Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.
Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.
Gurkmeja – Allt du behöver veta om Gurkmeja
Välkomna till Sveriges mest omfattande artikel om gurkmeja. Här kommer du lära dig allt som finns att lära sig om superlivsmedlet gurkmeja.
- Del 1: Vad är Gurkmeja och vad används den till?
- Del 2: Är gurkmeja nyttigt?
- Del 3: Gurkmeja – Att tänka på
- Del 4: Gurkmeja Recept
Många av oss lever stressiga liv ofta på bekostnad av det vi äter och vår hälsa. Samtidigt blir alltfler medvetna om hur viktig maten är för vår hälsa och vill lära sig mer. På senare tid har många fått upp ögonen för gurkmeja på grund av alla hälsofördelar. Men faktum är att kryddan har använts som naturläkemedel i tusentals år.
Frågan är: Varför är gurkmeja så populärt och nyttigt? Det är precis det som vi ska utforska i den här artikeln.
Om Axelsons
Axelsons är Skandinaviens äldsta och största friskvårdsskola. Sedan starten 1962 har vi utbildat människor i bland annat friskvård, massage, yoga, hälsa. kost och näringslära. Nu vill vi dela med oss med lite av vår kunskap med dig.
En fråga som vi på Axelsons ofta stöter på är ifall det finns några enkla förändringar man kan göra för att förbättra sin hälsa genom att ändra sin kost. Vår artikel är skriven till alla er som söker efter små förändringar som kan göra stor nytta.
Den vänder sig till dig som vill lära dig allt om gurkmeja. Eller dig som är sugen på att förbättra dina kostvanor på ett enkelt sätt!
Nyfiken på att lära dig ännu mer? Längst ner hittar du även våra 33 olika källor, främst olika rapporter och studier.
I skrivandets stund är vår artikel den mest omfattande guiden i Sverige. Det är därför vi har delat in den i fyra delar:
- Del 1: Vad är Gurkmeja och vad används den till?
- Del 2: Är gurkmeja nyttigt?
- Del 3: Gurkmeja – Att tänka på
- Del 4: Gurkmeja Recept
Du hittar alla delar i en och samma artikel. Har du bråttom kan du få en sammanfattning i vår infographic här nedan. Du får gärna ladda ner eller dela den på facebook eller instagram!
Del 1: Vad är Gurkmeja och vad används den till?
Innan vi tittar på ifall gurkmeja är nyttigt är det bra att veta vad gurkmeja är. I vår första del kan du bland annat läsa om:
- Vad gurkmeja är och vart den växer
- Hur länge gurkmeja använts som naturläkemedel
- Hur du känner igen gurkmeja (färsk och torkad)
- Gurkmeja näringsvärde
- Hur gurkmeja smakar
Vad är gurkmeja?
Gurkmeja är en ingefärsväxt och en tropisk ört som främst växer i de tropiska delarna av Asien, Kina, Indien och i Sydamerika. Den odlas även i Australien, Taiwan och i delar av Afrika. Även om gurkmeja länge används till att färga kläder, papper och trä så är det största användningsområdet matlagning och som naturläkemedel.
Gurkmeja – En kort 4000-årig historielektion
Gurkmejan (Curcuma longa) har de senaste åren hamnat i rampljuset och klassas som en riktig superfood. Sanningen är dock att det här superlivsmedlet har använts som ett naturlig läkemedel i tusentals år. Till exempel har man inom ayurveda i Indien kunnat fastställa att gurkmejan används i cirka 4000 år. Till Kina tros den ha kommit någon gång år 700 e.Kr. Både inom den indiska läkekonsten, ayurveda och inom klassisk kinesisk medicin har den flitigt använts tack vare alla sina positiva hälsoeffekter.
Den första kontakten med Europa som vi känner till fick gurkmejan via Marco Polo som år 1280 förundrades över gurkmejans likheter med saffran. Antagligen främst tack vare den starka och typiska gul-orangea färgen. Det är därför inte en alltför vild gissning att det är därifrån gurkmejan har fått sitt smeknamn indisk saffran.
Så känner du igen gurkmeja – Färsk och torkad
Hittills har vi fastställt att gurkmejan är en tropisk ört och ingefärsväxt. Men visste du att gurkmejan även är en blomväxt som kan bli upp mot en meter i höjd? Sanningen är att de flesta av oss inte reflekterar kring hur gurkmejan ser ut i det vilda och missar helt att gurkmejan faktiskt är en blomma.
Likt Marco Polo förknippar vi snarare gurkmeja med en gul eller orange krydda som mer liknar mald saffran än en fin blomma. Inte så konstigt då vi antagligen oftast stöter på gurkmejan i kryddhyllan i affären. Tillskillnad från saffran som skördas från själva krokusblomman så gömmer sig det mest värdefulla på gurkmejan under jord. Det är nämligen roten på blomman som används till mat och som läkemedel.
Roten är lik ingefära till formen men är betydligt mindre. Utsidan har en brun färg, är knölig och är på så vis väldigt lik ingefäran. Invändigt har den däremot en distinkt orange färg. Färsk gurkmeja kan man numera ofta hitta i de större matbutikerna bland grönsakerna medan mald finns gömd bland alla kryddor. Kom ihåg att köpa ekologisk gurkmeja om du kan! I hälsokostbutiken kan du även hitta gurkmeja kapslar som används som kosttillskott. Men mer om det sen.
Näringsvärde och innehåll
- Kalorier 312 kcal
- Proteiner 9,7 g
- Kolhydrater 67,1 g
- varav Fibrer 22,7 g
- varav Sockerarter 3,2 g
- Fett 3,2 g
- varav Mättat 1,8 g
- varav Enkelomättat 0,4 g
- varav Fleromättat 0,8 g
- Salt 0,1 g
- Aska 7,1 g
- Vatten 12,9 g
Hur smakar gurkmeja?
Färsk gurkmeja är till smaken lite bitter och pepprig. Vissa tycker den kan smaka lite jordigt när den är färsk.
Kryddan gör man genom att först koka roten, torka gurkmeja och sedan mala ner den. Det är då den får sin distinkta gula färg. Som de flesta kryddor ska den förvaras mörkt och svalt. Gurkmeja-smaken är ganska bitter och har en skarp ton. Samtidigt kan den lyfta fram smaken hos andra kryddor. Visste du till exempel att den är en av huvudingredienserna i Curry? Vill du göra hemmagjord Curry hittar du recept längre ner!
Del 1 sammanfattning:
Gurkmeja är en ingefärsväxt som använts som naturläkemedel i tusentals år. Det är roten på blomman som används i matlagning och för att göra gurkmejan. I sin naturliga form är den orange medan kryddan är gul. Smaken är ganska bitter med en skarp ton. Nu när vi vet hur vi känner igen gurkmejan ska vi i del två titta på varför gurkmeja är nyttig.
Del 2: Är gurkmeja nyttigt?
Är det någon del som du ska läsa i den här artikeln är det definitivt del två. Att gurkmeja länge användas i matlagning och som läkemedel har vi redan fastställt. Nu ska vi titta närmare på alla fördelar som kryddan har och vad som gör gurkmeja så bra för dig. I den här delen kommer du lära dig:
- Vad som gör gurkmejan nyttig
- Vad gurkmeja är bra för
- Gurkmeja som naturläkemedel
- Vad säger forskningen om gurkmeja?
Innan vi fortsätter vill vi bara säga att den här delen är ganska omfattande. Därför kommer du hitta en liten sammanställning en bit ner som ger dig en bra överblick över gurkmejans alla användningsområden.
Som vi nämnde tidigare vet man att den använts i minst 4000 år inom ayurveda i Indien och inom traditionell kinesisk läkekonst. Gurkmejans användning inom ayurveda är välkänd och kryddan har använts till att behandla massa olika tillstånd.
