Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.
Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.
Fotterapeut – de många möjligheternas yrke!
Lärarteamet på Fotvårdsskolan i Malmö delar sitt brinnande engagemang för fötter och sina tankar om hur man kan använda sina yrkesfärdigheter. Stina Sjölin, lärare på Axelsons utbildning i medicinsk fotvård i Malmö, har arbetat på Axelsons i 17 år och dessutom bedrivit egen verksamhet. Hon säger: – Visst har jag märkt att efterfrågan på fotvård ökar! Tidigare hade vi uteslutande äldre kunder, men nu börjar även unga människor söka upp fotvården. Även bland våra elever har vi nu en hel del yngre, det är jättekul! – Många väljer att starta eget efter utbildningen och för många går det riktigt bra. Dock är det inte säkert att det brakar i gång på själva öppningsdagen. De aspekter jag ser som viktiga för framgång är tålamod, lokalisering och marknadsföring. Ofta kan det vara en stor fördel att ta över en existerande klinik, säger Stina.
Jätteroligt att fördjupa sig och bli riktigt duktig
– En möjlighet till framgång i yrket är att specialinrikta sig, säger Isak Nilsson, som även han är lärare på Axelsons i Malmö. Att rikta in sig mot en speciell problematik eller en bestämd kundgrupp kan göra det lättare att hitta dina klienter och vice versa, samtidigt som det är jättekul att djupdyka i något och bli riktigt duktig på sin grej, säger Isak. Själv arbetade Isak som underskötare inom ortopedin i 5 år, men kände med tiden att det var allt för mycket ”löpande band”-attityd över arbetssättet. – I arbetet med medicinsk fotvård känner jag att det finns tid och plats att bemöta hela människan, och det blir mycket mer tillfredsställande att gå till jobbet! konstaterar han. Samtidigt har jag naturligtvis mycket nytta av min bakgrund inom ortopedin, och jag är verkligen fascinerad av fotens biomekanik! Jag har också spelat fotboll i många år och då blir ju benen och fötterna närmast heliga.
Fotvård ett fantastiskt komplement till ortopedi
– Fotvården är ett fantastiskt komplement till ortopedin, fortsätter Isak. Till exempel kan det vara mycket svårt att arbeta med mobilisering och liknande på äldre, på grund av olika problem i fotens vävnader som kräver åtgärder som ortopeden inte har kompetens till att genomföra. Det som jag verkligen brinner för är att tillsammans med kunden jobba mot ett mål, att kunna förbättra fotens och därmed hela kroppens funktion med hjälp av t ex inlägg eller sulor, massage och träning. – Det handlar också riktigt mycket om motivation, att skapa medvetenhet om vanor och att bryta dem. För många äldre handlar det om att förstå att de fortfarande kan ändra något, och att de inte behöver passivt acceptera att ha det dåligt. Så yrket har många aspekter!
Samma utbildning ger massor av möjligheter
– Som lärare ser vi hela tiden hur en och samma utbildning ger olika behållning till olika elever beroende på vad deras intresseområde är. Man kan specialinrikta sig mot idrottsfolk, fördjupa sig i inlägg och sulor, belastningsfel, tejpning eller nagelkorrigeringar, man kan inrikta sig mot diabetespatienter eller äldre, bli expert på vårtor och förhårdnader, eller arbeta mer med estetisk fotvård… det finns massor av möjligheter! säger Isak. – Jag drev själv en period ambulerande verksamhet där jag kom ut på sjukhusen och gav fotvård där, något som var väldigt uppskattat.
Ett tips: företagsfotvård!
– Jag skulle också vilja föreslå för fotterapeuter som ska starta eget att titta mer i riktning mot företagen. Det finns många yrkesgrupper som står och går mycket på stumma golv hela dagarna och där många får problem med fötterna – lagerpersonal, köks- och restaurangpersonal, frisörer… Jag hoppas att många fotterapeuter kommer att söka sig ut i företagsfriskvården i linje med massörer och liknande. Vi behövs! avslutar Isak. Läs om Helena Winblad som stortrivs med sitt yrke
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!