Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.
Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.
Hej Fötter!
Tycker du om dina fötter? Om inte, är det dags att börja nu! Inspireras till egenvård, hemma-SPA, rörelseträning och goda vardagsvanor för fötterna.
”Ta hand om dina fötter!” läser man ofta i stora rubriker lagom till sommaren. Samtidigt betraktas fotvård ofta som behandling för människor på ålderns höst. Att ta hand om fötterna är dock viktigt hela året och hela livet.
Fötter är lustigt nog en tabubelagd kroppsdel – man vill inte visa sina fötter, man äcklas av fötter, man vill inte röra vid fötter, man uppfattar dem kanske som smutsiga.
I själva verket är fötter ur bakterieperspektiv en mycket ren kroppsdel – vi tvättar fötterna och skyddar dem sedan i en ren strumpa med en sko utanpå. Mycket renare än våra händer som rör vid allt möjligt utan att vi kanske alltid tänker på att tvätta oss!
Fotvård är ingen punktinsats
Vi råder alla att en gång per år uppsöka en fotterapeut och gå igenom fötterna i förebyggande syfte. Skriv ner de olika frågor du har och ta upp det med din fotterapeut. Att ta hand om fötterna är inte en engångsföreteelse! De bär oss genom hela livet och det gäller att vi ger dem regelbunden service.
Vardagslivet innebär i sig en hård ansträngning för våra fötter, så bra skor och bra strumpor är en viktig investering. Att smörja huden kan låta lite lyxigt, men när vi svettas i skor och strumpor torkar huden ut och har lättare att spricka. Då blir vi mer mottagliga för vårtor och svamp, och därför är det viktigt att som vardagshygien återfukta och återfetta huden så att den är smidig och hel.
Skor är ofta negativa för foten
Våra idéer om fula fötter kommer kanske från vår skopräglade mentalitet. I alltför många fall får skon forma foten, i stället för att foten får forma skon. Vi ska inte glömma att fötter mår allra bäst av att gå barfota så mycket som möjligt; då har alla muskler, senor och ligament möjlighet att jobba och träna samtidigt.
Även i de flesta ”fotriktiga” skor låser vi de mindre musklerna så att tårna inte kan ta ut hela den rörlighet de är byggda för. Vi föds inte med skor på fötterna. Skorna är det som sätter störst spår i hur våra fötter blir och mår.
Vid felställningar, eller när vi använder obekväma skor, uppstår förhårdnader som är till för att skydda leder och hud. Det är alltså en naturlig och sund sak att vi kan utveckla förhårdnader! När de växer till sig kommer de dock i vägen. Att fila fötterna efter dusch och bad är en enkel och bra kur – men högst en gång i veckan, för att inte ta bort för mycket av huden, då det i stället kan ge negativ effekt.
Har du felställningar i fötterna är det bra att skaffa inlägg för att undvika att förhårdnaderna växer sig stora.
Fotens fantastiska uppbyggnad
En person som väger 70 kg och går 12 km per dag genererar under dagens lopp ett tryck på sammanlagt 700 ton i varje fot – det motsvarar 15 fullastade långtradare! Öka din vikt med 50% så får du fram hur hög belastning i kg som ligger i varje steg du tar. Vid löpning kan du istället öka din vikt med 500-600%. Man kan lätt förstå hur stor belastning ett par fötter måste kunna klara!
Foten är verkligen sinnrikt konstruerad, med optimala förutsättningar för stötabsorbering och anpassning till olika underlag. I vår fot har vi ca 28 ben, 56 leder och 38 muskler, och mer än 100 ligament. Tillsammans ger dessa foten dess överlägsna kapacitet till viktbärande och stötdämpning. Trots miljarder kronor som investerats i forskning efter den perfekta skon, har man ännu inte skapat något lika fantastiskt som foten själv.
Benen, musklerna och ligamenten i foten formar de tre fotvalven: det mediala som ligger på insidan av foten och är högt och rörligt, det laterala valvet på lilltåsidan, som är platt och stumt, och det tvära valvet som ligger vid trampdynan vid tårna. Det är det tvära valvet som människor oftast får problem med, när valvet har ”sjunkit” , vilket oftast beror på svaga muskler i foten eller påverkan från dåliga skor. Svaga valv kan tränas upp med fotgymnastik och ökad uppmärksamhet i vardagen på hur vi står och går.
Det är ligamenten som ger fotvalven deras lyft, vilket ger en enorm elasticitet och fjädring. När vi landar på foten blir trycket transmitterat från hälen, över lateralsidan av foten, diagonalt framåt mot stortån, varifrån kraften styrs tillbaka mot det höga fotvalvet och upp genom hela kroppen med en stark fjädrande kraft. Detta påverkar hela kroppen i såväl stående ställning som vid gång och löpning. Tar man på en sko som stöttar fotvalvet för mycket mister det sin fulla potential för fjädring. I vissa fall är det dock en god hjälp att få ett inlägg som hjälper till att balansera belastningen på foten.
För funktionella fötter, gå barfota så ofta du kan, och välj skomodeller som tillåter fritt spelrum för naturens egen finmekanik!