På senare tid har även den moderna, västerländska medicinen börjat få upp ögonen för de positiva effekterna. Det har resulterat i mer forskning världen över. Vi ska titta närmare på vad man kommit fram till och vad som gör att gurkmeja har ett så bra rykte!
Gurkmeja och kurkumin
De aktiva substanserna i Gurkmeja är curcuminoider och den viktigaste av dessa är kurkumin. Upp till 5% av innehållet i gurkmeja utgörs av de olika curcuminoiderna. Det är curcuminoiderna som ger gurkmejan dess specifika färg. Kurkumin i sin tur är det ämne som det forskats på väldigt mycket och som tillskrivs de positiva hälsoeffekterna som gurkmeja har.
Vad är gurkmeja bra för?
I den här delen tänkte vi titta närmare på vad gurkmeja är bra för. Först tar vi en titt på vad den har använts till som folkmedicin, inom ayurveda och inom klassisk kinesisk medicin. Efter det tittar vi närmare på vad modern forskning säger om gurkmejan.
Något som alltid är bra att ha med sig är en viss dos av skepticism. Gurkmejan har använts som medicin i tusentals år men det betyder inte att den kan läka allt. Detsamma är sant när det kommer till modernare forskning som ofta är begränsad och kräver ännu mer forskning. Bara för att vissa saker inte är bevisade betyder det inte att de inte fungerar.
Den här delen om varför gurkmeja är bra är ganska omfattande. Anledningen är tvådelad.
- Gurkmeja har inom folkmedicinen använts till massa åkommor och besvär.
- Mycket forskning har gjorts kring gurkmeja och kurkumin.
Är du väldigt intresserad av gurkmeja är det bara att fortsätta läsa. Vill du däremot bara ha en överblick vad gurkmeja och kurkumin är bra för räcker det att du tittar på vår lilla sammanfattning: 7 sjukdomar gurkmeja visat sig vara bra för Efter det kan du hoppa ner i texten och läsa mer om:
- Bieffekter
- Vad du ska tänka på
- Recept med gurkmeja och gurkmeja shots
- Gurkmeja kosttillskott
Gurkmeja som naturläkemedel
Som vi redan berättat har gurkmejan använts som naturläkemedel i tusentals år. Gurkmejan har inom ayurveda och annan naturlig läkekonst används till många olika sjukdomar och problem. Inom den ayurvedisk medicinen används gurkmejan till bland annat:
- Förbättra Matsmältning
- Funktionalitet i leder
- Reglering av blodsocker
- Förbättra leverfunktion
- Förbättra blodcirkulation
- Stärka immunförsvaret
- Motverka inflammation
- Behandling av bett och sår
- Smärtlindring
- Hudproblem
- Förbättrad hjärnfunktion
Som vi kan se är det ganska många olika sjukdomar och andra problem som växten använts till. Det gör oss såklart väldigt nyfikna på vad modern forskning visar.
Vad säger forskningen?
Det har forskats en del på gurkmejan och framförallt kurkumin och dess hälsoeffekter. Man har utforskat gamla påståenden och testat de påstådda effekterna på olika sjukdomar. Det i sin tur har resulterat i forskning kring gurkmejans effekter på sjukdomar som t.ex. cancer, diabetes, alzheimers och andra sjukdomar.
Som alltid ska man vara försiktig med alla mirakelkurer och snabba lösningar på allvarliga sjukdomar. Det finns många sjukdomar vi inte vet allt om och där det krävs mer forskning på. Med det sagt låt oss titta närmare på vad forskningen säger om effekterna av gurkmeja och kurkumin.
Gurmeja, kurkumin och inflammation
Inflammation är ett dubbeleggat svärd. Å ena sidan är inflammation extremt viktigt. Inflammation hjälper nämligen kroppen vid infektioner, skador och är till stor hjälp i den läkande processen. Å andra sidan visar forskning att en kronisk inflammation i kroppen kan vara orsaken till många olika sjukdomar som hjärtproblem, alzheimers eller cancer.
Gurkmejans antiinflammatoriska egenskaper är välkända inom den traditionella medicinen och kan med fördel vara en del av din antiinflammatoriska kost. Länge har kryddan använts för att lindra långvariga inflammationer och de sjukdomar som medföljer. Det här har även modern forskning försökt undersöka och resultaten verkar stärka det den traditionella läkekonsten länge vetat.
Flera studier har visat på att kurkumin som hittas naturligt i gurkmeja har väldigt starka antiinflammatoriska egenskaper. Lite förenklat blockerar kurkumin en signalsubstans (NF-kB) från att aktivera inflammationen. Det gör kurkumin till en väldigt effektiv inflammationsdämpare. Faktum är att kurkumin är så effektiv att den i två olika studier varit nästintill lika effektiv som kommersiella läkemedel. Utan de bieffekter som vanliga läkemedel kan ha på kroppen!
I en annan pilotstudie testades 45 personer som led av ledgångsreumatism (reumatoid artrit). De patienter som behandlades med 500 milligram kurkumin fick bättre resultat än de som behandlades med det antiinflammatoriska läkemedlet diklofenak.
Gurkmeja och cancer
Visste du att vissa typer av cancer är lägre i de länder som använder mycket gurkmeja i sin matlagning? Givetvis ska man vara försiktig med att fastställa att gurkmejan är den enda orsaken till detta.
Det finns mycket forskning kring cancer och trots det finns det mycket vi inte vet eller kan bevisa. Detsamma är sant när det kommer till gurkmeja och cancer. För att utom all rimligt tvivel bevisa effekterna behövs det fler studier kring gurkmeja och cancer. Eller rättare sagt kurkumin och cancer.
Men det man kunnat se är att långvarig inflammation i kroppen tros vara en av orsakerna till många olika cancertyper. Som vi redan varit inne på har kurkumin starka antiinflammatoriska egenskaper. Det är en av huvudanledningarna till varför man tror att gurkmeja kan vara ett naturläkemedel som kan ha positiv inverkan mot cancer.
Vidare finns det en del forskning som visar att kurkumin i alla fall i laboratoriet (in vitro) verkar kunna döda cancerceller och förhindra nya cancerceller att utvecklas.
I en annan rapport kunde dessutom forskare fastställa att kurkumin kan döda olika typer av cancerceller via flertalet olika mekanismer. Det bästa av allt var att inga normala celler dödades och slutsatsen i rapporten var att kurkumin är en bra kandidat till att utveckla läkemedel ifrån.
En annan studie tittade på människor med bukspottkörtelcancer. I studien behandlades patienterna med 8 gram kurkumin. Resultatet? Man kunde se en minskning av det skadade området på bukspottkörteln och att tumören på två patienter krympte. Som vanligt ska man inte dra för stora slutsatser men det man kunde se var att kurkumin kunde tas upp i kroppen och hade en effekt på patieterna.
Hjärnfunktion och Alzheimers
Precis som det är med cancer är antalet människor med Alzheimers betydligt lägre i asiatiska länder som får i sig mycket gurkmeja i sin kost. Självfallet vore det fel av oss ifall vi tillskrev gurkmejan all ära. Men det finns en del intressant forskning kring gurkmeja, kurkumin och Alzheimers.
Forskning har bland annat visat att kurkumin kan förhindra och även bryta upp plack i hjärnan. Något som är starkt förknippat med Alzheimers. Forskare i Linköping gjorde en studie på bananflugor med Alzheimers. Resultaten visade att de som matats med kurkumin levde 75% längre än de som inte blivit matade med ämnet.
De positiva resultatet i studien och i andra studier pekar på att kurkumin som återfinns i gurkmeja kan hjälpa mot Alzheimers. Problemet har varit att samma resultat man uppnått i labbet inte kunnat mättas hos människor och det krävs mer forskning inom ämnet.
Diabetes och blodsocker
Det finns en del forskning som har gjorts på både gurkmeja och även mer specifikt kurkumins effekt på diabetes och på blodsocker. Man har bland annat kunnat se att kurkumin minskat blodsockernivåerna och andra diabetes relaterade symptom.
Dessutom har forskare kunnat se att kurkumin kan ha en effekt vid förhindrandet av diabetes. Andra studier har även kunnat visa att gurkmeja som innehåller kurkumin kunnat stabilisera blodsocker och mildra symptomen hos diabetiker.
Gurkmejas effekt på matsmältning, fett och förbränning
Det har gjorts många studier på gurkmejans effekt på matsmältning, viktnedgång och ämnesomsättning. En kinesisk studie visade att gurkmeja kan hjälpa till vid IBS. En annan studie gjord på människor med IBS visade att gurkmeja hjälpte försökspersonerna med obehagen som sjukdomen ger.
Annan forskning visar på att kurkumin kan hjälpa till vid viktminsning. I en amerikansk studie kunde forskarna se en viktminskning och en minskning i fettlagring i möss.
Ytterligare en annan amerikansk studie tittade närmare på kurkumins effekt på övervikt och fetma. Även här kunde man se att kurkumin minskade övervikten och hjälpte reducera alla negativa effekter som fetma för med sig.
Kurkumin och hudsjukdomar
Ett annat område det gjorts en del forskning på är kurkumin och olika typer av hudsjukdomar. Bland annat har man kunnat se att kurkumin skyddar huden genom att hämma fria radikaler och genom att minska inflammationen i kroppen. Dessutom har man kunnat se att kurkimin påskyndar sårläkning något som länge ayurveda använt gurkmeja till.
Kurkumin har även inom folkmedicin använts till att behandla psoriasis med. Inte så konstigt med tanke på att kurkumin är en antioxidant och är antiinflammatorisk. Det finns även en hel del forskning som styrker de positiva effekterna kurkumin har på psoriasis.
Gurkmeja, Kurkumin och andra sjukdomar
Som vi ser har mycket forskning gjorts kring kurkumin och gurkmeja inom många olika områden. Men det är långt ifrån allt. Det vore orättvist mot gurkmejan att inte nämna vilka fler användningsområden som det har forskats på och kanske viktigast av allt, vilka som visat positiva effekter som gurkmeja och kurkumin kan ha mot andra sjukdomar.
Gurkmeja och artros
Det finns ganska mycket forskning kring artros och ledinflammation som visar att gurkmeja faktiskt kan hjälpa mot besvär. Bland annat har man hittat att gurkmeja kan lindra inflammation i leder.
Smärtlindring
Gurkmeja har länge även använts som ett naturläkemedel mot smärtlindring. En studie visade att kurkumin var lika effektivt mot smärta vid artros som ibuprofen som bland annat är den aktiva substansen i bland annat Ipren.
Depression
Viss forskning har kopplat depression till kronisk inflammation i kroppen. Därför har man forskat en del kring gurkmeja, kurkumin och dess effekt mot depression.
En amerikansk studie visade kurkumins positiva effekter mot depression tillsammans med vissa andra läkemedel och en annan studie av samma forskare visade att vissa som led av depression mådde bättre.
Slutsatserna är inte hundraprocentiga men flera studier visade dämpade depressions symptom.
Astma och allergi
Både personer med astma och allergier har testats med kurkumin. Kurkumin visade sig i en studie förbättra luftvägarna hos personer som led av astma medan man kunde se en minskad allergisk reaktion hos personer med vissa allergier.
Förbättrad leversjukdomar
Sist men inte minst har man sett att kurkumin kan hjälpa vid olika typer av leversjukdomar. Samtidigt har åtminstone ett fall uppmärksammats där en kvinna fått problem med levern efter att ha överdoserat ett kurkumin tillskott. Men mer om biverkningar och dosering strax.
