Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.
Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.
Finns det något du inte kan?
Om svaret är ja, skynda dig att anmäla dig till ännu en utbildning hos oss! Alla friskvårdens områden kompletterar varandra på utmärkt vis, och med dagens ofta välinformerade kunder, blir det allt viktigare att inte ha några kunskapsluckor!
Skämt åsido…klart du ska utbilda dig! Det är roligt, intressant och ger underlag för bra business och varierat arbete. Men hur mycket vi än studerar, vet vi alla egentligen, att vi kan inte veta och kunna allt – varken som individer eller som art.
Många som jag intervjuar har multipla utbildningar bakom sig, och ser framför sig hur de kommer att fortsätta ta kurser och förkovra sig till sina dagars ände. För att de är passionerade och nyfikna, för att de älskar sitt arbete och vill förstå så mycket som möjligt, för att de vill kunna hjälpa sina kunder med olika ingångsvinklar. Det är toppen! Om du har en positiv motivation som driver dig, bara plugga på!
Andra gånger hör jag studenter prata om att de blir lite rädda när de förstår hur mycket som finns att kunna, som blir rädda när de hör lärarna prata utifrån 25 års erfarenhet och jämför sig med oss, som tänker att modet eller förmågan till att bli professionell hägrar bakom nästa utbildningskrök. Då vill jag be dem titta i sitt bagage, vad de har med sig sedan tidigare.
Alla har en unik erfarenhet eller insikt med sig, oavsett bakgrund eller ålder. Kanske börjar du studera till massör när du är 22 år, och har inte så mycket arbets- eller livserfarenhet som äldre kollegor. Å andra sidan har du kanske riktigt goda händer, en talang för att få människor och djur att känna sig väl till pass och är bra på att få unika idéer.
Eller kanske är du 58, eller 70, när du hoppar på yogalärarutbildningen, och din förstahandserfarenhet av att vara senior ger dig förståelsen till att kunna hålla meningsfulla kurser för andra seniorer. Eller bagare, eller taxichaufförer, eller personliga assistenter, eller akademiker. Målgruppstänk är inte dumt, det kan hjälpa dig att synas i mängden och det i ett sammanhang där du sitter på erfarenhetsbaserad expertis.
Om det är självtvivel som får dig att vilja vidareutbilda dig, så tänk hellre efter en extra gång kring vad du faktiskt kan och har med dig redan nu. Det finns alltid kunder som skulle älska och behöva precis din unika blandning av kunskaper och erfarenheter!’
Ett annat bra sätt att navigera i upplevelsen av att inte kunna allt, är att acceptera och använda det till sin fördel. Att avgränsa vad vi kan och inte kan gör det ibland lättare att ta beslut, att marknadsföra sin verksamhet på ett realistiskt vis och att känna sina begränsningar. De som kommer till dig, kan då bli människor som behöver exakt det du kan.
En ödmjuk PT, Friskvårdskonsult, Massör och så vidare, kan också med fördel ha ett kontaktnät av andra duktiga utövare som de kan rekommendera åt sina kunder, för problematiker eller behov som man inte själv kan hjälpa till med.
När jag tog min första regelrätta 200 timmars yogalärarutbildning, var det hos en vän till en vän, jag kände honom bara litegrann. Han hade bott i Indien i åtskilliga år, mediterat, utövat yoga och gjort ritualer med swamis och babas, sovit under stjärnorna och i stort sett bara ägt ett höftskynke. Efter att ha undervisat ett antal år i väst, hade han nu på uppmuntran av vänner startat en Yogalärarutbildning, och jag var en av 25 studenter i hans första utbildningskull.
Läraren hade bestämt sig för att göra allting själv, alla ämnen – all yogametodik, anatomi, filosofi, undervisningsmetodik och praktisk träning. 200 arbetstimmar för honom, på 4-5 veckor. Anatomilektionerna kollapsade, han visste inte hur ryggraden var uppbyggd men det upptäckte han i samma ögonblick som han skulle hålla lektionen.
Jag fann det erbarmligt pinsamt, pratade med honom och fick faktiskt en del av pengarna tillbaka, för att ta en anatomikurs senare. Samtidigt var hans ritualer personliga och centrerande, han hade mycket lätthet och humor, var en baddare på kluriga asanas, var noggrann med det han faktiskt kunde och filosofiklasserna rockade.
Det är 10 år sedan nu, och idag kör han sin utbildning med ett gott litet team och glada studenter. Själv är jag otroligt glad för att inte vara enda läraren på Yogalärarutbildningen! Vi är 7 stycken i Stockholm, ännu fler i Oslo, och jag är oändligt glad för att det finns andra med som kan ge eleverna helt specifika pusselbitar, mycket bättre än jag skulle kunna och med kunskap som jag inte tillägnat mig.
Teamwork är meningsfullt, kul och ger bra värde. Kanske har du personer i din bekantskapskrets som kan bli företagspartners, för långsiktiga eller enstaka projekt och events? Finns det sådant du inte kan, så finns det alltid någon annan som kan det. Det är perfekt! Det kan också fungera peppande när det gäller att prata om sin tjänst – det kan vara lättare att tala väl om sin företagspartner och hur fantastisk denne är, än om sig själv!
Och om du känner att din kunskap och erfarenhet är liten för att du är ny, minns att det bara finns ett sätt att skaffa erfarenhet och det är genom att aktivt använda den du har.
Så visst, utbilda dig, men se och fira också det du uppnått hitintills. Hoppas vi ses på skolan – med lust och nyfikenhet som motivation!
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!