Goda vardagsråd för glada fötter
♦ Anpassa skorna efter dina fötter – inte tvärtom
♦ Anpassa skor efter aktivitet och väder
♦ Gå barfota oftast möjligt
♦ Se till att hålla huden hel och fri från sprickor
♦ Åtgärda vårtor, svamp och liknande
♦ Var nyfiken på vad som orsakar dina förhårdnader
♦ Känns naglarna konstiga när de växer fram, sök hjälp
♦ Motverka svullna ben genom att använda stödstrumpor
♦ Gör fotgymnastik varje dag
♦ Smörj fötterna regelbundet med fotkräm/olja
♦ Investera i fötterna
Rörelseträning för foten
♥ Sitt på en stol med fötterna i luften, knip och spreta med tårna, gör cirkulära rörelser i fotleden medurs och moturs. För tårna mot dig och sedan mot golvet. En rörlig och mjuk fot blir starkare och spänstigare.
♥ Balansera genom att stå på ett ben. Gör tåhävningar, stå och gå på dina tår, Gå på hälarna, gå på insidan och utsidan av foten. En muskulärt stark fot håller lättare ihop din valvkonstruktion och återhämtar sig fortare.
♥ Fotmassage ökar inte bara cirkulationen utan hjälper även musklerna att kunna arbeta hårdare och att inte bli lika lätt trötta. Passa på att använda olja eller en fet kräm när du masserar så får du den viktiga insmörjningen samtidigt!
Enkelt fotspa hemma
Att pyssla om sina egna fötter – eller andras – på hemmaplan är underskattat. Om du vill överraska dig själv eller någon annan du tycker om, kan du tappa upp ett fotbad i behaglig temperatur med en skön vegetabilisk olja, lite grovt salt och kanske några droppar eterisk olja. Pepparmynta eller eucalyptus är exempel på oljor som känns fräscha på fötterna!
Under tiden du sitter där, lyssna på avslappnande musik, tänd ljus för att förhöja njutningen. Drick gärna ett extra glas vatten, kanske en kopp té, en frukt eller lite färska bär.
Vill du klippa naglarna eller ta bort nagellack är det lämpligt att göra det innan peelingen. För att undvika nageltrång, är det bäst att klippa dem rakt över, men ändå se till att det inte finns några vassa kanter.
Att peela fötterna med en väldoftande vegetabilisk havssalt är inte bara cirkulationsfrämjande, du tar även bort gammal hud, effektiv för att få fötterna rena efter barfotadagar, stimulerar zoner som påverkar hela kroppen positivt, huden blir väldoftande mjuk och len. Tvätta bort peelingen och torka innan du smörjer in fötterna med en fet créme.
Om du vill ge naglarna en extra vitaminkick, kan du använda myrraolja som både reparerar och stärker naglarna. Om du masserar naglar och nagelband, stimulerar du cirkulationen som gör att naglarna växer snabbare. Något du kan göra på såväl händernas som tårnas naglar.
Glöm inte att läsa mer om vår populära hudterapeut utbildning och spaterapeut utbildning!
Vanliga fotproblem och enkla motmedel
Vårtor är ett virus som smittar. Det drabbar hud som är fuktig och sprucken i, ofta kombination med nedsatt immunförsvar, som vid förkylning. Offentliga miljöer som badhus och träningslokaler är där smittan överförs – även en provsocka i skoaffären kan räcka för att bli smittad.
Det kan ta lång tid för att få bort en vårta och det beror på att den har funnits länge eftersom den inte gör ont så dröjer det innan man ser den. Det finns idag flera preparat för egenvårdsbehandling.
Vid envisa vårtor, uppsök en fotterapeut för en bedömning på behandlingsmetod.
Svamp är ett återkommande bekymmer som många människor har. Man kan kalla det för en folksjukdom. Vanliga symptom vid hudsvamp är rodnad, hudfjäll, blåsor och klåda. Nagelsvamp är en följd av hudsvamp, som ger en kraftig missfärgning på nageln.
Orsaken är oftast varma fuktiga fötter som hålls allt för mycket instängda – allra värst blir det av syntetiska material i skor och strumpor. Torra fötter med sprickbildning är mer mottagliga för både fotsvamp och nagelsvamp. Mot hudsvamp finns receptfria preparat liksom för nagelsvamp.
Vid nagelsvamp, besök en fotterapeut var fjärde vecka för nagelvård.
Cirkulationen i benen är något vi kanske oftast inte tänker över i vår dagliga aktivitet – eller snarare, brist på sådan. Först på vägen hem från jobbet känner många att benen känns som bly, svullna och sega. Mycket stillasittande eller att stå på hårda golv hela dagarna påverkar cirkulationen i fötter och ben, och därmed hela kroppen.
När man ändå ska ha strumpor på fötterna, varför inte använda stödstumpor? Det låter kanske ”tantigt” – men är inte hälften så ”tantigt” som minskad blodcirkulation, vätskeansamlingar i benen och åderbråck! Stödstrumpor är ett enkelt sätt att förebygga allt detta. Det finns idag en mängd olika fina färger och material på stödstrumpor som passar till olika klädstilar.
Läs mer om vår medicinsk fotvård utbildning.
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!