Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.
Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.
"Jag skulle rekommendera alla yogalärare att utbilda sig i yogamassage!"
Yogamassage är ett utmärkt redskap för yogalärare, är ett bra komplement till andra behandlingsformer, har en given plats i företagshälsovården och ger mätbara hälsoeffekter. Allt enligt Madelaine Clason Laxmi, yogamassör med brett engagemang!
Madelaine utbildade sig till yogalärare i Singapore 2010 och har jobbat med yoga i olika former sedan dess. Yogaverksamheten hon startade i Singapore, Art of Life, lever kvar där än idag genom en av hennes dåvarande mentorer.
Madelaine brinner för att vidareutveckla sin förståelse för kroppen och är alltid nyfiken på att hitta nya verktyg för att hjälpa människor. I Singapore arbetade hon bland annat med den ayurvediska massagemetoden Abhyanga och när hon, tillbaks i Sverige, ville lära sig mer om massage var utbildningen i Yogamassage på Axelsons ett självklart val eftersom den bygger både på yoga och ayurveda. Idag har metoden blivit en favorit, Madelaine har hunnit gå påbyggnadskursen och assisterat lärarna Vandana och Johan på deras utbildningar.
– Efter påbyggnadskursen som tar två långhelger, kan man bli fullvärdig medlem i Kroppsterapeuterna, berättar Madelaine som startat och är sammankallande för KRY:s nätverksgrupp för Yogamassage.
I dag bor och verkar Madelaine i Nyköping. Efter en förfrågan från en kiropraktor integrerades Yogamassagen med den övriga verksamheten på kliniken och behandlingar med Klassisk Massage.
Intresserad av yoga? Läs mer om alla vår yoga utbildning, ayurveda utbildningar , yin yoga utbildning eller yogamassör utbildning. Du kan även läsa om alla våra utbildningar och kurser här. Må bättre själv och få andra att må bättre tillsammans med oss på Axelsons och med våra duktiga yogalärare!
Hur fungerade samarbetet mellan kiropraktorn och dig som yogamassör?
– Kiropraktorn använde inte sin tid med kunden till att ge massage, men hon såg det som ett nödvändigt komplement, berättar Madelaine. Därför samarbetar hon med ett par massörer som hon kan rekommendera kunderna att gå till vid sidan av kiropraktiken, en kombination som ger bättre resultat. För mig var det lärorikt att få samarbeta med någon som använde andra terapiformer.
För mig, är valet mellan klassisk massage och yogamassage beroende på hur klienten mår när hen kommer. Är hen inte så rörlig eller har mycket smärtor, blir en klassisk massage mer kostnadseffektiv för kunden, som kommer att behöva fler behandlingar. Det är dock svårt att låta bli att blanda tekniker från de olika systemen när man nu har så många utmärkta tekniker, det blir en hel del inspiration från yogamassage även i den klassiska behandlingen. Med en regelrätt Yogamassage känner jag att man kommer djupare, så den arbetar jag gärna med när det är möjligt.
Vad är det som gör att du upplever yogamassagen som mer djupgående?
– Det är svårt att säga vad som ger vad… speciellt i Yogamassagen lägger jag tonvikt på andningen, jag påminner kontinuerligt klienten om att andas djupt. Man synkroniserar den assisterade stretchen och den egna andningen med klientens.
Varje djup utandning ger en signal till muskulaturen och det autonoma nervsystemet att slappna av. Liksom i yogan upplever man hur in-, respektive utandning påverkar kroppen, hjälper till både att fördjupa stretchen och att släppa taget. Andningen blir också ett fördjupat samarbete som ger ännu bättre grund för observation av klienten, hur massagen blir mottagen.
Yogamassage är en holistisk metod där man arbetar med hela kroppen, fast utifrån min bakgrund som yogalärare är det naturligt för mig att alltid jobba med hela människan oavsett behandlingsform. Men det är något med yogamassagen… att lämna över sig, att andas, att bli stretchad och lyft och vänd på medan man är avspänd och passiv, som går väldigt djupt, även på det mentala planet.
Yogamassagen kräver mer av både klienten och massören än en klassisk massage. Som yogamassör är det viktigt att man använder hela sin kropp i behandlingen annars blir man utsliten och realistiskt klarar man inte av att ge mer än tre kvalitativa behandlingar per dag. Samtidigt kan jag säga att, om man använder tekniken rätt, får man både en sund workout och en energikick även som terapeut. Jag är glad att jag har båda ingångsvinklarna till massage!
Idag driver Madelaine sitt företag från bottenvåningen i sitt hus, medan övervåningen fungerar som bostad.
– Det får plats 10 yogamattor i vardagsrummet, det är perfekt, säger Madelaine och skrattar. I dag har jag flest privatpersoner, men min intention är att fortsätta bearbeta de medelstora företagen här i Nyköping och erbjuda dem olika lösningar kring förebyggande friskvård.
Hur ser din vision ut kring företagsfriskvård?
– Jag brinner för att få människor att må bättre. Min egen erfarenhet från näringslivet främst inom IT-branchen, är att arbetsplatsen inte alltid stöttar människors hälsa. Det vill jag vara med och förändra – så länge vi lever i en marknadsekonomi är arbetsplatsen en bra plattform för att påverka människors liv till det bättre!
Förr eller senare tvingas HR-avdelningar vakna till och förstå att det inte bara finns mänskliga resurser men även pengar att spara. Min lokala tidning, Sörmlands Nyheter, hade just ett mittuppslag med rubriken ”Dyrt för arbetsgivare med sjuk personal”, som handlade just om detta.
Insatser på själva arbetsplatsen, i arbetsgruppen, tänker jag är det mest effektiva. Det skapar en gruppdynamik som bjuder in till minskad stress och ett sundare leverne. Jag vill integrera yoga och andra österländska stress management-tekniker med massage, och tycker också om att erbjuda ett vetenskapligt förhållningssätt till metoderna.
Jag använder ett verktyg som heter HRV, en sensor som fästs i örsnibben och som ritar en kurva på din bildskärm över vad som händer i kroppen. Redan efter ett par minuters massage kan man till exempel se att hjärtfrekvensen sjunker och att det parasympatiska nervsystemet aktiveras.
Det är mest en kul grej på kort sikt, men om man använder det på lång sikt får man en tydlig bild över hur stressnivå och samspelet mellan de inre systemen förbättras. Det här är något jag gärna använder med klienter, inte minst i företag!
Till sist – hur ser du på kopplingen mellan yogamassagen och din yogaundervisning?
– I princip alla yogaelever jag haft har också kommit till massagen, åtminstone för att prova och ibland blir de fasta kunder. Vissa massagekunder har kommit till yogaklasser den vägen, det ger något åt båda hållen. Det är väldigt givande att massera mina yogaelever, man kan samarbeta från första stund.
Jag skulle rekommendera alla yogalärare att utbilda sig i yogamassage! Att våga använda händerna i sin yogaundervisning är ett viktigt och informativt inslag, och som massör får man ett mycket bättre handlag. All eventuell osäkerhet man kan känna kring att ge justeringar försvinner, man blir väldigt trygg i att använda händerna – det är min upplevelse!
Jag upplever också att jag ser eleverna tydligare efter att ha lärt mig yogamassage. Jag höjer blicken mer från min egen undervisning, jag tror att jag har blivit bättre på att läsa kroppar och se var spänningarna sitter, samtidigt som jag har blivit mer följsam.
Visst finns det en idé om hur en viss asana ska se ut, men jag är mer medveten nu om att den perfekta positionen inte ser likadan ut i alla kroppar. Jag har blivit mer lyhörd och kan bättre känna in när jag tittar på en kropp i en yogaklass, hur det är i den kroppen. Det är inte något man kan läsa sig till, mer en integrerad förståelse som bygger på erfarenhet, något som händer i min egen kropp ju mer jag masserar.
Det blir lättare att hitta ord som ger kroppen en upplevelse av öppenhet och ord som förmedlar en viss energi. Yogamassagen gör mig definitivt till en bättre yogalärare – och omvänt!
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!