Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.
Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.
Hyaluronsyra – Allt du behöver veta
Hyaluronsyra (Hyaluronan) produceras naturligt av din kropp. Du kanske känner till hyaluronsyra för att den är populär i serum och krämer. Eller för att du vet att den ger dig en friskare hud. Det du kanske inte vet är att den är bra till mycket mer.
I den här artikeln berättar vi om fem anledningar hyaluronsyra är bra för dig. Vissa kan vara lite överraskande. Vi berättar även om naturliga serum och krämer. Du kommer även få reda på hur du kan få i dig hyaluronsyra naturligt via kosten.
Följ med så utforskar vi hyaluronsyra på djupet!
Vad är hyaluronsyra
Låt dig inte luras av namnet, hyaluronsyra är ingen syra! Det är en sockermolekyl som din kropp kan skapa själv. Störst mängd av syran har du i din hud, bindväv och i dina ögon. Dess huvudfunktion är att hålla kvar vatten i din kropp och hålla vävnader insmorda och fuktiga. Som tur är så är hyaluronsyra väldigt bra på detta vilket har gjort den den väldigt populär bland hudvårdsprodukter och som kräm mot rynkor.
Samtidigt som den är återfuktande är den även hjälpsam mot mycket annat. Därför har vi samlat fem av våra absoluta favorit fördelar med hyaluronsyra som är:
- Friskare hud
- Torra ögon
- Sårläkning
- Artros
- Sköra ben
Följ med så berättar vi mer om varje anledning på djupet.
5 fördelar med Hyaluronsyra
1. Friskare hud
Inte särskilt överraskande men hyaluronsyra har stor inverkan på din hud. För varje dag som går blir vi alla äldre. Åldrandet gör att mindre hyaluronsyra produceras naturligt. Om du dessutom är en rökare eller ifall du utsätts för luftföroreningar kan mängden i din hud minska ytterligare. Är du en person som gillar att sola är det ett bra sätt för din kropp att utsöndra D vitamin men du ska veta att det kan resultera i att du har mindre hyaluronsyra.
Genom att få i dig mer av ämnet via hyaluronsyra tillskott eller naturligt via kosten (vilket vi rekommenderar) kan du öka mängden hyaluronan i din hud och undvika jobbiga problem som till exempel hälsprickor. Vi hittade två studier som båda visade att ett ökat intag hade positiv effekt på din hud. Den blev både mer elastisk men även friskare. Förutom det hittade vi en studie som fann att hyaluronsyra i stor grad hjälpte vuxna som hade torr hud att återfukta den.
Du tänker säkert: Men vänta, hyaluronsyra är mer känt att användas utvärtes på huden!
Det stämmer och även här har studier gjort som visat att hyaluronsyra serum hjälpt mot torr hud.
Kort sagt slår den två flugor i en smäll genom att återfukta huden vilket i sin tur gör att du får mindre rynkor, finare och mer elastisk hud. På tal om återfuktning har du torra ögon?
2. Torra ögon
Förutom att du kan få en finare hud tack vare återfuktning med hyaluronsyra kan den även hjälpa mot torra ögon. Det här kommer antagligen inte som någon överraskning då du redan vet att hyaluronan är väldigt bra på att binda fukt och återfukta. Du minns väl också att syran redan finns naturligt i dina ögon?
Är du en av många som har torra ögon kan orsaken vara att din kropp inte producerar tillräckligt med tårar eller för att de avdunstar. Det kan även vara för på grund av dålig luft, sjukdom, pollen, allergier och mediciner. Arbetar du dessutom framför en datorskärm kan även det resultera i torra ögon.
Ögondroppar med hyaluronsyra har visat sig hjälpa inte bara återfukta ögonen utan även förebygga att de torkar ut . En studie visade även att det kunde leda till allmänt bättre och mer välmående ögon.
Studierna gjordes på ögondroppar och det finns i dagsläget däremot inga studier som visar att en ökad mängd hyaluronan i din kost hjälper mot torra ögon som det hjälper mot torr hud.
3. Sårläkning
En lite mer överraskande effekt som hyaluronan har är att den är viktig vid sårläkning. Det har till och med visat sig att ämnet kan påskynda läkning av sår. Inte bara det, hyaluronan hjälper även mot smärtan du kan känna när du har gjort illa dig. Hyaluronsyra har förutom bra egenskaper när det kommer till sårläkning även antibakteriella effekter. Det gör att risken för infektion i såren minskar.
Precis som med ögonen har effekten av ämnet testats på utvärtes bruk. Forskningen kring sår kretsar mycket kring hyaluronsyra serum och krämer som hjälper utifrån.
Det saknas däremot även här studier som visar att förtäring av hyaluronan hjälper för att läka sår snabbare. Samtidigt vet vi att ifall du får i dig hyaluronsyra hjälper det din hud och att därför misstänka att även det du får i dig kan hjälpa vid sårläkning är inte helt galet.
4. Hjälper mot artros och och ont i leder
Vid det här laget vet du att du hittar hyaluronsyra i din hud och dina ögon. Förutom det finns mycket av hyaluronanet i dina leder och vävnader. Uppgiften som ämnet har där är att smörja in och skydda lederna. Därför används ofta hyaluronsyra tillskott för att minska smärta hos personer som till exempel lider av artros.
Ofta används även hyaluronsyra injektioner för att minska smärta. En stor studie vi hittade såg dock ingen eller marginell förbättring på hela 12 667 försökspersoner som fick hyaluronsyra injektioner. Samtidigt visar andra studier att kombinationen av att få i sig hyaluronsyra både via tillskott och via injektioner samtidigt kan ha en större effekt.
Du har väl inte missat att Axelsons.se är full av andra väldigt intressanta artiklar? Lider du av artros till exempel ska du veta att träning är viktigt. Tycker du den här artikeln är bra kan vi tipsa dig om vår artikel som handlar om knästabilitet och övningar här. Du kan även ha nytta av medicinsk fotvård vid reumatiska sjukdomar, något du kan läser mer om här.
Men tillbaka till hyaluronsyra och när vi ändå pratar om leder och ben kan vi lika gärna berätta om den femte anledningen hyaluronan är bra för dig.
5. Kan stärka dina ben
Det finns en del nyare forskning som pekar på att hyaluronsyra kan hjälpa personer som lider av osteopeni. Det är en sjukdom där du har brist på benvävnad det vill säga minskad bentäthet. Lider du av det här har du större risk för till exempel benbrott och är ofta ett tidigt tecken på benskörhet.
Hyaluronsyra har vid en studie gjord på råttor visat sig skydda benen genom att förhindra minskningen av bentäthet. En annan studie visade liknande resultat och kunde även se att högre doser av hyaluronsyra inte bara hindrade minskningen utan även skyddade densiteten i benen.
Förutom att sakta ner nedbrytningen av benvävnad hittade forskare dessutom kopplingar där de såg att ämnet ökade produktionen av ny benvävnad. Det betyder att förutom att förhindra nedbrytning kan hyaluronan eventuellt även stimulera uppbyggnad av ben. Förenklat sagt, stärka benen genom att göra dem tätare.
Som du märker är hyaluronsyra bra för både din hud, ögon, läkning artros och ben. Hittills har forskningen inte kunnat hitta några allvarliga hyaluronsyra biverkningar. Även större doser har inte visat sig vara farliga. Med det sagt är det alltid bra att vara försiktig och vi rekommenderar främst att få i sig det på naturlig väg.
Hyaluronsyra serum och kräm
Att använda hyaluronsyra serum eller hyaluronsyra kräm kan som vi redan sett hjälpa dig skydda din hud och på köpet göra den mer elastisk. Det leder till färre rynkor och hälsosammare hy. Många glömmer att huden faktiskt är vårt största organ och att ta hand om den är väldigt underskattat. Du kan läsa mer om det i vår artikel om hud.
Där får du en bra inblick i hur viktig huden är och hur den samarbetar med:
- Njurarna
- Lungorna
- Näringsupptaget
- Immunförsvaret
- Känseln
Förutom allt det här hittar du också tips på hur du undviker att rubba hudens balans bland annat när du duschar och genom vad du har på dig för kläder. I artikeln kan du även läsa om hur dåligt det kan vara att använda kroppsprodukter som stör din balans. Vissa produkter gör det genom att tvätta bort hudens skydd eller täpper till huden så den inte kan fungera normalt.
Varför berättar vi det här och vad har det att göra med hyaluronsyra?
Bra fråga! I och med att många undrar om hyaluronsyra serum är bra och om man ska använda det tänkte vi först flagga för att inte alla krämer är bra. Om du vill använda krämer, serum eller deodoranter tänk på att alltid försöka välja ekologiska produkter utan kemikalier. Det är ibland lättare sagt än gjort men gör så gott det går. Detsamma gäller givetvis om du vill använda ett hyaluronsyra serum!
