Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.
Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.
Allt du behöver veta om grapefrukt
Söt, sur, besk och väldigt nyttig! Det summerar grapefrukten på ett bra sätt. Grapefrukten anses av många en av de nyttigaste frukterna du kan äta. Visste du till exempel att denna frukts starka egenskaper gör att grapefrukt och läkemedel ibland inte går ihpå? Nu ska vi se närmre på grapefrukten och svara på viktiga frågor som om du kan äta grapefrukt som gravid och varför den är så nyttig för dig!
Vad är grapefrukt?
Grapefrukt uttalas på svenska som grejpfrukt. Den har fått sitt namn från engelskans grapes som betyder vindruvor. Även om det inte är helt säkert tror man att namnet beror på att grapefrukter växer i klasar precis som vindruvor gör. I övrigt har dessa frukter inte mycket gemensamt. Grapefrukten är en citrusfrukt och därmed nära släkting till apelsinen, citronen och clementinen. Den ser ut lite som en större apelsin men smakar betydligt annorlunda. Det finns röd grapefrukt och vit även känd som blond som är mer gulfärgad.
Grapefrukter växer på ett subtropiskt citrusträd som finns på flera håll i världen. Trädet odlas i USA såväl som i Mellanöstern. Själva trädet kan bli upp till 6 meter högt och förblir grönt med löv året om. Utöver den vackra frukten har grapefruktträdet vita blommor med rätt så intensiv doft.
En vanlig grapefrukt kan ha en diameter på omkring 10 till 15 cm. Beroende på sort kan den vara ljusgul i färgen eller mer rosa och röd. Röd grapefrukt har ett rött fruktkött. Den kallas också för blodgrape (inte blodapelsin som är en röd apelsin) och odlas i stor utsträckning i USA och Israel.
Det går att få tag i grapefrukt året om men de bästa grapefrukterna får du tidig vinter eller då våren kommer. Hur bitter frukten kommer att vara beror på hur mängden kinin i grapefrukt. Det är nämligen detta ämne som leder till att smaken kan vara lite bittrare.
Grapefrukt näringsvärde
Många undrar om vad en grapefrukt innehåller så låt oss titta lite närmare på grapefrukt näringsvärde. Överlag kan vi säga att den är rik på näringsämnen, antioxidanter och fibrer.
100 gram grapefrukt innehåller
- 43 kalorier
- 8,3 gram kolhydrater
- 6,9 gram sockerarter
- 0,88 gram protein
- 0,50 gram fett
Om du äter en medelstor grapefrukt får du i dig
- Omkring 50 kalorier
- Omkring 10 gram kolhydrater
- Omkring 1 gram protein
- 64% av RDI av C vitamin
- 28% av RDI av A vitamin
- 5% av RDI av kalium
- 4% av RDI av tiamin
- 4% av RDI av folat
- 3% av RDI av magnesium
Hur nyttigt är grapefrukt?
Det finns en hel del fördelar med att äta grapefrukt och de flesta skulle betrakta den som nyttig. För att bättre förstå vad “nyttigt” betyder när det kommer till grapefrukt har vi letat fram lite forskning på området. Här nedan kan du läsa mer om några av de hälsofördelar du kan få genom att äta mer grapefrukt.
Starkare immunförsvar
Om du äter grapefrukt regelbundet kan det vara bra för ditt immunförsvar. Med ett så högt innehåll av vitamin C får du antioxidanter som är kan skydda dina celler mot både bakterier och virus. Det finns flera studier som har visat att ett ordentligt intag av vitamin C kan vara en hjälp för att bli frisk från förkylning snabbare. Men vi måste påpeka att det även finns studier som inte kan se att Vitamin C har den effekten.
Det är inte bara C vitamin i grapefrukt som kan vara en hjälp för ditt immunförsvar. Vitamin A är ett annat exempel på en vitamin som är viktig för vår hälsa och som du får i dig via frukten. Detta vitamin kan fungera som ett skydd mot inflammationer och även mot infektionssjukdomar.
Som om det inte vore nog är B vitaminer, zink, koppar och järn mycket viktiga för vårt immunförsvar vilka alla är vitaminer och mineraler som du får i dig via grapefrukten.
Viktnedgång
Du kan också anamma en grapefrukt diet för att gå ner i vikt. Det kan nämligen vara så att intaget av frukten gör det lättare för dig att kontrollera dina hungerkänslor och sötsuget. I och med att frukten är rik på fibrer upplever du högre mättnadsgrad då du äter den. Så även om det finns gott om kalorier i grapefrukt kan det faktum att du äter den göra att du får i dig färre kalorier på det hela taget. Dessutom finns det belägg för att grapefrukt kan hjälpa mot insulinresistens vilket även det i det långa loppet kan påverka vikten men mer om det strax.
Med grapefrukt får du också i dig mer vätska. Det kan också vara något som stimulerar och hjälper dig att gå ner i vikt. En studie med personer som led av fetma visade att de som åt en halv grapefrukt innan en måltid gick ner mer i vikt än de som inte gjorde detta.
Verkar förebyggande mot diabetes
Det kan också vara så att ett intag av grapefrukt gör att du förebygger mot insulinresistens som kan leda till diabetes. Insulinresistens betyder att dina celler slutar att reagera på insulin. Insulin är ett hormon som styr många olika processer i kroppen. Det är särskilt viktigt i regleringen av blodsockret.
Genom att äta grapefrukt kan det vara så att du hjälper kroppen att kontrollera insulinnivåerna och då minskar risken för att du utvecklar diabetes. I och med att frukten också tycks påverka blodsockernivåer på ett positivt kan det vara så att den minskar risken för diabetes typ 2.
