Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.
Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.
Kryddornas kraft – Medicin i ditt skafferi!
Kryddor och växter som vi känner till från matlagning och trädgård är inte sällan verkningsfulla mediciner som sedan tidernas morgon hjälpt människor bibehålla och stärka hälsa, välbefinnande och skönhet. Låt dig inspireras att prova kryddornas kraft!
Genom erfarenhet och experiment upptäckte våra anmödrar och -fäder hur varje enskild växt kan lindra, bota och hela, och ur ett historiskt perspektiv var det inte länge sedan örtmedicin var den medicin som fanns att tillgå. Med den allopatiska medicinens framväxt gav de rena plantextrakten vika för kemiskt framställda preparat.
Detta betyder dock inte att kryddornas roll är utspelad. Det bedrivs omfattande modern forskning som visar på deras kraft, och i många fall förklarar forskningsrönen de medicinska effekter som våra förfäder upptäckt i sitt erfarenhetsbaserade laboratorium.
Råden, rönen och recepten som följer är huvudsakligen hämtade från indisk AyurVedisk medicin. I AyurVeda spelar örter och kryddor en viktig roll, näst efter kost och livsvanor, och man menar där att det alltid är en god idé att börja med den mildaste tänkbara kuren för en obalans. Tipsen i denna artikel är naturligtvis inte avsedda att ersätta professionell medicinsk hjälp när sådan behövs!
I dessa dagar menar jag att det är viktigt att vi inte rycker på axlarna åt naturens gåvor och sätter hela vår tillit till människoskapade ting. Vi intar föda dagligen, så varför inte välja föda som samtidigt kan vara var medicin, som Hippokrates sa? Du har sannolikt redan flera av kryddorna hemma och de kostar inte mycket, recepten är enkla och som alternativ kan kryddorna helt enkelt integreras i en normal måltid.
Prova och se vad som händer! Det värsta som kan hända är att du får en god smakupplevelse och inget mer. I bästa fall uppnår du ännu större resultat än så – vad har vi att förlora på att ge en chans åt naturliga, billiga metoder fria från biverkningar? Skriv ut listan som följer, häng upp den i köket och ta en titt på den när du eller någon i din närhet behöver lindring!
Några anvisningar för recepten
Varmt vatten är alltid kokt vatten, inte vatten från varmvattenkranen!
Avkok – lägg örten i kokande vatten och låt koka under lock i ca 5 min.
Té – häll kokande vatten över örten och låt dra under lock i minst 10 min – ska inte kokas.
Kokt mjölk – vanligt som medicinbas i AyurVeda. Lägg kryddorna i den kalla mjölken och koka upp tills mjölken ”reser sig”. Pass upp så att inte mjölken bränns vid eller kokar över! Låt kryddorna sjunka till botten.
Honung – bör aldrig hettas upp till mer än 40oC, då förstörs dess välgörande ämnen!
Köp därför rå eller ouppvärmd honung när du kan, och tar du honung i en varm dryck så vänta tills drycken svalnat.
Anisfrön
För frisk andedräkt och god matsmältning tugga en tesked anisfrön, fänkålsfrön eller lätt rostade kumminfrön, efter måltid eller innan sänggåendet.
Mot kolik och magkramper – drick avkok på anis, fänkålsfrön och/eller kummin.
Vid förkylning med slem – brygg té på 6 tsk krossade anisfrön per liter, sila och drick.
För att stimulera produktionen av bröstmjölk – drick avkok på anis, fänkålsfrön, dillfrön och bockhornsfrön, var för sig eller i kombination. Underlättar, enligt AyurVeda, även det ammande barnets matsmältningsfunktion. Ska medicinen ges direkt till ett spädbarn med kolik, är det tillräckligt med ett milt avkok enbart på dill eller fänkål, att ge droppvis.
Bockhornsfrön
löser upp många olika typer av stagnation i kroppens vätskor som t ex förstoppning, tilltäppthet i luftvägarna, hämning i produktionen av bröstmjölk (se Anis), och motverkar inflammationstillstånd överallt i kroppen.
