Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Mat med känsla och intuition

 

Lämna det beroendestyrda ätandet och välj mat som kroppen verkligen vill ha. Nutritionisten Deanna Minich väver in intuition och ayurveda i sitt naturvetenskapliga arbete.

Det kanske låter luddigt att ”känna in” vad man behöver, men det är garanterat inget flummigt över nutritionisten, forskaren och yogin Deanna Minich. Hon korsar ayurvedisk visdom med naturvetenskap och 2000-talets gentekniska möjligheter.

Faktum är att Deanna är en av de mest balanserade människor jag mött. Hon utstrålar fokus och öppenhet, allvar och glädje på en och samma gång. Och i sitt yrke har hon lyckats förena det vetenskapliga med det andliga i en fängslande, kreativ harmoni.

– Jag älskar att binda ihop olika områden i det jag gör, säger Deanna. Jag är fascinerad av växter, så jag gillar att titta på vad botanisterna gör då och då. Ibland gör jag ett besök inom hos kvantfysiken för att uppdatera mig kring det som händer där, och även inom psykologin.

 

deanna65

Deanna Minich

 

Vid livsstilskonferensen Nordic Lifestyle Medicine i Stockholm i våras fick Deanna breda ut sig över två nästan hela dagar för att berätta om sitt inspirerande sätt att jobba med mat och hälsa.

Områdena var många: från maten som personlig berättelse till kostens inverkan på genernas uttryck, från chakran, färger och fytokemikalier till kvinnohälsa och miljögifter.

 

Uppvuxen med stränga matregler

Hennes egen berättelse började i Chicago för 40 år sedan, där hon växte upp i ett strikt katolskt hem som inte gav så mycket utrymme för lek och skoj. Hennes mamma var också extremt noga med maten. Allt socker, godis och all raffinerad mat var förbjuden. Begränsningarna ledde till att maten blev ett känslomässigt problem för Deanna.

– Jag fick aldrig äta det som andra barn åt, så jag började hetsäta i hemlighet.

Trots att Deanna kände mycket ilska kring maten i sin barndom är hon i dag tacksam för allt hennes mamma gjorde. Det blev också ämnet näringslära som hon drogs till vid universitetet.

– Jag tyckte om att läsa mycket och jag gillade naturvetenskap så jag tänkte bli läkare, tills jag började jobba som volontär vid ett sjukhus och insåg att jag inte stod ut med ”kokboksmedicinen” som de praktiserade, med ett recept för varje sjukdom.

 

Deanna frågade sig: Vad är det vi verkligen behöver?

Istället valde hon näring och biokemi för att gå till botten med maten – vad är det vi behöver egentligen?Men hon sökte inte bara på den naturvetenskapliga sidan, utan vände sig även till yoga och ayurveda, traditionell kinesisk medicin och funktionell medicin. Dessutom tog hon kurser i konst och litteratur och började se mönster mellan fysiologi och psykologi.

Som färdigbildad nutritionist började hon träffa patienter och jobbade med kostomläggningar och näringstillskott, men det kändes oinspirerande att bara titta på det som inte fungerade hos patienterna.

– Jag kände mig lite avskräckt av mitt yrke. Jag var som en polis: Ät det här! Inte det där! Nej! Stopp! Den metoden fungerade inte långsiktigt för mig.

 

Viktigt med en livsplan, inte bara en matplan

Deanna ville ha ett nytt perspektiv på mat som var hälsosamt utan att vara dömande och begränsande.  Hon ville ta reda på hur man kommer ner på djupet, bort från ytan med alla olika dieter och föreställningar om hur man ska äta.

– Jag ville hitta ned till det som ger oss inre tillfredsställelse, den verkliga näringen. Äter jag för att jag inte känner mig trygg? Eller för att jag inte är helt trygg med min egen kropp? Jag ville veta mer om alla känslor som utlöser ätbeteenden, det känslomässiga ätandet.

– Många av mina patienter vill att jag bara ska ge dem ett schema för vad och hur de ska äta, men jag säger åt dem att vi måste ta fram en livsplan, inte bara en matplan.

 

Maten är förbunden med tankar och känslor

År 2000 tog hon fram ett system som hon kallade Food + Spirit™ för att kunna väva ihop det fysiska med det icke-fysiska. Det bygger på naturvetenskap och funktionsmedicin, men också på ayurveda och kunskaper om andlig hälsa. Det handlar om upplevelsen av att vara en del av något större, att känna en förbindelse med livet.

– Jag ville titta på mer än bara näringsinnehållet i maten. Näringen är viktig, men även tankar och känslor som har samband med maten är viktiga.

 

Spiritual DNA

Spiritual DNA

Deanna poängterar att även vårt ätande influeras av placebo och nocebo – hur våra känslor och vår inställning påverkar hälsan. I det långa amerikanska forskningsprojektet om hjärtsjukdom som kallas Framhinghamstudien såg man till exempel att kvinnor som trodde att de skulle få hjärtproblem dog nästan fyra gånger så ofta i hjärtrelaterade sjukdomar jämfört med kvinnor som inte trodde att de skulle få hjärtsjukdom.

– Vad händer om vi äter mat som vi vet eller tror är skadlig för oss? Sannolikt kommer det att ha en negativ inverkan på kroppen.

 

Rätt mat ger energi, fel mat gör oss trötta

Hon låter sina patienter skriva ned en ”vetenskaplig” lista över saker de funderar över kring maten, till exempel fettsyror, hur mycket protein man bör äta osv. Sedan får de skriva en kreativ lista – vad är roligt med mat, vad är jobbigt?

– Mat ger oss energi, men den kan också ta energi, precis som människor. Vissa man träffar blir man glad av, medan andra kan göra en trött.

 

Vi äter växternas ljus

Mat handlar också om ljus – om fotoner, små ljuspaket i olika våglängder. Färgen på ljuset beror på vilken frekvens fotonerna har. Röd färg har lägst frekvensområde och violett ljus har det högsta.

– Vi äter ljuset som växterna fångat in genom fotosyntesen. Våra mitokondrier hämtar upp den energin och den lagras till stor del i vårt DNA.

Det finns studier som visar att personer som mediterar eller utövar olika manuella terapier som akupunktur utsöndrar färre fotoner. Även adaptogena örter som rosenrot har den effekten på kroppen.  Man blir helt enkelt bättre på att spara på sin ljusenergi.

– Överkokta grönsaker tappar i färg och energi. Och vad händer när vi raffinerar, hårdsteker och grillar maten så att färgerna övergår i beige, brunt och svart?

 

KROPPENS CHAKRAN FÖRKNIPPAS MED OLIKA FÖDOÄMNEN

 

Rotchakrat

Enligt ayurveda har kroppen sju chakran eller ”energispiraler” som är belägna längs ryggraden från hjässan till ryggslutet. Deras placering motsvarar de endokrina körtlarna och varje chakra sägs vibrera vid samma våglängd som en viss färg. Som nämndes ovan har röd färg det lägsta frekvensområdet, och den är förknippad med till det lägst placerade chakrat – rotchakrat – som är kopplat till binjurarna, elementet jord och näringsämnen som protein, mineraler och rotfrukter.

– De flesta har en obalans i det här chakrat, säger Deanna. Antingen är man underaktiv eller överaktiv.

 

Navelchakrat

Det andra chakrat, navelchakrat, förknippas med orange färg, med äggstockar och testiklar, vatten, fett och oljor, flöde och kreativitet. Det är när vi är jordade som vi kan börja flöda och skapa. Emotionellt ätande har sitt ursprung i det här chakrat.

Deanna tar upp sina egna hormonproblem som exempel. I yngre år hade hon cystor på äggstockarna som hon inte lyckades bli av med trots olika kost- och näringsbehandlingar. Det var här hon började förstå att hon saknade pusselbitar. Hon började jobba fram sitt Food + Spirit-program som delvis lutar sig på författaren Carolyne Myss och den integrativmedicinska gynekologen Christiane Northrups lärdomar om det emotionella och andliga. Deanna släppte kontrollen och började måla tavlor av sina äggstockar och sin livmoder för att öppna upp sitt navelchakra och släppa fram sin kreativa kraft. Och cystorna försvann.

 

Ovary Hotel

Ovary Hotel

 

Solar plexus-chakrat

Solar plexus-chakrat är förbundet med till matsmältningsorganen (framför allt bukspottkörteln), med gul färg, eld, kolhydrater, kostfibrer och balans i livet. Enligt Deanna har vi stressade västerlänningar stora obalanser i även det här chakrat.

– Elden är på väg att slockna och vi försöker hålla den vid liv med koffein och socker. Vi bränner för mycket för snabbt. Saknar vi kanske en sötma och glädje i livet som vi försöker ersätta med sött i maten?

 

Hjärtchakrat

Det fjärde chakrat, hjärtchakrat, är kopplat till grön färg, bladgrönsaker, rörelse, andning, cirkulation, medkänsla och kärlek.

– Att känna tacksamhet och uppskattning när vi äter är bra för hjärtchakrat. Man kan också uttrycka en avsikt med måltiden innan man börjar äta. Det kan vara ett enkelt ord som ”harmoni” eller en fras som ”en frisk kropp”.

Enligt Deanna tycks ”avsiktsförklaringen” ge en extra vibration till maten. Principen är densamma som vid en bordsbön, maten blir välsignad. Hon menar det går i linje med forskning som visar att tacksamhet har kopplats till bättre hälsa och välmående. Och enligt en studie från 2013 som publicerades i tidskriften Explore kunde te som en grupp buddhistmunkar ”behandlat” med goda avsikter på det här sättet öka välmåendet hos knappt hundra försökspersoner som drack det, jämfört med samma antal personer i en slumpmässigt utvald kontrollgrupp som fick dricka ”ovälsignat” te.

 

Halschakrat

Halschakrat är länkat till ljusblå färg och sköldkörteln. Det står för återhämtning, sömn, meditation, integrering, uppmärksamhet, medvetenhet och sanning.

– Halsen är som en födelsekanal för hjärtats önskningar. När vi gör äkta val och väljer den kost vi verkligen behöver äta stärker vi det här chakrat. Prova att använda luktsinne och känsel när du handlar i stället för att titta på shoppinglistan!

 

Tredje ögat

Det sjätte chakrat kallas för tredje ögat och är kopplat till indigoblå färg och hypofysen. Det ger mental balans.  Att äta långsamt och meditativt är bra för det här chakrat

 

Kronchakrat

Till sist har vi kronchakrat som associeras med tallkottkörteln. Det står för vitt ljus, för förening, andlighet och gemenskap.

 

Social, mental och andlig avgiftning

Deanna jobbar med patientens chakran och tittar på hur och vad patienten äter. Hon använda sig av olika verktyg som en checklista och en dagbok för känslor och tankar och ordinerar yogaövningar som passar patienten vid olika tider på dagen samt meditationsövningar, affirmationer och visualiseringar.

Hennes nya bok Whole Detox som kommer ut nästa år handlar om att övervinna de egna barriärerna som ligger i vägen för ett liv med hälsa, vitalitet och inspiration. Hon kallar det för en ”social, mental och andlig avgiftning” där maten och färgerna är viktiga inslag.

– Det vi äter och hur vi äter blir en del av oss. Så ät den energi som du vill vara!

 

Läs mer om Deanna: https://foodandspirit.com/

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *