Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Det är aldrig för sent att byta karriär

Byta Karriär Axelsons.se

Den här artikeln är skriven till dig som vill byta karriär.

Att byta karriär är för många en läskig tanke. Med all rätt! Du ger dig trots allt ut i det okända.

Vi kan däremot lova att efter att du har läst den här artikeln kommer att känna dig bättre om att byta karriär.

Bland annat kommer du kunna läsa om att:

  • Du inte är den enda personen som tänker på ett karriärbyte.
  • Andra som faktiskt tagit steget och bytt karriär.
  • Det är aldrig för sent att byta karriär ( Fråga bara Elsie, 82 år)
  • Hur du kan göra det mindre läskigt och utan risk (skratta det okända i ansiktet)
  • Byta jobb efter utbrändhet

Du kommer kunna läsa mer om att byta karriär, bli inspirerad av andra som gjort det och hitta modet att utnyttja dina styrkor och talanger på ett bättre sätt.

Vår förhoppning är att inspirera och visa hur du kan byta karriär samtidigt som du hjälper dig själv och andra på köpet!

Byta Karriär Infographic Axelsons.se

56% tänker på att byta karriär

Funderar du på att byta karriär? Du är inte ensam. Faktum är att mer än hälften av alla vill byta jobb. I alla fall om man ser till personer mellan 40 och 55 år.  När folkuniversitetet gjorde sin årliga undersökning mitt i karriären-barometern visade den att 56% av alla tillfrågade ville byta jobb. Det tråkiga är att bara 13% av alla är ute och letar efter ett arbete.

13% innebär att hela 46% vill byta jobb men letar inte efter ett nytt jobb eller att byta karriär. Trots att de vill. Men det är kanske inte så förvånade. Att byta karriär har ett pris. Du kanske måste:

  • Lära dig något nytt.
  • Ta en liten risk (mer om det sen).
  • Är rädd för vad andra ska tycka.

Du kanske själv tvekar? Med all rätt, för att byta karriär kan vara lite läskigt, innebära att du måste lära dig nytt och utveckla dig själv. Det kan även innebära en risk och folk i din närhet kanske tycker du är tokig som ger upp ditt välbetalda jobb. Men låt oss ge dig ett annat perspektiv genom att ställa en enkel fråga:

Vad är konsekvensen av att du fortsätter arbeta med något du inte vill?

Du kanske har ångest på söndagsmorgonen att helgen redan är slut och du absolut hatar måndagar. Eller så känner du kanske att du inte utvecklas och inte lär dig längre. Du kanske ställer frågor kring ifall du använder dina styrkor och talanger i ditt arbete? Eller så kanske du tänker jag trivs inte på jobbet och det jag arbetar med.

Det här är bara några vanliga känslor och tankar du kanske också har. Eller så yttrar sig missnöjet på annat sätt. Det kanske påverkar dina relationer, ditt humör eller stressar dig.  Men vänta, skulle inte den här artikeln få mig att känna mig bättre om att byta karriär?

Vi kommer till det, än så länge räcker det att komma ihåg att du inte är ensam om det.

Byta karriär mitt i livet

Byta karriär mitt i livet

Är du en av de 56% som vill byta karriär mitt i livet är sannolikheten stor att du kommer tänka:

Men jag är för gammal!

Men det är så långt bort från sanningen man kan komma. Oavsett om du vill byta karriär vid 40, 45 eller byta karriär efter 50 är det inte försent! Det kan många av våra elever intyga. Att vara “för gammal” är något vår huvudlärare på vår populära Yogalärarutbildning Sandra Grundstoff pratar om i sin artikel Varför inte leva tills vi dör

Efter att ha läst den kommer det vara svårt att säga att du är för gammal för att byta karriär mitt i livet. Sandras yngsta yogalärarelev var 19 år medan Elsie, den äldsta, var 82 när hon utbildade sig. Med det sagt blir det svårt för dig att använda åldern som en ursäkt till att inte byta karriär.

Byta karriär vid 50

Men Elsie är undantaget som bekräftar regeln kanske du tänker. Att byta karriär vid 50 kan kännas sent men är det verkligen det? Beroende på när du vill gå i pension har du 10 – 15 år kvar av ditt yrkesliv. Förutsatt att du inte vill fortsätta jobba såklart!

Har du funderat på vad du skulle vilja göra när du gått i pension? Eller om du kanske vill extraknäcka lite?

Ett utdrag från Sandras artikel:

Många av eleverna har varit över 65, över 60, över 50. Många har sagt upp sig, startat eget företag, skilt sig, fått nya nära vänner, flyttat, börjat arrangera retreats. Någon klok person sägs ha uttalat ”Vi slutar inte leka för att vi blir äldre – vi blir äldre för att vi slutar leka”.

Lite mer konkreta exempel är:

Torgny 69 började studera på Axelsons vid 65 års ålder. Driver idag en egen klinik. Läs om Torgny här.

Anki drygar ut pensionen som yogalärare och organiserar samtidigt resor till Frankrike. Nyfiken hur Anki gjort? Läs mer här.

Pär började studera 2017, samma år han fyllde 55. Läs hur Pär kunde arbeta samtidigt som han utbildade sig på Axelsons i artikeln: Kunskap är inte tungt att bära

Lena började utbilda sig till hälsocoach (friskvårdskonsult) när hon fyllde 50. Läs om hennes tankar och resa här

Men det här är bara ett axplock. Det finns massor med fler historier kring människor med olika erfarenhet som bytt karriär. Varje historia är unik och något alla har gemensamt är att ingen ångrat sig.

Vi sa ju att du inte var ensam och att du skulle känna dig bättre kring att byta karriär.

Samma argument som ovan gäller om du funderar på att byta karriär vid 40. Oavsett om du närmar dig 40, är 40 eller vill byta karriär när du är 45 och uppåt. Det gäller om du vill byta karriär till något inom friskvård eller något annat. Det är aldrig för sent kolla bara på Elsie!

Varför byta karriär

Varför byta karriär?

Varför byta karriär? Är en annan vanlig fråga vi ofta stöter på. Svaret är att det kan finnas många olika anledningar.  Du kanske är en av de 56% som inte riktigt är nöjda med sitt jobb eller valda karriär. Anledningen till det kan bland annat vara:

  • Dina mål har ändrats.
  • Du vill utnyttja dina styrkor och talanger.
  • Dina värderingar är annorlunda.
  • Du har fått upp ögonen för nya intressen.
  • Du kanske vill ha mer frihet.
  • Valet av karriär var slumpmässigt
  • Du vill göra en förändring
  • Din omgivning har förändrats

Det här är bara några anledningar till varför du kanske funderar på att byta karriär. Du kan givetvis ha andra anledningar som gör dig nyfiken på ett byte. Oavsett din anledning vet du nu i alla fall att du inte är ensam och att det finns människor som faktiskt vågar och byter karriär.

Frågan blir: varför gör du inte det?

Byta Karriär utan risk och rädslor

Byta karriär utan risk och rädslor

Kan man byta karriär utan risk? Tillbaka till Mitt i karriären-barometern. I samband med rapporten intervjuas karriärexperten Charlotte Hågård. Hon påpekar att om 56 procent vill byta yrke men bara 13 procent letar efter något nytt är det illa. Hur blir sammanhållningen och engagemanget på arbetsplatsen om mer än hälften vill byta karriär?

Kanske ännu mer viktigt blir varför hon tror att folk inte byter karriär. Där lyfter hon fram:

  • Dålig självinsikt
  • Otydliga mål
  • Rädsla för det okända

Du som hittat hit och läst ända hit lider antagligen inte av dålig självinsikt (att du inte ens vet att du vill byta karriär). Däremot kanske du har otydliga mål det vill säga vad du hade velat göra, åstadkomma eller arbeta med. Det är givetvis något som bara du kan svara på.

Samtidigt är det ganska stor sannolikhet att du är rädd för det okända. Med andra ord risken som det kan innebära. Konsekvenserna att inte göra något har vi redan gått igenom. Vi kan bara upprepa det Charlotte påpekar: “Fler måste våga mer”.

Lättare sagt än gjort, eller?

Bli av med risken och rädslorna

Ett sätt att bli av med risken och rädslorna när du byter karriär är att göra det parallellt med din nuvarande sysselsättning. Ta en onlinekurs , kvällskurs, distanskurs eller vanlig utbildning men fortsätt på ditt vanliga jobb under tiden.

Oavsett om du vill arbeta med friskvård eller något annat är det här ett bra sätt att bli av med risken och rädslorna för det okända.

Det värsta som kan hända är att du lär dig saker inom ett område du är intresserad av. Kunskapen har du kvar oavsett om du vill byta karriär eller inte samtidigt som du har kvar ditt gamla jobb. Med andra ord kan du alltid fortsätta med det du gjorde innan.

Många av våra elever väljer att studera hos oss vid sidan av sitt nuvarande jobb. Vi pratade om Pär högre upp i artikeln men du kan även läsa och inspireras av Te Hedlund Jonsson som utbildade sig parallellt med arbetet. 

Under utbildningen kommer du träffa likasinnade elever. Väljer du en dessutom en karriär inom friskvård kommer du ha lärare som kan hjälpa och stötta dig med sin mångårig erfarenhet i branschen. Du kommer även inspireras och kunna ställa frågor kring allt som har med yrket att göra. Men den kanske största fördelen med friskvården är att:

Du själv lär dig att må bättre samtidigt som du hjälper andra att må bättre!

På samma sätt kan du som vill byta karriär och starta eget göra det parallellt med utbildningen. Så oavsett om du vill byta karriär för att du letar efter nytt jobb eller för att du vill starta eget kan du göra det samtidigt som du jobbar.

Visst börjar det okända inte kännas lika läskigt längre?

Byta jobb efter utbrändhet

Byta jobb efter utbrändhet

En del av våra elever vill byta jobb efter utbrändhet. Vi lever stressiga liv och utbrändhet och sjukskrivningar blir allt vanligare. Många av oss arbetar mer och ignorerar varningssignalerna. Det är ofta inte förens mer allvarliga symptom som panikångest eller problem med hjärtat visar sig som vi gör något åt det.

Att jobba efter utbrändhet eller byta jobb efter utbrändhet kan vara svårt vilket är något som många utbrända känner igen sig i. Vi vill inte låtsas veta exakt vad du känt om du någonsin varit utbränd. Varje människa upplever det annorlunda.

Istället vill vi dela med oss om tre olika historier om att byta jobb efter utbrändhet som vi tidigare lyft fram här på Axelsons. Vår förhoppning är att inspirera och visa hur du kan byta karriär samtidigt som du kan hjälpa dig själv och andra på köpet!

  • Lotta gick in i väggen efter att ha jobbat dubbla tjänster och bestämde sig för att sålda om. Genom att byta jobb efter sin utbrändhet arbetar hon idag som massör och hjälper andra att må bättre. Läs hennes historia här i artikeln: Jag mår oförskämt bra.
  • Jessika arbetade som eventmanager när hon hamnade i uttmaningssyndrom. Idag hjälper hon andra att inte hamna i samma sits. Läs hennes historia och hur hon gick från utbränd till att hjälpa andra som Hälsocoach. 

Sammanfattning

Mer än hälften vill byta jobb eller karriär men bara 13% letar aktivt. Är du en av de personer som funderar på att byta karriär kan det vara nyttigt att istället för att fokusera på det okända testa fokusera på det du vet. Det kan du göra genom att ställa en fråga till dig själv.

Vad är konsekvensen av att du fortsätter arbeta med något du inte vill?

Kom ihåg att ålder är bara en siffra och det är aldrig försent att testa något nytt. Vi slutar inte leka för att vi blir äldre – vi blir äldre för att vi slutar leka!

Tycker du om friskvård kan du läsa mer om våra utbildningar här:

Massage utbildning

Medicinsk fotvård utbildning 

SPA och Hudvård utbildning

Kroppsterapier 

Yoga och ayurveda utbildningar

Träning, kost och coaching 

Onlinekurser 

Vill du läsa fler liknande artiklar? Missa då inte:

5 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *