Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.
Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.
Kostrådgivning för vardagslogistik
Författare, kostrådgivare och utbildare Ulrika Hoffer presenterar nu tre kurser hos Axelsons för dig som vill kunna vägleda människor kring kosten på ett praktiskt och vardagsorienterat sätt. Kunskap om hjärnan och självcoaching varvas med näringslära och fermentering av grönsaker i klassrummet – och inte minst hur kunskapen ska kunna implementeras i vardagslivet.
Axelsons har nyligen lanserat flera nya helt onlinebaserade kostkurser – en yrkesutbildning till Diplomerad Kostrådgivare och två kortare kurser i Kost för barn och ungdomar samt Idrottsnutrition. Dessa berättar vi mer om i nyhetsbrevet i September!
Vid sidan av detta ville vi gärna erbjuda några kortare kurser på skolan speciellt för dig som arbetar med friskvård – som Kostrådgivare, massör, PT, yogalärare eller liknande – och som vill kunna ge dina klienter vägledning kring kosten. Därför presenterar vi nu även tre olika helgkurser med var sin specialinriktning.
* Nordisk superfood, fermentering och vardagslogistik – 7-8 december 2019
* Mat och känslor – coacha dig själv och lär dig tygla belöningssystemet – 25-26 januari 2020
* Koststrategier vid IBS, autoimmun sjukdom och neuropsykiatrisk diagnos – 14-15 mars 2020
Kurserna är tänkta som fortbildning för Kost- och näringsrådgivare, Personliga tränare, Kroppsterapeuter, Zonterapeuter med flera. Kurserna kan även gås på för privat bruk men bygger på att du kan en del om kropp och hälsa sedan tidigare. I artikeln som följer berättar Ulrika Hoffer om kursernas syfte och innehåll.
Lärare Ulrika Hoffer har undervisat i matlagning inom hälsogenren i 10 år, bland annat i form av en raw food-kockutbildning. Hon är kostrådgivare, under utbildning till dietist och jobbar mycket praktiskt med mat. Ulrika har även gett ut fem kokböcker; Matsmart familj, Smarta sötsaker, Good mood food, Ärlig mat samt Supersnacks.
Nordisk superfood, fermentering och vardagslogistik
– På den här kursen blir det mycket hands-on, och vi kommer att koncentrera oss på hur man kan förmedla kostråd i praktisk form, berättar Ulrika Hoffer. Många har frågor och funderingar kring superfood. Kursen kommer dels att ge en förståelse för vad begreppet syftar till – näringsrika råvaror som kan bidra till att ge din kost mer innehåll – och för vad som finns lokalt.

Ulrika Hoffer. Foto: Ulrika Pousette.
– Superfood behöver inte vara importerade pulver och torkade bär från andra sidan jorden, man kan hitta minst lika intressanta saker i skogen, i balkonglådan och i närbutiken, säger Ulrika Hoffer.
Exempel på lokala superfoods är havre, kål, solroskärnor, pumpakärnor, svarta vinbär, lingon, havtorn, nypon, persilja och andra kryddörter. Vi tittar på vad som funkar både pris- och logistikmässigt, och vad de olika råvarorna har för hälsofördelar.
Råvarorna i kursen är från plantriket, men alla kan ha glädje av att integrera superfood i sin kost. Vi kommer att titta på hur man kan göra olika typer av snacks, mellanmål och tillbehör som är sprängfyllda av viktiga ämnen som hjälper till att hålla oss pigga och friska.
De förändringar som människor ska kunna genomföra i verkligheten behöver gå ihop med vardagslogistiken. Som deltagare i kursen får du en massa praktiska kunskaper och inspiration, och ett perspektiv på hur du kan ge praktiska, enkla råd som människor faktiskt har tid och råd med. Kort sagt enkla råd och tips som faktiskt funkar.
Den som är kostrådgivare behöver förstå sammanhangen på ett djupare plan men en privatperson med en hektisk vardag har mer nytta av att helt enkelt veta hur man rent konkret kan få i sig de fetter och de vitaminer man behöver. Därför kommer du få göra smoothies, superbollar, fermenterade grönsaker, röror, sallader, mellanmål på kursen. Vi tittar på planering och stora batchar som kan göra kosten enkel i vardagen.
Vi kommer också att fermentera i klassrummet, det blir mycket prat om probiotika och goda bakterier som är helt grundläggande för vår hälsa och ett hett ämne i forskningen just nu. Fermentering är väldigt enkelt fast många tror det är komplicerat, och ett fantastiskt sätt att få med probiotikan i sin matlåda.
Mat och känslor – coacha dig själv och lär dig tygla belöningssystemet
– Även denna kurs är mest för Kostrådgivare, kroppsterapeuter och liknande, med tankar och redskap att ge vidare till klienter. Mat blir flitigt använt medvetet och omedvetet för att hantera känslor och det finns olika infallsvinklar för att jobba med det känslomässiga ätandet; mindful eating, KBT, vanecoaching…
På den här kursen blir deltagaren inte terapeut eller coach i en bestämd metod, men vi kommer att skaffa överblick över hur kan man använda olika redskap och hur man kan hjälpa klienter att bryta vanor.
Vi studerar hur belöningssystemet i hjärnan fungerar, varför vi inte alltid gör som vi tänkt oss och varför viss mat är så kraftfull som belöning. Visst handlar det om beteenden men också om kemi, hur funkar högbelönande mat? Det är både biokemi, psykologi och samhällsutvecklingsfaktorer. Många forskare menar att vi idag har ett ”fetmafrämjande samhälle” där det är svårt att hålla viljestyrkan igång.
Många upplever att de ger klienter goda råd till självhjälp, och så kommer kunden tillbaka och har inte gjort någonting. Varför? Det bottnar i många olika faktorer och sådant ska vi nörda runt i här, att förstå och veta vilka triggers man har att medvetandegöra. Samhället, biologiska faktorer, belöningssystemets biokemi… Vi är under påverkan från många olika håll, så hur kan jag hjälpa mig själv och mina klienter att göra sunda val trots yttre faktorer? Det går vi igenom grundligt på kursen!
När man förstår sina triggers är det ofta lättare att bemöta dem. Man kan lära sig att ställa kontrollfrågor till sig själv, att genom medvetenhet av vad som sker dämpa begäret att lindra stress eller känslor med mat.
Jag har arbetat mycket med coaching i grupp omkring mat och känslor. Det har inte speciellt hög status att vara en som äter känslomässigt, det är mycket mer hippt att springa maraton eller gå på yoga. Vår brist på självkontroll (kanske bättre ordval på svenska J) är inte det första folk pratar om men det är en realitet för väldigt många.
Vissa äter sig till fetma men andra plågas mest av skam och skuldkänslor över sitt beteende. Sen äter man lite på den skammen också. Det är värt att lära sig förstå sitt belöningssystem och kunna hantera det, för känslomässigt ätande ger både risk för övervikt med tillhörande ohälsa men också psykologiska komplex.
Koststrategier vid IBS, autoimmun sjukdom och neuropsykiatrisk diagnos
– Den här kursen är mer konkret kring kosten som terapi, men den handlar också en del om forskning och om att ge människor råd på ett balanserat sätt, säger Ulrika. När det gäller IBS är metoderna ganska uppenbara, vi vet mycket om hur kosten kan lindra rent konkret, vad man ska undvika, vad som är bra att äta.
Även ämnet autoimmuna sjukdomar är stort. Vi pratar framför allt om sköldkörtelproblem, allergier och reumatiska sjukdomar. Hur kan man förebygga och dämpa symptom genom kosten? Forskningen på området är ganska klen, vad gör man då? Även om man inte forskat sig fram till exakt hur och varför, visar många personliga goda upplevelser på hur olika kostförändringar kan lindra. När de goda råd vi har mest är baserat på subjektiva upplevelser, hur ger vi råden då? Vad kan man vänta sig när man gör en kostförändring, vad ska man tänka på?
Inte minst när det gäller barn är det viktigt att ge råd med måttfullhet. Vid olika neuropsykiatriska diagnoser är det många familjer som testar kostförändringar. Även här är forskningsläget klent. De som upplever att symptomen lindras blir ofta otroligt medryckta och delar sina personliga berättelser med stor övertygelse.
Utsagor kring att allt är sockrets fel och liknande kan leda till att andra familjer skuldbelägger sig själva för att de inte gör radikala kostförändringar. Som terapeut viktigt att hålla balans, vad vet man, vad är hypoteser, vad är det som gör att många upplever att kosten lindrar? Vad kan man testa? Vilka praktiska råd kan jag ge, till vem och hur? Igen, mat handlar oftast om mycket mer än mat, så även den här kursen rör både vid vardag, kemi och psykologi.
– Jag har inte alltid ätit som jag gör idag, berättar Ulrika Hoffer. Jag jobbade som journalist tidigare och levde på bröd, ost och kaffe. När min äldsta son var 1 år fick han diagnosen mjölkproteinallergi. Det var ganska dramatiskt, han hade blödande tarmar och eksem och visade sig vara ett av de barn som inte blir av med allergin med åldern. Vi har även celiaki i familjen, så ganska snart blev vår kost fri från både mejeriprodukter och gluten – och i samma veva växte det sig till en kostinriktning som fick uppmärksamhet på bred front.
Mitt intresse för sund kost växte därför fram av praktiska skäl, jag utbildade mig till kostrådgivare och efterhand blev mitt intresse allt mer nördigt. Energiprocent och fibrer hit och dit, det är jättespännande, men det de flesta människor frågar är helt enkelt ”vad ska jag äta och hur ska jag hinna?” Så mitt arbete har fått ett allt mer praktiskt format, det är det som de allra flesta verkar behöva, avslutar Ulrika.
Anmäl dig till kurserna här!
Ulrikas böcker:
Matsmart familj (hette Råsmart familj i första utgåvan): kom ut 2011 och bygger ganska mycket poå min egen upplevelse och riktar sig till småbarnsfamiljer som vill ha en nystart – hur får man med sig hela familjen i en sundare livsstil?
Smarta sötsaker: handlar om det, boken heter. Alla mina böcker innehåller enbart mjölk- och glutenfri mat, utan tillsatt socker.
Good mood food: handlar om hur vi kan påverka hjärnans funktioner genom kosten.
Ärlig mat: mat från rena råvaror
Supersnacks: en fortsättning på Smarta sötsaker, men med både salt och sött.
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!