Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Hormonbalans – en kort introduktion

Bra mat är viktig för hormonbalansen!

 

Endokrinologi = läran om hormoner

 

Endokrinologi är läran om den inre sekretionen av olika hormoner till blodbanan.

 

Vad är hormoner? (Grekiskans hormon betyder driva på)

De flesta hormoner byggs upp av kedjor av aminosyror (peptider eller proteiner).

Man får inte hormoner via maten. Hormoner är biokemikalier som tillverkas av kroppens celler. För att kunna producera nya hormoner behöver man äta näringsrik mat i bra kombinationer som innehåller de ämnen som krävs för att kroppen ska kunna producera dem.

Hormoner produceras i huvudsak från proteiner, kolesterol, och essentiella fettsyror. Därför är det viktigt att äta en balanserad kost för att hålla hormonproduktionen igång.

Hormoner styr och utvecklar fysiska, mentala och emotionella processer i kroppen. Dom är kemiska budbärare som flyter i blodet och kontaktar och signalerar till ditt genetiska program.

 

Bevara hormonbalansen

Både för höga och för låga nivåer kan normaliseras. Det är inte så enkelt som det kan tyckas eftersom alla kroppens hormonsystem är kopplade till varandra. Om ett eller flera av systemen är i obalans kommer hela systemet att påverkas.

Förbättring av kosten och livsstilen balanserar och normaliserar hormonsystemet/nivåerna och påverkar alla hormoner positivt.

 

Bevara en frisk framtid

För att behålla hälsan behöver hormonsystemet vara i balans. Hormonerna behöver kommunicera med varandra och med kroppens celler. Våra hormoner är i ständig förändring för att kunna möte dagens behov. Det innebär att man måste hålla hormonsystemet i balans för att åldras med framgång.

Hormoner reglerar kroppens regeneration. När hormonsystemen är satta ur spel är det svårare för kroppen att regenerera sig.  Regeneration innebär att använda och återuppbygga samma strukturella, funktionella och energimässiga biokemikalier som celler, signalsubstanser, hormoner, enzymer och glykogen. Dessa används om och om igen.

Hormonsystemet har tillsammans med nervsystemet övergripande uppgifter i kroppen. De två systemen arbetar inte självständigt, utan samarbetar på ett invecklat sätt. Nervsystemet har en överordnad funktion och är dessutom snabbare än hormonsystemet.

Hormonerna styr mycket av det som händer i kroppen, bland annat

  • ämnesomsättningen
  • tillväxten
  • salt- och vattenbalansen
  • könsmognaden och sexualdriften
  • fortplantningen.

Degenerativa sjukdomar är inte genetiska utan förvärvade under livet. De olika kroppssystemen är sammankopplade. En obalans i en del av kroppen leder till en obalans i en annan del.

Felaktiga matvanor och felaktig livsstil är huvudorsaken till degenerativa sjukdomar som i sin tur är kopplade till åldringsprocessen.

 

Viktiga hormoner
 

Tre av de viktigaste hormonerna är…

  • Adrenalin
  • Kortisol
  • Insulin

 

Dessa hormoner håller oss vid liv och bestämmer hur vi mår dagligen.

(För enkelhetens skull sammanfattas funktionen hos adrenalin, noradrenalin och glukagon under namnet adrenalin. Det är inte hundra procent korrekt men fungerar i detta sammanhang).

Bland många av deras mycket viktiga funktioner ingår att reglera hjärtslag, blodtryck och pH-värdet i blodet.

Om några av dessa hormoner saknades skulle man insjukna och livet skulle snabbt ta slut.

 

Adrenalin (Produceras av binjuremärgen).

Reglerar blodsockernivån uppåt. Bryter ner glykogen och fett. Sparar muskler.

 

Funktion

Adrenalin är en signalsubstans, ett kamp- och stresshormon. Frigör extra energi till kroppen genom att frigöra lagrat glykogen till glykos och har därför en liknande funktion som hormonet glukagon. Höjer blodsockernivåerna genom att frisätta energi genom att bryta ner fett och glykogen (kolhydratdepåerna i lever och muskler) i kroppen. Sparar muskelmassan i motsats till stresshormonet kortisol.

 

Kortisol  (Produceras av binjurebarken)

Reglerar blodsockernivån uppåt. Bryter ner glykogen, muskelmassa och fett.

 

Funktion

Stresshormon. Frigör energi till kroppen, ökar uthålligheten. Höjer blodsockernivåerna genom att omvandla fett och proteiner till glukos. Bryter ner muskelmassa, bryter ner fett och glykogen (kolhydratdepåerna i lever och muskler). Kortisol reglerar även blodtrycket och hjärtats pumpförmåga, verkar antiinflammatoriskt, tar exempelvis bort rodnader och svullnader vid insektsbett.

 

Insulin (Produceras av Bukspottskörtel).

Reglerar blodsockernivån neråt. Bygger upp muskler. Lagrar glykogen och fett.

 

Funktion

Sänker blodsockernivåerna (enda hormonet som klarar det). Skapar kroppens energidepå av glykogen. Behövs för omsättning av näringsämnen och lagring och förbränning av fett.

 

Övriga hormoner

 

Testosteron (Produceras främst i testiklarna och i binjurebarken).

Reglerar blodsockernivån uppåt, bygger upp muskler. Bryter ner fett.

 

Funktion:

Manligt könshormon. Behövs för könsdriften, immunförsvaret, benstommen och tillväxten. Främjar förbränning av fett och muskeluppbygnad. Ger psykisk och fysisk hälsa.

 

Östrogen (Produceras främst i äggstockarna och binjurebarken).

Reglerar blodsockernivån uppåt, bryter ner fett.

 

Funktion:

Kvinnligt könshormon. Hjälper bland annat menstruationen som gör det möjligt att bli gravid. Främjar förbränning av fett.

Vid fysisk träning förbrukar kvinnor mera fett än män, detta beroende på att östrogenet sparar på glykogenanvändning från muskler och använder mer kroppsfett istället. Denna effekt verkar öka vid högre östrogennivåer.

 

Sköldkörtelhormon T3 och T4 (Produceras av sköldkörteln).

Ökar ämnesomsättningen och energiförbrukningen. Bryter ner fett.

 

Funktion

Ökar ämnesomsättningen och energiförbrukningen. Bra för matsmältningen, fertiliteten, humöret och för protein-, kolhydrat-, fett- och vitaminmetabolismen i cellerna. Stimulerar även frisättningen av andra hormoner. Bryter ner fett.

 

Den bästa maten för hormonbalansen

Blåbär – hallon – jordgubbar – tranbär – björnbär – grapefrukt – kiwi – papaya – äpple – mango – broccoli – gurka – morot – tomat – kål – vitlök – avokado – spenat – mangold – rödbeta – linser – fullkornsris  – hirs – bovete – lax – ägg

 

Här får du några recept av Louise Nilsgard, som stöttar bra hormonbalans.

 

Magnesium-mums med rödbetor och bovete

 

Färgstark fruktfrossa med många antioxidanter

 

Lättwokat grönt

 

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *