Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


”Jag mår så bra av att arbeta med fotvård!”

Sophie Sölveborn delar sin arbetstid mellan frilansskrivande och Medicinsk Fotvård, och trivs väldigt bra. Hon upplever fotvården som att “få ut hjärnan i händerna”, samtidigt som hon får göra gott för andra.

Här berättar Sophie om sitt arbete, och om medlemskapet i Kroppsterapeuterna, KrY.

Hej Sophie! När utbildade du dig och hur jobbar du?

– Jag tog examen i april 2017 och ger fotvårdsbehandlingar, framförallt medicinska, två dagar i veckan på Specialistgruppen. Det är en bred friskvårdsklinik som arbetar med privatvård, företagshälsovård, idrottsmedicin, utbildningar med mera. De flesta som jobbar där är naprapater. Jag driver egen verksamhet och hyr in mig. För mig känns det bra att vara på en klinik med olika typer av behandlare. En del kunder kommer till mig efter att de varit hos naprapat, men många hittar mig genom googlesök.

Rummet på Specialistgruppen delar jag med en annan fotvårdsterapeut, vi har två fasta dagar var medan den femte dagen plus helgen är flytande. Vi har vår egen privata utrustningoch delar bara lokalen. Det är bra att dela! Fotvård ska helst ha ett eget rum på grund av kraven från Miljö- och hälsa kring ”skärande och stickande verksamhet”, eftersom vi använder skalpell.

Det passar mig jättebra att ge behandlingar på deltid. Jag är även frilansskribent och trivs med att växla mellan två yrken. Specialistgruppen är en klinik med bredd, vi har både unga och äldre klienter, vardagsmotionärer och elitidrottare hos oss. De kommer med nageltrång, vårtor och liktornar – och även för förebyggande fotvård. Jag upplever att många människor idag har blivit mån om att ha bra fothälsa.

 

Sophie Sölveborn

Vad tycker du om med att ge fotvårdsbehandlingar?

– Mina fotvårdsdagar är mer sociala med kundkontakt och fysiska möten, det är en bra blandning med mina skrivjobb. Jag tycker det är väldigt roligt att jobba med just fötter eftersom de är fundamentet för balans i kroppen, för rörelse och för grundhälsa. Om fötterna inte fungerar kan man ju inte röra sig naturligt.

Bara att kunden kommer in och sätter sig i stolen och lutar sig tillbaka kan vara välgörande, i den speedade vardag som många har. Och jag får göra en liten insats för någons välmående med omedelbar effekt, det är häftigt. Det är det jag tycker om – jag mår så bra av mina fotvårdsdagar!

Jag tänker på det som att jag får släppa tangentbordet och får ut hjärnan i händerna. Jag får göra konkret nytta, får hjälpa en annan person att må lite bättre direkt. Det är många gånger mycket tacksamt att vara fotterapeut. Speciellt när kunden går därifrån synbart mer avslappnad och med betydligt lättare steg.

 

Hur har utbildningen förberett dig för att vara egenföretagare?

– Utbildningen var intensiv ochpraktiskt orienterad, vi fick börja göra elevbehandlingar väldigt tidigt och känna hur det är att jobba ”på riktigt”. När jag anmälde mig hade jag precis sagt upp mig och bestämt mig för att bli egen på heltid. Jag smög igång skrivandet och förberedde samtidigt parallellt fotvårdsverksamhetensuccessivt under de 2–3 sista månaderna av medicinsk fotvård utbildningen.

Jag köpte in grejer, skickade in ansökningar och så vidare. Miljö-och hälsa måste till exempel komma och inspektera innan man får ta emot kunder, och jag ville vara klar att starta direkt efter utbildningen. Hygienrutiner och bestämmelserna kring det var en del av utbildningen, även om detaljerna kan skilja sig från kommun till kommun.

Jag tog examen den 28 april och öppnade dörrarna den första maj. Jag träffade även Nyföretagarcentrum, primärt för att jag kände att jag behövde någon erfaren att bolla med när det gällde bokföringen och hur jag skulle tänka och få ihop mina helt olika verksamheter i samma företag.

Jag visste att jag inte ville vara fast anställd som fotterapeut. Nu kan jag jobba en lördag, men det är jag själv som bestämmer. Jag kan fälla upp datorn och skriva mellan fotkunderna om jag vill det, jag kan själv styra hur många bokningar jag tar och pussla efter årstider, deadlines och annat.

Det är bra att veta att det är mycket att lära på relativt kort tid på Axelsons fotvårdsutbildning och min upplevelse är att man verkligen behöver fokusera. Hade jag haft råd skulle jag inte ha jobbat samtidigt, men det gjorde jag och det gick bra ändå. Jag är van att sovra i stora mängder information eftersom jag jobbat med kommunikation i många år som tjänsteman. Jag är glad att jag gick utbildningen och rekommenderar den verkligen varmt.

Som fotterapeut kan jag jobba var som helst i landet, kunderna är män och kvinnor, 10-100 år, med alla typer av livsstil och bakgrund. Fotvård behövs, befolkningen åldras, det finns många målgrupper och fotvårdsterapeuter är efterfrågade, det var det som gjorde att jag vågade ta steget och starta eget och det känns jättebra.

 

Du är medlem i Kroppsterapeuterna, KrY. På vilket sätt drar du nytta av förbundet?

– Jag valde KrY ganska nyligen, strax innan jag blev färdigutbildad. De har ett stort hälsoperspektiv och en bred medlemsgrupp. Jag är glad att de har lagt till fotvården, det är ganska nytt. Det är en viktig del av helhetshälsan och hänger tätt ihop med rörelse och aktivitet.

Jag använde mig inte själv av KrY i uppstarten av mitt företag, men för den som vill finns det mycket stöd att få. Många fotterapeuter är egna företagare, så vitt jag vet är det bara några få av mina 50 klasskamrater som är anställda av någon annan.

Jag tror det är en stor fördel att som terapeut kunna ge kunderna möjlighet att boka direkt på nätet.  De slipper ringa och de får automatiskt en mejlpåminnelse, det digitala är smidigt både för oss och för kunden. Jag använder mig av Specialistgruppens gemensamma bokningssystem, men jag vet att KrY kan hjälpa till med även sådant och att de har ett samarbete med Boka Direkt.

 

Vad är det du uppskattar med KrY?

– Jag gillar deras lobbyingarbete och att de är en väldigt synlig aktör. BOT-avdraget är ett bra exempel, det är ett fantastiskt arbete de gör kring det och det vill jag stötta. En försäkring kan jag ju få på många håll, utan att vara med i ett förbund, det är inte det som gjort att jag valt dem.

BOT-avdraget är, som jag ser det, en helt rimlig och klok idé som betalar tillbaka sig till samhället, med tanke på att folkhälsan vacklar. Det var mycket genom BOT-kampanjen jag kände till förbundet innan jag själv behövde dem. Men även på grund av vänner som arbetar som massageterapeuter och annat som varit positiva.

När man ansöker om medlemskap i KrY får man skicka in alla sina diplom, men man kan välja vilka aktiviteter man vill synas med. Om jag vill utvidga min friskvårdsverksamhet, kan KrY fortfarande rymma mig. Jag är även utbildad gyminstruktör och PT, och jobbar med sorgbearbetning. Det passar mig att vara medlem i ett brett förbund där jag kan få stöd för alla dessa delar.

Jag jobbar inte aktivt med alla bitarna just nu, men kanske vill jag det senare. Jag är vetgirig och nyfiken och kommer antagligen fortsätta bredda mig, zonterapi och fötter hänger ju ihop, till exempel. De rena fotförbunden tänker jag främst kan passa dem som jobbar heltid med fotvård. Men för mig känns det bra att vara en del av KrY på grund av bredden, för att de nu satsar på oss fotterapeuter och för allt bra arbete de gör i övrigt.
Se Sophie och hennes arbete eller boka fotvård hos henne på www.specialistgruppen.se.

Utbilda dig till Medicinsk Fotvårdsterapeut! Läs mer om Medicinsk fotvård.

 

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *