Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Lymfmassage verksamt både djupt och ytligt

Allt fler inser vikten av att optimera lymfsystemets funktion med hjälp av massage, bra kost, träning och återhämtning. Petra Schuster är efter sin egen upplevelse stark förespråkare för lymfmassage och vill gärna sprida kunskapen om lymfsystemets stora betydelse för vår hälsa.
Lymfsystemet är ett av kroppens cirkulationssystem, som får alldeles för lite uppmärksamhet i relation till den viktiga roll det spelar för vår hälsa och livskvalitet. Det kallas därför ofta det ‘bortglömda’ systemet. Ett fungerande lymfsystem ser bland annat till att kroppen kan försvara sig mot olika infektioner genom att avlägsna slaggprodukter och gifter.

 

Lymfmassagens främsta syfte är att hjälpa till att ‘städa’ vår kropp genom att stimulera och öka på lymfsystemets hastighet. Kroppen kan då lättare transportera överskottsvätska och slaggprodukter från vävnader och ut i blodomloppet igen för att de där ska renas och slutligen transporteras ut ur kroppen via kroppsvätskor som urin och svett.

Lymfmassage utbildning

Lymfmassagen utförs primärt genom efflurage/strykningar och tryck i lymfflödets riktning mot de tätare ansamlingarna, lymfnoderna, som finns vid nyckelbenen, armhålorna, ljumskarna, käkvinklarna, bakom bröstbenet och längs de stora blodkärlen i buken. På så sätt ser man till att lymfan passerar förbi dessa lymfnoder som agerar som reningsfilter.

 

Stagnationer i lymfsystemet kan bero på en mängd olika saker, exempelvis ärrbildningar, skador och stress.

– Stagnationer leder till ansamlingar av slaggprodukter och det bildas fibroser som blir ömma, dessa arbetar vi med under våra behandlingar, förklarar lymfmassören Hilja Kristiansson. Det är viktigt att få bort överskottsvätska för att den inte ska belasta vår kropp, våra muskler, leder och vår hud.

 

Hilja Kristiansson

 

Några vanliga symptom som kan tyda på stagnation i lymfsystemet, är att man känner sig ‘tung’ och trög i kroppen, trött, svullen i olika kroppsdelar, att man har oförklarlig värk i kroppen, att man har infektioner/förkylningar en stor del av tiden.

 

Att många människor har stagnation i lymfsystemet tror Hilja beror på en kombination av olika orsaker.

– Vår livsstil, som för många innebär mycket stress, för lite rörelse och sömnbrist, bristfällig kost- och vätsketillförsel, samt det genetiska arvet är några exempel.

 

Lymfsystemet främjas av rörelse. När muskler arbetar skapas en tryckväxling mellan aktivitet och vila, vilket ökar lymfflödet. När vi rör på oss ‘pushas’ lymfvätskan runt i lymfkärlen. En alltför stillasittande livsstil är därför en nackdel. Men det gäller att välja rätt aktivitet.

 

– Viktigt att starta igång och frigöra kroppens eget ‘lugn och ro’-hormon, oxytocin, genom yinyoga, qigong, simning, promenader. Lymfmassage och bra stödstrumpor ger också denna önskade tryckväxling. Extremt pulshöjande aktivitet däremot leder till att man får ytterligare vätskeansamling om man har ett trögt lymfsystem, säger Hilja.

 

Bebe Gransten är lärare i lymfmassage på Axelsons och berättar att många som har problem med sin kropp och fysiska hälsa men som också har motivationen till att försöka förbättra sitt hälsotillstånd trots att det tar emot ofta säger ‘Jag gör så gott jag kan’. Men Bebe menar att ‘vi gör så gott vi vet‘.

 

Petra Schuster som i många år hade ont i kroppen och kände sig stel och svullen i onödan tills hon fann lymfmassagen och de båda lymfmassörerna Bebe och Hilja. I likhet med många av oss kände Petra inte till att det var hennes lymfsystem som behövde vård och omsorg.

Petra Schuster

Petra hade testat många olika metoder och massageformer under stor del av sitt liv innan hon 2009 hörde talas om lymfmassage av en arbetskollega.

 

– Jag hade varit stel i leder och i nacken och axlar, varit svullen, öm och stel, och inte hittat nåt som hjälpt. Efter en och en halv timmes lymfmassage kände jag mig lätt i kroppen, det var en aha-upplevelse!

 

Annan typ av massage som arbetar mer med musklerna tycker jag kan göra ont, men den här var inte lika hård. Jag kände mig lätt som en fjäder efteråt. Sedan dess har jag gått på lymfmassage en gång i månaden. Ju mer jag underhåller mitt lymfsystem, desto bättre, berättar Petra. Om jag hade råd skulle jag gå minst en gång i veckan.

 

– Det är helt fantastiskt! Jag är mycket mindre svullen och stel. När jag sätter på mig skorna efter behandlingen känns de för stora, därför att svullnaden har gått ner. Jag känner mig lättare i både kropp och sinne. Jag känner mig också piggare, batterierna har laddats. Det är som en riktig detox och det gäller att dricka mycket efteråt.

 

Petra har som vana att kombinera lymfmassagen med ett besök i Lymfsalongens IR-bastu. Infrarött ljus har förmågan att tränga in i kroppens vävnader och har visat sig som en effektiv metod för att förbättra lymfflödet. Trots att temperaturen är lägre än i en traditionell bastu svettas man mer, vilket bidrar till en rejäl utrensning.

 

– Nu som jag flyttat in i ett radhus har jag planer på att skaffa en IR-bastu själv, säger Petra entusiastiskt.

 

Eftersom kosten har stor betydelse för lymfsystemets funktion fick Petra även tips på att ändra sin kost, att ta bort socker, gluten och mjölkprodukter.

 

– Jag som alltid trott att jag levt ett hälsosamt liv, motionerat och ätit nyttigt…men tydligen inte tillräckligt. På bara några dagar blev magen mindre, jag gick så småningom ner 7-8 kilo och jag mådde så bra, berättar hon.

 

Den förbättrade livskvaliteten av både massagen och den ändrade kosten motiverade Petra till att utbilda sig till kostrådgivare, och hon berättar att många uppskattar att få råd både om kosten och om lymfsystemet generellt.

 

Lymfmassage används inom cancervården, då man tvingas ta bort del av lymfsystemet och det blir stopp i systemet. Men även många andra kan behöva hjälp, man kan ha ett stagnerat lymfsystem av andra orsaker, som jag själv hade. Lymfmassagen skulle kunna hjälpa många. Jag pratar ofta om det med folk och delar ut broschyrer. Jag är också med i flera Facebook-grupper där många frågar om lymfmassage, berättar Petra.

 

Hilja som nu har arbetat heltid med lymfmassage i två år ger en liknande bild av lymfmassagens växande popularitet och betydelse.
– Många provar på lymfmassage för första gången via Axelsons populära elevbehandlingar, säger Hilja. Människor pratar och berättar vidare efter att själva ha upplevt lymfmassagens effekter. Behovet verkar öka, även bland yngre, så det är bra att även intresset för och kunskapen om lymfsystemet ökar bland allmänheten.

 

Lymfmassage ingår  även i Axelsons utbildning till Ekologisk Hudvårdsterapeut, 4 utbildningsdagar med Bebe Gransten.  Huvudlärare Anna Irestig berättar:


– Lymfmassage hjälper oss att transportera bort slagg ur kroppen, nerbrytningsprodukter från kroppens ämnesomsättning. När kroppen inte är snabb nog att göra av med överskottsämnen och även gifter från mat, kosmetik och liknande, samlas dessa i bindväven. När lymfsystemet är trögt samlar vi även överflödig vätska i kroppen.

När det är stagnation i lymfsystemet blir huden därför ofta svullen och  svampig. Lymfmassagen förbättrar cirkulationen av lymfa, vilket hjälper till att göra huden mer spänstig och ger den en fin lyster. Massagen hjälper av samma orsak även på celluliter. Lymfan hänger tätt samman med utsöndringsorganen, så det som stöttar våra inre organ hjälper även huden och tvärtom. Eleverna på Eko Hud lär sig en komplett lymfmassage för hela kroppen.

Glöm inte att läsa mer om vår populära hudterapeut utbildning och spaterapeut utbildning!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *