Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.
Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.
Ge järnet med rödbeta !
Betan är laddad med färgstarka superkrafter som gör att kroppen kan utnyttja syret bättre. Hemligheten är nitrat som finns naturligt i rödbetan, men också i spenat, mangold, rucola och fänkål.
I kroppen omvandlas nitrat till kväveoxid som vidgar blodkärlen, och som gör att kroppen behöver mindre syre för att fungera. Tidigare har man trott att det var farligt att äta för mycket nitrat men nu anser forskarna tvärtom. En portion rödbetor om dagen är bara nyttigt, man har upptäckt allt fler positiva hälsoeffekter.
För den som vill testa att förbättra sin syreupptagningsförmåga är det bara att börja äta rödbetor. Kanske det blir lättare att komma igång med träningen, eller så märker du att dina träningsresultat förbättras efter två, tre rödbetor till lunchen. Så länge man får sitt nitratintag via maten är det mycket liten risk att överdosera.
Daglig dos för prestation
2–3 små till mellanstora rödbetor/dag eller 0,7 dl ren rödbetsjuice.
Vitaminkäk som ger energi
På 1800-talet var rödbetan den fattige bondens festmat, men jag undrar om det än idag finns något godare? Den har kommit i många skepnader – stor, liten, avlång, randig och gul. Den är fullproppad med nyttigheter och dessutom vacker. Rödbetan har en söt, lite jordig smak. Köp ekologisk, så kan du använda både blast, rot och stjälk. Själva blasten smakar som spenat och kan ätas rå i sallader eller lätt ångkokt. Stjälken passar bra fint strimlad till vegopytten.
Rödbetans näringsvärde
Rödbetan innehåller inget fett och bara 40 kcal per 100 g. Rik på B6, folsyra, järn, kalium, kalcium, magnesium, zink, selen och fosfor.
Ytterligare hälsoeffekter
Förutom syreupptagningsförmågan, är kväveoxid i sin tur bra för:
- reglering av blodtrycket
- immunförsvaret
- magsäckens slemhinna
- cellernas ämnesomsättning
- förebygga förstadium till diabetes
I djurförsök har det även visat en skyddande effekt mot stroke och hjärtinfarkt.
Källa: Karolinska Institutet
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!