Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.
Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.
Vikten av entreprenörskap som massageterapeut
Efter 20 år i roller som marknads-, försäljnings- och produktchef, samt med en civilingenjörsutbildning i bagaget, valde Carl Dinges att byta bana och börja massera med inriktning på idrottsskador.
Sedan två år tillbaka jobbar han som medicinsk massageterapeut genom det egna företaget Mälardalens Massageterapi & Rehab i Enköping.
– Medicinsk massageterapeut är ett yrke som passar den som har ett personintresse och som är intresserad av att få människor att må bättre. Jag mår fenomenalt bra av det här livet, menar Carl Dinges.
Det var en dag för snart tre år sedan som Carl kände att han inte orkade gå tillbaka till sitt dåvarande jobb som försäljningschef. Det var för mycket stress förenat med rollen och han hade mått dåligt länge. Han valde att säga upp sig på dagen och att börja massera istället, eftersom han alltid gillat människor och haft ett intresse för idrottsskador.
Från början var planen att läsa Massage steg 1 och 2 på Axelsons, men när han började titta på steg 3 insåg han att det var den kunskapen han ville komma åt. Carl valde därför att utbilda sig hela vägen till medicinsk massageterapeut direkt.
– Axelsons ger en gedigen erfarenhet av kärnämnet och behandlingstekniken. När jag gick massageutbildningen la jag även ner mycket tid själv. För varje sak vi läste om i skolan försökte jag lära mig två grejer till på fritiden. Axelsons har givit mig en trygghet i mig själv och min egen kunskap inom området, så att jag känner mig trygg i att kunna rekommendera behandlingar och rörelser till mina kunder.
Idag driver Carl en egen klinik och behandlar allt från diabetiker, patienter med gamla diskbråck och människor med olika bristningar till dem som har problem med senor och frusna axlar. Fokus är på förebyggande behandlingar, men han har även valt att fortsätta utbilda sig på egen hand för att rikta in sig mer på idrottsskador.

Efter 20 år i roller som marknads- och försäljningschef jobbar Carl Dinges idag som medicinsk massageterapeut genom det egna företaget Mälardalens Massageterapi & Rehab.
Att vara entreprenör och massageterapeut
Carl menar att entreprenörskap är en viktig egenskap för den som vill driva eget som massageterapeut. Att ha en tydlig plan för sitt företagande, att positionera sig rätt, att prioritera att ta hand om sig själv och sin kropp för att orka, och att ständigt vara nyfiken på att fortsätta utvecklas och utbilda sig.
– Jag valde att starta eget efter utbildningen, och känner att jag har mycket nytta av mina tidigare erfarenheter som marknads- och försäljningschef när det kommer just till att driva företag. Det är viktigt att kunna konsten att prata för sig själv, att förstå sitt värde och att kunna ta betalt av kunder för sin kunskap. Man måste tänka strategiskt och långsiktigt, och ha en plan framåt även när man driver ett enmansföretag.
Carl sköter marknadsföring, administration, bokföring och försäljning själv. Han har även alltid haft en tydlig plan för vilken inriktning han velat ha som medicinsk massageterapeut, och där intresset för idrottsskador alltid varit drivkraften och slutmålet.
– När man startar eget, oavsett vad det är inom för bransch gäller det att ha en plan, att tänka tre år framåt och vara strategisk. Man väljer den inriktning man vill ha och sätter upp mål för sig själv. Vad ska företaget stå för? Och vilka pusselbitar passar in för att nå dit?
Carl har själv valt idrottsskador som sin inriktning. Som annat exempel menar han att någon annan kanske väljer att specialisera sig på att behandla personer med stress. Då ska man också jobba åt det hållet, menar han, och kanske gå påbyggnadskurser där man bygger på med samtalsterapi, en massagekurs eller liknande.
– Det som driver mig är att ständigt fortsätta lära mig mer och försöka bli duktigare. Jag vill bygga på med mer kunskap. Axelsons massageutbildning gav mig baskunskapen, och sen har jag valt att fördjupa mig mer i de mest avancerade teknikerna inom idrottsskador. Det finns alltid mer att lära sig. All erfarenhet är nyttig tycker jag.
Viktigt att ta hand om sig själv, för att orka ta hand om andra
– Jag ger mycket behandlade massage till folk som kommer med ryggskott och diskbråck, och vi pratar mycket med varandra. Jag gillar det. Sen tränar jag mina patienter för att hjälpa dem att motverka skador i framtiden. Om någon kommer med återkommande diskbråck, och jag ser att ryggen inte mår så bra, då jobbar jag utifrån att få bort det beteendet och att stärka den personen så att den inte ska få besvär igen. Det blir mycket motorisk träning som komplement till massagen.
Carl är duktig på att hjälpa andra att hitta beteenden för att må bättre, men trycker samtidigt på vikten av att även ta hand om sig själv och sin egen kropp som massageterapeut.
– Att vara massageterapeut kan vara är ett slitigt jobb där man ska orka stå och massera hela dagarna. Där tycker jag att Axelsons är bra på att ge tips om arbetsergonomi. Själv tar jag hand om min kropp noggrant, och tränar nog 1 – 1,5 timme per dag samt behandlar mig själv eller kör korrigeringsträning om jag har smärtor.
Det är viktigt att ta hand om sig själv för att orka behandla andra, menar Carl. Det innebär att äta ordentligt, sova bra, träna regelbundet och gå på fler utbildningar för att lära sig mer. De är egenskaper som är viktiga både som person och som företagare.
– Att jag valde att starta eget höll ihop med att jag ville kunna styra mer över min egen tid. Idag väljer jag själv hur mycket jag vill jobba. Jag kan ta ledigt på en fredag eller gå ut och springa mitt på dagen om jag vill det. Jag trivs med mitt liv idag och hoppas kunna fortsätta med detta till långt efter jag fyllt 65 år.
Hos Axelsons kan du utbilda dig till Massör i tre steg:
Steg 1 – Friskvårdsmassör
Steg 2 – Massageterapeut
Steg 3 – Medicinsk massageterapeut
Blev du inspirerad av Carls historia? Går du i tankarna på att byta jobb eller karriär? Är du sugen på att testa något nytt? Då ska du inte missa våra andra inspirerande och tankeväckande artiklar inom samma tema:
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!