Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.
Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.
Hemgjord hudvård med vårens växter
Packa picknickkorgen – eller bara ta en promenad i kvarteret. Välkända växter omkring dig kan enkelt bli läckra, vårfriska hudvårdsprodukter!
På Axelsons utbildning till Ekologisk hudvårdstetapeut ligger mycket fokus på att känna sina råvaror; oljor, fetter, vaxer, vitaminer, syror, örter och annat.
Vi arbetar primärt med färdiga produktserier, men även då har man mycket nytta av att förstå ingredienserna och deras egenskaper. Några dagar på utbildningen gör vi också egna scrubbar, masker, crémer och oljor tillsammans med Lisen Sundgren, en av Sveriges mest kända experter på vilda örter som både skönhetsmedel och mat.

Lisen Sundgren
Foto: Hanna Westin Skogh
Att göra egna hudvårdsprodukter och sälja kräver ganska mycket när det gäller hygienkontroller, datummärkning och liknande – medan det är fritt fram att göra färska produkter för direkt användande i behandlingar.
Vare sig du arbetar med hudvård, Spa och liknande eller du helt enkelt tycker om att ge dig själv kärleksfull ansiktsvård och kroppsvård hemma, är egentillverkade produkter både billigt, exklusivt och sinnligt. Och varför inte ge bort vackra glasburkar med färgstarka badsalter, salvor och oljor i present?
Här får du några vårsköna hudvårdsrecept från Lisen Sundgren, med växter du ofta hittar runt knuten, oavsett var du bor.
Björk – Betula
Björkens löv innehåller saponiner, som gör att de fungerar som en naturlig tvål. Passar alla hudtyper men är extra bra till torr och känslig hud. Bladen är som finast innan midsommar. De små, nyutslagna bladen är mjälla, goda och fulla av C-vitamin – de kan även läggas i salladsskålen.
Björkbad
Om man lägger björklöv i vatten och skakar om ordentligt får man ett lödder som kan användas till att tvätta både kroppen och håret. Häll vattnet i badkaret för ett avslappnande bad som gör huden mjuk och löser upp spänningar. Du kan också lägga de färska bladen direkt i badkaret.
Björkskrubb
Illgrön och med doft av björk är denna scrubb helt magisk. Gå ut och njut en solig vårmorgon och plocka med färska björkblad hem. Gör en stor sats – den går åt snabbt!
1 dl färska björkblad
5 dl fint, oblekt havssalt
2 dl vegetabilisk olja, t ex mandel eller solros
1 tsk rivet citronskal
1 msk honung
evt 30 droppar eterisk olja, t ex citron
Hållbarhet ca 6 månader
Andra örter som passar bra till en saltscrubb är t ex Granskott,
Blanda alla ingredienserna i mixer eller med stavmixer. Verkar det för torrt, tillsätt mer olja. Lägg den gröna, salta blandningen i en ren burk.
Massera in scrubben i huden under en varm dusch eller bad. Skölj av och avsluta med en kalldusch.
Är du intresserad av hudvård och andra behandlingar? Glöm inte att läsa mer om vår populära moderna hudterapeut utbildning och unika spaterapeut utbildning där du får alla verktygen du behöver för att arbeta med hudvård och andra behandlingar.
Björkhonung
Smörj in hela kroppen, ansiktet och kanske håret med björklövshonung. Efteråt kommer huden att kännas frisk som en vårvind!
3 dl honung
1 dl färska björkblad
Hållbarhet ca 1 mån i kylskåp.
Mixa björkblad och honung i mixer eller med stavmixer. Massera in i huden efter en varm dusch eller bad. Låt sitta i ca 10 min. Skölj av och avsluta med en kalldusch. Förvara det du inte använder genast i kylskåp.
Brännässla – Urtica Dioica
Nässlan innehåller upp till 60% klorofyll och därtill vitaminer och mineraler, vilket gör den till en allmänt stärkande och stimulerande ört för hela kroppen. Det kan låta lite otrevligt att använda den brännande örten till huden, men så snart man krossar eller värmer upp bladen, sticks de inte längre. Nässlan stimulerar blodcirkulationen och är sammandragande. Den är bra till rengöring, speciellt till fet eller oren hud. Drick gärna nässelinfusion – det ger starka naglar, klara ögon och vackert hår!