Ifall vi ska rekommendera ett specifikt serum blir det Esse Hyaluronsyra serum. Det har 99% naturliga ingredienser varav 91% dessutom är organiska. Förutom det är produkten inte testat på djur och så är serumet helt vegansk! Esse är ett företag vars produkter vi använder på våra Hudterapeut utbildningar och Spaterapeut utbildningar.
Är du intresserad av hud kan du läsa mer om Axelsons nya Hudterapeut och Spaterapeut utbildning med ekologisk inriktning. Utbildningen är unik i sitt slag och vi har tagit Axelsons tanke kring naturlig läkning och applicerar den på hudvård. På så sätt får du samma kunskap kring vanliga behandlingar men även helt ekologiska behandlingar.
Hyaluronsyra mat
Det finns en del mat som innehåller större mängder av hyaluronsyra. Oftast innehåller mat från djurriket mer mängd hyaluronsyra men det finns även alternativ för veganer!
Kött och fisk
Tycker du om att äta fisk är chansen god att du får i dig en del hyaluronsyra. I alla fall om du äter hela fisken. Det är nämligen så att en stor del av ämnet finns i skelettet, huvudet och ögonen. Vi vet, det är inte alla som finner det super lockande att äta fiskhuvuden. Ett tips är därför att äta mindre fiskar. Små sardiner äter man ofta hela och de innehåller mycket hyaluronsyra.
Annars är ett alternativ att äta räkor och krabba som även de har en del hyaluronsyra. Förutom hela fiskar finns mycket hyaluronan även i kyckling, nöt- och fläskprodukter. Främst i lederna och i brosket på dessa djur.
Ett enkelt och gott sätt att få i sig både kollagen och hyaluronsyra är att koka egen buljong. Allt fler har fått upp ögonen för alla fördelar med buljong (bone broth på engelska). Genom att koka egen kyckling- eller köttbuljong (genom att göra ett långkok) kan du få i dig många mineraler, salter, kollagen och hyaluronsyra. Tänk att ha i kött med ben till exempel märgben eller skrov och brosk och att sjuda buljongen länge.
Veganska alternativ
Sanningen är att det inte finns mycket hyaluronsyra i grönsaker. Men oroa dig inte! För även om grönsakerna inte innehåller mycket av ämnet så kan de hjälpa din kropp att naturligt öka det.
Genom att äta rotfrukter till exempel potatis, sötpotatis och morötter kan du hjälpa din kropp att själv skapa hyaluronsyra. Kan du få tag på en lotusrot som är en typisk rotfrukt från Indien kan även den stimulera produktionen.
Förutom rotfrukter kan följande veganska livsmedel hjälpa med produktionen av hyaluronan:
- Gröna bladgrönsaker
- Avokado
- Nötter
Sedan har vi även citrusfrukter speciellt grapefrukt. De hjälper inte vid produktionen av hyaluronsyra och de innehåller inte ämnet heller. Däremot kan de hjälpa genom att hämna nedbrytningen av ämnet. På så sätt finns mer att som din kropp kan använda.
Hyaluronsyra tabletter
Du kan även öka mängden hyaluronsyra med tabletter eller tillskott. Som alltid tycker vi att det är bäst att få i sig näringsämnen och mineraler naturligt. Det gäller även i det här fallet.
En vanlig missuppfattning bland många är att ifall ett tillskott eller tablett innehåller mycket av ett ämne som kan vara bra för dig, så är det ett bra tillskott. Verkligheten är mer komplicerad och mängden är bara en faktor utav många. Mängden garanterar inte att din kropp kommer ta upp ämnet eller använda det. Det här är ofta sant med många kosttillskott överlag.
En annan fördela att få i sig näring på naturlig väg är att maten ofta innehåller andra nyttiga ämnen som kan samverka och ge bättre effekt. Försök därför att få i dig näring naturligt!
Du har kommit till slutet av artikeln men var inte ledsen vi har massa andra artiklar du kan läsa! Är du intresserad av andra ämnen som kan minska rynkor borde du spana in vår aloe vera artikel. Är du istället intresserad av att starta eget eller byta karriär har vi två grymma artiklar (klicka bara på länkarna). Det är aldrig försent att göra det!
Referenser
- https://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=KR2010003224
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583886/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3970829/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4729158/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11584850
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12926041
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14555276
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15573687
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17091377
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18208600
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18391466
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18959406
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19034126
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19808648
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21896129
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22052267
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22405094
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22868835
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23226979/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23256527
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25014997
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25415767
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!