Del 2 sammanfattning:
Gurkmeja använts traditionell till massor med sjukdomar. Även nyare forskning pekar på hälsoeffekter som gurkmejan kan ha. Det börjar klarna för oss hur mycket forsknings kring gurkmeja som har gjorts och då har vi bara skrapat på ytan. Det finns mycket forskning som stödjer det den tusenåriga folkmedicinen redan vetat. Samtidigt ser vi fram emot mer forskning inom området. Men finns det några nackdelar som man har kunnat hitta med att använda gurkmeja?
Del 3: Gurkmeja – Att tänka på
Del två bjöd på en del matnyttig information och forskning om fördelarna med gurkmeja och kurkumin. I del tre tittar vi på ifall det finns några biverkningar eller nackdelar med superörten. Efter det utforskar vi annat som kan vara bra att tänka på som mängd, dosering och vad man ska äta gurkmeja med.
Först och främst – Gurkmeja kan ätas i stora mängder
Gurkmeja kan av de flesta ätas i stora mängder utan några allvarliga konsekvenser. Förutom det har man kunnat visa att curcumin i sig inte är giftig i stora mängder. Att därför åtminstone försöka få i sig gurkmeja i sin kost kan ha en stor uppsida samtidigt som de negativa konsekvenserna är begränsade.
I vissa fall ska man vara försiktig
Som med allt vi äter kan det bra att vara observant och försiktig. Det gäller givetvis även gurkmeja, speciellt om något av följande stämmer in på dig:
- Du är gravid eller ammar – Gurkmeja i kosten ska gå bra men undvik stora (medicinska mängder) som i kosttillskott. Försiktighetsprincipen gäller!
- Ifall du har problem med gallblåsan – Kan förvärra problem till exempel gallsten.
- Du har blödarsjuka eller problem med koagulering – Gurkmeja kan vara blodförtunnande och kan påverka blodkoaguleringen i kroppen.
- Du har diabetes – Gurkmeja sänker blodsockernivåerna i kroppen så diabetiker ska vara extra vaksamma.
- Lider du av magproblem? – Gurkmeja kan reta upp magen. Lider du av magproblem kan det vara bra att vara observant på effekterna av gurkmeja.
Biotillgängligheten
Ett problem som gurkmeja har är att kroppen kan ha svårt att ta upp det aktiva ämnet kurkumin. Biotillgängligheten det vill säga hur mycket som når ut i blodet är med andra ord begränsad. Det är något som många av de studier vi har refererat till också påpekar.
Som tur är finns det bra sätt att hjälpa kroppen med upptaget av kryddan. Tänk på följande ifall du vill ha som störst nytta av gurkmeja:
- Blanda med svartpeppar
- Ta tillsammans med vitamin D3 och K2
- Skydda den mot värme och mot ljus
- Ät tillsammans med fett eller olja
Att tänka på: Kurkumin är väldigt känslig för både ljus, fukt men även för värme. Anledningen till varför det kan vara en bra idé att få med gurkmeja när du lagar mat är gurkmeja löses bättre upp i fett än i vatten. Piperinet som finns i svartpeppar ökar absorberingen av kurkumin likaså vitamin D3 och K2. För att göra det lättare för dig hittar du våra super goda recept lite längre ner som du kan testa! Men först ska vi titta på hur mycket gurkmeja vi kan äta och vad som händer när man hettar upp den.
Gurkmeja och upphettning
Som många redan vet påverkar upphettning vår mat. Många nyttigheter kan försvinna när man tillagar maten. En fråga som ofta dyker upp är ifall och i så fall hur gurkmeja påverkas av upphettning? Svaret på frågan är tyvärr inte helt självklart.
Vissa studier har sett en stor minskning av mängden kurkumin när man hettat upp gurkmejan. Med andra ord skulle det inte vara bra at värma den. Samtidigt finns det andra studier som visar på motsatt effekt. Effekten av en del antioxidanter ökar när man hettar upp den.
Om det inte vore krångligt nog så är gurkmeja svårt att ta upp i kroppen. Tillsätter vi däremot fett vilket man ofta gör i matlagningen kan biotillgängligheten öka.
Krångligt vi vet. När det råder en viss osäkerhet och olika studier visar olika resultat blir det ofta rörigt och man vet inte hur man ska göra. Därför kan du helt enkelt testa att både äta rå gurkmeja och uppvärmd i matlagningen!
Hur mycket Gurkmeja kan jag äta?
Det finns lite olika siffror på hur mycket gurkmeja man kan äta. Tumregeln är en rågad sked av gurkmeja per dag. Vill du fördela den under dagen är det en rågad tesked två gånger per dag. De flesta studier pekar på att du inte behöver oroa dig kring överkonsumtion om du äter naturlig gurkmeja det vill säga färsk eller i som krydda. Detsamma gäller de flesta kosttillskott där halten kurkumin är betydligt högre än i kryddan eller roten. Men som alltid är det klokt att vara försiktig med tillskott!
Livsmedelsverket har inga riktlinjer om vad de anser är en lagom dos. Däremot har Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderat en dos på 0–3 mg per kilo kroppsvikt. Genomsnittet i en indisk diet är cirka 2000 till 2500 mg gurkmeja per dag. Vilket blir cirka 60–100 mg kurkumin per dag.
Kurkumin som kosttillskott
Vi förespråkar att äta naturligt och ekologiskt så långt det bara går. Faktum är dock att bara cirka tre till fem procent av innehållet i gurkmeja utgörs av de olika curcuminoiderna. Halten är med andra ord inte jätte hög samtidigt som mycket av forskningen som gjorts på kurkumin har haft högre doser.
Det betyder inte att gurkmeja i dess naturliga form i kosten inte räcker till. En studie visade att dagligt intag av gurkmeja förbättrade hälsan hos testpersonerna i studien. Bestämmer du dig dock för att köpa ett kurkumin kosttillskott kom ihåg att äta den i samband med måltid, gärna med mat som innehåller fett och svartpeppar!
Sammanfattning del 3:
Även om gurkmeja inte är giftigt i stora mängder finns det personer som borde vara försiktiga. Tänk på att få i dig nymalen svartpeppar och fett när du äter gurkmejan för att hjälpa kroppen att ta upp den. Ett sätt att enkelt få i sig gurkmeja dagligen och med rätt ingredienser är att spana in några av våra recept!
Del 4: Gurkmeja Recept
Den här delen är perfekt för dig som undrar hur du ska börja använda mer gurkmeja i din kost. Nedan hittar du flera olika recept med gurkmeja. Ifall du är nyfiken på ingefärsshot med gurkmeja hittar du den via länken. Du kan använda både färsk såväl som torkad gurkmeja i dina rätter. Ska du räkna om färsk ingefära till torkad har vi tagit fram följande tumregel.
2-4 cm färsk gurkmeja = 1 matsked riven gurkmeja = 1 tesked mald gurkmeja
Guldmjölk – Golden milk
Något som blivit väldigt populärt är guldmjölk, golden milk eller gurkmeja latte. Det här receptet är för en portion guldmjölk. Du kan med fördel använda olika typer av mjölk, mandel-, havre– kokos, eller annan nötmjölk.
- 120 ml valfri mjölk
- 1 tesked mald gurkmeja eller 1 matsked riven gurkmeja
- 1 liten bit mald ingefära eller 1/2 tesked torkad ingefära
- 1/2 tesked kanel
- 1 nypa färsk-mald svartpeppar
- 1 matsked honung
- 1 matsked kokosolja
- 1 tesked vanilj (valfritt)
Gör så här: Värm mjölken till fingervärme och blanda i alla ingredienser. Drick guldmjölken medan den är ljummen. Du kan även göra mer guldmjölk och förvara den i kylskåp. Den håller i cirka fem dagar. Glöm bara inte att värma den när du ska dricka guldmjölken.
Gurkmeja-shot
En annan favorit är en gurkmeja shot. Starta dagen på bästa möjliga sätt eller ta en gurkmeja shot tillsammans med maten!
- 1 dl vatten, färskpressad juice eller osötat kokosvatten
- 1-2 matskedar färsk riven gurkmeja eller 1-2 teskedar torkad gurkmeja
- 1 nypa mald svartpeppar
- 1 matsked citron
- 1 matsked äppelcidervinäger
- 1 matsked olivolja eller kokosolja
Allt du behöver göra är att blanda alla ingredienserna, dricka och njuta!
Axelsons hemmagjorda Curry
Gurkmeja är den krydda som ger curry sin fina gula färg. Skippa onödiga tillsatser och gör din egna hemmagjorda currykrydda med vårt enkla recept.
- 2 Matskedar mald koriander
- 2 Matskedar mald kummin
- 1 1/2 tesked mald gurkmeja
- 2 teskedar mald ingefära
- 1 tesked torrsenap
- 1/2 tesked mald svartpeppar
- 1 tesked mald kanel
- 1/2 tesked mald kardemumma
- 1/2 tesked cayennepeppar
Den här kryddan passar perfekt till kycklinggrytor, vår ädelostpaj eller varför inte vår goda currydip?
Andra Axelsons recept med gurkmeja
- Ingefärsshot med gurkmeja
- Gröt för gourmeter
- Kryddig linssoppa med gurkmeja
- Vinter Smoothie med gurkmeja
- Kryddbladdning för immunförsvar och matsmältning
Sammanfattning
Gurkmeja har länge använts som naturläkemedel och i matlagning. Speciellt har kryddan använts i Indien, även Kina och andra delar av Asien. Det finns mycket som pekar på att den traditionella medicinen haft rätt när det kommer till de hälsoeffekter som gurkmeja tillskrivits. Letar du efter en liten ändring som kan ha stora effekter rekommenderar vi varmt att utforska gurkmejan och testa några av våra smaskiga recept!
KÄLLOR
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/
- https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0031424
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2781139/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15489888
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10404539
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22407780
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2803035/
- https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/complementary-alternative-therapies/individual-therapies/turmeric
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2758121/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18628464
- https://www.alzheimers.org.uk/about-dementia/risk-factors-and-prevention/turmeric-and-dementia
- https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/gurkmeja-gav-effekt-mot-alzheimers
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3857752/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24807589.
- https://pdfs.semanticscholar.org/e5ca/b117fca40a6718406aef18eb82c64d5db032.pdf
- https://now.tufts.edu/news-releases/turmeric-extract-suppresses-fat-tissue-growth
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23339049
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17569219
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/314306.php
- https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/treatments/natural/supplements-herbs/guide/turmeric.php
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19678780
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5542678/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27723543
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25046624
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23832433
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4190737/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18398870
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073929/
- https://www.livescience.com/63594-turmeric-supplement-liver.html
- https://www.mdpi.com/1420-3049/20/2/2728/htm
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28417091
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16870699
FLAIR includes 566 men and women living with HIV and is being conducted at research centers in Canada, France, Germany, Italy, Japan, the Netherlands, Russia, South Africa, Spain, the United Kingdom, and the United States. Take escitalopram at the same time each day, with or without food. You will need frequent medical tests, and your next cidofovir infusion may be delayed based on the results lekarnabezpredpisu.com. Grade 2 (intolerable), Grade 3 or Grade 4 • Grade 2 (intolerable) adverse reactions • Any Grade 3 adverse reactions First occurrence of any Grade 4 adverse reaction • Withhold COTELLIC until adverse reaction improves to Grade 0 or 1.
Det nämns inte om man kan äta gurkmeja (vilket jag önskar) om man samtidigt äter T Eliquis.