn!
En lustfylld och inspirerande uppgift! Fundera på om namnet är originellt och lätt att uppfatta. På www.verksamt.se kan du söka på dina uppslag för att se om de redan finns. Ett namn som är registrerat hos Bolagsverket är skyddat, antingen i hela landet eller i länet. Vänta med att beställa visitkort och annat tills du fått namnet godkänt och registrerat. Om du tänker ha eget domännamn på internet, registrera det snarast så att ingen kan lägga beslag på det!
Och sen då?
Sätt igång och jobba! Men bara för att du arbetar med andras hälsa ska du inte glömma din egen. Se till att från början planera in tid för egen träning och avkoppling! Från dag 1 är det vissa saker som måste fungera, och det är såklart bäst om du har dem på plats innan du börjar jobba.
Journal ska du föra från början, för att försäkringen ska gälla. Gärna enligt reglerna i Patientjournallagen.
Kassaregister i form av kassaapparat eller databaserat system måste du ha om du tar emot kort eller kontant betalning på mer än 178 000:- (2015). Om du fakturerar kunderna enligt gällande lag, eller ger dem ett inbetalningskort, räknas det inte som kontant betalning. För att slippa kassaregister kan du också välja att ge din kund det som kallas kontantfaktura när de betalar, det är som ett kvitto men med samma uppgifter som en faktura.
Bokföring är inte bara en skyldighet för att så småningom kunna redovisa din verksamhet. Det är även en hjälp till dig själv för att ha kontroll över hur verksamheten går, hur mycket du kan ta ut till dej själv, och hur mycket du kan investera. Om du ska bokföra själv eller ta hjälp beror på hur mycket du kan och hur mycket tid du har. Men du bör ändå lära dig förstå den eftersom det alltid är du som är ansvarig. Ett enkelt bokföringsprogram är till stor hjälp. Glöm inte bokföra avdrag för allt du köper för att kunna sköta verksamheten! Spara alla kvitton!
A-kassan måste du kolla om du kan behålla i ditt nuvarande fack eller om du ska flytta den till särskild a-kassa för företagare.
Efterhand tar du hand om…
Skatt och moms
Enskild firma och handelsbolag beskattas inte för eventuell vinst, utan ägaren tar upp vinsten i sin egen inkomstdeklaration och betalar egenavgifter och skatt på beloppet. I ett aktiebolag räknas du själv som anställd och din lön är en kostnad, och bolaget betalar skatt på eventuell resterande vinst. När verksamheten startar lämnar man in en preliminär deklaration för att veta hur mycket skatt och avgifter som ska betalas in varje månad, detta kan justeras när som helst om man märker att det skiljer sig för mycket från verkligheten. När du registrerar företaget ansöker du samtidigt om F-skatt, som innebär att du själv betalar in din skatt, och om att bli momsregistrerad, som betyder att moms ska ingå i priset till dina kunder – men också att du får tillbaka den moms du betalar på dina utgifter.
De flesta varor och tjänster har 25 % moms, men idrott i motionssyfte, t ex styrke- och konditionsträning, har 6 % moms, så du bör kolla vad som gäller för just din verksamhet. Moms redovisas och betalas in per år i de flesta fall.
Bokslut och deklaration
De flesta små enskilda näringsverksamheter får göra förenklat årsbokslut. Det består av resultat- och balansräkning som du får ut automatiskt ur bokföringsprogrammet, och de ligger sedan till grund för inkomstdeklarationen som lämnas in året efter bokslutet.
Tips och råd från nyföretagarcentrum
Yvonne Fogelström, verkställande ledamot hos Nyföretagarcentrum, har delat med sig av vad erfarenheten visat som det klart viktigaste för dig som blivande friskvårdsföretagare.
1. Marknadsföringen måste vara med från början, helst redan under utbildningen, på flera plan. Utan kunder, ingen verksamhet! Skapa kontakter och nätverk. Var har du dina SÄKRA kunder? Goda vänner brukar vara mycket entusiastiska före start, men de står sällan för en regelbunden inkomst när du väl är igång. Inse att du behöver fler kunder än du tror – alla kommer inte varje vecka. Har du tänkt dig att jobba mot företag eller som konsult så se till att hitta samarbetspartners i förväg.
2. Blunda inte för verkligheten, tänk inte att kunderna kommer av sig själva bara du har ett trevligt företag. Du måste visa att du kan lösa kundernas problem, tillgodose deras behov. Du måste skapa intresse, göra tydligt att du är värd pengarna. Du blir inte intressant genom att vara billig. Vad gör dig unik, vad har du för specialkompetenser? Det kan vara en fördel att kunna erbjuda paketlösningar, antingen genom dina egna kunskaper eller i samverkan med andra. Likaså att ingå i ett sammanhang där det finns ett kundflöde.
3. Se på andra och hur de gör, och arbeta med dig själv. Våga fråga andra! Välj ut framgångsrika friskvårdare i andra delar av landet, ring upp dem och be dem berätta. Vilka misstag de gjort och vad som var bra. De flesta är mer än villiga att hjälpa till (på tillräckligt avstånd från konkurrens).
4. Du måste se dig som en företagare och leva med detta.
Artikeln är en kort vägledning. Läs mer här:
- Nyföretagarcentrum – gratis rådgivning
- Verksamt med mycket information och e-tjänster till din hjälp
- Bokföringsnämnden för broschyrer om bokföring, bokslut och deklaration
- Skatteverket för information om kassaregister, moms, skatter m m
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!