Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.
Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.
Lymfmassagen ger mig bättre livskvalitet
Irina Zetterman diagnostiserades med malignt melanom hösten 2014. Det hade spritt sig till lymfkörtlarna i ljumsken, och efter operationerna fick Irina stora problem med ödem och smärtor. Sjukvården bidrog med manuellt lymfdränage, men först när Irina kom i kontakt med lymfmassage började hon uppleva verklig förbättring.
– Jag kunde inte förstå det! Det började med en liten fläck på ryggen som jag inte ens kunde se själv, berättar Irina. Jag hade kanske haft den länge, men så började den klia och blöda. Läkaren tog bort den, det var jättelätt, 20 minuter med lokalbedövning. När jag genast fick en ny läkartid två veckor senare, då borde jag ha tänkt att det kunde vara nåt lurt, men det gjorde jag inte.
”Vet du vad malignt melanom är?”, frågade läkaren. Det var det fläcken var. Jag blev jättechockad. Jag har såklart hört om malignt melanom i alla år, men det ingick inte i min föreställning om vad som kunde hända mig, det är intressant hur hjärnan funkar. Jag fick beskedet vid lucia och det blev jobbigaste julen någonsin.
Blev av med en rejäl bit lår
– Vid trettonhelgen tog de bort mer runt den plats där fläcken suttit, samtidigt tog de reda på vart lymfvätskan rann av. Radioaktiv vätska sprutades in där fläcken suttit och de kunde följa flödet med någon typ av röntgen. Så såg man att det rann till höger ljumske, vilket gjorde att man kunde hitta de så kallade portvaktskörtlarna som opererades ut för att analyseras. Analysen fick jag vänta på i två månader på grund av kö hos patologen. Det visade sig att det hade spritt sig, och jag fick tid för en större operation i Mars.
Läkaren ritade ut vad som skulle opereras bort och konstaterade kortfattat att lymfkörtlarna i ljumsken går en bra bit ner på låret. De skar ut en bit stor som en fläskfilé och skickade till analys. Lymfkörtlarna är ju små som riskorn, det är fantastiskt hur de kan spåra cancern idag. Tack och lov hade det inte spritt sig mer. Och så stod jag där utan lymfkörtlar i höger ljumske.
Efter operationen gick jag med dränagepåse en vecka, det var lite knepigt att hantera slang och påse bland annat när man ska sova. Efter att dränaget tagits bort fick jag serom uppe vid ljumsken som fick tappas på vätska manuellt under ett par månader. Det klingade av efter ett par månader men benet blev inte sig själv. Min kropp hade svårt att hantera förlusten av lymfkörtlarna.
Manuellt lymfdränage fokuserar lokalt
– Jag fick träffa en lymfterapeut på sjukhuset som berättade om lymfsystemet. Hon sa att det blir bättre, vi väntar. Hösten kom men det blev inte bättre, benet var helt stasat och svullet och jag hade väldigt ont fortfarande, det var jättejobbigt.
Jag fick komma på korta behandlingar med manuellt lymfdränage. Lymfterapeuter, som de heter inom sjukvården, öppnar upp vid nyckelbensgroparna och man får andas lite men sedan jobbar de mest lokalt där man har sitt ödem. Behandlingarna varar i max 40 minuter. Jag fick några behandlingar hösten 2015, sedan sa de att nu får du klara dig själv. Men det blev inte bra, ärret var som en stor dalgång, det var mycket svullet och gav smärta och obehag.
Våren 2016 ringde jag igen och ville ha hjälp, det blev samma sak, några korta behandlingar och sedan beskedet att jag fick ringa lymfterapeuter ute i stan. De ingår under högkostnadsskyddet men jag fick ordna det själv. Jag kom till en jätteduktig och engagerad lymfterapeut, hon hjälpte mig beställa kompressionsstrumpor och annat. Hon fick loss lite kring ärret och det lindrade en del. Men det mesta var kvar och det fortsatte vara jobbigt.
Drog loss gamla ärr
– Det var då jag snubblade över annons om elevbehandlingar på Bebes utbildning i Lymfmassage. Jag gick dit, och då började det hända väldigt mycket. Jag kunde känna att det här var mer effektivt än det Lymfterapeuterna gjorde, sessionerna var 90 minuter och de jobbade igenom hela kroppen enligt ett bestämt mönster. Något började lossna på ett mer genomgripande sätt.
Jag började gå till Bebe för behandling. Hon har jobbat mycket på låret men också över hela kroppen, i en bestämd turordning. På ryggen hade jag ett par ärr som var väldigt gamla, och hon kunde fortfarande dra loss dem. Jag hade ett tbc-vaccinationsärr som jag haft i 40 år, det drog hon också loss på en enda behandling.
Jag hade flera fibroser efter gamla skador, till exempel efter att ha ramlat nerför en trappa när jag var 13. Dem drog hon också loss. Så som jag förstår fibroser är det något man kan få efter slag, skärsår, sprutor och liknande. Fettet kleggar ihop sig, det blir sammandragningar där vätskan inte kan flöda, och man behöver få igång lymfcirkulationen igen.
Jag går regelbundet på Lymfsalongen, hos Bebe och hennes kollega Ingrid som också är en mysig och duktig terapeut. Jag har fortfarande en viss svullnad i benet, men det är väldigt mycket bättre nu. Det bästa efter en behandling är att jag inte känner av ödemet när jag går därifrån – det är det bästa betyg jag kan ge!
Nollpunkten flyttar sig
– Det är lite olika hur länge effekten av behandlingen känns. Jag ser det lite som att borsta tänderna. Det känns bättre både på kort och lång sikt, nollpunkten flyttar sig hela tiden. Även om jag låter det gå ganska långt mellan behandlingarna av ekonomiska skäl, mår jag fortsatt mycket bättre än innan började på lymfmassage.
Jag går ungefär var sjätte vecka, jag skulle gå varje vecka om jag hade råd. Att få behandling regelbundet har blivit viktigt för mig, jag ser det som underhåll. Precis som man inte kan träna en gång och tro att det ska hjälpa, behöver man hålla lymfsystemet i skick.
Egenvårdsprogrammet, som Bebe talar sig varm för, gör jag hemma i perioder. Man jobbar på sitt eget lymfflöde med strykningar över hela kroppen enligt ett bestämt mönster. Jag har haft en svacka nu och märker skillnad när jag inte gör det.
Här får du Bebes egenvårdsprogram för förbättrat lymfflöde!
– Jag går även på lymfdränage men det ger inte samma effekt. Det tror jag beror dels på att lymfmassagen varar längre och jobbar igenom hela kroppen, dels att de involverar andra tekniker som koppning. Lymfsystemet är ett långsamt, sävligt system, man kan inte schasa på det. Korta behandlingar blir inte lika meningsfullt.
Måste börja vid källan
– Som Bebe brukar säga, ”är det trafikstockning längre bort så hjälper det inte att rensa upp lokalt”. Man måste börja vid källan, det måste flöda kring nyckelbensgroparna, armhålorna och i hela bålen. Flödet i bålen är jätteviktigt, lymfmassagen följer en sekvens som öppnar flödet så att den lösgjorda vätskan har någonstans att ta vägen. Ibland efter behandling kissar jag som ett vattenfall.
Jag är mycket positiv till lymfmassage, det är utan tvivel värt det. Jag får enormt god hjälp och så får jag beröring samtidigt, bara det tror jag att alla människor mår bra av. Lymfmassage är en väldigt skön och mjuk massage, det är bara kopporna som går lite hårt åt en ibland.
Elevbehandlingar går jag på så mycket jag kan. Metoden hjälper människor så otroligt bra, så det måste vara en stor glädje att kunna ge det, konstaterar Irina som avslutning.
Nyfiken på att utbilda dig till Lymfmassör? Läs mer och anmäl dig här!
Hej Bebe, vad hände med Irina?
– Det som sker främst är att kroppen hamnar i chock efter ett ingrepp som en operation. Det blir inte bättre av att man även tar bort lymfnoder. Det som tas bort är bland annat lymfbanor som ska föra bort vätskan till nyckelbensgropen.

Bebe Gransten, lärare i Lymfmassage på Axelsons. Driver även Lymfsalongen.
– Många blir traumatiserade i kroppen och vill inte ta i operationsområdet med sina händer efteråt. En del som jag mött har till och med fått informationen att de inte ska försöka flytta lymfvätskan manuellt. Det är helt motsatt min erfarenhet, och det är viktigt att människor får information om att man kan hjälpa sig själv.
Fibroser uppstår när lymfvätskan stagnerar, när vi inte får ut samma mängd vätska som vi får in. Cirkulationen sker till 80% i våra vener, 20% i form av lymfvätska. Lymfvätskan är lite kletigare, den innehåller slaggprodukter och liknande. Blir det trögt så fastnar det, vi går upp i vikt och samlar vätska.
I synnerhet är det lätt hänt att samla vätska omkring ett operationsområde eller skador. Det blir kaka på kaka, vi börjar bygga de här ärren redan i pulkabacken. Slagskador lägger grund för stagnerade områden. Det kan jämföras med en sjö som växer igen, vi behöver dra loss ogräsen med rötterna.
När man mest masserar lokalt öppnar man inte ordentligt vid nyckelbensgropen och i bålen, och då får vi inte igång dammsugaren. Det är därför många säger att lymfterapi inte fungerar. När man öppnar upp flödet i hela kroppen ger det en helt annan effekt. Lymfmassage är viktigt för dem som har lymfödem, för att hjälpa kroppen att återfå sin normala funktion
Lymfkoppning är i synnerhet effektivt vid ärrbildning. Det är inte som kinesisk koppning, jag vill aldrig få fram blåmärken. Jag vill ta bort slaggprodukter, inte samla dem under huden. Det som orsakar blåmärken vid koppning är när man använder för lite flödesgrepp och för mycket lyft. Det är viktigare att skapa flöde än att lossa ärr, så man måste göra båda. Först gäller det att skapa framkomlighet, det man lossar på ska ha någonstans att ta vägen.
Blåmärken som stannar kvar är ett tecken på att lymfflödet är trögt, att lymfsystemet inte hinner transportera bort de små bloddropparna som ligger utspridda under huden. Det samma gäller alla blåmärken, de visar på en viss stagnation. Det vore bra med egenvårdsmassage redan under uppväxten, hemma i familjen, för alla.
Lymfsystemet kan sägas vara kroppens ”dammsugare”, och alla borde känna till hur det fungerar. Och för att dammsugaren ska fungera måste man börja vid nyckelbensgropen – skriv det 2000 gånger!
Här får du Bebes egenvårdsprogram för förbättrat lymfflöde!
Nyfiken på att utbilda dig till Lymfmassör? Läs mer och anmäl dig här!
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!