Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Chaga (sprängticka) – hälsa som växer på träd

Vill du lära dig mer om chaga (sprängticka)? Du är inte ensam. Chaga (Inonotus obliquus) är i Sverige mer känd som sprängticka och har de senaste åren exploderat i popularitet. Många ser det som ett nytt “superlivsmedel” men sanningen är att sprängtickan har använts inom folkmedicinen i hundratals år.

Det är många som är nyfikna på chaga, vilka hälsoeffekter den har och vill lära sig mer om svampen. Det är därför vi har uppdaterat vår populära artikel “Chaga – hälsa som växer på träd” – från 2015. Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna och lär dig mer om den populära svampen. Så utan att dröja längre, låt oss börja!

Chaga - Sprängticka Axelsons

 

Vad är chaga och sprängticka för något?

Chaga är en svamp som växer på norra delen av jordklotet. Det lite ovanliga namnet har svampen fått från ryskan och i Sverige är svampen mer känd som sprängticka. Det latinska namnet, på svampen är Inonotus obliquus. Nu vet vi vad du tänker. Vi har redan tre namn på samma svamp att hålla reda på, varför är det viktigt att kunna?

Svaret är enkelt, för att du ofta stöter på alla olika varianter av namnet i olika sammanhang.

  • Sprängticka – Svenska namnet som ofta används i dagligt bruk
  • Chaga – Används också i dagligt bruk och som namn om du köper svampen i butik
  • Inonotus obliquus – Används i forskningssammanhang, till exempel i forskningen vi hänvisar till!

Vi kommer göra det lätt för oss och kommer bara använda chaga och sprängticka i fortsättningen.

Sprängtickan är en parasit som främst lever på björkar och framkallar svarta knotor på trädet. Det är en ganska ovanlig svamp och trots att den är aggressiv i sin natur finns den bara på 1 av 5000 björkar. Genom att leva på björken kan svampen livnära sig genom att suga upp massa näring. Den näring vi sedan vill få i oss. En björk som blivit infekterad kan leva upp till 80 år med sprängticka och det är när björken tillslut dör som svampen sprider sig vidare till andra björkar.

Innan vi berättar varför chaga kan vara bra för dig och alla fördelar chaga te har tänkte vi dela med oss hur du själv kan plocka sprängtickan. Så häng kvar och fortsätt läsa.

Kostutbildning

Så känner du igen Sprängtickan

Första steget för att hitta en sprängticka är att vara säker på att du letar på rätt plats. Den växer på norra delen av jordklotet och nästan alltid på björkar. Letar du hemma i Sverige finns den i hela landet. Kom bara ihåg att sprängticka inte hör under allemansrätten, så om den inte växer på din egen björk – fråga först innan du skördar den!

Björken är svart och vit i färgen och har en naturligt knölig och ojämn trädstam. Det kan vara bra att tänka på för det behöver inte betyda att den drabbats av chagan. Det är speciellt bra att ha i åtanke om du aldrig plockat sprängticka tidigare. För det otränade ögat kan det vara lätt att förväxla en vril eller masurknöl (utväxt) med en sprängticka. Hemligheten att tänka på är att en utväxt ofta har samma färg som resten av trädet och är täckt i bark.

Chagan däremot har en närmast kolsvart skrovlig yta och är ljusare brun/orange inuti. Den kan även spricka så att den ljusare insidan syns utanpå. På utsidan kan utseendet nästan beskrivas likna träkol. Ett knep som kan hjälpa dig hitta rätt är att chaga svampen inte är en del av trädet utan växer på trädet. Inuti har den en ljus orange lite brun färg och den konsistensen kan jämföras med kork, så lite mjuk men kompakt och spänstig.

Hur vet jag att jag hittat en sprängticka?

Vi har förberett en liten checklista som kan hjälpa dig ifall du vill plocka sprängticka men känner dig lite osäker på om du hittat rätt.

chaga svamp på en björk- sprängticka

 

  • Du befinner dig på norra delen av halvklotet.
  • Det du hittat växer på en björk.
  • Det verkar inte vara en del av björken utan en separat utväxt. • Den är svart i färgen, liknar träkol med en skrovlig yta.
  • Insidan är orange/brun.
  • När du känner på insidan känns den lite som kork.

Om alla punkter stämmer är sannolikheten stor att det är en sprängticka du har hittat. För att vara säker är det alltid bra att dubbelkolla med någon som kan svamp eller i en bra svampbok.

Har du däremot köpt ett chaga kosttillskott kommer den i allra högsta sannolikhet vara nermald. Färgen kan se lite olika ut och vara alltifrån ljusbrun till lite mörkare brun/orange. Mer om att köpa chaga hittar du lite längre ner.

Skörda en sprängticka

Det finns flera saker att tänka på när du skördar en sprängticka.