Nässelshot
Skönhet kommer inifrån! En liten drink på nässlor och citron som storstädar kroppen inifrån och är ett riktigt kraftpaket som man mår bra av. Man riktigt känner hur våren spritter i kroppen.
1 dl nyplockade nässlor
1 dl nyplockad kirskål
1 dl vatten
1 tsk honung
1-2 msk citronsaft
½ tsk färsk, riven ingefära
Blanda örter och vatten i en skål. Finhacka örterna med mixer eller stavmixer. Sila av växtdelarna och tillsätt honung, citronsaft och ingefära. Läs även om hur du kan göra ingefärsshots här.
Häller 3-4 dagar i kylskåp. Kan också frysas in som iskuber.
Sugen på fler shots? Läs vår artikel om ingefärsshot här!
Maskros – Taraxacum Vulgare
Maskrosens blad innehåller C-vitaminer och mängder med stärkande mineraler, t ex järn. Den är ett suveränt kosttillskott och är stärkande för huden. Bladen smakar gott i sallad och är fina i vårens bad och ansiktsvatten. Använd dem till känslig hud och vid acne.
Maskrosolja
Om man känner sig lite ur gängorna, orolig eller ledsen så kan maskrosen hjälpa till att lösa upp spänningar i muskler och vävnader. Använd oljan som den är, som rengöringsolja för ansiktet eller som ingrediens i salvor och krämer.
2½ dl nyplockade maskrosblommor
5 dl olivolja eller annan kallpressad vegetabilisk olja med god hållbarhet
Plocka blommorna en solig förmiddag vid torrt väder. Hacka örterna grovt. Lägg dem i en ren och torr glasburk. Häll sakta oljan över tills örterna är helt täckta. Det är viktigt att inga växtdelar sticker upp, då kan de börja mögla. Oftast sjunker de till botten efter ett tag, men rör för säkerhets skull ner dem med en ren sked. Örtoljan ska stå och dra i ett ljust men inte allt för hett fönster. Ett fönster med eftermiddagssol är bra. Låt stå i 3 veckor. Öppna gärna locket då och då och kolla om oljan luktar bra.
Sila genom en silduk, krama ur duken en extra gång och sila gärna en andra gång. Häll upp på ren flaska, sätt på en fin etikett och förvara mörkt och svalt.
Örtoljor kan även göras på många av vårens andra örter, till exempel Groblad och Daggkåpa.
Infusion – ett enkelt sätt att dra nytta ur örter
Det finns otaliga vårörter som är bra till inre och yttre hudvård! Att göra infusion är ett enkelt sätt att dra ut örternas innehåll i vatten, lika lätt som att göra té.
Koka upp 1 liter vatten och lägg i en handfull färska örter. Låt dra under lock i 10-15 minuter.
Infusioner håller 3-4 dagar i kylskåp, men kan även frysas in, t ex som istärningar.
Infusioner har många olika användningsområden:
Drick som té. Lämpliga örter: Nässla, Rölleka, Lindblom,
Använd som ansiktsvatten, på en bomullstuss när infusionen svalnat.
Lämpliga örter: Nässla, Maskros, Rölleka, Daggkåpa, Granskott, Tusensköna, Tussilago
Vissa örter ska dras ut i kallt vatten, t ex Groblad, som ger ett utmärkt ansiktsvatten vid acne.
Använd som hårskölj för att ge håret näring och glans. Blanda då gärna i en msk äppelcidervinäger och evt några droppar eterisk olja.
Lämpliga örter: Nässla, Tussilago, Åkerfräken
Häll i badvattnet.
Lämpliga örter: Nässla, Maskros, Rölleka, Daggkåpa, Granskott, Tusensköna, Tussilago
Du kan också ånga ansiktet över kastrullen medan örterna drar, ett ångbad fyllt med mineraler.
Efter ångbad ska vattnet hällas ut.
Lämpliga örter: Nässla, Kirskål, Tusensköna, Granskott
***
Recept och information från Lisen Sundgrens bok Lisens Örtspa,
Prisma förlag, iSBN 978-91-518-4834-1
(Boken är dessvärre slut på förlaget!)
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!