Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.
Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.
Hjälper du dina klienter att släppa stressen?
Många massörer väljer yrket för att de själva vet hur det känns att ha olika typer av besvär och smärtor i kroppen, och kanske har man egen god erfarenhet av att få hjälp. Ändå kan det vara svårt att helt sätta sig in i exakt hur en annan människa har det i kroppen.
Det finns en slags skiljelinje mellan ”avspänningsmassage” och ”massageterapi”, där avspänningsmassage ofta står för något som är just avslappnande, gärna behagligt, men som inte förväntas vara terapeutiskt djupgående eller riktat mot att lösa specifika problem. Massageterapi av olika slag är å andra sidan lösningsorienterad, men det finns goda grunder att hålla fast vid att det gärna får vara avslappnande – samtidigt!
När man som massör har en massa bra tekniker och anatomisk förståelse, kan det finnas en risk att man glömmer att teknikerna inte är allt. När klienten får de bästa förutsättningarna för att själv slappna av och släppa stress, finns också de bästa förutsättningarna för att teknikerna ska kunna fungera.
Många människor idag har en väldigt hög nivå av stress i systemet. Det kan ta en bra stund efter att man lagt sig på bänken, innan tankarna stillnar och aktivitetsnivån i musklerna sjunker. Vid hög stressnivå, och speciellt hos personer med hög grad av känslighet för den egna kroppen, kan lätt små detaljer som upplevs som obehagliga ta över hela upplevelsefältet och göra det svårare att släppa.
Från mina 7 år som massageterapeut – och framför allt 25 års erfarenhet som flitig och högkänslig massagekund hos olika behandlare – har jag gjort erfarenheten att det som kan skilja en session som hjälper på besvären från en session som också ger en djupare upplevelse och en känsla av full regenerering, kan vara väldigt små detaljer.
Här följer några tankar som kan verka självklara, men alla exemplen bygger på upplevelser av det motsatta.
1. Var närvarande när ni möts.
Ett par gånger har jag upplevt att behandlaren börjar prata en massa med mig, fråga mig om saker eller kommentera på något som inte alls varit relevant för mig i stunden, utan att egentligen verka se mig eller ens riktigt titta på mig.
Jag har suttit i väntrummet med akut hjärtesorg och själv känt att det färgade hela mitt kroppsspråk, och så stormar massören in, skojar och kommenterar på min solbränna. Då känner jag inte kontakt. Jag tycker om när behandlaren är i ro när vi möts, tittar mig i ögonen med närvaro, hälsar på mig och frågar hur jag har det. Alltihop gärna i långsamt tempo.
2. Ta reda på vad kunden önskar av sessionen.
Om kunden specifikt ber dig om att avsluta med en stunds ansiktsmassage, se till att du lämnar tid till det (förutsatt att det ingår i din repertoar, naturligtvis). Om kunden ber dig börja i nacken för att det gör väldigt ont där, överväg att göra det även om du lärt dig att det är bra att börja i korsryggen.
Om du väljer att göra något annat än det som kunden ber om, var tydlig med varför, så att kunden inte tror att du bara ignorerade eller inte hörde.
3. Är rummet behagligt?
Fråga om kunden behöver ett glas vatten eller gå på toaletten innan ni börjar. Om kunden ligger bra, om hen vill ha en kudde under huvudet och under knäna. Om det är varmt nog i rummet, om det behövs fler filtar, om belysningen och eventuell musik är ok. Var omsorgsfull när du lägger på filten, se till att inte tårna sticker ut eller att fransarna ligger och kittlar klienten i ansiktet.
Små tyngder på kroppen, t ex en ögonkudde på ögonen eller en vetevärmare på magen, kan vara en hjälp till att slappna av djupare – en bra liten investering till kliniken. Tyngder på kroppen används med framgång för att lugna nervsystemet t ex vid adhd och liknande.
Dämpad belysning är som utgångspunkt bättre vid känslighet likväl som vid stress. Se till att lampor inte lyser klienten i ansiktet.
Ett tyst rum utan musik kan på samma vis vara bättre som utgångspunkt, och så kan du fråga om klienten vill ha musik. Om du redan har musik på och frågar om du ska stänga av, kanske många skulle säga ”nejdå, det går bra”, av ren artighet. Väldigt lugn och harmonisk musik fungerar dock avspännande för de flesta, var bara öppen för klientens preferenser.
4. Börja från stillhet.
Min upplevelse är att terapeuter som jobbar med mer energetiska metoder ofta börjar med att bara hålla händerna stilla på klientens kropp i en liten stund, gärna några minuter, innan de går vidare med grepp och metoder, medan terapeuter som jobbar mer muskulärt eller strukturellt gärna börjar knåda, böja och juxa så snart man lagt sig ned på bänken.
