”Jag startade skolan med hjälp av ett lån på 5000 kronor från min faster. Den första massagekursen hade 5 elever. Jag utvecklade allt undervisningsmaterialet. På massageutbildningen använde vi Ture Petréns böcker i början, men de var väldigt teoretiska. Jag ville anpassa litteraturen till massöryrket, det var ju ett helt nytt yrke så det krävde även ny studielitteratur.
Jag spenderade en hel del tid i New York i mitten av sextiotalet. Där satte jag mig i lugn och ro och skrev kompendierna för hand, rakt ur hjärtat. Jag skrev på samma sätt som jag undervisade, med utgångspunkt helt och hållet i praktisk kunskap.
Jag undervisade i massage under 54 år totalt, i början gjorde jag allt men man kan ju inte jobba dygnet runt. Sen fick jag ju vara chef och då blev det mindre praktiskt, det var mest ett slags nödtvång när skolan växte, det jag var intresserad av var ju kropp och hälsa och att utveckla metoder, inte att driva företag. Men så blev det. Jag har varit helt orädd och kastat mig rakt in i allt. Kanske har det varit en reaktion mot min far, han vågade ingenting. Det har gett mig ett rikt liv.”
1964 startade Hans Wiking Träningsstudio i Malmö, ett av Sveriges allra första gym, och året efter även i Stockholm. Ännu fanns inte mycket kunskap som talade för styrketräningens fördelar, och 1970 stängde Hans ner gymverksamheten.
”Bengt Bedrup stod i tv och sa att man bara skulle springa i skogen och gjorde sig närmast löjlig över träningsstudios som det hette då. Kulturen var inte mogen för styrketräning ännu. Jag tränade själv, jag hade blivit inspirerad av amerikansk litteratur. Men människor generellt kände inte till det.”
1970 startade Axelsons en kurs för massörer i manipulationsbehandling – Sveriges första fortbildning för massörer. Detta utvecklades till en yrkesutbildning i naprapati, där Axelsons samarbetade med Naprapatic School – numera Naprapathögskolan. 1972 höll Axelsons Sveriges första kurser i Zonterapi och Shiatsu, först med Hans som lärare och efterhand tog andra lärare över. 1974 lanserade Axelsons landets första kurser i Bindvävsmassage, och samtliga lärare var läkare.
1976-79 drev Axelsons hälsohemmet Brevik på Lidingö, där skolans elever praktiserade sina behandlingsmetoder på gästerna. 1978 startar Axelsons upp träningsstudio i Malmö igen och drev det under 10 års tid, nu fanns det mer mottaglighet. 1988 tog Hans son Olav över gymverksamheten. 1978 utvecklade Hans även metoden muskulering och integrerade denna i massageutbildningen, som fokuserades alltmer kring rörelseapparaten och kunskap om muskelbehandling.
”Den massage som lärdes ut när jag läste till sjukgymnast var inte samma form av massage som praktiseras idag. Den byggde på Lings gamla metod från 1813, med fokus på att öka cirkulationen, förbättra immunförsvaret och ge snabbare läkning. Det var jag som förändrade den svenska massagen mot ett fokus på muskelbehandling. Det var en process som byggde både på intuition och böcker jag läste. Jag märkte snabbt att det gav en djupt avslappnande effekt och kunde minska smärtor.
Jag rensade ut en del av Lings metodik, blandade in mer tryckande och töjande och jobbade direkt på huden med olja i motsats till Ling som primärt jobbade utanpå kläderna. Jag var inspirerad av olika massörer internationellt, av yoga och av mina elever. Jag utvecklade inte metoden ensam utan framför allt i samarbete med eleverna, på hälsohemmet på Brevik fanns gott om möjligheter att utforska nya idéer.”
”Jag har observerat hur samhället förändrats, redan på 60-talet började en utveckling mot mer stillasittande, med tv, telefon, radio, bilar och kontorsjobb – även om inte datorerna fanns ännu. Jag växte upp i en helt annan värld, där man fick gå dit man skulle i stället för att köra bil och söka upp människor i stället för att ringa till dem. Man rörde sig. Jag tog fasta på övertygelsen att massage behövdes för att dämpa stress och spänningar.
Statliga institutioner hade en syn på massage som passiviserande, att det bara var något skönt utan effekt. Det var ganska trögt att ändra den synen, den stora boomen kom genom massage i företagen. Jag förstod att det behövdes eftersom kontorsarbete medförde många muskulära problem.
Jag bjöd in chefer till elevbehandlingar men fick ingen direkt respons. Då fick jag idén att låta elever massera gratis i företag för att praktisera sina kunskaper, samtidigt som de spred fenomenet Massage på jobbet. Elevernas arbete fick företagen intresserade, och idag har väldigt många företag massage som ett givet inslag i sin personalhälsovård. Det har förändrat Sverige.”
”I början av 80-talet fick jag många nya kontakter, framför allt från USA. Många människor kom till mig med nya saker de ville prova eller sprida, jag var öppen för det mesta, social och nyfiken. Under 80-talet introducerade vi många nya metoder i Sverige, till exempel Body Harmony, Rosenmetoden, Akupressur och Energimassage.”
1983 startade Axelsons upp en kiropraktorutbildning, som senare blev en egen skola – Skandinaviska Kiropraktorskolan. 1984 flyttade Axelsons in i lokalerna på Gästrikegatan i Stockholm, där skolan sedan huserade i 35 år – fram till december 2019.
”När vi tog in Rosenmetoden på Axelsons, var det första gången metoden presenterades utanför USA. Det var starten på en livslång vänskap och samarbete mellan mig och Marion Rosen. Vi reste mycket tillsammans i Europa och USA och höll rosenkurser, fram till hennes död 2012 när hon var 97 år. Hon var väldigt speciell, en sann idealist.
Det starkaste som hänt mig personligen under alla år med Axelsons, var utan tvekan mötet med Marion Rosen. Det ändrade hela mitt liv, hela min livsinställning. Genom Rosenmetoden kan man återuppleva händelser från tidigare i sitt liv, och det första och största som hände mig var att jag under en behandling plötsligt fick upp ett tydligt kroppsminne av hur min pappa tryckte ner mig under vattnet, en gång när jag var liten.
Jag skrek och kämpade på behandlingsbänken, fick panik och kände det som om jag inte kunde andas. Efteråt blev jag helt avslappnad. Alla mina sinnen skärptes, jag såg klarare, kände smaker och lukter mycket.
Efter detta började Axelsons verkligen växa, skolans verksamhet fördubblas varje år. Jag tänkte inte på något samband, men Marion pekade ut det för mig. ”Ser du inte vad som hänt, Hans?” sa hon. ”Du har haft en mur runtomkring dig, och därför kunde människor inte söka upp dig. Nu har du börjat släppa in människor, och då kan allt du gör växa!”
Jag hade genom Rosenmetoden flera andra sådana konkreta återupplevelser av händelser från barndomen. En av dem var ett minne från Lucia i skolan, de andra började sjunga och Marion frågade mig ”Varför sjunger inte du, Hans?” Jag svarade att jag inte fick vara med. Efter behandlingen blev jag sjuk och låg till sängs i ett par dagar, sådant händer ibland med rosenmetoden.
Efter några dagar fann jag plötsligt mig själv i trappan till nedervåningen därhemma och kände att jag måste sjunga. Jag började sjunga ”Är du kär i mig ännu Klas-Göran” av Lill-Babs, för full hals, jag sjöng och grät och sjöng och grät. Sedan blev jag frisk och gick tillbaka till jobbet. Jag började ta sånglektioner, och vi köpte en karaokemaskin i familjen Sedan dess har vi sjungit mycket hemma, alla tillsammans, och jag älskar att sjunga.
Det som låg i minnet av att inte få vara med och sjunga var upplevelsen av att vara utanför, den hade legat kvar och påverkat mig genom alla år. Jag hade många sådana upplevelser genom Rosenmetoden och det ändrade verkligen hela mitt liv i grunden.”
1993-94 startade Hans Axelsons dotter Marina upp utbildningar i hästmassage och hundmassage, under namnet Axelsons Animal Massage School, efter att ha studerat i USA.
2014 plockade Axelson upp
tråden från 1961 och startade en yrkesutbildning till Yogalärare. De följande åren startade skolan upp ett flertal kortare och längre utbildningar och kurser inom yoga och Ayurveda. Andra yrkesutbildningar som tillkommit på programmet under 2000-talet är till exempel Yogamassör, PT, Kost- och näringsrådgivare, Lymfmassör och Hudterapeut, och i dag finns närmare 50 olika utbildningar och kurser på Axelsons program.
Se programmet här!
Den stora, nya satsningen sedan 2020 är Hud- och SPAterapeut – Sveriges enda hudvårdsutbildning som ger ekologisk spetskompetens, där eleven även kommer att kunna bli medlem i SHR.
2016 slutade Hans som VD och sonen Richard tog över VD-posten. Året efter, 2017, köpte Richard med sin kompanjon Kjell Grubin skolan.
”Jag kände att det blev för stort till sist, jag var över 80 år och behövde dra mig tillbaka”, säger Hans. ”Men visst saknar jag det! Det var mitt liv. Men varje sak har sin tid. Idag tar jag det lugnt, läser lite, går lite kurser, bland annat spanska och bibelstudier just nu. Jag hjälper min yngsta dotter Victoria med hennes studier, hon läser till sjuksköterska.”
”Det känns såklart roligt att mina barn också har blivit intresserade av kropp och hälsa, Morgan är kiropraktor, Marina håller på med djurmassage, Olav har länge arbetat inom friskvårdssektorn och Richard har alltså tagit över som VD för Axelsons nu.
Det känns skönt att ha bidragit till en utveckling kring metoder som behövs i vår tid. Någon måste göra det och det blev jag. Det har inte varit pengar som drivit mig, jag har haft ekonomiska problem under långa perioder men har klarat mig genom andra ekonomiska uppgångar. Det ska sägas att det inte är enkelt att driva en skola utan statligt stöd. Men jag känner inte att jag haft något val, det var det jag skulle göra. Det är det jag har brunnit för hela mitt liv”, avslutar Hans.