Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.
Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.
Höstpromenad mot utmattningssyndrom
Personer med utmattningssyndrom blev harmoniska, lugna och glada av att vistas i naturen. Dessutom fick de en massa fysiska och mentala hälsovinster på köpet!
Att vi mår bra av att vara i naturen är kanske inget de flesta av oss behöver statistik för att tro på. Men för dig som tvivlar har Umeå Universitet och Norrlands universitetssjukhus utfört en pilotstudie som bevisar att naturvistelse påverkar vårt välbefinnande.
Studien utfördes på sex personer med utmattningssyndrom, som från september till november tillbringade fyra timmar i skogen två gånger i veckan. Två av de fyra timmarna fick de i uppgift att spendera tiden i ensamhet och utan att ”göra nytta” – varken prata i mobiltelefon (missa inte vår artikel om mobilberoende här). eller plocka bär.
Effektivt trots inledande motstånd
Flera reagerade först med motstånd på dessa instruktioner. Men efter timmarna i skogen gav alla försökspersonerna feedback på att de kände sig mer harmoniska, avslappnade, lugna och glada. Det som försökspersonerna upplevde hade haft positivt inflytande på dem var trots deras motstånd just ensamheten och kravlösheten, i kombination med dagsljuset – en ljus, öppen skog visade sig vara den typ av natur som verkade mest attraktiv att vistas i.
Massor av fysiska och mentala hälsovinster på köpet
Andra positiva effekter som påvisats av naturvistelse är minskning av stress, aggression, smärta och blodtryck, medan det ökar graden av kreativitet, koncentration och positiva tankar samt förbättrar sömnen och vår återhämtningsförmåga. Dessutom ökar produktionen av D-vitamin i kroppen när vi vistas i dagsljus. Så se till att komma ut i skogen – höstvädret är allt annat än en ursäkt för att låta bli!
Källa: Umeå Universitet
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!