Ofta har jag önskat mig en kombination! Den tekniske terapeuten kanske känner att det är tidsspill att stå still och andas med händerna på klientens rygg, mage fötter eller liknande, utan att ”göra” något, men i till exempel Taktil behandling har man noterat att det är under de stunderna som terapeuten håller händerna stilla, att klienten upplever den djupaste avspänningen.
Det som händer för mig är att jag själv slappnar av för varje andetag och därmed blir mer mottaglig för det tekniska arbetet. Dessutom får jag en känsla av att terapeuten märker mig, snarare än att bara köra sin rutin. Och terapeuten å sin sida kanske plockar upp någon värdefull, oväntad information genom att börja med några andetag i kontakt med klienten. Våra kroppar är inte energetiska eller mekaniska strukturer, utan båda delar. Ta det bästa från båda världarna.
5. Samarbeta om en god behandling.
Gör klart för klienten att hen får be om och säga precis vad hen vill och behöver under behandlingen. Lita på dig själv som expert på din metod, och på klienten som expert på sin egen kropp.
Om klienten ber om något specifikt, kanske du inte bedömer att det är så viktigt för själva behandlingen. Men kanske är det viktigt för att klienten ska kunna slappna av. Ge det ett ögonblick, och hjälp klienten att känna sig både hörd och mer avspänd.
6. Lyssna in andningen
Det som gör yoga till yoga är att man låter rörelsen följa andningen. I massage kan det betyda att använda utandningen för att gå in djupt med tryck, och lätta på trycket under inandningen. I vissa tillfällen kan inandningen i stället användas för att inifrån få ett djupare sträck t ex i bindväven runt nacke, skulderblad och bröstkorg. Möjligheterna är många, men essensen är att lyssna och känna in klientens andning och synka det manuella arbetet med denna rytm. Det kommer tveklöst att ge en fördjupad känsla av helhet och avspänning, och möjligtvis även ge nya öppningar rent strukturellt!
7. Hårt och mjukt är individuellt.
Ett tryck som får någon att ropa högt av smärta, är intetsägande och tråkigt för en annan. Gör klart för klienten att det är ok att säga till om både mer och mindre tryck.
Olika områden på kroppen kan vara väldigt olika känsliga. En klient som vill ha hårt och djupt tryck på ryggen, kanske närmast inte tåler någonting alls på låren. Och upplevelsen av ett tryck kan vara väsentligt annorlunda två centimeter längre åt höger, eller vänster. På ett ställe drar muskeln ihop sig, strax intill slappnar den av och ger efter. Intressera dig djupt för att utveckla känsligheten i dina fingrar!
8. Nej betyder nej.
Det låter kanske självklart, men jag har upplevt några gånger att jag sagt till en behandlare att ”det där vill jag inte”, och hen försökt övertala mig eller helt sonika bara gjort det ändå – en gång med en nackskada som följd. Är det något du tänkt göra som klienten inte har lust till att uppleva, till exempel en viss grad av hårdhänthet, beröring på en viss del av kroppen eller ett ”knäck” – insistera inte. Även om du vet att du behärskar tekniken till fullo och att den inte är skadlig. Det spelar ingen roll om du tror att klienten inte vet sitt eget bästa – säger hen nej till något, låt bli. Annars är tilliten körd.
9. Etablera tillit genom inkännande.
Punkt 1-5 kommer att minska risken för att punkt 6 blir aktuell. Om en känslig klient upplever att du är långsam och inkännande, kommer kroppen att lättare lämna över till ditt tekniska kunnande.
10. Avsluta i stillhet
Ge klienten några minuter i stillhet på bänken efter att du avslutat din behandling. Låt personen få återvända långsamt. Ta gärna inspiration från yoga, avspänning och liknande, där man med sin röst guidar till långsamma rörelser, till att stegvis komma från vila till vakenhet.
Undvik att ta initiativ till att tala om sådant som kanske stressar klienten. Låt klienten bestämma det i så fall. Känsliga personer kan vara väldigt sårbara, närmast ”hudlösa” efter en behandling, och det kan upplevas väldigt abrupt och stressande om terapeuten genast börjar fråga om jobbet, sjukskrivningen eller liknande.
Om du som terapeut vill ”grounda” klienten genom att tala om något konkret, prata hellre om sakliga, enkla ting som ”vilken vacker färg du har på jackan”, eller, helt självklart, ”hur känns det i kroppen nu?”.
Vill du ta initiativ till att boka in en ny tid, se bara till att klienten hunnit landa helt efter sin (förhoppningvis) djupa avslappning.
Hos Axelsons kan du utbilda dig till Massör i tre steg:
Steg 1 – Friskvårdsmassör
Steg 2 – Massageterapeut
Steg 3 – Medicinsk massageterapeut
Och även en extra kurs, Yogamassageterapeut
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!