Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.
Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.
Massör i USA
Möt Kai Myrbakk, norsk massageterapeut som valt att pröva lyckan i USA – ’’ett land fullt av möjligheter när man väl funnit sig tillrätta’’, säger han.
– Jag kom direkt från finansbranschen, med examen i Business Administration på Georgia State University i USA, så att utbilda mej inom massage och anatomi hos Axelsons i Oslo var helt nytt! säger Kai. Jag hade bara erfarenhet av anatomi från min tid som fotbollsspelare, med skador och operationer… Men upplägget hos Axelsons var mycket bra, lärarna ställde till och med upp efter skoltid och det var till stor hjälp för oss som hade begränsade förkunskaper.
I Norge arbetade Kai för Olympiatoppen och reste runt i världen. Det gav mersmak, och sedan han kom till USA har han bland annat jobbat med 6 olympiska guldmedaljvinnare i friidrott och andra professionella utövare.
– När jag var klar med massageutbildningen i Oslo 2009 började jag arbeta hos en kiropraktor, berättar Kai, och jag har sedan dess jobbat nästan uteslutande med andra terapeuter. Dels för att jag lär mej mer, och dels för att vi kompletterar varandra. Jag använder mest Deep Tissue och Sportmassage, det innebär att jag jobbar mycket med människor som skadat sig på ett eller annat sätt. Jag har också erfarenhet av proteser som används för att avlasta och kompensera kroppsdelar.
Kai jobbar med Pre-hab
I USA arbetar Kai på en läkarmottagning där det finns två läkare, en kiropraktor, en akupunktör, en kostrådgivare och så Kai som är massageterapeut.
– Vi jobbar väldigt bra ihop, säger Kai. Vi tar hand om klienterna på ett holistiskt sätt. Jag brukar kalla min typ av arbete Pre-hab – att ta sig an klienten helst redan innan det uppstår smärtor och problem. Jag jobbar mycket med idrott och har haft flera svenska elitidrottare som kommit förbi när de varit på träningsläger här.

Kai Myrbakk med Sanna Kallur
Att söka sig till USA är kanske inte det man först tänker sig som relativt nyutbildad massageterapeut. En stark anledning var naturligtvis för Kais del att han är gift sedan 21 år med en amerikansk kvinna.
– Min hustru drev en yogastudio i Tønsberg och vi hade varit på flera yogaretreats i fjärran östern med hennes kunder. En dag sa vi till varandra: ”Vi ska bli gamla i ett varmt land!” Då var det bara att sätta sig med en karta, och valet föll på Sarasota i Florida, med de finaste stränderna i USA och en sommar utan slut. Ett paradis! intygar Kai.
Lång och invecklad process att bli godkänd
Innan man kan ansöka om att arbeta i USA måste man ha ett Social Security Number (SSN) som motsvarar ett svenskt personnummer. Det innefattar bland annat att man får genomgå en bakgrundskontroll. Först därefter kan man påbörja en personlig ansökan för sin profession.
– Det hela tog över två år efter att jag fått mitt SSN. För det första räckte det inte med en översättning av certifikatet från skolan, alla dokument måste översättas av en godkänd firma. Kruxet är att bara själva benämningarna på massagemetoderna översattes, inte vad de innebär, och här började problemen. I Florida kräver de 500 utbildningstimmar, plus en del praktik. På de flesta platser i världen har man tillräckligt många timmar när man är utbildad hos Axelsons, men inte tillräckligt för staten Florida!
De är väldigt byråkratiska med stränga regler, nästan som att försöka sätta en cirkel i en fyrkant, skrattar Kai. En annan anledning att det tog tid var att ansökningar bara tas emot en gång i månaden, är det något som inte stämmer kan du inte rätta till det förrän efter en eller kanske två månader, och så vidare. Och då går de inte genom resten av ansökan för att se om det finns mer som behöver rättas till, nej en sak i taget fick jag ta itu med! Till sist blev de så svåra att ha att göra med att jag fick anlita advokat till hjälp.
Ytterligare examina krävdes
Efter sammanlagt 24 månader fick Kai äntligen sin licens. Förutom sina norska papper måste han ta ytterligare fem examina, för att bevisa att han verkligen kunde det han lärt sig i Norge, och att han visste tillräckligt om lag och rätt i Florida. I Florida måste man dessutom ta 24 timmars vidareutbildning vartannat år för att fortsätta ha titeln massageterapeut.
– Processen att bli massör här i USA önskar jag ingen att upprepa, så om någon har liknande planer får de gärna kontakta mej för att få hjälp och stöd! säger Kai med eftertryck. Mina kontaktuppgifter kan de få genom Axelsons redaktion.

Kai Myrbakk, Massageterapeut
Trots svårigheterna att få lov att utöva sin profession i det stora landet i väster tycker Kai att det är ett land fullt av möjligheter när man väl funnit sig tillrätta och fått bra klienter. Precis som klichén om USA säger är det viktigt att tro på sig själv och ta för sig.
– Ekonomiskt är det stor skillnad att arbeta för någon annan och i egen firma, man kan tjäna över det dubbla som egen företagare. På ett massageinstitut kan man få kanske 25 dollar per timme, hos en kiropraktor behåller du kanske själv 30–40 dollar av timlönen. Jag klarar mej bra på mina individuella avtal, jag får 85 dollar per timme och betalar bara hyra för arbetsrummet.
Kulturella och juridiska skillnader
En del skillnader är det att tänka på i USA jämfört med arbetsmarknaden i Norden, både kulturellt och juridiskt.
– Det kan vara viktigt att vara medveten om hur man förhåller sig till andra människor. Vi terapeuter har stor påverkan på andra, man måste vara uppmärksam på vilka slags saker folk brukar kunna stämma behandlare för – det förekommer ibland. Men de flesta klienter man träffar på är fantastiskt fina människor och har man bara det här i bakhuvudet är risken liten. Den största skillnaden i att jobba som massör i USA är att majoriteten av klienter, både kvinnor och män, som utgångspunkt vill ha en kvinnlig massör. Detta har varit en utmaning för mej, men eftersom jag numera har full sysselsättning behöver jag inte bry mej längre. De som vill komma till mej, de kommer, avslutar Kai.
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!