  1. Skörda den sent på hösten, vintern eller tidig vår. Det får gärna vara under 5 grader för då innehåller den mest näringsämnen.
  2. Försök att skörda stora sprängtickor. Då har svampen hunnit samla på sig mer näringsämnen från björken.
  3. Försök att lämna kvar en femtedel av den på björken. Då kan den fortsätta växa.
  4. Helst kan man såga loss chagan med en såg eller skära av med en kniv. Vissa kan man bryta loss eller sparka av. Kom bara ihåg att vara varsam med trädet!
  5. Glöm inte att snabbt ta hand om chagan. Det gör du genom att torka den, göra en chaga dekokt eller göra en tinktur.

Nu vet vi vad sprängtickan är för något, vart den växer och hur man skördar den. Nu är det dags att djupdyka i alla fördelar den för med sig. Redo? Häng med!

Vad är chaga bra för?

Chaga är en svamp som är fullproppad med nyttigheter och har använts under flera tusen år som medicinalväxt i Asien för att stärka immunförsvaret. Sprängtickan är antibakteriell, antifungal, anticandida, antiviral, balanserar immunförsvaret och är därmed bra vid autoimmuna sjukdomar.

Sprängtickan är dessutom full av antioxidanter. Mätningen av antioxidanter i olika livsmedel mäts i ORAC. ORAC står för Oxygen Radical Absorbance Capacity och anger hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller per 100 gram.

Svampens ORAC-värde skiljer sig något men är i snitt högre än 100 000 även om värden upp emot 360 000 hittats. Jämför vi med andra livsmedel med höga ORAC värden ser vi att den har en högre koncentration antioxidanter än tillexempel acaibär, blåbär eller persilja.

Sprängticka som medicin

Sprängtickan har i Asien använts som ett naturläkemedel inom folkmedicinen i tusentals år. I Europa har den använts sedan 1600- och 1700-talet som naturläkemedel. På senare år har vi sett återkomsten av chagan i Europa som tillskott och som naturläkemedel. Den har under alla år som gått samlat på sig smeknamn som “odödlighetens svamp” “skogens svarta guld” och “Gåvan från Gudarna”. Med sådana namn höjs förväntningarna på svampen avsevärt. Låt oss därför titta närmare på vad forskningen säger.

Vad säger forskningen om chaga?

Mycket forskning har gjorts kring chagans påstådda fördelar. Det finns massor med chaga forskning som pekar på att svampen har en positiv inverkan på kroppen. Studier har bland annat kunnat visa att:

  • Chagan stimulerar, stärker och balanserer immunförsvaret
  • Sprängtickan har en antiinflammatorisk effekt och kan vara en del av din antiinflammatoriska kost
  • Chaga kan ha en positiv effekt mot cancer
  • Svampen kan sänka kolesterol och blodtryck
  • Skydda mot oxidativ stress och fria radikaler
  • Kan sänka blodsockeret
  • Hjälpa mot psoriasis och andra autoimmuna sjukdommar

Låter det för bra för att vara sant? Bra att du är skeptisk! Så innan vi fortsätter att titta närmare på effekten chaga kan ha mot vissa sjukdomar häng med oss på ett kort sidospår.

Sanningen är att det finns många studier som gjorts på sprängtickan och många har visat positiva resultat. Som alltid är det bra att vara medveten om att studier har vissa begränsningar och det finns ingen hundraprocentig enighet kring de faktiska effekterna chaga kan ha. Som med det mesta kan mer forskning krävas.

Frågan många ställer sig är: Betyder det att chaga inte leverear de hälsoeffekter som påstås?

Svaret: Sprängtickan har använts som naturläkemedel i tusentals år runt om i världen. Som vi redan nämnt har även många positiva effekter också hittats i många olika moderna studier. På samma sätt som det är bra att vara försiktig till saker som låter för bra för att vara sanna, är det en god idé att inte stänga ute naturliga metoder. Speciellt om de hjälpt människor under en så lång tid.

Därför kan det vara en bra idé att ta inspiration från både traditionell indisk läkekonst och traditionell kinesisk medicin där man lyckats balansera naturliga läkemetoder med modernare läkekonst. Mer om dessa och liknande tankar kan du läsa i vår artikel Vi vill inte tala illa om sjukvården.

Ifall du är lika nyfiken som vi på sprängtickans effekter på kroppen och vad forskningen säger kring dessa hittar du alla studier vi använt oss av i artikeln och andra källor längst ner bland referenserna.

Men nu tillbaka till sprängtickan och de uppvisade effekterna den har.

Chaga och cancer

Som folkmedicin har Chaga länge använts som ett naturläkemedel mot cancer. Men det är inte bara inom naturmedicinen man fått upp ögonen för effekten chaga har mot cancer. Många olika typer av cancerstudier och experiment gjorda på sprängticka pekar på väldigt intressant effekter.

Under 2016 utförde japanska forskare en studie som uppvisade att chaga extrakt hade stävjande effekt på cancertumörer. En annan koreansk studie visade hämnande verkan på tjocktarmscancer. Andra studier har visat att sprängticka gav positiv effekt vid bröstcancer, lugncancer, levercancer, livmodercancer och magcancer.

Ytterligare en annan kinesisk studie från 2015 kunde visa att chaga te inte bara hade en hämmande effekt mot cancer i möss. Extraktet var extra hjälpsamt för återhämtningen av benmärgen som ofta förstörs vid kemoterapi. Studiens slutsats var att man med fördel kan använda chagate som både ett cancer hämnade ämne och som återhämtningshjälp. Ett perfekt exempel på när man lyckats balansera naturliga läkemetoder med modernare läkekonst.

Chaga och psoriasis

Psoriasis är en vanlig kronisk inflammatorisk sjukdom som ofta behandlas med olika inflammationsdämpande metoder. Det är här sprängtickan kommer in i bilden. Flera studier har visat att chaga har en antiinflammatorisk påverkan. Inom folkmedicinen är det här är ingen nyhet och i Ryssland har man länge använt chaga mot psoriasis. En rysk studie som gjordes 1973 på femtio stycken patienter resulterade i att hela 76% av deltagarna botades och ytterligare 16% upplevde en förbättring.

Som vi kan se är uppsidan stor men finns det några negativa effekter? Det ska vi titta närmare på nu.

chaga- närbild på sprängticka

Är sprängticka farligt?

Du kan inte överdosera sprängticka vilket gör att du kan vara lugn när du dricker ditt chaga te eller extrakt. Det finns inga studier som visar att sprängticka skulle vara farligt. Med det sagt har inga specifika studier gjorts på ifall chaga kan vara farligt för vissa människor. Det vi vet med säkerhet är att svampen använts av människor i tusentals år.

Chaga är alltså överlag inte farligt för de flesta människor. Det man kan tänka på är att chaga har visats sänka blodsockret vilket är viktigt att vara medveten om som diabetiker. Sprängtickan innehåller även ämnen som förhindrar blodkoagulering vilket kan påverka personer som tar blodförtunnande medicin. Är du osäker kan du alltid höra med din läkare.

Hur ska jag hantera Chaga?

Plockar du din chaga själv har du några alternativ med vad du kan göra med den. Det är en bra idé att snabbt välja en av dessa då svampen är fuktig och lätt kan mögla. Du kan:

  • Torka din sprängticka
  • Göra en chagadekokt
  • Göra en chagatinktur

Torka din chaga

Dela chagan i småbitar och torka i torkskåp eller ugn vid ca 40 grader. Torkad sprängticka kan du pulverisera. Ett tips är att bädda in den i en kökshandduk och hamra försiktigt på den. Efter det kan du lättare pulverisera den i en mortel. Har du en kaffekvarn går den utmärkt att använda. När det är dags att koka lite chaga te låter du bara 1 matsked pulver dra i 1 liter uppkokt vatten över natten. Det du inte dricker upp klarar sig i kylen i några dagar.

Gör en chagadekokt

En chagadekokt kan du göra på två sätt. Antingen använder du torkad chaga eller färsk, nyplockad. Chaga te recept: Koka sprängtickan, färsk eller torkad, hel eller i bitar, i en timmes tid. Det räcker med en ca 3×3 cm stor bit för att koka 1 liter te. Du kan återanvända den 5–6 gånger, tills dekokten inte längre får ordentlig färg. Ju fler gånger du kokat den, desto längre tid behöver du koka den varje gång. En klar dekokt kan du förvara i kylen i några dagar.

Göra en chagatinktur

För att få ut de fettlösliga ämnena (betulin, betulinsyra och fytosteroler) i sprängticka kan du göra en tinktur, alltså ett alkoholutdrag, av en del av pulvret. Det är ytterligare ett sprängticka te recept du kan testa. Lättast är helt enkelt att ta en del torkad chaga och två delar brännvin (gärna ekologist) eller vodka med en alkoholhalt på 35-40%. Blanda det i en glasburk och lämna lite utrymme i burken. Förvara med lock på och skaka gärna burken med några dagars mellanrum.

Hållbarheten är väldigt lång så du behöver inte oroa dig för att den blir dålig. Chaga doseringen med tinkturen blir några droppar upp till en tesked.

Chaga te – Recept

Nu när du känner till alla fördelar med chaga är det dags att testa göra ett chaga te. Har du plockat sprängtickan själv kan du göra sprängticka te på de tre olika sätten ovan.