Bättre hjärthälsa
Det kan också vara så att grapefrukten är bra för ditt hjärta. Den har egenskaper som kan verka förebyggande mot hjärtsjukdom som t.ex innehåller den en hel del fibrer som kan hjälpa mot ett högt blodtryck. En studie visade att de som åt grapefrukt tre gånger om dagen under sex veckors tid sänkte sitt blodtryck markant.
Grapefrukt innehåller även mycket kalium och det är också ett ämne som visat sig vara bra för ditt hjärta. Kalium har också länkats samman med minskad risk för högt blodtryck.
Kan minska risken för njursten
Om du äter röd eller vit grapefrukt kan det också vara något som minskar risken för njursten. Njursten är resultatet av avfall som samlats i njurarna och som blir till små sten-liknande formationer. Normalt sett kommer detta avfall att avlägsnas via urinen. När det inte gör det och blir till stenar är det mycket smärtsamt.
Den vanligaste formen av njursten innehåller kalcium-salt. Citronsyran som finns i grapefrukt kan vara effektiv mot att kalcium samlas i njurarna och bildar stenar. Citronsyra höjer också PH-värdet på urinen och då minskar risken för att njursten bildas.
Fylld med antioxidanter
Vi har redan berättat att grapefrukt är full med antioxidanter. Antioxidanter kan skydda dina celler från fria radikaler och på så sätt från att skadas.
I grapefrukt hittar du bland annat följande antioxidanter:
- Vitamin C – Som kan skydda dina celler från skada som ofta leder till hjärtproblem och till och med cancer.
- Betakaroten – Görs om till vitamin A i din kropp och tros hjälpa risken för kroniska sjukdomar som till exempel hjärtproblem, cancer och synproblem.
- Lykopen – Tros hjälpa mot vissa cancersorter som prostatacancer och kan hjälpa bromsa in cancercellers tillväxt. Den kan även hjälpa mot vissa av sidoeffekterna av de cancerbehandlingar som utförs.
- Flavanoner – Kan Hjälpa mot hjärtproblem tack vare sina antiinflammatoriska egenskaper.
Vem ska inte äta grapefrukt?
Grapefrukt som ett naturligt komplement i din kost tycks ju vara perfekt men det gäller inte alla. Ibland går grapefrukt och läkemedel inte ihop. Grapefrukt och medicin kan nämligen interagera på ett sätt som gör att medicineringen inte fungerar som den ska. Om du till exempel tar ett läkemedel som är en kalciumflödeshämmare, statiner eller immunosuppressiva läkemedel får du rådet att inte äta för mycket grapefrukt tillsammans med medicinen då det kan påverka hur dessa fungerar.
Det här beror på att grapefruktens egenskaper kan öka mängden av läkemedel i blodet. Det här kan leda till oönskade biverkningar. Grapefrukt kan bromsa utsöndringen av P450 enzym i din kropp och då blir det svårare för kroppen att bryta ner vissa typer av mediciner.
Mediciner som kan påverkas av grapefrukt är:
- Mediciner som är till för att dämpa immunförsvaret.
- Benzodiazepiner för sömnstörningar.
- Mediciner som blockerar kalciumkanaler.
- Vissa statiner.
- Mediciner som sänker blodtrycket. Grapefrukt och blodtrycksmedicin kan bli en dålig kombination!
Grapefrukt gravid
Du kan äta grapefrukt som gravid. Fast det kan vara bra att vara lite försiktig med citrusfrukter med tanke på tänderna. Det vanligt att äta mindre portioner men oftare när du är gravid bland annat för att undvika illamående. Det gör att dina tänder och närmare bestämt emaljen påverkas regelbundet under dagen. Folktandvården ger rådet att äta måttligt av grapefrukt som gravid just för att skydda emaljen. Citronsyran som finns i citrusfrukter är en vanlig anledning till att emaljen bryts ner.
Grapefrukt och p piller kan också bli problematiskt om du äter stora mängder grapefrukt dagligen. Oavsett vilken medicin du tar ska du läsa instruktionerna noga för att ta reda på om grapefrukten kan minska effekten hos medicinen eller ge dig biverkningar och rådgör såklart med din läkare om du är osäker.
Hur äter man grapefrukt?
Det finns faktiskt speciella grapefrukt skedar du kan använda även om en vanlig sked gör jobbet nästan lika bra. Dela bara frukten i två delar för att njuta av den precis som den är. Eller testa några spännande grapefrukt recept för att få in frukten i fler måltider. Du kan till exempel göra:
- Naturlig osötad, grapefrukt läsk med din kolsyremaskin och dricka som en hälsodryck flera gånger om dagen.
- Grapefrukt smoothie som en superbra start på dagen eller kanske efter lunch för att få mer energi. Få gärna med fruktköttet så du inte missar fibrerna!
- Sallad med grapefrukt är supergott och enkelt. Det är bara att addera lite grapefrukt till din favoritsallad.
- Lax med grapefrukt kan också vara spännande. Använd grapefrukten istället för citron.
Referenser
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24766384
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16373990/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23440782/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17636648/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22962927/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7811869
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16579728
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1204764/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16579728
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16579728
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19335713
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18724413
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23953805
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19911682
- https://www.1177.se/Uppsala-lan/sjukdomar–besvar/njurar-och-urinvagar/njursten/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21226664
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12569111
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3942711/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20394143
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25526570
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22574825
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23254473%20
- https://lakartidningen.se/wp-content/uploads/OldWebArticlePdf/7/7645/LKT0739s2815_2815.pdf
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!