Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


5 bra tips för bättre ergonomi framför din bärbara dator

5 tips bärbar dator Axelsons.se head banner

Sitter du mycket framför din bärbara dator är de här fem tipsen för bättre ergonomi framför din bärbara dator artikeln för dig.

Många bärbara datorer har idag ersatt de stationära datorerna. Både på arbetet och även hemma. Nackbesvär, musarmar och spänningshuvudvärk blir allt vanligare. Tipsen i artikeln kommer från Ergonomi professorn Alan Hedge, ansvarig för ergonomisektionen på Cornell University.

Visste du att bärbara datorer i sin natur är en ergonomisk mardröm? Fortsätt läsa så berättar vi varför. Dessutom kan du få reda på vad du kan göra och vad som är bra att tänka på!

 

Ergonomi - 5 tips bärbar dator Axelsons.se

1. Bärbara datorer är inte ergonomiska

Det blir uppförsbacke direkt när det kommer till ergonomi och bärbara datorer. Det är nämligen så att en laptop i sin design bryter mot ett grundläggande ergonomisk krav för en dator, att skärmen och tangentbordet sitter fast med varandra.

Förr var problemet att de första bärbara datorerna var byggda så att skärmen och tangentbordet satt fast i en enhet. Det slutade med många klagomål kring muskuloskeletala systemet (muskel-skelettsystemet, rörelseapparaten).

Idag är skärmen oftast rörlig i relation till tangentbordet. Det här är en förbättring men långt ifrån det bästa för dig.

Anledningen är enkel:

Om tangentbordet är inställt i en optimal position för dig är skärmen inte det.

Om skärmen är inställd i en optimal position för dig är inte tangentbordet det.

Det är därför bärbara datorer inte är ergonomiska och varför du måste vara extra vaksam om du arbetar med en laptop.

2. Två typer av användare – Vilken typ är du?

Vi kan dela in laptop användare i två grupper. Beroende på vilken typ av användare du är kan olika saker vara olika viktiga. De två olika användarna är:

  1. Sporadiska användare
  2. Heltidsanvändare

En sporadisk användare använder den bärbara datorn korta perioder. På arbetsplatsen är det ofta personer som nästan alltid sitter vid en stationär dator men har en laptop också. En heltidsanvändare är en användare som använder den bärbara datorn som sin huvuddator.

En heltidsanvändare löper större risk att råka ut för ergonomiska problem än en sporadisk användare. Oavsett vilken typ du är kan det vara bra att vara uppmärksam.

3. Bärbar dator och hållning

Som vi redan varit inne på är bärbara datorer inte ergonomiska. Att därför använda en laptop blir därför en avvägning mellan:

Dålig nackhållning och huvudhållning

Dålig hållning för händer och handled

Beroende på vilken typ av användare du är gäller lite olika saker att tänka på.

Sporadisk användare

Många har den bärbara datorn i knät, sitter i soffan eller har datorn på något annat sätt än vi skrivbordet. I och med att du inte sitter vid den bärbara datorn så ofta och för att positionen för nacken och huvudet påverkas av stora muskler kan det vara bättre att offra nackhållningen än handleden och handen.

Ifall du bara använder din laptop ibland tänk på:

  • Hitta en stol eller position som är bekväm med bra stöd
  • Ställ datorn på så sätt att du får en så neutral position för din handled som möjligt
  • Vinkla din skärm så du kan se den med så lite ansträngning på nacken som möjligt

Heltidsanvändare

Om du använder datorn som din huvuddator finns det lite fler saker att tänka på.  Bland annat borde du tänka på:

  • Ställ den bärbara datorn på ditt skrivbord framför dig på ett sätt så att du kan se skärmen utan att böja nacken. Det betyder att du antagligen kommer behöva höja upp datorn på en piedestal eller liknande.
  • Använd ett separat tangentbord och mus. Det vill använd inte tangentbordet eller musen på din bärbara dator.
  • Använd ett tangentbordsutdrag eller hållare med negativ lutning.
  • Om du har en rörlig plattform till musen – använd den!

4. Storleken på din bärbara dator

Storleken på din bärbara dator blir viktig att ta hänsyn till beroende på vart du kommer att använda den. Anledningen till varför många väljer att använda en bärbar dator har ofta att göra med möjligheten att använda den på olika platser.

En större skärm är ofta bekvämare och mer ergonomisk. Samtidigt kan en stor skärm göra det svårt att använda datorn på flyget, bilen eller tåget. En mindre skärm kan vara smidigare att använda på olika platser men kan vara svårare att läsa och använda.

Desto mindre dator desto mindre tangentbord. Säkerställ därför att du kan skriva bekvämt på ett tangentbord som kan vara upp till 75% mindre än ditt vanliga innan du bestämmer dig för en laptop.

5. Vikten på din laptop

Reser du mycket på jobbet eller privat och har datorn med dig? Då är det extra viktigt att titta på vikten på din bärbara dator.

Ett misstag många gör är att de bara tittar på vikten på själva datorn. Det man då missar är vikten av all utrustning:

  • Laddare
  • Externa hårdiskar

Men även extra batterier, mus, extra tangentbord, dvd-spelare, usb-minnen, hörlurar och anan utrustning samt kontorsmaterial. Många lätta datorer kan snabbt bli lika tunga som en vanlig bärbar dator vilket givetvis påverkar dig när du bär utrustningen.

Väger all din utrustning mer än fyra – fem kilo kan det vara en bra idé att fundera kring en väska med hjul som du kan ha din dator i. Vill du ha en mindre väska är det värt att investera i en bra axelremsväska du kan ha datorn i.

Viktiga saker att ta med sig

Bärbara datorer är inte ergonomiska på grund av sin design. Det blir därför en avvägning mellan att ha dålig nackhållning och huvudhållning eller dålig hållning för händer och handled. Beroende på hur ofta du använder datorn och var finns det olika saker att tänka på.

Hitta en stol eller position som är bekväm med bra stöd

  • Ställ datorn på så sätt att du får en så neutral position för din handled som möjligt
  • Vinkla din skärm så du kan se den med så lite ansträngning på nacken som möjligt
  • Sitter du vid ett bord/skrivbord? Sätt då den bärbara datorn framför dig på ett sätt så att du kan se skärmen utan att böja nacken. Det betyder att du antagligen kommer behöva höja upp datorn på en piedestal eller liknande.
  • Använd ett separat tangentbord och mus. Det vill använd inte tangentbordet eller musen på din bärbara dator.
  • Använd ett tangentbordsutdrag eller hållare med negativ lutning.
  • Om du har en rörlig plattform till musen – använd den!

Kom även ihåg att ta regelbundna pauser, ha en bra stol, testa att stå och jobba och ha rätt belysning.

Är du däremot trött på att arbeta framför datorn erbjuder vi massa olika kurser och utbildningar inom friskvård. Bli inspirerad av andra som sadlat om mitt i karriären och i arbetslivets senare fas!

Från Försäkringskassan till att massera Brynäs IF – Läs mer om Kent och hans resa här.

Orolig för att säga upp dig? Paula berättar: Det var inte så farligt att säga upp mig!

Harry gick från Ambassaden i Schweiz och Liechtenstein till att bli egen Medicinsk Massageterapeut – Läs om Harrys ombyte här.

Från cirkusartist till Medicinsk Massageterapeut – Maria berättar om hennes omställning här.

 

Källor

https://ergo.human.cornell.edu/culaptoptips.html

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *