Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.
Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.
Ekologisk hudvård – för dig och miljön
I Sverige ligger vi efter när det kommer till användandet av ekologiska kroppsvårdsprodukter. Fortfarande tror många att ekologisk hudvård är sämre än syntetiska produkter. Jag skulle vilja slå hål på den myten en gång för alla!
Huden är designad för att vara självförsörjande. Precis som ögonen och munnen är den byggd för att återfukta och smörja sig själv med kroppens egna ämnen. Huden är täckt av talgkörtlar som producerar fett för att hålla huden mjuk och smidig. Så varför funkar det inte? Varför har så många problem med huden? Det finns flera svar på den frågan, ofta är de mycket individuella. Men det finns ett par aspekter som alla bör känna till.
För att fettet som kommer ur talgkörtlarna ska vara av bra kvalitet, behöver vi äta bra mat som i mesta möjliga mån är fri från tillsatser och transfetter. För att det fett som produceras ska kunna göra sitt jobb måste det få vara kvar på huden.”Traditionella” hudrengöringsprodukter innehåller ofta ytspänningsminskande ingredienser för att vi ska uppleva en riktigt ”ren” känsla efter tvätt. Men dessa ämnen tvättar bort det kroppsegna fettet och lämnar huden oskyddad och uttorkad.
Motorolja i ansiktet?
För att återställa fukten krävs att vi använder en crème. Konventionella crèmer innehåller i de allra flesta fall petroleumfett, ett billigt fett som utvinns i raffinaderier. Samma ingrediens som utgör flygplansbränsle och motorolja. Petroleumfett, även kallat bland annat vaselin och paraffin, är en restprodukt från den mycket miljöbelastande oljeindustrin. Det är en billig och lätthanterlig ingrediens då den blandar sig med allt och aldrig härsknar. Det är icke förnyelsebart och mycket svårnedbrytbart både i naturen och i kroppen. Detta fett får ersätta kroppens eget fett, lagras i hudbarriären och täpper till porerna så att huden långsamt kvävs. Resultatet blir en hud som behöver smörjas ofta. Det är en drömsituation för de stora hudvårdsaktörerna – att kunderna blir beroende av deras produkter!
Olivolja – ett dundermedel!
Vill man bli fri från produktberoende i ett enda steg kan man helt enkelt köpa en ekologisk, extra virgin olivolja. Olivolja är en helt underbar produkt både invärtes och utvärtes. Du kan laga mat på olivolja och få i dig välgörande fettsyror – och du kan även använda ren olivolja både som ansiktsrengöring och som hudcrème. Faktiskt är en bra vegetabilisk olja den renaste och mest vårdande ansiktsrengöring som överhuvudtaget finns.
Har du fet hy är olja extra bra då fett löser fett. Det är känt att man använder olja för att få ren en smutsig motor. Samma princip gäller på huden. Fukta huden med vatten, applicera lite olivolja och massera ansiktet i cirklande rörelser. Använd sedan en fuktig tvättlapp eller tvättsvamp och ta bort oljan. När du är ren klappar du in lite kallt vatten i huden och masserar in några droppar olivolja som en sista återfuktande touch. Detta är en hudvårdsrutin som passar alla hudtillstånd. Har du honung hemma är det en utmärkt ansiktsmask. Vill du ha en mild och effektiv ansiktspeeling? Blanda olivolja och florsocker till en glasyrliknande smet och massera huden med djupa rörelser.
Det behöver inte vara svårare än så. Är du en person som tycker om färdiga produkter och vill ha mer aktiva ingredienser och dofter i din hudvård men slippa alla kemikalier? Då finns det en uppsjö av fantastiskt fina, helt rena ekologiska serier för hela kroppen. De omfattar även hårstyling, makeup och vattenbaserat nagellack.
Varning för “falskt ekologiska” produkter!
Det finns många märken som utger sig för att vara ekologiska men bara har några procent ekologiskt innehåll. Hur ska man veta vilka produkter som är okej? Det är svårt att läsa och förstå de små latinska och kemiska innehållsförteckningar som finns på produkterna. Mitt bästa råd är att antingen leta upp en utpräglat ekologisk butik där du kan lita på hela sortimentet, eller hålla ögonen öppna efter certifieringar som NaTrue, EcoCert och BDIH, för att nämna några. Dessa certifieringar garanterar ett högt innehåll av naturliga och ekologiska råvaror. Men det kostar mycket att få certifikat, så glöm inte att det finns många, riktigt fina mindre märken som i många fall är ännu renare än de med märkning.
Äkta ekologiska produkter är till 100 % tillverkade av ingredienser från naturen. Vegetabiliska oljor stärker huden och stöttar dess naturliga funktioner, och hjälper huden att andas genom att tvätta bort tilltäppande petroleumfett som kan ha lagrats i huden om du tidigare använt konventionella produkter. De hjälper huden att hitta sitt rätta ph-värde. Örter och eteriska oljor renar och stärker immunförsvaret, ökar blodcirkulationen och har många, många andra hjälpande och vårdande egenskaper. I det långa loppet kommer vi att behöva allt färre produkter, ju friskare och mer självförsörjande huden är.
Är du intresserad av hudvård eller SPA behandlingar? Då kan du läsa mer om vår populära hudterapeut utbildning och spaterapeut utbildning. Den gemensamma nämnaren för alla våra utbildningar och kurser är vårt stora intresse för helheten och att hälsa och välmående kommer inifrån och ut!
Oljor till olika huduttryck
Vegetabilisk olja ger näring och skydd till huden och är utmärkt att använda både som rengöring och återfuktning. Oljorna skall vara kallpressade och olivolja är ett mycket bra rengörande alternativ för alla huduttryck – ett ord som ofta används inom ekologisk hudvård istället för ”hudtyp”. Efter rengöringen baddas huden med svalt vatten och smörjs med några droppar olja för skydd och fukt.
Fet hud: Till fet hud passar de torrare oljorna, till exempel Jojoba eller Tistel som innehåller många essentiella fettsyror.
Känslig hud: Vid känslig hud kan man tex välja den mjuka och vårdande mandeloljan.
Torr hud: Ge huden en riktigt fuktboost med den näringsrika vetegroddsoljan.
Röda listan: Guide för nybörjare
Listan på syntetiska och råoljebaserade ingredienser i hudvård är lång. Här är några ingrediensnamn att lägga märke till, för dig som vill börja rensa ut bland potentiellt skadliga ämnen.
* Petroleum
* Vaselin
* Paraffin
* Silicon
* Butylacetat
* Akrylamid
* Parabener – har olika ”förnamn”, t ex methylparaben
* PABA
* Sodiumborat
* Natrium lauryl sulfat
* Aluminiumklorid
* Propylenglykol/E477/E405
* Triethanolamin
* PEG-oljor
* BHA
* BHT
* Ftalater
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!