Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.
Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.
Björk – mer användbar än du tror!
Om du har björkar på tomten, eller känner någon som har det, kan du nu gå ut och hämta allt de vackra träden bjuder på. Tänk på att blad, kvistar och sav inte ingår i allemansrätten, så om du vill skörda i skogen måste du ha tillåtelse av markägaren!
Skott och blad
Ju färskare skott och blad desto bättre. Bryt inga kvistar, och plocka blad här och där så att inte hela grenar mister sin fotosyntes! Bladen innehåller mycket C-vitamin, särskilt om de äts färska i sallad, men de kan även användas tillagade t ex i paj och soppa. De kan också torkas och användas som bas i te. Även knoppar kan plockas och ätas, de är mycket fiberrika och kan användas som ingrediens i matlagning.
Björksav
Innan bladen slagit ut kan man tappa björksav, som innehåller frukt- och aminosyror, C-vitamin, kalium, kalcium, fosfor, magnesium, järn, zink och natrium. Det finns massor av råd på nätet om hur man gör. En del människor rapporterar att det hjälper mot deras björkpollenallergi att dricka björksav, att de får minskade besvär i några dagar. Detta råd får du naturligtvis bedöma och prova på eget ansvar, du kan hitta flera uttalanden om det på internet.
Basturis
Just när björkens blad spruckit ut är också rätta tidpunkten att plocka ris till finskinspirerat bastubad! Skörda kvistar med förnuft, klipp lite här och där. Använd dem färska eller frys in dem och använd hela året – de tinar snabbt i en spann vatten inne i bastun. Björkbladen innehåller saponiner som löddrar lätt; i gamla dagar användes de till att tvätta hår och kropp med. Att piska huden med ett vått björkris stimulerar blodcirkulationen och doftar fantastiskt!
Lär dig mer om naturens läckerheter på www.skogsskafferiet.se.
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!