Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


I Yogamassage respekteras kroppens egen intelligens

I September 2019 startar för första gången den förlängda yrkesutbildningen till Yogamassageterapeut, en uppgradering av den tidigare Yogamassörsutbildningen. Här berättar lärare Johan Westman om den mer djupgående yrkesutbildningen, och om varför man alltid behandlar hela kroppen i Yogamassage.

 

– Yogamassage är terapeutiskt och vi vill betona det ytterligare i den nya utbildningen till yogamassageterapeut, berättar Johan Westman som sedan 2006 leder Axelsons utbildningar i Yogamassage tillsammans med sin fru Vandana Jain.

 

Johan Westman och Vandana Jain. Foto: Pratibha

 

– Yoga är ett egenterapeutiskt redskap och yogamassage är en terapeutisk behandlingsmetod baserad på yoga och ayurveda. När man i yogamassage tar emot assisterade stretchar i ett avspänt tillstånd, kan man gå ännu djupare.

Genom att slå ihop grundutbildningen med fortsättningskursen samt komplettera med mer anatomi, en fallstudie och ett teoretiskt prov kommer deltagarna att vara väl förberedda för den nya yrkesrollen som yogamassageterapeut.

 

Utbildningen ska motsvara metodens fulla potential

– Vi vill ge en utbildning som mer till fullo motsvarar metodens potential, säger Johan. Vi ställer högre krav nu på elevens kunskaper i anatomi. Eleverna ska göra samma anatomiprov som på utbildningen till klassisk massageterapeut, om muskler, leder och skelett. Den som studerat anatomi tidigare behöver bara göra slutprovet.

Vi har också inkluderat ett teoretiskt prov med fokus på kontraindikationer – indikationer på när man inte ska utföra behandling eller behandlingsmoment – vilket är mycket viktigt att känna till i yogamassage. Båda proven kan göras online.

I terapeututbildningen ingår även en fallstudie, eleven ska behandla en klient med ett uttalat problem under minst åtta behandlingstillfällen, och sedan presentera resultatet muntligt och skriftligt.

Resultatet av behandlingarna utvärderas genom frågeformulär till klienten samt egen analys. Yogamassageterapeuterna lär sig att använda en skala som också används inom sjukvården, där klienten själv bedömer sin upplevelse. Genom analysen får klienten se på vad som hänt och terapeuten följer upp på ett seriöst sätt, man använder skalan vid varje behandlingstillfälle. Yogamassageterapeuten ska även dokumentera vilka specifika tekniker man använder och analysera vad som kan ha hjälpt och hur.

 

Kan finansiera utbildningen genom behandlingar

– Utbildningen består av sju moduler på skolan, fyra heldagar varje gång. Under varje modul, utom första, tar varje elev emot två klienter, med support av lärare och assistenter. Dessutom ska varje elev genomföra 42 behandlingar hemma, mellan träffarna. Praktiken på hemmaplan mellan träffarna är oerhört viktig, det är då alla frågor dyker upp. Varje gång vi möts summerar vi det vi lärde oss på den föregående modulen, och reder ut de frågeställningar som uppstått under hemmabehandlingarna, berättar Johan Westman.

Vi rekommenderar eleverna att ta betalt för sina praktikbehandlingar hemma, och det är faktiskt möjligt att på så vis finansiera sin utbildning! Det finns ingen orsak att låta bli. Kan vi ta 400 kronor på skolan för elevbehandlingarna, finns det inget som talar emot att människor också är villiga att betala för det där hemma. Sessionerna brukar typiskt vara 90 minuter totalt, man ska hinna landa och samtala lite, och så varar själva behandlingen i 70-75 minuter.

Utbildningen är kvalitetssäkrad av KrY, Kroppsterapeuternas Yrkesförbund, och man kan bli registrerad medlem i förbundet som Yogamassageterapeut.

 

Behandlar alltid hela kroppen

– På grundutbildningen, som gick över fem veckoslut, lärde sig eleverna ca 70 stretchar. I det nya upplägget får de ytterligare cirka 30,

Eleverna på den längre utbildningen kommer bland annat att lära sig stretcha med tygstycken och hur man som terapeut kan dra ännu mernytta av sin kroppstyngd med vissa mer avancerade tekniker. De lär sig mer om att rikta in behandlingen terapeutiskt mot klientens problemområden, och får fler stretchar framför allt för höfter, bäcken och nacke. Samtidigt omfattar en behandling alltid hela kroppen. Ibland är det verkligen inte helt solklart vad som hjälper och hur!

 

 

– En elev på en pågående fortsättingskurs berättade nyligen att hon haft en klient med svår huvudvärk under flera år. Hon hade varit hos olika läkare, fått olika mediciner och provat massor av olika behandlingar. Till och med fått röntgen av hjärnan utan att hitta orsak eller lösning. Plötsligt medan hon behandlade klientens fötter, klickade det till i huvudet på klienten och hon kände stark smärta kring tänderna samt att något öppnade sig i ena kindbenet

Klienten gick till tandläkaren, och det visade sig att en visdomstand som inte vuxit utblivit inkapslad och ruttnat. Tanden blev bortopererad och huvudvärken försvann. Den tekniken hade vi aldrig kunnat lära ut avsiktligt!

En annan elev berättade vid uppföljningen av hemmapraktiken på fjärde utbildningshelgenatt hon gett en behandling till en praktikklient som besvärades av svårt karpaltunnelsyndrom. Hon gav en allmän behandling för hela kroppen. Efter behandlingen kunde klienten röra handleden, och efter tre dagar ringde hon och berättade att handleden nu kändes helt bra.

Eleven visste inte hur det hade gått till och vi kunde inte heller ge något exakt svar. Kroppen är ett intelligent mysterium, och det mysteriet vill vi respektera. Jag har stor respekt för kroppens intelligens!

Vandana och jag vill verkligen förmedla vår tillit till helhetskonceptet, den kommer vi aldrig att tumma på. Fortsättningsredskapen blir en möjlighet att gå djupare, man får fler verktyg, men det är genom att arbeta med helheten som vi hjälper kroppen att själv återställa sin balans.

Läs mer om alla våra utbildningar inom massage här.

Flöde, andning och avslappning

– Allt hänger samman! Stretching öppnar kroppen så att det blir mer flöde – i blodcirkulationen,  i nervernas signalsubstanser, lymfan, i vätskeutbytet på cellnivå. När man hjälper till att öppna flödet i hela kroppen, får vi effekter inte bara lokalt. Även bindväven löper genom hela kroppen och även därigenom påverkar behandling på ett område allt annat, precis som i ett helhetligt yogapass.

Att öka flödet är helt centralt, och även den fördjupade andningen har ettstort inflytande. Vi börjar på ryggen, med bröstkorg och skulderblad, det öppnar för andningen och ger bra förutsättningar för avspänning i hela kroppen.

– I den förlängda utbildningen går vi också mer på djupet med kroppsläsning, både genom frågor och genom att känna in klientens kropp. Efterhand kan man anpassa behandlingen allt mer efter vad man uppmärksammar på olika sätt. Första behandlingen handlar ofta mycket om att lära känna varandra. En ny klientbehöver ofta också en stund på sig att lära känna tekniken, de flesta kan slappna av mer när de vet vad de kan förvänta sig. Samtidigt får många stora positiva effekter redan första gången.

 

Utmaningen är att välja

– Utmaningen med att lära sig mer är naturligtvis det att välja! I en behandling använder man kanske 12-15 stretchar, medan man alltså lär sig närmare 100. Det behövs tid, det handlar inte om att göra så mycket som möjligt, men att hinna andas, märka kroppens gränser och öppna långsamt. Spänningar släpper ofta i flera steg. När klienten märker att det är deras gränser som gäller, kan de allt mer lita på och ge efter för processen.

Massagen är uppvärmning medan stretcharna är fokus för metoden. Efterhand lär man sig som yogamassageterapeut att bli mer effektiv i massagen, för att frigöra mer tid till att göra stretchingen i lugn och ro. Lätt är rätt, less is more!

En typisk behandling består av uppvärmande massage efterföljt av ett par stretchar för varje del av kroppen. Det finns många olika sätt att göra samma saker. Många får sina favoritstretchar och utvecklar därigenom sin egen stil, men det är samtidigt en bra idé att försöka att inte välja bort de stretchar man tycker är svåra.

Mer variationsrikedom ger möjlighet till mindre ansträngning. Tygstycket är i det fallet ett exempel på ett väldigt bra hjälpmedel. När man börjar lära sig något vill man gärna fylla på, det är naturligt att vilja förkovra sig när man arbetar med en bra metod.

För alla dem som har avslutat en utbildning med mig och Vandana, håller vi någon gång om året en nätverksträff där man kan möta andra Yogamassageterapeuter. Vi ger lite aktuell information, diskuterar gemensamt olika frågeställningar, fikar, utbyter erfarenheter och gör också ofta någon avslappnande övning för kroppen. Det är också alltid väldigt givande och trevligt att träffa yogamassagekollegor!

 

Vill du utbilda dig till Yogamassageterapeut? Läs mer och anmäl dig här!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *