Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.
Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.
Andningen otroligt viktig i Yogamassage
Genom andningen hjälper klienten sig själv, parallellt med det som terapeuten kan tillföra. Andningen hjälper till att rensa ut, släppa taget och slappna av. Jag som massör andas tillsammans med klienten genom hela sessionen, och det påverkar mig också.
Annika Larsson brinner för yogamassage! Hon har arbetat med metoden sedan hon utbildade sig på Axelsons 2011, numera på full tid. Ibland håller hon introduktionskurser för dem som är intresserade av att utbilda sig i metoden eller bara vill prova på, de kurserna finns på olika ställen i landet och ett antal tidigare elever är engagerade i detta.
När Annika utbildade sig var yrkesutbildningen uppdelad i två steg; grundkurs och fortsättning. Hösten 2019 kommer vi nu för första gången att slå ihop de två stegen på Axelsons.
Deltagaren kommer att få med sig en ännu mer komplett metod och blir diplomerad Yogamassageterapeut, i stället för som tidigare, Yogamassör. Utbildningen består nu i 7 steg, totalt 28 dagar över 7-8 månaders kalendertid.
Yogamassageterapeuten kan arbeta mer specifikt
Annika Larsson gick fortsättningskursen ganska kort tid efter att hon gått grundkursen. Hon hade varit igång ett tag och hade hunnit arbeta med många olika klienter, och började känna behov av fler redskap.

Annika Larsson
– På fortsättningskursen fick jag väldigt många fler stretchtekniker, berättar Annika, så att jag kunde bygga på och ge längre stretchsessioner för en och samma del av kroppen. Jag tänker på det litegrann som att bygga upp ett individuellt yogaprogram. Det är viktigt att värma upp och gå igenom hela kroppen, men kan man sedan gå djupare med de områden som behöver extra uppmärksamhet så blir det mer terapeutiskt.
Efter att jag själv gick fortsättningskursen, har jag varit med och assisterat Vandana och Johan flera gånger. Jag tror att det är en mycket bra idé att slå ihop grund- och fortsättningskursen, det känns gediget och sammanhållet!
Kan gå djupare i klientens problemområden
– Det är helt naturligt att man först måste lära sig jobba igenom hela kroppen. Det gör vi alltid i yogamassagesession; kroppen är en helhet och inget problem är helt isolerat till en enda del, konstaterar Annika. Man mjukar upp klientens kropp med massagegrepp, och fortsätter sedan med assisterad stretching.
När man sedan får tillgång till alla teknikerna kan man göra ett verkligt effektivt arbete, genom att till exempel stretcha höfterna med många olika rörelser som successivt går djupare, samtidigt som man fortsätter tänka på sambanden i kroppen.
Ut över fler stretchtekniker, får man på fortsättningskursen också med sig lite andra pusselbitar. Man lär sig mer om ayurveda, som är en väldigt bra bakgrundsförståelse för alla som arbetar med människors hälsa.
Man får också mer kunskap kring att ta hand om sig själv som terapeut. I yogamassagen använder man i hög grad sig själv som redskap och arbetar med hela kroppen. Hur man kan ta väl vara på sig själv, kroppsligt och energetiskt, är en viktig fråga för alla terapeuter.
Vill du fördjupa dina kunskaper inom yoga och ayurveda? Läs mer om alla vår yoga utbildning, ayurveda utbildningar , yin yoga utbildning eller yogamassör utbildning. Du kan även läsa om alla våra utbildningar och kurser här. Må bättre själv och få andra att må bättre tillsammans med oss på Axelsons och med våra duktiga yogalärare!
Anatomi och individanpassning
För diplomering till Yogamassageterapeut ingår baskunskaper i anatomi samt att genomföra en fallstudie. Bägge uppgifterna kan genomföras under utbildningen eller kompletteras i efterhand.