Om du bor långt bort från skogen eller om du helt enkelt inte kan plocka sprängtickan själv finns chaga att köpa som ett tillskott. Den kan komma i olika former, som torkade chaga bitar, pulver, i tabletter, kapslar eller till och med i tepåsar. I och med att chagan är så ovanlig blir priset snabbt ganska högt. Det är därför den ofta säljs på blocket av personer som plockat sprängtickan själva.

Hur mycket chaga ska jag använda?

Doseringen av chaga ser lite olika ut beroende på hur du valt att göra chagate på.

  • Dosering torkad chaga: 1 matsked pulver i 1 liter uppkokt vatten Låt dra över natten.
  • Chagadekokt dosering: 1 3×3 cm bit per 1 liter vatten. Kan användas flera gånger.
  • Dosering tinktur: Några droppar upp till en tesked.
  • Köpt chaga: Det ofta en anvisning hur mycket du ska använda.

Ditt chagate kan du dricka direkt eller tillexempel göra en chagalatte eller chokladmjölk med de här super lätta recepten. Kom ihåg att det bara är fantasin som sätter gränsen!

Chaga Latte

  • 3 dl färdigbryggt chagate 1 tsk vanilj
  • 1 msk kakao
  • 2 tsk honung
  • 1/2 tsk muskot
  • 1 tsk kanel
  • 0,5 dl mandelmjölk

Chagate med choklad

  • 3 dl färdigbryggt chagate
  • 1 msk kakao
  • 1 tsk kokosolja
  • Toppa gärna med riven mörk choklad

chaga-latte

Ska jag plocka sprängticka själv eller köpa?

Bor du nära en skog där du hittar sprängtickor kan du med fördel plocka den själv. Det finns många fördelar med att göra det.

  • Du vet vart den kommer ifrån.
  • Du vet hur den ser ut hur den hanteras.
  • Blir billigare än att köpa.

Första gången kan det kännas lite svårt och läskigt men följer du våra råd hur du tar hand om svampen kommer du klara dig utan problem.

Vill du däremot köpa chaga är det bra att veta att priset är ganska högt. Det är inte ovanligt att 50 g torkad chaga kostar mellan 100 och 250 kronor. Det ger oss ett kilopris på mellan 2000 och 5000 kr!

Bestämmer du dig för att köpa ett cahga tillskott av ett företag kolla att den inte är kultiverad (odlad). Vissa chaga kosttillskott är nämligen kultiverade på sädeslag. De tar mycelet som är trådarna en svamp har, odlar det på sädeslagen och skördar det. Resultatet blir inte i närheten lika bra som den sprängtickan du hittar på björkar i naturen. Ett bra tips är att kolla näringsinnehållet. Kom ihåg: Ett bra chaga extragt eller tillskott innehåller 100% Chaga (Inonotus obliquus)!

Chaga – en liten sammanfattning

Vi närmar oss slutet på vår artikel. Som du kunnat läsa finns det många hälsofördelar med att dricka chaga te. Sprängtickan har använts som ett naturläkemedel runt om i världen i tusentals år.

Nu är det upp till dig om du vill ta ett steg mot bättre hälsa. Glöm inte att du hittar fler artiklar om kost, näring massage, friskvård och kroppsterapier här på hemsidan. Tyckte du om vår artikel, dela gärna med dig av den till dina vänner och bekanta eller lämna en kommentar.

Är du intresserad av kost och näring kan du dessutom läsa mer om alla utbildningar inom hälsa som Axelsons erbjuder.


Referenser

Chemical and medicobiological properties of chaga  – https://link.springer.com/article/10.1007/s11094-006-0194-4

Progress of research on Inonotus obliquus – https://link.springer.com/article/10.1007/s11655-009-0156-2

Chaga mushroom (Inonotus obliquus) induces G0/G1 arrest and apoptosis in human hepatoma HepG2 cells – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2681140/

Immunomodulatory Activity of the Water Extract from Medicinal Mushroom Inonotus obliquus-  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3774877/

Continuous intake of the Chaga mushroom (Inonotus obliquus) aqueous extract suppresses cancer progression and maintains body temperature in mice – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4946216/

Mycosynthesis: antibacterial, antioxidant and antiproliferative activities of silver nanoparticles synthesized from Inonotus obliquus (Chaga mushroom) extract. -https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24380885

Treatment o psoriasis using “Chaga” fungus preparations – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4755970

Ergosterol peroxide from Chaga mushroom (Inonotus obliquus) exhibits anti-cancer activity by down-regulation of the β-catenin pathway in colorectal cancer – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874115300477?via%3Dihub

Mushrooms Cultivation, Antioxidant Properties & Health Benefits; Gregoire Pesti, Haixia Chen, Jia Wang mfl. (2014)

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *