Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.
Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.
Allt om kålrabbi
Kålrabbi är av många en grönsak som lätt blir förbisedd i butikshyllorna. Till utseendet är den liten och kan se lite lustig ut. Det är kanske därför den ofta missas av oss i affären. Men vad är kålrabbi, är det nyttigt och borde du äta den? Det ska vi utforska i den här artikeln.
Med gott om fiber är kålrabbin bra för din mage och matsmältning och dessutom kan det vara så att ditt immunförsvar får sig en boost av det höga innehållet av antioxidanter. Det finns en hel del att säga om denna grönsak så låt oss djup-dyka och se på allt från vad som finns i den och hur du kan tillaga kålrabbi.
Vad är kålrabbi?
På engelska kallas kålrabbi för kohlrabi eller turnip kale. Det latinska namnet är Brassica Oleracea. Den tillhör kålfamiljen och är ljusgrön till utseendet. I Sverige har vi även benämnt denna grönsak som knutkål och det namnet påminner oss om släktskapet med kål.
Man tror att kålrabbin kom till Europa för cirka 500 år sedan. Andra grönsaker som har liknande ursprung är broccoli , grönkål, blomkål och brysselkål. Det kan du märka på smaken. Kålrabbi har en liknande smak som broccoli men helt annan konsistens. Den är hårdare och saftigare vilket gör den väldigt god att äta rå.
Det aningen udda namnet kommer från tyskans Kohlravi som i sin tur har hämtats från italienskans Cavoli Rapi. Rapa är det italienska ordet för rova och visst kan vi även se kålrabbin som en form av rova. Själva rovan har formen av ett klot och det växer på marken. Insidan av rovan är vit och på utsidan kan den vara grön eller aningen violett.
Kålrabbins näringsvärde
Det går bra att odla kålrabbi och äta den direkt ifrån grönsakslandet. Rovan smakar gott utan tillagning men kan också användas i likhet med broccoli och blomkål i gratänger och sallader. Kålrabbi för lchf diet är populärt eftersom den här grönsaken är fattigt på kolhydrater. Kålrabbi kolhydrater nivån är relativt låg för er som äter lchf eller keto dieter.
Genom att äta mer kålrabbi kan du få i dig många fina näringsämne. Kom bara ihåg att kålrabbi tillagning kan påverka näringsvärdet. Om du äter en rå kålrabbi kan du räkna med en rad viktiga ämnen och då framförallt C vitamin.
En rå kålrabbi på omkring 135 gram ger dig:
- 36 kalorier
- 8 gram kolhydrater
- 5 gram fiber
- 2 gram protein
- 93% av DRI av C vitamin
- 12% av DRI av B6 vitamin
- 10% av DRI av kalium
- 6% av DRI av magnesium
- 8% av DRI av mangan
- 5% av DRI av folat
Kålrabbin innehåller också små mängder av K, A och E vitamin. Utöver detta har varje rova en liten andel:
- Järn
- Kalcium
- Natrium
- Selen
- Zink
- Tiamin
- Riboflavin
- Niacin
- Fosfor
Hälsofördelar med kålrabbi
Som du ser är grönsaken packad med näringsämnen. Dessa i sin tur kan hjälpa dig på flera olika sätt. Låt oss ta en titt på alla goda anledningar till att börja äta mer kålrabbi. Här är några av de viktigaste.
Antioxidanter är bra på flera sätt
Kålrabbin har ett högt C vitamin innehåll och det finns många antioxidanter i varje rova . När du äter denna grönsak får du i dig antioxidanter som fungerar skyddande för dina celler mot fria radikaler. När cellerna skadas av fria radikaler kan det leda till att en rad olika sjukdomar utvecklas och får fäste i din kropp.
Minskad risk för diabetes
När du får i dig grönsaker med antioxidanter kan det dra ner på risken för diabetes såväl som för sjukdomar som är kopplade till din matsmältning.
Det tycks också vara så att kålrabbi kan ha en effekt mot diabetes. Det beror på att den har den typ av antioxidanter som kan fungera motverkande mot diabetes. Därmed inte sagt att du inte får diabetes om du äter kålrabbi. Det är mer än så som spelar in men det kan vara bra att veta att det här är en egenskap som finns i grönsaken.
Bra för ditt hjärta
I kålrabbins skal finns det så kallade antocyaniner. Det är en form av flavonoid som ger färgen i grönsaker. Ett högre intag av antocyaniner kan länkas till en lägre risk för hjärtsjukdom. Det har också visat sig att det här kan minska risken för försämrad mental förmåga. Du måste förstås äta med skalet på om du ska få denna fördel.
Glukosinolaterna som finns i kålrabbin kan också sänka risken för hjärtsjukdom eftersom de kan ha en vidgande effekt på blodkärlen.
Vad gäller blodsockret och kolesterolnivåer kan kålrabbin också vara bra eftersom den har gott om fibrer. En större studie visade att kvinnor äldre än 70 år hade en mindre risk för att dö av hjärtsjukdom då de fick i sig 10 gram mer fibrer per dag.
Mot inflammation och allvarliga sjukdomar
Alla typer av kålrabbi har isotiocyanater och glukosinolater. Det här är den form av antioxidanter som anses sänka risken för hjärtsjukdom såväl som vissa typer av cancer. De gör de genom att de fungerar antiinflammatoriskt i kroppen.
Bra för magen
Eftersom kålrabbi har gott om fiber är det här en grönsak som är bra för din mage och matsmältning. Rovan har både lösliga och olösliga fibrer. De olösliga fibrerna kommer inte att brytas ner i tarmen. De bidrar istället till mer volym på avföring vilket kan vara en hjälp för den som är trög i magen.
Fibrer behövs för att du ska kunna ha hälsosamma bakterier i tarmsystemet. Fibrer matar viktiga bakterier som lactobaciller och bifidobacterium. Här ska det också nämnas att ett starkt immunförsvar också hjälper mikroorganismerna som finns i matsmältningssystemet. Det är något som antioxidanter är med och hjälper till med.
Stärk ditt immunförsvar
De vitaminer och mineraler som finns i kålrabbi kan vara mycket bra för ditt immunförsvar. Det finns ju gott om vitamin B6 i kålrabbi och det här är ett viktigt vitamin för flera funktioner i kroppen. Utvecklingen av röda blodkroppar och kroppens immunfunktion behöver detta vitamin.
B6 är också med i produktionen av vita blodceller och av T-celler. Det här är olika typer av immunceller som slåss mot invasioner och som är en viktig nyckel till ett väl fungerande immunförsvar.
C vitamin är ju också ett vitamin känt för att vara väldigt bra för att stärka immunförsvaret och som du redan vet får du i dig gott om C vitamine på naturlig väg då du äter kålrabbi.
Vad gör man med kålrabbi?
Under vintern dyker rovorna upp i grönsaksdelen av butiken. Om du själv har valt att odla kålrabbi behöver du inte ens gå till butiken. Då kan du förvara din skörd kallt och mörkt för att njuta hela vintern av den. Om du aldrig ätit kålrabbi kanske du bara ser ett grönaktiga klot med tentakler och du undrar säkert vad du kan göra med kålrabbi?
Ät den rå
Testa bara att skala den och skär upp den i bitar. Varför inte äta den tillsammans med lite selleri, morötter och med en god dip? Perfekt substitut till fredagsmyset.
Kålrabbi sallad
Det här är gott och fräscht. Du kan göra en egen kålrabbi sallad med enbart kålrabbi som du skivar och dränker in med citron, salt och olivolja. Det blir ett snacks som fungerar fint med måltider eller som ett mellanmål som alla gillar.
Det här är ett enkelt kålrabbi recept som inte kräver mer än rovan och lite tillbehör. Har du humus (kikärtsröra) hemma kan du doppa kålrabbi bitarna i denna. Tänk bara på att skala kålrabbi så att det bara är den vita delen du äter. Skalet kan bli lite väl hårt att tugga på!
Du kan med fördel även ha i den i din vanliga sallad. Den är krispig, saftig och väldigt god vilket gör den ett perfekt komplement till vilken sallad som helst eller som ett substitut till gurka till exempel.
Stekt kålrabbi
Stek upp kålrabbi i pannan och lägg till de kryddor du tycker om. Kålrabbin är redan knaprig men det här kan förstärka den knapriga känslan och också addera smak. När du har stekt kålrabbi kan du addera den till en sallad. Du kan också steka tillsammans med lök och servera i likhet med potatis till en huvudrätt.
Picklad kålrabbi
Du kan också fermentera kålrabbi och njuta av den med lite surare smak. Det sägs att picklad kålrabbi är mycket bra för magen. Det här är ett tilltugg som passar med många olika typer av rätter. Det kan också bli ett litet mellanmål då du är sugen på något som inte kommer att sätta sig runt höfterna.
Kålrabbi i ugn
Det går också bra att skära upp kålrabbi i bitar och sprida ut på ett bakplåtspapper. Kålrabbi i ugn blir mjukt och gott. Varva med potatis och sötpotatis för att få lite olika färger och konsistens. Kålrabbi ugnsrostad är nyttigt och gott!
Många olika recept på kålrabbi
Det finns en rad olika recept på kålrabbi. Gör kålrabbi soppa med dina favoritingredienser eller varför inte en härlig kålrabbi gratäng. Det fina med denna grönsak är att du kan äta den rå. Det är helt upp till dig hur mycket du vill koka eller steka den.
Den milda söta smaken gör att både stora och små älskar kålrabbi så se till att få hem denna rova och experimentera. Det är mycket svårt att göra fel med kålrabbi, låt smaken leda dig till dina egna kålrabbi recept!
Tyckte du om den här artikeln då kanske du gillar våra artiklar om maca, rooibos eller moringa!
Referenser
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4287320/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28965308/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27488237
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22535616
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27221033
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22742768/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2906644
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22578879/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470579/
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!