Anatomikunskaperna redovisas genom att bli godkänd på Axelsons kurs ”Anatomi online”. Du som redan har motsvarande kunskaper i Anatomi från en tidigare utbildning, kan tillgodoräkna dig detta.
Med fallstudie avses att ge en egen utvald klient med ett specifikt problem/obalans minst 8 behandlingar och dokumentera detta enligt särskilda anvisningar. Till detta kommer en kort presentation av fallstudien.
– Min känsla var att att allt föll på plats när jag fick fördjupa och finslipa mina tekniker under fortsättningskursen, berättar Annika. Jag blev ännu bättre på att använda min egen kropp korrekt, använda kroppsvikt och spara energi, till exempel när en klient är mycket större än mig.
Jag blev också mer säker i mötet med olika klienter, i att veta hur jag kunde arbeta med olika symptom, olika kroppsstorlekar och på det hela taget hur sessionen kan anpassas till olika individer.
Andningen en central del av behandlingen
– Andningen är otroligt viktig i yogamassage. Det är på utandningen vi gör stretcharna, det är svårt att andas ut och spänna sig. Genom andningen hjälper klienten sig själv, parallellt med det som terapeuten kan tillföra.
Andningen hjälper till att rensa ut, släppa taget och slappna av. Jag som massör andas tillsammans med klienten genom hela sessionen på ett ganska demonstrativt sätt, och det påverkar mig också. Jag får energi av behandlingarna tack vare goda, effektiva arbetsställningar i kombination med djup andning, det ger mig bättre uthållighet och ökat lugn.
När klienten kommer börjar jag med att låta personen bara ligga på madrassen, och ger en guidad andningsvägledning. Många stressar till och från massagen, och det blir lättare att ta emot behandlingen om de får en liten stund till att landa i andningen och bli medvetna om kroppen.
Kompletterande redskap i händerna
– Tidigare jobbade jag dubbelt, jag hade en chefstjänst vid sidan av mitt företag. Sedan 2017 satsar jag 100% på yogamassagen och på min yogaundervisning, tillsammans med ett redskap som heter Sorgbearbetning samt Reikihealing. Jag tycker om att arbeta så, med alla mina redskap tillsammans.
När jag möter en ny klient börjar jag alltid med att fylla i en journal och prata lite om vilka behov som finns. Jag fokuserar såklart på det som klienten bokat, massage är massage, inte samtalsterapi. Samtidigt är det bra att veta att när vi jobbar med djup andning, och bearbetar spänningar i kroppen, kan det lätt komma upp sådant som ligger under ytan – och det är bra!
Det är inte alltid man vet vad det är, det kan ofta vara något undermedvetet eller en rent kroppslig förlösning. Man kan också bli glädjefylld, upplyft och energisk. Men om det finns behov av att prata, är jag glad att kunna erbjuda till exempel sorgbearbetningen som redskap.
I sommar håller jag tre veckolånga sommarkurser i samarbete med Stensunds Folkhögskola. De handlar om Yoga, Vandring och Breathwalk, och jag brukar lägga in lite massage på slutet, när man har lärt känna varandra. I övrigt blir det dans, rörelse, meditation, kost, massage, sorgeprat…det handlar om livet, helt enkelt.
Allt vi har lärt oss bär vi ju med oss. Till exempel ger jag inte Reikihealing när klient bokat massage – samtidigt finns ju energin alltid i händerna när jag väl har öppnat upp för mig själv som kanal. Allt jag lärt påverkar hur jag är som behandlare, i mitt sätt att lyssna, i mitt sätt att röra.
För egen del känner jag att om jag är mer uppe i huvudet när jag möter en klient, har jag svårare att märka dem och vad de behöver. Behandlingarna blir bäst när jag är i kroppen, i min andning, och i hjärtat!
https://annikasyogaochyogamassage.se/
***
Utbilda dig till Yogamassageterapeut du också! Läs mer här om yrkesutbildningen.
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!