Té på bockhornsfrön stimulerar även svettning, vilket kan vara till hjälp vid t ex influensa, bihåleinflammation och andra tillstånd där utdrivning behövs.
Vid förstoppning, trög mage eller torr avföring – krossa 1 tsk bockhornsfrön och lägg i blöt över natten. Drick hela blandningen om morgonen på fastande mage, därpå ett glas varmt vatten.
Vid hosta, förkylning eller infektion i de övre luftvägarna – blanda 3 tsk krossade bockhornsfrön, 4 tsk kardemumma, 2 tsk ingefärspulver, 1 tsk kanel och 1 tsk svartpeppar, blanda med honung till en pasta och ät långsamt, en halv tesked åt gången.
Observera att fröna bör krossas strax före användandet för att inte bli dåliga.
Fröna kan även groddas och användas t ex i sallader.
Cayennepulver
stimulerar cirkulation och matsmältning, kraftigt värmande.
För att stoppa akut diarré (t ex vid kolera eller salmonella) samt vid akuta inre blödningar,
i väntan på läkarhjälp – blanda en full tesked cayennepulver med varmt vatten och drick.
Observera att detta är akutbehandlingar – frekvent användande motverkar syftet!
Utvärtes är cayenne även en svidande men verkningsfull första hjälp vid djurbett.
Gurkmeja
är ett universalmedel och en mycket bra ört för kvinnor. Innehåller curcumin, en kraftig antioxidant som verkar avgiftande samt stärker cellmembranen och därmed cellernas motståndskraft.
Liksom vitlök är gurkmeja ett naturligt antibiotikum som beskyddar den sunda bakteriefloran i tarmen. Stärker immunförsvaret, förbättrar funktionen hos lever och galla och motverkar vissa svampinfektioner.
Om du har turen att hitta färsk rot, kan den mixas med citron och honung till en fantastisk, utrensande och vitaliserande vitaminshot! Även det i Sverige mer vanliga pulvret är verksamt. Är du nyfiken på att läsa mer om gurkmeja missa inte vår stora gurkmeja guide.
För strålande hud, mot hudproblem – gnid gurkmejapulver på huden i några minuter som en torr scrub, alt. blanda med några droppar mandel-, oliv- eller aprikosolja till en scrubmask.
Gurkmeja stimulerar även läkning av sår, bett, stick och brännskador samt hämmar blödning.
Observera att gurkmeja färgar starkt, så passa på kläder och liknande.
Gurkmejapulver intas bäst som krydda på maten, utrört i juice eller varm mjölk.
Dagsdos vid kur ca 300 mg. Överdriven användning generera gurkmeja biverkningar som kan ge obehag i mage och tarm.
Ingefära
är en universalmedicin, kraftigt värmande och i AyurVeda det främsta medlet för utrensning av alla slag, bland annat för att avlägsna stagnerade slaggprodukter i tarmen.
Förbättrar aptit och matsmältning, avhjälper illamående och åksjuka, slemdrivande, hämmar inflammationstillstånd i leder och bindväv.
Vid muskel- och ledvärk samt vid dålig cirkulation är ingefära verkningsfullt även utvärtes.
Prova t ex en matsked ingefärspulver och en matsked bikarbonat i en tygpåse, i ett varmt bad, eller en halv deciliter riven färsk ingefära i ett varmt fotbad.
Mot kronisk diarré – drick varmt vatten med ingefära, salt och kummin, efter måltider.
Utrensning och matsmältning – drick té på färsk ingefärsrot eller pulver, eller ät färsk rot i små bitar.
Vid slemhosta – ingefärspulver, svartpeppar & honung, blanda till en pasta och ät med sked. Eller testa en ingefärsshot.
Vid torr hosta, illamående eller kräkning – pressa juicen ur färsk ingefära eller hacka fint, blanda med citron och honung. Se även under Bockhornsfrö.
En dagsdos färsk ingefära vid kur är ca 50 g och pulver 0,75 – 3 g.
Observera att färsk ingefära bör undvikas vid ”heta” tillstånd som t ex inflammationer, feber och kraftig blödning. Torkad, pulveriserad ingefära kan alltid användas.
Kamomill
är rogivande för nervsystemet och kan lätta huvudvärk, speciellt om den är matsmältningsbetingad. Underlättar menstruationsflödet.
Kanel
verkar antiseptisk, astringerande och stimulerande. Stärker matsmältningen, hjälper vid uppblåst mage. Cirkulationsfrämjande, värmande.
Utvärtes för skrubbsår och andra små hudskador – strö kanelpulver över området.
För invärtes bruk, strö pulvret på yoghurt eller koka bitar av kanelbark i té eller varm mjölk.
Även pulvret kan användas i varma drycker men bottensatsen blir slemmig i konsistensen.
Dagsdos vid kur 300-500 mg. Observera – vid graviditet endast små mängder till smaksättning.
Kardemumma
vitaliserar njurar och urinblåsa. Fröna kan enligt AyurVeda med fördel tuggas innan sänggåendet för bättre matsmältning, eller kokas i mjölk – se även Muskotnöt.
Kan blandas i kaffe för att neutralisera kaffets syrabildande egenskaper, verkar även generellt syraneutraliserande och verkar lindrande vid symptom som kräkningar, rapningar och sura uppstötningar.
På tal om kaffe, du har väl inte missat vår artikel om koffein? Någonsin undrar hur mycket koffein i kaffe? Läs mer här!
Kryddnejlika
är verksam vid förkylning, hosta, astma, illamående, tandvärk och dålig andedräkt.
En metod ar att suga på en hel nejlika, eller skölja munnen och gurgla sig med örtens eteriska olja blandad i lite vatten. Antibakteriell.
Lakritsrot
är en effektiv slemlösare och har en milt laxerande verkan. Inflammationshämmande.
Har en behaglig, söt smak och kan därför med fördel kombineras med andra, bittrare örter.
Ger näring åt huden och håret. Används i form av avkok eller som pulver,
250-500 mg dagligen vid kur t ex mot förstoppning eller slemhosta.
Muskotnöt
används i AyurVeda för att lugna nerverna i nedre delen av magen och underlivet.
För att somna gott – koka mjölk tills den skummar upp, tillsammans med en knivspets muskotnötpulver, en knivspets ingefärspulver, en knivspets krossad kardemumma, en knivspets gurkmeja och eventuellt en halv tesked råsocker för smakens skull (honung bör inte hettas upp över 40oC).
Muskot i kokt mjölk kan också hjälpa vid tendens till för snabb utlösning.
Muskotnöt är även verksam mot urininkontinens och diarré samt som ett afrodisiakum.
Svartpeppar
stimulerar matsmältningen kraftigt, speciellt bra t ex i dressing, för att hjälpa matsmältningssystemet hantera råkost och annan mat som kan vara svårsmält.
Hjälper till att rensa ut vid förkylning, tilltäppta bihålor etc. Vid både slemmig och torr hosta – blanda med honung och ät med sked. Dagsdos vid kur 100-500 mg pulver.
Vitlök
är ännu ett av naturens universalmedel och kallas ofta ”naturlig antibiotika”, då den dräper en mängd skadliga bakterier, virus och svampar, utan att förstöra den goda bakteriefloran.
Vitlök verkar antioxidant, blodtryckssänkande och immunstärkande, förbättrar blodcirkulation, aptit och matsmältning, reducerar kolesterol och hjälper till att avlägsna tungmetaller från organismen.
Vitlök kan avhjälpa bland annat influensa, parasiter, sjukdomstillstånd i lungorna, högt blodtryck och ledsmärtor, och kan hjälpa till att förebygga såväl infektioner som hjärt- och kärlsjukdomar.
Vid en begynnande svampinfektion i underlivet – trä ett stycke tandtråd genom en skalad vitlöksklyfta och ha denna ”vitlökstampong” inne t ex under natten.
Vid öroninflammation – slå in en klyfta i en tunn kompress och bär den i örat ett par timmar.
Dagsdos vid kur ca 2-5 klyftor om dagen. Observera att vitlök helst bör ätas rå vid medicinskt bruk – om du generas av vitlöksandedräkt kan du tugga persilja eller ta ett klorofyllpreparat.
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!