Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Laserterapi – ett effektivt komplement

Tennisarmbåge? Hälseneinflammation? Ryggskott eller nackspärr? Eller eksem, psoriasis, och andra hudproblem? När du som terapeut behöver ett kompletterande redskap till manuell behandling kan laser vara till stor hjälp!

Laserterapi har funnits sedan 60-talet och är en helt smärtfri kroppsbehandling där cellernas egen naturliga läkningsprocess stimuleras med infrarött ljus.

Mycket väldokumenterad metod

– Efterhand är metoden mycket väldokumenterad, närmare 2 000 vetenskapliga studier publiceras varje år som visar på laserns effektivitet och goda resultat, säger Sara Price, kiropraktor och laserterapeut.
– Man aktiverar kroppens egen läkningsprocess genom att tillföra energi till cellen. Det är helt fritt från biverkningar och gör absolut inte ont. De flesta patienter känner ingenting under en behandling, men några upplever att det pirrar lite i kroppen, berättar Sara.

jlp 003

Sara Price

 

Mest använt vid smärta och skador

Det vanligaste är att använda laserterapi vid smärta, skador och akuta tillstånd som nackspärr och ryggskott. Resultatet brukar bli minskad smärta, ökad rörlighet, stärkt immunförsvar, ökad blodcirkulation, avspänning och minskad inflammation. Men tack vare den inflammationssänkande effekten har laserterapi också visat sig verksamt vid många olika typer av hudbesvär, liksom vid inflammatoriska tillstånd som reumatism.
Laser används även kosmetiskt. Med hjälp av olika typer av ljus kan man ta bort generande hårväxt, tatueringar, rynkor och ytliga blodkärl. Riktigt starka medicinska lasrar kan både bränna och skära!

Ibland omedelbar effekt

Sara Price berättar att vissa människor känner av effekten direkt efter behandling genom att smärta har minskat eller försvunnit – speciellt vid akuta problem är effekten ofta omedelbar. För andra kan lindringen efter en behandling märkas först efter några dagar. Vid kroniska besvär behöver orsaken till problemen identifieras, det krävs ofta flera behandlingar och då kan läkningen visa sig successivt –  ibland efter ca 3–4 behandlingar.
Laserbehandlingar är ett ypperligt komplement för kroppsterapeuter eftersom det förbättrar behandlingsresultaten, det är skonsamt för terapeuten som inte behöver jobba lika hårt.

Bäst att inleda behandlingen med laser

Sara Price börjar alltid en behandling med lasern för att därefter gå vidare med eventuell manuell behandling. Laserbehandlingen tränger lättare ner i cellerna när blodgenomströmningen inte är så kraftig. När man inleder med en laserbehandling, kommer blodcirkulationen igång samtidigt som smärta lindras, vilket gör att efterföljande manuella behandlingar blir mer effektiva.

Cellerna absorberar det röda ljuset som ökar cellens energi

– Mitokondrien i cellen, som är kroppens kraftverk, absorberar det röda ljuset och det nästan infraröda ljuset, förklarar Sara. Ett enzym som heter Cytocrom C-oxidas absorberar ljuset och slutprodukten ATP bildas. ATP ger energi till cellen för att utföra det jobb som cellen är programmerad att göra. Därför kan laser ge ökad funktion på flera olika typer av celler – muskelceller, vita blodkroppar, makrofager, fibroblastceller, och lymfocyter. De innehåller alla mitokondrier och Cytokrom C-oxidas som via fotoreceptorer absorberar ljuset.
Kroppen kan inte annat än att reagera på ljuset då vi har fotoreceptorer i cellerna. Laserljuset är monokromt – dvs har en färg – och koherent. Dessa egenskaper gör att det kan tränga ned i vävnaden och nå så djupt som 5 cm – ett pulsat ljus kan nå ännu djupare, berättar hon vidare.

Viktigt med utbildad terapeut

– Terapeuten bör ha god kunskap om sin maskin, behandling och säkerhet – för att kunna avgöra hur djupt ner i vävnaden ljuset ska gå. Ska du gå till en laserterapeut, se till att personen har ordentlig utrustning och utbildning, säger hon. Terapeuten behöver känna till de lagar och förordningar som finns från Strålsäkerhetsmyndigheten*, hur man säkert kan hantera lasern t ex genom att använda skyddsglasögon samt ha kunskap om rätt dosering av strålningen.

Behandlingar kan ges redan efter kort grundkurs

Kroppsterapeuter kan börja behandla efter en kort grundkurs, eftersom alla lasrar har en enkel behandlingsmanual. Sara har en vision om att ingen människa ska behöva ta värktabletter utan istället kunna använda den biverkningsfria laserterapin. Sara är bekymrad över att upp till 14 800 människor per år dör av värktabletter, bara i USA**.
– Jag vill inte på något sätt säga att laser är det enda rätta, men det är ett otroligt bra komplement eftersom det inte har några biverkningar.

* Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) är en svensk statlig förvaltningsmyndighet för strålskydd och kärnsäkerhet. Förutom kärnkraft ser myndigheten även till annat som är strålningsrelaterat; bland annat radon, mobiltelefoner, solarier.
Källa: Wikipedia

** Referens: www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm6043a4.htm


Axelsons erbjuder kroppsterapeuter utbildning till Laserterapeut i tre steg samt kurser i specialinriktad Laserterapi för fotterapeuter och personliga tränare.
Läs mer på Axelsons hemsida


Här hittar du utbildade laserterapeuter

Forskning kring laser:
Svenska Laseragenturen
World Association för Laser Therapy

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *