Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Fötterna, konsten och livet

Fötterna påverkar vårt välbefinnande och hela vår kropp mycket mer än vi anar. ”Det som händer i fötterna händer i kroppen”, är zonterapeuten Pa Sandbergs devis.

Pa Sandberg är zonterapeut, skribent och mycket mer. Men samtidigt är han en fotens ambassadör, som tillsammans med konstnären och sambon Maja Larsson driver ett projekt i olika former. Syftet är att lyfta fram fötterna ur ett hälsoperspektiv; att på ett medvetet sätt försöka kommunicera vikten av fötter – och kraften i zonterapi.
–  Om zonterapi sägs och skrivs nästan alltid samma saker, säger Pa. Om fötter pratar man nästan inte alls; jag vill ändra på det.  Fötterna är inte separata utan en del av kroppen. Så det som sätter sig i kroppen sätter sig i fötterna. Och det som händer i fötterna händer i kroppen. Både vad gäller krämpor, massage och zonterapi. Men om man vill få olika människor att lyssna på något måste man säga det på olika sätt. De som inte förstår pratet om reflexzoner kanske förstår neurologiska och anatomiska perspektiv.

Pa-fotbok-3

Och säger det på olika sätt gör Pa, han ser på fötter och deras undanskymda tillvaro ur många olika perspektiv. Hälsan är utgångsläget: När han behandlar trycker han inte bara på zonterapipunkter, det handlar lika mycket om att stärka muskler och senor i fötterna för att öka cirkulation och balans i hela kroppen.
–  Fötterna är ofta försummade och misshandlade, men de är värda ett bättre öde, säger Pa med eftertryck. Vi kan börja med att betrakta fötterna ur ett anatomiskt perspektiv. Gör ett experiment: Stå barfota rakt upp och ner på golvet, med fötterna en axelbredd isär. Iaktta var dina fötter har sin tyngdpunkt. Förändra den sedan, framåt, bakåt, utåt, inåt, och märk vad som händer i ryggen och resten av kroppen. Vad händer med balansen, vad händer i musklerna?

Skärmklipp

 

 Skor – ett onödigt ont

Förslaget om experimentet leder vidare till nästa perspektiv, en diskussion om skor – ett område som ligger Pa varmt om hjärtat. Det vill säga att vi ska använda skor så lite som möjligt, och fundera över vad de skor vi använder gör med våra fötter.
– Skor är inte formade som fötter, de flesta har dessutom klack, och då skapar vi anatomiska förändringar som leder vidare genom hela kroppen. Du kan få migrän av att gå i fel skor! Fotens ben, muskler, senor, leder och nerver försvagas om de inte används fullt ut på det sätt de är avsedda att göra. Till exempel kan de flesta vuxna inte längre spreta med tårna! Och vi har förlorat förmågan att känna underlaget eftersom nervimpulserna inte går fram.

iStock_000066386567_Medium

Enligt Pa är så kallade fotriktiga skor inte bättre; de avaktiverar fotens förmågor ännu mer genom att ersätta fötternas egna funktioner.
– Idag sprang jag barfota i skogen, berättar han. Det var lite kallt men annars gick det alldeles utmärkt. När jag började springa barfota för ett halvår sen kändes fötterna först som en enda kroppsdel, men efterhand har jag alltmer börjat känna de 36 ben med tillhörande leder och muskler som de faktiskt består av.
– En mjuk sko som bara skyddar mot kyla, vassa stenar och liknande är allt vi skulle behöva, av typen mockasin, som låter foten göra jobbet, anser Pa. I mina behandlingar ingår ibland fotgymnastik – övningar för att stärka muskler, rörlighet och balans – för att återställa något av det skorna berövar oss. Skor har en stor del av skulden till att vi gömmer och glömmer våra fötter,

NAKENFOTA

en utställning i bild och text om fötter, är ett av de färgstarka sätt som Pa och Maja använt för att väcka nya tankar om fötterna. Ett experiment, en ansats att se på fötter ut ett konstnärligt perspektiv, som enligt Pa sannolikt kommer att upprepas. På Galleri Upsala under en vecka i september visades Majas fantasieggande temperamålningar på temat fötter. De ackompanjerades av underfundiga och poetiska texter av Pa. Vissa bilder har fötternas osynlighet som tema, i andra smälter fötternas funktion samman med vägen genom livet. Texterna ledsagar bilderna på ett ofta överraskande sätt.

nakenfota-3

Vid vägen fram väntar jag på mig själv —— Hela mig —– Sen går jag vidare vägen fram / Pa

Maja Larssons delaktighet i projektet började med de effekter zonterapi haft på henne sedan hon träffade Pa och började få behandlingar.
– Jag hade haft en trasig och ond häl i ett och ett halvt år efter en fallolycka. En behandling av Pa och all värk var borta, berättar Maja. Jag har också varit pollenallergiker från fjorton års ålder, idag är alla besvär som bortblåsta.
– Dessutom har fem förkylningar per år varit standard, fortsätter Maja, med feber, ont i halsen, bihåleinflammation med åtföljande öroninflammation, och oundviklig antibiotikabehandling. Så brukade det vara. Nu får jag zonterapi de få gånger jag börjar känna mej förkyld, och det vänder. Det är så otroligt skönt att slippa mediciner och kunna hjälpa kroppen att självläka, säger Maja.

Fötternas symbolik

Med utställningen kommer Pa in på nästa perspektiv, foten som symbol.
– Hur ser vi på fötter? På våra egna, på andras? Fötterna står ofta för negativa känslor; många klienter ber om ursäkt för sina fötter, förklarar han. Ibland för att inte fötterna är alldeles nytvättade – hur ofta ber vi om ursäkt för att inte händerna är nytvättade när vi tar någon i hand? Ändå är otvättade händer mycket mer ohygieniska. Dessutom, att tvätta någon annans fötter står för ödmjukhet och att sänka sig till en underlägsen nivå. Varför?

iStock_000011714013_Medium

Varför har barfota blivit synonymt med fattig? Att kunna gå barfota borde vara den ultimata lyxen, istället räknas det som välstånd när jag har skor som gör att jag knappt kan gå. När tar vi selfies på våra fötter och lägger ut på Facebook?  På solsemester = jag är ledig och fri. Med träningsskor i löparspåret = kolla så duktig jag är. Det är några olika vinklar att fundera över, tycker Pa.

Projektet pågår hela tiden

Pa och Maja är fulla av nya idéer om hur deras respektive kunskaper och talanger kan fortsätta att användas i hälsans och fötternas tjänst.
– Vi funderar på att lyfta fram bildterapi som ett behandlingsalternativ för de klienter jag behandlar för stress och oro, säger Pa. Föreläsningar om fötter och zonterapi är inbokade, och det finns planer på böcker och utbildningsmaterial på temat ”Det som händer i fötterna händer i kroppen”. Till exempel håller vi på med en fotbok, den ska vara vacker men den ska också vara ”ödmjuk”. Den ska inte mästra, utan få människor att reflektera och känna efter. Och kanske börja med ta ett enda steg i rätt riktning, som sedan kan följas av flera när man är redo.

– Allt vi gör inom projektet är delar av min mission: att få folk att känna efter. Många går omkring med krämpor utan att reflektera, just för att de inte tar sig tid att känna efter. Återigen: foten handlar om kroppen, kroppen handlar om foten. Så enkelt, och så komplext, är det.

Pa-fotbok-10

Läs vidare i Pa Sandbergs tänkvärda blogg 
Och se mer av Maja Larssons kreativitet

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *